۵ مجموعه کتاب که طرفداران ویچر باید بخوانند
با عرضهی «ویچر ۳: شکار وحشی» (The Witcher 3: Wild Hunt) در سال ۲۰۱۵ و سر و صدایی که این بازی بهعنوان آخرین نسخه در سهگانه ویچر سیدی پراجکت رد بوجود آورد، داستان گرالت و همراهانش و ماجراجوییهای سرنوشتساز آنها در قلمروهای شمالی در سطح جهانی به شهرت رسید.
حتی قبل از عرضه ویچر ۳ و چه بسا ماهها بعد از آن، سیدی پراجکت اعلام کرد که عده زیادی از طرفداران به سراغ تجربه دو بازی اول رفتهاند. اما با اینکه همه چیز برعکس بازی سایبرپانک ۲۰۷۷ در توسعهی ویچر ۳ حساب شده بود و تکتک المانهای آن در کنار هم قرار گرفتند تا یک اثر هنری منسجم و تحسینبرانگیز بسازند، نمیتوان انکار کرد که گیرایی ذاتی شخصیت گرگ سپید و همراهان عجیب و غریب او و قصهای که در بحبوحهی آن قرار گرفته، یکی از اصلیترین دلایل جذب میلیونها بازیکن از سراسر جهان بوده است.
حال با گذر سالها، طرفداران ویچر هنوز هم برای ورود به یک دنیای فانتزی و غنی عطش دارند، اما اثری نتوانسته تاج و تخت اکشن نقشآفرینی را از «شکار وحشی» تصاحب کند. در این مقاله، قصد داریم به شما ۵ مجموعه کتاب فانتزی معرفی کنیم که از نظر لحن و موضوع شباهتهایی با دنیای خیالی آندره ساپکووسکی، خالق ویچر، دارند.
۵. برج تاریک (The Dark Tower)
«آیا حاضری که دروغ را کنار بگذاریم و به هم حقیقت را بگوییم؟ آیا میشود بین ما مثل دو مرد حقیقت جاری شود؟ نه مثل دو دوست، بلکه دو مرد برابر. این پیشنهاد را زیاد در زندگی دریافت نمیکنی رولند، چرا که فقط آدمهایی که با هم برابرند میتوانند با هم صادق باشند. دوستها و معشوقهها، گرفتار در تلهی مصلحت، دائما به یکدیگر دروغ میگویند. چقدر این روند خستهکننده است!» – از کتاب تفنگدار (The Gunslinger)
مجموعه کتابهای «برج تاریک» از استیون کینگ بیشک از محبوبترین و شناختهشدهترین آثار فانتزی تاریخ به حساب میآید. داستان این کتاب شرح حال شخصی به نام رولند دسچین (Roland Deschain) است، آخرین بازمانده از گروه شوالیههای تفنگدار که از نوادگان پادشاهی به نام «آرتور الد» (Arthur Eld) هستند. محیط و فضای کتابهای برج تاریک شبیه برههی غرب وحشیست، اما المانهای جادویی و فانتزی هم در آن دیده میشود.
خود داستان هم حول مأموریت رولند برای رسیدن به برج تاریک است؛ ساختاری مرموز که از حیث بینمتنی از ابعاد فیزیکی و متافیزیکی برخوردار است. در این راه، رولند باید با دشمن اصلی خود یعنی «مرد سیاهپوش» (The Man in Black) بجنگد و دنیا را از شیطان این شخصیت شرور حفظ کند.
جهان برج تاریک به اسم این اثر وفادار است و عناصر بسیار تاریک و جدی در خود جا داده است. همچنین نوع شخصیتپردازی آن و آدمهایی که سر راه رولند سبز میشوند میتواند برای شما یادآور شخصیتهایی باشد که تاکنون در دنیای ویچر شناختهاید. تاکنون یک اقتباس سینمایی براساس این مجموعه کتاب با نقشآفرینی ایدریس البا و متیو مککانهی ساخته شده، اما به هیچوجه به رمانها وفادار نیست و نمیتواند دستاورد مهم ادبی استیون کینگ را تقلید کند. پس پیشنهاد میکنیم که اگر چنین قصهگویی و فضاپردازی برای شما جذابیت دارد، به سراغ خواندن این مجموعه ۷ جلدی بروید.
۴. دروغهای لاک لامورا (The Lies of Locke Lamora)
«شبی یک جادوگر قدرتمند درب خانهی یک جادوگر ضعیفتر را میزند و به او میگوید که میخواهم یک صنف تشکیل دهم. به من بپیوند یا همینجایی که ایستادی نابودت میکنم. پس طبعا دومین جادوگر میگوید: همیشه دوست داشتم به یک صنف بپیوندم! پس از آن این دو نفر به سراغ جادوگر سومی میروند و میگویند اگر این کار را نکنی باید با هر دوی ما بجنگی. این فرایند را تا ۳۰۰ تا ۴۰۰ جادوگر ادامه بده و تصور کن چه بلایی سر هر آنکه پاسخش منفی بوده آمده است.»
