رتبهبندی ۳۸ فیلم ساندرا بولاک؛ بازیگر توانمند و ریسکپذیر (پرترهی یک بازیگر)
اولین باری که ساندرا بولاک در رادار کارگردانها قرار گرفت در سال ۱۹۹۴ و برای فیلم «سرعت» (Speed) بود. تا امروز بولاک همچنان جایگاه خود را حفظ کرده است و علاوه بر این مجموعهای از فیلمهای پرفروش کمدی-رمانتیک پس از «سرعت» به این باریگر کمک کرد تا تاج و تخت دلبر آمریکایی را که مختص جولیا رابرتز بود تصاحب کند.
از آن زمان، بولاک با حضور در فیلمهایی دربارهی زنان پر جنب و جوش، با اراده و پویا، جایگاه محکمی برای خود ایجاد کرده است. آثاری که او در آنها به نقشآفرینی پرداخته، علاوه بر کسب جایزهی اسکار و گلدن گلوب، تمجیدهای بینظیر منتقدان و توجه تماشاگران را به سوی خود جلب کرده است. البته این یک توصیف کوتاه از افتخارات و دستاوردهای بولاک است و فهرست کردن همهی آنها به معنای دوبرابر شدن این مقاله است!
از افتخارات بولاک همین بس که برندهی یک اسکار، یک گلدن گلوب و دو جایزهی انجمن بازیگران سینما است. این بازیگر که با فرش قرمز مراسم اهدای جوایز غریبه نیست، دو بار نامزد جایزهی اسکار، پنج جایزهی گلدن گلوب و سه جایزهی انجمن بازیگران سینما شده است. او در سال ۲۰۰۹ برای فیلم «نقطهی کور» پس از رد شدن از هفتخوان رستم برندهی اسکار، گلدن گلوب و جایزهی SAG شد و یک جایزهی اضافی SAG همراه با گروهش برای فیلم «تصادف» در سال ۲۰۰۵ دریافت کرد. نقش اصلی او در «جاذبه» ( ۲۰۱۳) برایش نامزدی اسکار دیگری به عنوان بهترین بازیگر زن و همچنین گلدن گلوب و SAG به ارمغان آورد. گلدن گلوب سه بار دیگر او را به عنوان بهترین بازیگر زن کمدی برای «وقتی خواب بودی» (۱۹۹۵)، «دختر شایستهی اخلاق» (۲۰۰۰) و «خواستگاری» (۲۰۰۹) نامزد کرده است.
البته، تمام اینها به این معنی نیست که حرفهی بولاک تماما در اوج بوده و فوردی نداشته است. او به ریسکپذیری مشهور است، نیویورک تایمز او را بیهوده «باهوشترین بازیگر زن هالیوود» خطاب نکرد. این خطر کردن در انتخاب فیلم در برخی مواقع نتیجه داده و در بعضی دیگر به ضررش تمام شده است. به ازای هر فیلم بولاکی که با شکست مواجه شد، فیلمهای دیگری وجود دارند که این اتفاق برایشان نیفتاد و هم در گیشه و هم از نظر منتقدان و طرفداران موفق از آب در آمدند. در این مطلب، ما قصد داریم با نگاهی به فیلمهای ساندرا بولاک، که از بدترین تا بهترین رتبهبندی شدهاند، جزر و مد زندگی حرفهای او را ترسیم کنیم.
۳۸. آتش در آمازون (Fire on the Amazon)
- کارگردان: لوییس لیوسا
- سایر بازیگران: کرگ شفر، جوان فرناندز، دیوید الکین
- محصول: ۱۹۹۳
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۳.۵ از ۱۰
حتی بزرگترین نامهای هالیوود از فیلمهای کمهزینه بهعنوان نقطهی پرش برای رسیدن به جایگاهی بزرگ استفاده کردهاند و ساندرا بولاک نیز از این قاعده مستثنی نیست. بولاک در ابتدای سفر خود در هالیوود، در این فیلم فراموش نشدنی درجه ب (تجاری) بازی کرد که در مورد یک فعال محیط زیست و روزنامهنگاری است که در حال تحقیق در مورد مرگ یک رهبر اتحادیه هستند و طی این مسیر درگیر مسائل و مشکلاتی میشوند.
در قلب فیلم یک پیام شریف در مورد جنگلزدایی است که در اجرای نامناسب خود گم میشود. نیازی به گفتن نیست که فیلم زنگ اسکار را به صدا در نیاورد. بسیاری آن را «سطحی» و «غیر قابل باور» مینامند، در حالی که مووی آرشیو آن را «یکی از کسل کنندهترین فیلمهایی که تا به حال دیدهاید» نامیده است. اگر کمترین نامی از این فیلم در سالهای آتی باقی بماند، تنها برای نقش اصلی بولاک در آن خواهد بود. مطمئنا، سازندگان «آتش در آمازون» مشتاق بودند تا فیلم را دوباره اکران کنند تا از شهرت بولاک پس از فیلم «سرعت» بهره ببرند.
۳۷. احمق و پولهایش (A Fool and His Money)
- کارگردان: دنیل آدامز
- سایر بازیگران: دنیل آدامز، جرالد اورنج، جاناتان پنر
- محصول: ۱۹۸۹
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۳.۹ از ۱۰
به سختی میتوان یک کلمهی تحسینبرانگیز برای « احمق و پولشهایش» پیدا کرد. در واقع، خیلی باید خوششانس باشید که اصلا یک کلمه در مورد فیلم پیدا کنید، چرا که در این حد غیرقابل توصیف بود! تنها چیزی که ممکن است در مورد این فیلم کمدی در یادها مانده باشد نام آن است چرا که کارگردان آن دیوید آدامز بعدا در مشکلات قانونی به دلیل کلاهبرداری گیر افتاده بود.
