۵ ارتقای کلیدی که در راه آیفون ۱۶ هستند
اپل مانند بسیاری از شرکتهای بزرگ در بازار موبایل، برای گوشیهای پرچمدار خود تغییرات زیادی را عملی نمیکند و هر سال این گوشیها با تغییرات جزئی راهی بازار میشوند. اما در این میان برخی از این تغییرات توجهات زیادی را جلب میکنند. در سال ۲۰۲۴ با گوشیهای سری آیفون ۱۶ روبرو خواهیم شد که بر اساس شایعات منتشر شده، میتوانیم انتظار دریافت ۵ ارتقای کلیدی را داشته باشیم و در ادامه به این ۵ مشخصه میپردازیم.
دکمهی کپچر
طبق گزارشها، تمامی چهار مدل از آیفون ۱۶ قرار است دکمهای کاملا جدید دریافت کنند. این دکمه در سمت راست دستگاه، پایینتر از دکمهی پاور قرار خواهد گرفت. در مدلهای مربوط به بازار آمریکا، این محل قرارگیری آنتن mmWave 5G است که اپل آن را به سمت دیگر دستگاه منتقل میکند.
اپل برای این دکمه، نام دکمهی کپچر (Capture Button) را انتخاب کرده که برای ثبت عکس و فیلم افقی کاربرد خواهد داشت. ظاهرا هدف اصلی این دکمه، راحتتر شدن ضبط ویدیوهای سهبعدی برای مشاهده در هدست اپل ویژن پرو است اما برای گرفتن ویدیوها و عکسهای معمولی هم کاربردی است.
شایعات حاکی از آن هستند که این دکمه، دکمهی مکانیکی استانداردی شبیه به دکمههای پاور و صدا خواهد بود، با این تفاوت که از چند سطح فشار پشتیبانی میکند. با فشار کمی میتوانید فوکوس کرده و سپس با فشار بیشتر، عکس بگیرید یا ضبط را آغاز کنید. عملکرد آن شبیه به دکمههای چندمنظورهی شاتر دوربین خواهد بود. در ضمن قرار است مدلهای استاندارد آیفون ۱۶ هم مانند مدلهای پرو از دکمهی اکشن بهرهمند شوند.
اندازهی نمایشگر
شرکت اپل از زمان عرضهی مدلهای آیفون ۱۲ در سال ۲۰۲۰، همواره از نمایشگرهای ۶.۱ و ۶.۷ اینچی برای تمامی نسلهای آیفون استفاده کرده است. اما سرانجام قرار است اندازهی نمایشگرها در سال ۲۰۲۴ کمی افزایش یابد. انتظار میرود نمایشگر آیفون ۱۶ پرو حدود ۶.۳ اینچ و نمایشگر آیفون ۱۶ پرو مکس حدود ۶.۹ اینچ باشد.
بزرگتر شدن اندازهی نمایشگر به دلیل افزایش حدود ۳ میلیمتری ارتفاع و ۱ میلیمتری عرض مدلهای آیفون ۱۶ پرو و ۱۶ پرو مکس است. ضخامت این مدلها تغییری نمیکند، اما وزن آنها به دلیل افزایش سایز اندکی بیشتر خواهد شد. باید خاطر نشان کرد که امسال تنها مدلهای آیفون ۱۶ پرو و پرو مکس افزایش سایز خواهند داشت و نمایشگرهای آیفون ۱۶ و ۱۶ پلاس همچنان به ترتیب ۶.۱ و ۶.۷ اینچ باقی میمانند.
بهبودهای دوربین
اپل قصد دارد برای سری آیفون ۱۶ بهبودهای مختلفی در زمینهی دوربین عملی کند. مدلهای معمولی آیفون ۱۶ و آیفون ۱۶ پلاس، از چینش عمودی لنزها بهره میبرند که جایگزین چینش مورب چند سال اخیر اپل میشود. انتظار میرود این تغییر به این مدلها امکان ضبط ویدیوهای فضایی (spatial video) را بدهد، قابلیتی که در حال حاضر تنها منحصر به مدلهای پرو و پرو مکس آیفون ۱۵ است.
بزرگترین ارتقاء اما برای مدلهای پرو آیفون ۱۶ در نظر گرفته شده است. اپل دوربین اولترا واید را به حسگر ۴۸ مگاپیکسلی مجهز کرده است که منجر به ثبت تصاویر باکیفیتتر در محیطهای کمنور میشود. انتظار میرود این لنز مشابه لنز واید ۴۸ مگاپیکسلی عمل کند، به این صورت که دادههای چهار پیکسل را در یک «ابرپیکسل» ترکیب کند تا کیفیت تصویر را بهبود بخشد. از آنجایی که ضبط ویدیوهای فضایی از هر دو دوربین واید و فوق عریض استفاده میکند، مدلهای پرو جدید شاهد ارتقای کیفیت این ویدیوها نیز خواهند بود.