لاک لامورا رهبر گروهی از یاغیها و کلاهبردارانی به اسم «حرامزادههای نجیب» است. لاک از بچگی بزرگ شده تا به یک حرفه بپردازد و آن هم دزدی از آدمهاییست که بیش از حد احمق هستند. داستان «دروغهای لاک لامورا» در دو خط زمانی تعریف میشود. اولی مربوط به لاک لامورای پیرتر است که داستان خود را تعریف میکند و دیگری مربوط به گذشتهی این شخصیت و ماجراجوییهای گروه حرامزادههای نجیب است. این رمان مثل ترکیب یک داستان سرقت کلاسیک با المانهای فانتزی است، اما دلیل معرفی ما توجه و تمرکز زیاد آن بر فردگرایی شخصیت اصلی است.
درست مانند گرالت که در مرکز توجه مجموعهی ویچر قرار دارد و کل داستان هم حول زندگی او میچرخد، لاک لامورا هم برای شما مرور زندگی شخصیتی عجیب و غریب با داستانی بسیار جذاب را تداعی میکند. علاوه بر این، نوشتهی اسکات لینچ بسیار لذتبخش است و نثر روان و زیبایی دارد. اگر از رمانهایی لذت میبرید که در روایت و دیالوگ ظرافت دارند و با هوشمندی هرچه بیشتر نوشته شدهاند، پس «دروغهای لاک لامورا» یکی از بهترین کتابهای فانتزی برای شماست.
۳. گروهان سیاه (The Black Company)
«یک مزدور اخلاقیت را کنار میگذارد یا در کمترین حالت سنتهای قدیمی را تغییر میدهد تا نیازهای سبک زندگی خود را برآورده کند. مسائل بزرگ او به این اختصاص پیدا میکند که چطور کارش را انجام میدهد و چقدر به ماموریتش وفادار، و چقدر به همراهانش پایبند است. او دنیای خارج از لباس نظامیاش را غیرانسانی تفسیر میکند. در این صورت هر کاری که انجام دهد یا شاهد هر چیز بزرگی باشد، مادامی که این مسأله به گروهان ربطی نداشته باشد، برای او بیاهمیت است.» – از کتاب گروهان سیاه (The Black Company)
داستان مجموعه «گروهان سیاه» به نویسندگی گلن کوک به ماجرای یک گروه نظامی حرفهای میپردازد و تاریخچهی چند صد سالهی آنها را مرور میکند. جهان گروهان سیاه» بسیار تاریک است و نبردهای آن شما را به یاد نبردهای دردناک و وحشیانهی دنیای ویچر از آندره ساپکوسکی میاندازد. پس اگر از علاقهمندان به قصهگویی نظامی با دوز فانتزی هستید، این سهگانه و البته کتابهای بعدی مجموعه میتوانند تا مدتها شما را سرگرم کنند.
گلن کوک در لحن و قلم شباهتهای قابلتوجهی با آندره ساپکوسکی دارد، برای همین هم هست که آن را به عنوان سومین مجموعه انتخاب کردیم. البته اگر به دنبال داستانی هستید که برروی یک شخصیت واحد تمرکز کند، گروهان سیاه گزینه چندان مناسبی نیست. اما اگر به دنبال زنده کردن حس و حال جهان بیرحم ویچر هستید، پس بدون شک باید به سراغ این کتابها بروید.
۲. آخرین پادشاهی (The Last Kingdom)
«از مردی که به جنگیدن عشق میورزد بترس. ریون قبلا به من گفته بود که فقط یک نفر در بین چهار مرد یک جنگجوی واقعیست و بقیه فقط از سر نیاز میجنگند. اما خود در ادامه دریافتم که فقط یک نفر در بین بیست انسان عاشق جنگیدن است. این مردها خطرناکترین و ماهرترین جنگجویان بودند، آنهایی که در وحشت و ترس روح انسانها را در میدان جنگ درو میکردند.» – از کتاب آخرین پادشاهی (The Last Kingdom)
«آخرین پادشاهی» یا همان «داستان ساکسونها» (The Saxon Stories) مجموعه کتابهای تخیلی-تاریخی از برنارد کورنول، شما را به انگلستان قرن هشتم میبرد، برههای که در آن وایکینگهای دنمارکی به سرکردگی پسران رگنار لوتبروک باری دیگر زندگی را برای قلمروهای انگلوساکسون و ساکنان مسیحی آنها جهنم کردهاند.
داستان جنگجویی به نام «اوترد» (Uhtred) را دنبال میکند. اوترد وارث حقیقی قلمروی ببانبرگ در شمال انگلستان است، اما بعد از فتح شدن کشورش در کودکی، با دنمارکیها همخانه میشود. حال اوترد جوان که اصالتا مسیحیست اما در میان کافران بزرگ شده و فرهنگ آنها را در آغوش کشیده، تصمیم میگیرد برای قلمروهای آلفرد کبیر، پادشاه وسکس، مبارزه کند تا رویای ساختن انگلستانی متحد محقق شود.