در این کمدی، مدیر تبلیغات موریس کدمن (با بازی جاناتان پنر) یک مذهب جدید اختراع میکند. این فیلم که در ابتدا با نام «کارخانهی مذهب» (Religion, Inc) شناخته میشد، مدعی است که معماهای اخلاقی بزرگی را به منصه ظهور میرساند، اما در نهایت مانند شخصیت اصلی آن بسیار سطحی و پیش پا افتاده از آب در میآید.
همانطور که منتقد برایان رو میگوید: «تنها لذتی که میتوان از تماشای «احمق و پولشهایش» برد، دیدن ساندرا است که سعی میکند از قسمتهای متوسط بهترین را بسازد.» و اگرچه نقش بولاک در هیچ جا به اندازهی نقش پددر در « احمق و پولشهایش» برجسته نیست، فیلم همچنین به دنبال بهرهمندی از موقعیت برجستهاش به عنوان ستارهی هالیوود بود.
۳۶. سرعت ۲: کنترل سفر دریایی (Speed 2: Cruise Control)
- کارگردان: یان ده بونت
- سایر بازیگران: جیسون پاتریک، ویلم دفو، تمورا موریسون
- محصول: ۱۹۹۷
- امتیاز متاکریتیک: ۲۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۳.۹ از ۱۰
اگر «سرعت» توجه تماشاگران و منتقدان را به سوی بولاک جلب کرد، دنبالهی آن همهی این مجبوبیتها در یک لحظه از بین برد. کمتر فیلمی مانند «سرعت ۲: کنترل سفر دریایی» خشم منتقدان را برانگیخته است. این فیلم در لیست ۵۰ بدترین فیلم تاریخ امپایر قرار گرفت. کامپلکس آن را اولین بار در لیست ۵۰ دنبالهی بد تمام دوران قرار داد. جوایز تمشک طلایی، که هر سال به بدترین فیلمهای سینما تقدیم میشود، به آن افتخار نامزدی هشت جایزه در بخشهای مختلف داد.
بولاک در نقش آنی پورتر در ادامه باز میگردد، در حالی که جک ترون با بازی کیانو ریوز از فیلم خط خورده با و افسر الکس شاو با بازی جیسون پاتریک جایگزین میشود، بخشی که مجلهی تایم آن را «اساسا بیمعنی» میداند. اتوبوس جهنمی نیز با یک کشتی مسافربری که برای برخورد با یک تانکر ساخته شده بود، تعویض شد. بسیاری این واقعیت را که فیلمی با عنوان «سرعت» حول وسیلهی حمل و نقلی میچرخد که به هیچ عنوان «سریع» نیست، تحقیر کردند. لسآنجلس تایمز نوشت که حتی تماشاگران نوجوان سینما نیز در مورد چنین ناهماهنگیهای غیرمنطقی در فیلم، برداشتهای مشابهی داشتند.
۳۵. چه کسی به پاتاکانگو شلیک کرد؟ (Who Shot Pat?)
- کارگردان: رابرت بروکس
- سایر بازیگران: دیوید نایت، کوین اتو، آرون اینگرام
- محصول: ۱۹۸۹
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۴.۳ از ۱۰
در مقایسه با نقاط عطف بسیاری که بولاک در دوران حرفهای پربارش به آن دست یافته است، فیلم «چه کسی به پاتاکانگو شلیک کرد؟» با استقبال ضعیفی مواجه شد. این فیلم یکی از اولین بازیهای بولاک در نقش اصلی است و این خود جایگاهی را در این فهرست، هر چند پایین، برایش به ارمغان میآورد. فیلم «چه کسی به پاتاکانگو شلیک کرد؟» به برخوردهای نژادی در دبیرستانی در دههی ۵۰ می پردازد.
در این آشفته بازار بیک بیکام (با بازی دیوید نایت) و نقش مقابل او دولین موران (با بازی ساندرا بولاک) گرفتار شدهاند. تی وی گاید عاشقانهی آنها را «سناریوی کلیشهای و همیشگی رومئو و ژولیت» نامید. بقیهی داستان، که از تکههای اپیزودیک احساساتی مختلف تشکیل شده است، خیلی چشمگیر نیست. در نهایت، «چه کسی به پاتاکانگو شلیک کرد» سعی میکند داستانی نوستالژیک از زندگی باشد، اما به قول تیوی گاید، «تمام تجربیات نوجوانانش را در یک موجودیت منسجم جمعآوری نمیکند». نقش بولاک در این فیلم تا حدودی مورد توجه قرار گرفت و لس آنجلس تایمز او را «استعداد جدید امیدوارکننده» سینما توصیف کرد.
۳۴. همه چیز دربارهی استیو (All About Steve)
- کارگردان: فیل تریل
- سایر بازیگران: توماس هیدن چرچ، بردلی کوپر، کن جیونگ
- محصول: ۲۰۰۹
- امتیاز متاکریتیک: ۱۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۴.۸ از ۱۰
بولاک اغلب هر تجربهی جدید سینمایی را امتحان میکند و به خود فرصت میدهد تا در زمینههای متنوع خودی نشان دهد، اما بازی در «همه چیز دربارهی استیو» ثابت کرد که این کار اشتباه است. او برای بازی در نقش مری هوروویتز در «همه چیز دربارهی استیو» موفق به دریافت جایزهی تمشک طلایی شد و روز بعد برای بازی در «نقطه کور» برندهی جایزه اسکار شد و یکی از معدود بازیگرانی شد که هر دو جایزه را در یک سال دریافت کردند.