همچنین اپل در سال جاری لنز پریسکوپی با قابلیت زوم اپتیکال ۵ برابر را به آیفون ۱۶ پرو اضافه میکند. در حال حاضر زوم اپتیکال ۵ برابر تنها در پرو مکس ۱۵ وجود دارد، اما هر دو مدل پرو در سال ۲۰۲۴ از آن بهرهمند خواهند شد.
اینترنت 5G سریعتر
طبق گزارشها، اپل قصد دارد در گوشیهای آیفون ۱۶ پرو و پرو مکس از جدیدترین تراشه مودم خود یعنی اسنپدراگون X75 شرکت کوالکام استفاده کند. از بین مزایای این مودم جدید، میتوانیم به سرعت بالاتر و مصرف انرژی کمتر اشاره کنیم.
این چیپ امکان تجمیع ۱۰ کاناله (carrier aggregation) برای امواج میلیمتری و تجمیع ۵ کاناله برای فرکانسهای زیر ۶ گیگاهرتز را فراهم میکند. تجمیع چند کاناله باعث افزایش سرعت انتقال دیتا میشود و هرچه تعداد این کانالها بالاتر باشد، تأخیر (latency) کمتر و توان عملیاتی (throughput) بیشتری حاصل خواهد شد. همچنین، این چیپ مودم دارای یک پردازنده نسل دوم هوش مصنوعی است که به گفته کوالکام سرعت، پوششدهی، پایداری ارتباط و دقت موقعیتیابی را بهبود میبخشد. به لطف این فناوری، احتمالا افت اتصال در مکانهایی مانند پارکینگهای طبقاتی، آسانسورها و مترو کاهش پیدا میکند.
تراشه X75 گیرندههای فرکانسهای زیر ۶ گیگاهرتز و امواج میلیمتری را در یکجا ادغام کرده که باعث کاهش ۲۵ درصدی فضای اشغالشده روی برد مدار و مصرف پایینتر انرژی میشود. تاکنون، شواهد حاکی از آن است که استفاده از تراشه X75 در سال ۲۰۲۴ تنها به مدلهای پرو محدود خواهد شد و مدلهای استاندارد همچنان از تراشه X70 مشابه با آنچه در سری آیفون ۱۵ فعلی وجود دارد، استفاده خواهند کرد.
علاوه بر پشتیبانی بهتر از نسل پنجم اینترنت همراه، اپل همچنین ممکن است فناوری Wi-Fi 7 را به مدلهای پروی آیفون ۱۶ بیاورد. Wi-Fi 7 از سرعتهایی تا ۴۰ گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند و میتواند منجر به تأخیر کمتر و اتصال قابل اعتمادتری شود. در مورد مدلهای استاندارد آیفون ۱۶، انتظار ارتقا به Wi-Fi 6E را داریم که امکان اتصال به شبکههای ۶ گیگاهرتزی را فراهم میکند. مدلهای ۱۵ پرو از Wi-Fi 6E پشتیبانی میکنند، اما مدلهای استاندارد آیفون ۱۵ به Wi-Fi 6 محدود شدهاند.
هوش مصنوعی
شرکت اپل در سال ۲۰۲۴ بهطور جدی روی هوش مصنوعی تمرکز کرده است تا بتواند با مایکروسافت، گوگل، OpenAI و سایر شرکتهایی که سرمایهگذاری زیادی روی این حوزه داشتهاند، رقابت کند. بدیهی است که هوش مصنوعی یک نرمافزار پیچیده است، اما برای اجرا به سختافزار قدرتمندی نیاز دارد.
شایعات حاکی از آن است که اپل با سیستمعامل iOS 18، پیشرفتهای قابل توجهی مبتنی بر هوش مصنوعی را ارائه میکند و این فناوری را در سراسر سیستمعامل ادغام خواهد کرد. با توجه به توان پردازشی مورد نیاز، ممکن است برخی از پیشرفتهترین ویژگیها تنها برای سری آیفون ۱۶ در دسترس باشند.
نتظار میرود هر چهار مدل از آیفون ۱۶ به تراشه A18 (احتمالاً A18 Pro برای مدلهای پرو) مجهز شوند. این تراشهها با فرآیند ۳ نانومتری ساخته خواهند شد که عملکرد و بازدهی را بهبود میبخشد. در حال حاضر، مدلهای پروی آیفون ۱۵ از تراشه A17 Pro با فرآیند ۳ نانومتری بهره میبرند، در حالی که مدلهای معمولی آیفون ۱۵ از تراشه قدیمی A16 استفاده میکنند.
استفاده از تراشه ۳ نانومتری در کل سری آیفون ۱۶ به اپل این امکان را میدهد تا جدیدترین قابلیتهای هوش مصنوعی را حتی به مقرونبهصرفهترین مدلهای پرچمدار خود نیز بیاورد. همچنین انتظار میرود تراشه A18 دارای یک موتور عصبی (Neural Engine) سریعتر با هستههای بسیار بیشتری باشد. شایعات حاکی از آن است که اپل میخواهد پردازش هوش مصنوعی را برای حفظ حریم خصوصی روی خود دستگاه انجام دهد، و برای دستیابی به این امر به قدرت پردازشی قابل توجهی نیاز است.
منبع: MacRumors