آخرین پادشاهی لزوما فانتزی نیست، اما المانهای ظریف فانتزی دارد. از طرفی، همه داستان حول محور اوترد و قهرمانبازیهای او میچرخد، پس میتواند بهشدت برای طرفداران گرالت راضیکننده باشد. مهمتر از همه، برنارد کورنول تا حد زیادی به تاریخ واقعی جهان متکی است، پس خواندن این رمانها مثل ورق زدن صفحات تاریخ است. البته برعکس سریال «وایکینگها» (Vikings) که از نقطه نظر این مهاجمها ساخته شده بود، کتابهای آخرین پادشاهی طرف انگلوساکسونها را میگیرد. در نهایت اگر حوصلهی خواندن این ۱۳ رمان را ندارید، تماشای سریال فوقالعاده جذاب و ستایششدهی The Last Kingdom که فصل آخر آن سال آینده عرضه میشود، خالی از لطف نیست.
۱. قانون اول (The First Law)
«اگر صدها مرد شمالی را در جنگ بکشی و اجسادشان را در یک گودال بیندازی پیروزیات را جشن میگیری. اما اگر تنها یک نفر را با یونیفرم مشابه خودت بکشی، آنوقت مرتکب یک جنایت شدهای، یک قتل، چیزی بدتر از یک اتفاق نفرتانگیز و مشمئزکننده. اما مگر غیر از این است که همهی ما انسانیم و از خون و استخوان و رویا ساخته شدهایم؟» – از کتاب قانون اول (The First Law)
تقریبا همه خوانندگان فانتزی والا معتقد هستند که مجموعهی «قانون اول» (The First Law) از جو ابرکرامبی از تاریکترین دنیاهای خیالی ساخته شده است. ماجرا در جهانی اتفاق میافتد که غرق در آتش جنگ است. سالها پیش، شاید هزاران سال پیش، هر دو انسانها و اهریمنها در دنیا سکونت داشتند تا اینکه یک قهرمان افسانهای که نیمهانسان و نیمههیولا بود این اهریمنان را از دنیا تبعید کرد. جادو هنوز هم بعد از گذر هزاران سال در دنیای «قانون اول» دیده میشود، اما این جادو وابسته به برقراری ارتباط با دنیای دیگر (The Other Side) است؛ جایی که اهریمنان در آنجا زندگی میکنند. «قانون اول» این قهرمان هم همین بود: هیچکس حق ندارد با دنیای دیگر ارتباط برقرار کند.
همانطور که میبینید، حتی خلاصه داستان قانون اول هم مشابه دنیای ویچر است. به هرحال در قلمروهای شمالی هم یک فاجعهی بزرگ هیولاهای مختلف را از جهانهای موازی در دنیای گرالت رها کرد تا اینکه گروهی از جنگجویان متخصص تحت عنوان ویچرها برای مقابله با این موجودات قد علم کردند. قانون اول داستانی فوقالعاده، شخصیتپردازی کمنظیر و دنیایی پرجزئیات و غنی دارد که مدتها ذهن شما را به خود مشغول خواهد کرد. شک نکنید که سهگانهی جو ابرکرامبی از بهترین آثار فانتزی تاریخ این زیرژانر از ادبیات گمانهزن است.
ویچر (The Witcher Saga)
«گرالت گفت: مردم عاشق ابداع کردن هیولا و موجودات پلید هستند. چون در این صورت خودشان کمتر پلید به نظر میرسند. وقتی مست میکنند، خیانت میکنند، دروغ میگویند، دزدی میکنند، همسرانشان را کتک میزنند یا آخرین تکشاخ زیبای جهان را با کمانهایشان آبکش میکنند، دوست دارند فکر کنند آن هیولایی که روز هنگام به خانهاشان پا گذاشته پلیدتر از آنهاست. شاید اینطوری احساس بهتری دارند و راحتتر زندگی میکنند.» – از کتاب آخرین آرزو (The Last Wish)
در نهایت اگر از طرفداران بازیهای ویچر هستید اما فرصت این را نداشتهاید که کتابهای ویچر را بخوانید، شاید بهترین انتخاب شروع این پنچگانه باشد. آندره ساپکوسکی در ابتدا دو مجموعه از داستانهای گرالت را برای معرفی دنیای خود و همچنین ماجراهای متفرقه این شخصیت در قالب «آخرین آرزو» (The Last Wish) و شمشیر سرنوشت (Sword of Destiny) منتشر کرد. خواندن اینها بیشک شما را میخکوب و جذب روایت ساپکوسکی خواهد کرد. حال اگر بخواهید، در ادامه با اولین کتاب پنچگانه اصلی یعنی «خون الفها» (Blood of Elves) به ادامهی ماجراهای گرالت و شاهدخت سیریلا دعوت میشوید.
دیگر چه کتابهایی سراغ دارید که حس و حال دنیای ویچر را برای مخاطبانشان زنده میکنند؟ با ما و بقیه کاربران در میان بگذارید.