در «همه چیز دربارهی استیو»، مری بیش از مغرور و از خود راضی، استیو میلر (با بازی بردلی کوپر) فیلمبردار شجاع را ملاقات میکند و به او علاقهمند میشود، که در مورد استیو این اتفاق نمیافتد. با این حال، اظهارات بداههی استیو به مری انگیزهی لازم برای همراه شدن با گروه او را در سراسر کشور میدهد. در چشم هر طوفان رسانهای استیو حضور دارد و در پشت سرش مری!
۳۳. نابخشودنی (The Unforgivable)
- کارگردان: نورا فینگشاید
- سایر بازیگران: جان برنتهال، ایسلین فرانسیوسی، وینسنت دیآنفریو
- محصول: ۲۰۲۱
- امتیاز متاکریتیک: ۴۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
از نقدهای منفی و سرد منتقدان دربارهی «نابخشودنی»، میتوان به این نتیجه رسید که عنوان فیلم، به دلیل غم و اندوه غیرقابل توجیهی که برای منتقدان ایجاد کردند به سازندگانش اشاره دارد. یکی از نشریههای معتبر دنیا که به فیلمها میپردازد «نابخشودنی» را به یک «عذاب الهی» تشبیه کرده است که بر مخاطبان تحمیل شده است. این نشریه تشخیص داد که این فیلم از بحران هویت رنج میبرد و به این اشاره کرد که چگونه بین یک داستان رستگاری، یک درام دادگاهی و یک فیلم مهیج در نوسان است.
بولاک هم با توجه به نقشآفرینی در فیلم، از این انتقادات در امان نیست. این بازیگر نقش روث اسلیتر، یک مجرم محکوم به قتل قاتل با آزادی مشروط را بازی میکند که به دنبال یافتن و آشتی با خواهر گمشدهاش است. او از جانب وکیل شرکتی جان اینگرام (با بازی وینسنت دونوفریو) و همسرش لیز (با بازی وایولا دیویس) همدردی و کمک محتاطانه دریافت میکند. مجموع انتقادهای سایت راتن تومیتوز عملکرد بولاک را ستایش میکند، اما در نهایت آن را برای جبران طرح بسیار بد فیلم ناکافی میداند. از سوی دیگر، تماشاگران نسبت به فیلم بسیار مهربانتر بودند، حتی آن را به بالای جدول نتفلیکس فرستادند.
۳۲. دختر شایستهی اخلاق ۲: مسلح و فوقالعاده (Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous)
- کارگردان: جان پسکین
- سایر بازیگران: هدر برنز، رجینا کینگ، انریکه موریسیانو
- محصول: ۲۰۰۵
- امتیاز متاکریتیک: ۳۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۲ از ۱۰
اینترتینمنت ویکلی ساندرا بولاک را اغلب به عنوان بازیگری معرفی میکند که «یا خیلی خوب است یا خیلی بد». متاسفانه برای این بازیگر، «دختر شایستهی اخلاق ۲» در دستهی دوم قرار میگیرد. اگر «سرعت ۲» درسی به بولاک داده باشد، این است که باید از دنبالههای غیرضروری که با فیلم اصلی همخوانی ندارد دوری کند. در این مورد، واشنگتن پست به طور خاص ابراز تاسف کرد که چگونه شخصیتهای فرعی از اولین قسمت «دختر شایستهی اخلاق ۲» با نسخهی ضعیفتر از خودش جایگزین شد. برای مثال، ویکتور ملینگ (با بازی مایکل کین) با جوئل (با بازی دیدریش بادر) بیمزه و لوس جابجا شد.
قسمت دوم این فرنچایز از یک جنبه دستخوش تغییر شدید و تحسین شدهای است، یعنی ژانر آن. فیلم تمام ویژگیهای یک کمدی رمانتیک را از دست میدهد، در عوض تصمیم میگیرد فقط بر دوستی و همبستگی زنانه تمرکز کند. اریک متیوز (با بازی بنجامین برات) دیگر شریک متعهد هارت در جنایت و خواستگاری نیست. درعوض، او یک مامور زن به همان اندازه متین به نام سم فولر (با بازی رجینا کینگ) را برای شرکت دارد. حتی ممکن است کسی استدلال کند که وجه تمایز اولین فیلم رفیق-پلیس زن نه به «مخمصه» (The Heat) (یکی دیگر از فیلمهای بولاک) بلکه به «دختر شایستهی اخلاق ۲» تعلق دارد.
۳۱. قلبهای ربوده شده (Two If by Sea)
- کارگردان: بیل بنت
- سایر بازیگران: دنیس لیری، یافت کوتو، جاناتان تاکر
- محصول: ۱۹۹۶
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۳ از ۱۰
در «قلبهای ربوده شده»، ساندرا بولاک نقش رز را بازی میکند، نیمی از یک جفت شبیه به بانی و کلاید. نیمهی بهتر (اما واقعا بدتر) او فرانک (با بازی دنیس لیری)، یک دزد ساده لوح و مکار است. رز سعی میکند قطبنمای اخلاقی فرانک باشد و او را از برنامههای احمقانه دور کرده و به سمت کار صادقانه هدایت کند. با این حال، زمانی که فرانک نقشهای را برای دزدیدن یک اثر هنری گرانقیمت اجرا میکند، اهداف او ناکام میماند. آنها نمیدانند این اثر هنری بیارزشتر از چیزی است که تصورش را میکنند.
ورایتی بیل بنت کارگردان را به مردی «در دریا بدون پارو» تشبیه کرد و به شیوهای اشاره کرد که فیلمساز از دیالوگهای کهنه، موقعیتهای باور نکردنی و شخصیتهای ضعیف برای حفظ کشتی در حال غرقش استفاده میکند.
۳۰. اخطار قبلی (Premonition)
- کارگردان: متان یابو
- سایر بازیگران: جولین مکمان، نیا لانگ، کیت نلیگان
- محصول: ۲۰۰۷
- امتیاز متاکریتیک: ۲۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
این فیلم ساندرا بولاک «اخطار قبلی» نام دارد که متاسفانه این هم کنایهآمیز است زیرا سازندگان فیلم میتوانستند از معنای سخاوتمندانهی آن استفاده کنند! چنین آیندهنگری به آنها کمک میکرد تا از شکل دادن فیلم به چیزی که روزنامهی سیدنی مورنینگ آن را یک ماجرای «بسیار مضحک اما به شدت جدی» مینامد اجتناب کنند. در این فیلم مفهومی، لیندا با بازی ساندرا بولاک، زنی خانهدار را به تصویر میکشد که ناگهان متوجه میشود شوهرش در آستانهی مرگی دلخراش در یک تصادف رانندگی است. زمان برای لیندا شروع به تقسیم شدن میکند، و او میتواند اتفاقات فردا، امروز و دیروز را پیشبینی کند.
این فیلم نتوانست کارشناسان را متقاعد کند که آن را جدی بگیرند. با این حال ساندرا بولاک یک لیندای بسیار متقاعد کننده است. تا به حال این بازیگر آنقدر در تیپهای مختلف بازی کرده است که یک سوال پیش میآید که بالاخره «تیپ» مختص او چیست. رسانههایی مانند آبزرور به خاطر «دادن یک انسجام واقعی به فیلم» او را تحسین کرده بودند.
۲۹. در عشق و جنگ (In Love and War)
- کارگردان: ریچارد اتنبرا
- سایر بازیگران: جوزف لانگ، کریس اودانل، وینسنت ریوتا
- محصول: ۱۹۹۶
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
چه کسی دوست ندارد ساندرا بولاک را در فیلمی کمدی-رمانتیک آن هم مربوط به قرن بیستم ببیند؟ «در عشق و جنگ» همان فیلم کمدی-رمانتیکی است که بولاک در آن هرچه دارد رو میکند. در این درام تاریخی که در اوج جنگ جهانی اول اتفاق میافتد، ارنست همینگوی (با بازی کریس اودانل) که از قبل به شهرت رسیده بود، در جریان نبرد زخمی شده و به محل نقاهت منتقل میشود. او در اینجا با آگنس فون کوروسکی (با بازی بولاک) که به میزان قابل توجهی از او بزرگتر است آشنا شده و عاشق او میشود.
جایی در طول مسیر، فیلم از چشم قهرمان خود و نقش بینظیری که در شکل دادن به تاریخ ایفا کرده است، غافل میشود. آثار همینگوی به خاطر سبک ناب مختص خودش معروف است. ساختن فیلمی تا این حد متراکم با چیزهای پیش پاافتاده به معنای صدمه زدن به ظرافت نویسنده است.
۲۸. جادوی عملی (Practical Magic)
- کارگردان: گریفین دان
- سایر بازیگران: نیکول کیدمن، دایان ویست، استاکرد چنینگ
- محصول: ۱۹۹۸
- امتیاز متاکریتیک: ۴۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۳ از ۱۰
«جادوی عملی» نه یک، بلکه دو بازیگر توانمند مانند ساندرا بولاک و نیکول کیدمن را در خود جای داده است، اما حتی این نیز برای نجات آن کافی نیست. در این فیلم کمدی-اسلشر-عاشقانه-ترسناک همانطور که راجر ایبرت بیان کرد، «به نظر نمیرسد فیلم مطمئن باشد چه لحنی اتخاذ کند» و این دو بازیگر نقش خواهرانی را بازی میکنند که قدرت جادوگری و نفرین مرگبار خانوادگی دارند. یعنی قدرتی که هیچ مردی نمیتواند پس از عاشق شدن آنها زنده بماند.
۲۷. شبکه (The Net)
- کارگردان: اروین وینکلر
- سایر بازیگران: جرمی نورثام، دنیس میلر، دایان بیکر
- محصول: ۱۹۹۵
- امتیاز متاکریتیک: ۵۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
قبل از اینکه فیلمهای «جستوجو» (Searching) یا «تلهی کلیک» (Clickbait) وجود داشته باشد، «شبکه» ساخته شد، فیلمی دربارهی خطرات زندگی آنلاین آن هم زمانی که تکنولوژی مانند امروز همه را احاطه نکرده بود. ساندرا بولاک در نقش آنجلا بنت، یک تحلیلگر است که زندگی خود را از طریق صفحه نمایش کامپیوتر میگذراند. اما زمانی که کل زندگی شما در سیستم رایانهی شما قرار میگیرد، پاک کردن تمام شواهد وجودی شما به سادگی پاک کردن دادهها است. این دقیقا همان کاری است که گروهی از تروریستهای سایبری با آنجلا انجام میدهند، درست زمانی که او در توطئهی آنها گرفتار میشود.
شیکاگو ریدر از فیلمنامهی ضعیف فیلم ایراد گرفت و آن را زاییدهی فکر یک «کامپیوتر با مشکلات هویتی خودش» خواند. اینترتینمنت ویکلی سکانسهای «مهیج» فیلم را تحسین کرد که از قضا عمدتا بولاک در آنها حضور داشت که با عصبانیت روی کیبوردش تایپ میکرد، اما از سازندگان فیلم انتقاد کرد. حتی در فیلمهایی که مورد ستایش تماشاگران یا منتقدان قرار نمیگیرند، همچنان میتوانید روی بولاک حساب کنید. به عنوان مثال، ای دبلیو بولاک را به خاطر «عملکرد طبیعی»اش تحسین کرد.
۲۶. نیروهای طبیعت (Forces of Nature)
- کارگردان: برانون هیوز
- سایر بازیگران: بن افلک، مائورا تیرنی، استیو زان
- محصول: ۱۹۹۹
- امتیاز متاکریتیک: ۴۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۵ از ۱۰
«نیروهای طبیعت» روی مرز یک فیلم قابل توجه و یک فیلم خسته کننده قرار گرفته است. پیشفرض داستان، مفهوم جذاب رمانتیک را تقریبا به معنای واقعی کلمه از بین میبرد. بن هولمز (با بازی بن افلک) پس از آشنایی و ملاقات با سارا لوئیس (با بازی بولاک) پرشور و آزاداندیش، در حال پرواز به خانه برای عروسی خود است. فورا نیروهای همنام طبیعت مانع از بازگشت بن به جورجیا میشوند و در عوض او را به آغوش سارا میکشانند. تلاشهای ضعیف این دو نفر برای مقاومت در برابر این کشش مغناطیسی بیشتر لحظات خندهدار فیلم را تشکیل میدهد.
پایان «نیروهای طبیعت» شروع دردسرهای چند منتقد بود. راجر ایبرت فکر میکرد که این فیلم «ما را در مسیر باغ عاشقانه هدایت کرد، اما با انبوهی از پایانهای خندهدار رها کرد». واشنگتن پست از این فیلم انتقاد کرد که «هرگز به مقصد مورد نظرش نرسید». در همین حال، ورایتی نقطهی اوج را «به طور چشمگیری صحیح و از نظر احساسی متقاعدکننده» یافت، اما پذیرفت که همهی مخاطبان ممکن است با این نظر موافق نباشند.
۲۵. معجون عشق شمارهی ۹ (Love Potion No. 9)
- کارگردان: دیل لونر
- سایر بازیگران: تیت داناوان، آن بنکرافت، دیل میدکیف
- محصول: ۱۹۹۲
- امتیاز متاکریتیک: ۴۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰
در «معجون عشق شماره ۹»، پل متیوز (با بازی تیت دونوان) و دایان فارو (با بازی ساندرا بولاک) یک جفت بیدست و پا از نظر اجتماعی هستند که شیمی علمی را بسیار بهتر از شیمی عاشقانه درک میکنند. پل بدشانس و عاشق از یک جادوگر برای حل مشکلش مشورت گرفته و معجون جادویی و عشقآور! از او میگیرد که باعث درگیریهای عاشقانهی او با چندین نفر دیگر میشود. دایان نیز از این نوشیدنی عجیب و غریب مینوشد و با نتایج مشابهی درگیر میشود.
همانطور که نیویورک تایمز استدلال کرد، فیلم مسیر قابل پیشبینی را با محبتهای نابجا، اتفاقات عاشقانه، سوتفاهمهای ناگهانی و در نهایت قهر و آشتیهایی با چشمان پر از اشک طی میکند.
۲۴. چیزی به اسم عشق (The Thing Called Love)
- کارگردان: پیتر باگدانوویچ
- سایر بازیگران: ریور فینیکس، سامانتا متیس، درموت مولرونی
- محصول: ۱۹۹۳
- امتیاز متاکریتیک: ۴۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۴.۶ از ۱۰
در «چیزی به نام عشق»، میراندا پریسلی (با بازی سامانتا ماتیس) به نشویل میرود، جایی که نوازندگانی مانند او برای تحقق بخشیدن به رویاهای خود به آنجا قدم میگذارند. او با تعدادی از افراد امیدوار دیگر آشنا و دوست میشود که از جمله آنها میتوان به جیمز رایت (با بازی ریور فینیکس) و کایل دیویدسون (با بازی درموت مولرونی) اشاره کرد. «چیزی به اسم عشق» که یک سال قبل از اینکه ساندرا بولاک با فیلم «سرعت» شناخته شود، منتشر شد، دقیقا نقش اصلی را در اختیارش نگذاشت، اما این شانس را به او داد تا استعدادش را در ترانهسرایی و خوانندگی نشان دهد.
«چیزی به اسم عشق» شاید همچنان به عنوان آخرین حضور فینیکس در سینما قبل از مرگ نابهنگامش شناخته میشود. در واقع، کارگردان پیتر بوگدانوویچ، عملکرد ضعیف فیلم در گیشه را به نگرانیهای پارامونت در مورد اکران گستردهتر پس از مرگ فینیکس نسبت داد.
۲۳. اسرار غیبی انجمن خواهرانهی یایا (Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood)
- کارگردان: کالی خوری
- سایر بازیگران: الن برستین، فیونولا فنالگان، جیمز گارنر
- محصول: ۲۰۰۲
- امتیاز متاکریتیک: ۴۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
در « اسرار غیبی انجمن خواهرانهی یایا»، رابطهی از قبل به هم ریختهی سیدا واکر (با بازی ساندرا بولاک) و مادرش ویوی (با بازی الن برستین در دوران پیری و اشلی جاد در جوانی) به طرز خطرناکی در آستانهی فروپاشی است. در « اسرار غیبی انجمن خواهرانهی یایا»، یک گروه قوی از زنهای جنوبی را میبینیم که سوگند خونی برای تحمل عشق، دلشکستگی، و ظاهرا پیری با هم بستهاند. دخترها قبل از اینکه وارد یک جنگ تمام عیار شوند، درگیری میانجیگری بین یک مادر و دختر میشوند. آنها این کار را با بازگویی زندگی ویوی با جزئیات بسیار انجام میدهند و به سیدا نشان میدهند که مادرش قبل از بچهدار شدن چه کسی بوده است.
شاید بزرگترین ناکامی فیلم این باشد که با شخصیتهایش به عنوان کاریکاتوری از خودشان رفتار میکند. «خواهرانگی» میتوانست به چیزی واقعا الهی تبدیل شود، فقط اگر آنقدر درگیر چیزی نمیشد که ورایتی آن را «تاثیرات سطحی» مینامید و در عوض روی شکل دادن به شخصیتهایش با اصالت بیشتری تمرکز میکرد. با وجود آن، ورایتی استدلال کرد، « تماشای بسیاری از هنرپیشههای زن بزرگ لذتبخش است.»
۲۲. امید جریان مییابد (Hope Floats)
- کارگردان: فارست ویتاکر
- سایر بازیگران: هری کانیک جونیور، می ویتمن، جنا رولندز
- محصول: ۱۹۹۸
- امتیاز متاکریتیک: ۴۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
در سال ۱۹۹۸، ساندرا بولاک تصمیم گرفت تا با برعهده گرفتن ردای تهیهکنندگی «امید جریان مییابد» ساختارشکنی کند. اگرچه این فیلم یک شکست انتقادی و تجاری بود، اما اولین تجربه از بیشمار فیلم تهیه شده توسط ساندرا بولاک بود. خوشبختانه برای او، همهی آنها به سرنوشت «امید جریان مییابد» دچار نشدند.
بولاک در نقش بردی، خانهداری که در شیکاگو زندگی آرامی دارد، بازی میکند. یعنی تا زمانی که شوهرش با بهترین دوستش به او خیانت میکند. سانفرانسیسکو کرونیکل این فیلم را با «شیرین کننده ۱۰۰ درصد مصنوعی» مقایسه کرد. رسانههای دیگری نیز فیلم را به تقلید از یک رمان عاشقانهی بینظیر متهم کردند، اما بازیهای خوب بولاک و سایر بازیگران را تصدیق کردند. اکثر منتقدان به بولاک به خاطر بازی خوبش تبریک گفتند، اما نه آنقدر خوب که بتواند فیلم را نجات دهد.
۲۱. مرد خرابکار (Demolition Man)
- کارگردان: مارکو برامبلا
- سایر بازیگران: سیلوستر استالونه، وسلی اسنایپس، نایجل هاثورن
- محصول: ۱۹۹۳
- امتیاز متاکریتیک: ۳۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
اگر تنها یک فیلم قرار باشد معرف شروع درخشش ساندرا بولاک باشد، همین فیلم است؛ «مرد خرابکار»
در آیندهای دیستوپیایی که مجلهی تایم آن را جهنمی نامید، این کمدی-اکشن علمی-تخیلی دنیایی را تصور میکند که در آن هر چیزی که «بد» در نظر گرفته میشود، مانند الکل، سیگار، غذاهای چرب، رابطهی جنسی و غیره غیرقانونی است و برادر بزرگ مراقب همه چیز است. در میان تمام اینها، جنایتکار خطرناک سایمون فینیکس (با بازی وسلی اسنایپس) که زمانی به خاطر جنایاتش به حبس محکوم شده بود، از اسارت میگریزد. این فیلم بخشی از دیدگاه دیستوپیک خود و تمام نام خانوادگی ستوان را از آلدوس هاکسلی و رمانش «دنیای قشنگ نو» (Brave New World) وام گرفته است.
منتقدانی مانند یوجین سیسکل و راجر ایبرت دریافتند که لحن طنز فیلم آن را از فیلمهای مشابه متمایز میکند. در همین راستا، واشنگتن پست فکر میکرد که فیلم «تخیل و شوخطبعی بیشتری نسبت به نمونهی معمولی ژانر بریدن و سوزاندن (Burn and Slasher)» دارد.
۲۰. دستپاچه (Gun Shy)
- کارگردان: اریک بلیکنی
- سایر بازیگران: لیام نیسون، اولیور پلات، ژوزه زونیگا
- محصول: ۲۰۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۲۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۴.۱ از ۱۰
«دستپاچه» باعث دو دسته شدن منتقدان شد. در حالی که نیویورک تایمز آن را «یکی از ظریفترین و الهامبخشترین کمدیهای سال» خواند، نیویورک پست آن را «نمونهای عجیب در طنز بیارزش» دانست.
این فیلم زمانی اکران شد که شخصیتهای مرد خشن مانند تونی سوپرانو و پل ویتی روی بورس بودند و به دنبال کمک روانپزشکی برای حل مشکلاتشان میگشتند. چارلی مایو (با بازی لیام نیسون)، قهرمان داستان «دستپاچه»، تبهکارانی مانند سوپرانو را نابود میکند، اما با این وجود به همان اندازه به درمان نیاز دارد. او در صندلی راحتی روانپزشک دکتر جف بلکنر (با بازی مایکل مانتل) و در آغوش جودی تیپT پرستاری با بازی ساندرا بولاک آرامش مییابد. نیویورک تایمز این پیشفرض تند و برخورد سینمایی اریک بلیکنی کارگردان را ستود. این نشریه همچنین بولاک را ستایش کرد، نه تنها به خاطر بازی خوبش، بلکه به خاطر زیرکی او در تولید یک فیلم مناسب.
۱۹. کشتی با ارنست همینگوی (Wrestling Ernest Hemingway)
- کارگردان: راندا هاینس
- سایر بازیگران: ریچارد هریس، شرلی مکلین، پایپر لوری
- محصول: ۱۹۹۳
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
جای تعجب نیست که بولاک برای بازیهایش چنین احترامی قائل است، زیرا او مهارتهای بازیگری خود را در میان اسطورههایی مانند رابرت دووال و ریچارد هریس در فیلمهایی مانند «کشتی با ارنست همینگوی» تقویت کرد. در این درام لطیف، دووال و هریس نقش یک جفت بازنشستهی تنها را به ترتیب به نامهای والتر و فرانک بازی میکنند، که بر سر پیری و تنهایی مشترک خود به هم میپیوندند در حالی که مدام و دربارهی هر چیز کوچکی با هم درگیر میشوند.
فرانک یک ملوان پرخاشگر (سابق) است که ادعا میکند خودش با همینگوی کشتی گرفته است (خب تکلیف عنوان فیلم هم معلوم شد!)، در حالی که والتر یک آرایشگر شیک (سابق) است که از تعامل خود با پیشخدمتی به نام الین (با بازی بولاک) بسیار لذت میبرد. به زودی، این دو سالمند جداییناپذیر میشوند. اگر از خود میپرسید که آیا فیلم هم به اندازهی این مقدمه شیرین است یا خیر، نگران نباشید، همینطور است.
۱۸. فوقالعاده بلند و بیش از حد نزدیک (Extremely Loud & Incredibly Close)
- کارگردان: استیون دالدری
- سایر بازیگران: توماس هورن، ماکس فون سیدو، تام هنکس
- محصول: ۲۰۱۱
- امتیاز متاکریتیک: ۴۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
« فوقالعاده بلند و بیش از حد نزدیک» رابطهی بسیار نزدیک بین اسکار، پسری باهوش و اوتیستیک، و پدرش توماس (با بازی تام هنکس) را دنبال میکند. توماس برای اینکه اسکار با اطرافیان و مردم ارتباط بهتری برقرار کند، ماموریتها و شرایط منحصر به فردی را برای او طراحی میکند. وقتی اسکار پدرش را در حملات ۱۱ سپتامبر از دست داد، غم و اندوه خود را به کشف آخرین رازهایی که توماس ممکن است برای او گذاشته باشد، هدایت میکند. در تمام این مدت، او از تلاشهای مادرش لیندا (با بازی بولاک) برای برقراری ارتباط اجتناب میکند. نقش بولاک در این فیلم کم است و تنها ۲۴ دقیقه (به گفته هالیوود ریپورتر) در فیلم حضور دارد اما همچنان برای پایان داستان تاثیرگذار و تعیین کننده است.
این فیلم در روایت داستان یک پسر عصبی واگرا که با تروما کنار میآید، به یک جفت موضوع ظریف میپردازد. برخی این انتخاب را شجاعانه و برخی دیگر آن را فرصت طلبانه میدانستند. لسآنجلس تایمز فکر میکرد که این درام «انتظارات ما را از فیلمسازانی که تلاش میکنند زخم دردناک ۱۱ سپتامبر را بررسی کنند، بازتعریف کرد». در همین حال، ستارهی تورنتو در متهم کردن فیلم به «سواستفاده از یک تراژدی» و «در نظر گرفته شدن به عنوان طعمهی اسکار» نسبتا پیشرو بود. در نهایت، این فیلم نامزد اسکار بهترین فیلم شد و با انجام این کار، غوغایی جزیی در میان کارشناسان جوایز ایجاد کرد. بسیاری فکر کردند که این نامزدی سزاوار نبود و برخی این انتخاب را «مطمئنا بدترین انتخاب در حداقل ۲۸ سال اخیر» خواندند.
۱۷. دختر شایستهی اخلاق (Miss Congeniality)
- کارگردان: دونالد پتری
- سایر بازیگران: مایکل کین، بنجامین برت، ویلیام شاتنر
- محصول: ۲۰۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۴۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۳ از ۱۰
اولین قسمت «دختر شایستهی اخلاق» دقیقا برعکس دنبالهاش است. دوست داشتنی، پرتعلیق، و البته واقعا خندهدار.
اساسا یک تفسیر سینمایی مدرن از نمایشنامهی پیگمالیون نوشتهی جورج برنارد شاو است، و داستان مامور ویژهی FBI، گریسی هارت، را روایت میکند که در مبارزه با جرم و جنایت عالی است، اما نه در چیزهای دیگر. زمانی که هارت مجبور میشود به عنوان یک سوپر مدل مخفی شود و نسخهی خودش از هنری هیگینز، یا همانطور که در فیلم ویکتور ملینگ (با بازی مایکل کین) شناخته میشود، به او اختصاص داده شود، همه چیز تغییر میکند.
پیام فمینیستی فیلم چیزی شبیه به این است: زرق و برق لزوما به قیمت زرنگی یک زن تمام نمیشود و هارت میتواند با کفشهای پاشنهدار ضربهی ناکار کننده بزند. با این حال، کارشناسان در مورد «دختر شایستهی اخلاق» نکاتی برای انتخاب داشتند: نیویورک تایمز آن را « استاندارد» نامید، در حالی که راجر ایبرت فکر میکرد «هیچ جاهطلبی ندارد».
۱۶. ۲۸ روز (۲۸ Days)
- کارگردان: بتی توماس
- سایر بازیگران: ویگو مورتنسن، دومینیک وست، الیزابت پرکینز
- محصول: ۲۰۰۰
- امتیاز متاکریتیک: ۴۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
«۲۸ روز» نگاهی سنگین و متفکرانه به اعتیاد نیست، بلکه یک مراقبهی شاد برای شروعی تازه است. ساختن یک فیلم دلپذیر دربارهی موضوعی در این حد حساس نیاز به ظرافت و محدودیت دارد. نظر منتقدان در مورد اینکه آیا «۲۸ روز» موفق از آب در آمده است یا خیر متناقض است.
به عنوان مثال، بتی توماس، داستانی شوخ را ارائه کرد، اما هرگز به قیمت مسائل گوئن تمام نشد. این فیلم را به دلیل «تغییر جدیدی به ژانر توانبخشی» ستود. در آن سوی طیف، انتقادهای راتن تومیتوز برخورد توماس با موضوع را «سطحی و موعظهآمیز» خواند. تماشاگران اصلا قطبی نبودند و فیلم در باکسآفیس نسبتا خوب ظاهر شد.
۱۵. مهلت دو هفتهای (Two Weeks Notice)
- کارگردان: مارک لارنس
- سایر بازیگران: هیو گرانت، آلیشیا ویت، دینا آیوی
- محصول: ۲۰۰۲
- امتیاز متاکریتیک: ۴۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
وقتی دو بازیگر قدر کمدی-رمانتیک مانند ساندرا بولاک و هیو گرانت را ترکیب میکنید، چه چیزی به دست میآورید؟ البته یک فیلم فوقالعاده مانند «مهلت دو هفتهای». این واقعیت که یکی از محبوبترین و شناختهشدهترین نقشهای بولاک در این فهرست بسیار پایین است، نشان میدهد که او واقعا چقدر بازیگر پرکار و همهفن حریفی است.
در «مهلت دو هفتهای»، لوسی کلسون با بازی بولاک وکیلی است که در سمت خیر مبارزه میکند و جورج وید (با بازی گرانت) نقطهی مقابل هر چیزی است که او برای آن ایستاده است. با ترکیبی از شانس، سرنوشت، و غرور جورج، آنها در نهایت به یک طرف میرسند. هر دو بازیگر نقشهای مشابهی را در فیلمهای جداگانه بازی کردهاند، اما در کنار هم، به نیرویی تبدیل میشوند که اینترتینمنت ویکلی آن را «الهامبخش» و راجر ایبرت آن را «دوستداشتنی» نامید.
۱۴. بحران برند ماست (Our Brand Is Crisis)
- کارگردان: دیوید گوردون گرین
- سایر بازیگران: بیلی باب تورنتون، آنتونی مکی، خواکیم دی آلمیدا
- محصول: ۲۰۱۵
- امتیاز متاکریتیک: ۵۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
بولاک یکی از به یاد ماندنیترین بازیهایش را در نقش دکتر رایان استون در «جاذبه» با فیلم دیگری دربارهی یک شخصیت زن خشن دنبال کرد. ایفای نقش او بهعنوان دکتر «کالامیتی» جین در «بحران برند ما است» تقریبا مورد تحسین جهانی قرار گرفت، حتی اگر خود فیلم نه یک موفقیت کاملا منتقدانه و نه تجاری باشد. ورایتی کالامیتی جین را «به راحتی یکی از بهترین نقشهای زن در ۱۰ سال گذشته» دانست. چیزی که نقش بولاک را تحسین برانگیزتر میکند این واقعیت است که این نقش در ابتدا برای یک بازیگر مرد طراحی شده بود به ویژه برای جورج کلونی.
در این فیلم، جین وظیفه دارد یک تغییر سیاسی سنگین در نامزد ریاست جمهوری بولیوی، پدرو کاستیلو (با بازی خواکیم دی آلمیدا) که به شدت از آن متنفر است، ایجاد کند. او با موانع زبانی، گافهای سیاسی و دشمن به همان اندازه زیرک خود، پت کندی (با بازی بیلی باب تورنتون)، که برای مخالفان کاستیو کار میکند، مبارزه میکند. نه تنها شخصیت روی پردهی بولاک در مدیریت بحرانهای سیاسی ماهر است، بلکه ظاهرا خود بازیگر نیز در این زمینه مهارت دارد. از این گذشته، منتقدانی مانند گاردین و ایندیوایر به ترتیب به او به خاطر «افزایش جاذبه به طنز سیاسی» و «به دوش کشیدن فیلم» به تنهایی اعتبار میدهند.
۱۳. خانهای روی برکه (The Lake House)
- کارگردان: آلخاندرو اگرستی
- سایر بازیگران: کیانو ریوز، دیلن والش، شهرا آغداشلو
- محصول: ۲۰۰۶
- امتیاز متاکریتیک: ۵۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
در حالی که «خانهای روی برکه» ممکن است محبوب منتقدان نبوده باشد، اما در باکسآفیس مبلغ قابل توجهی به دست آورد و به راحتی بودجهی قابل توجه خود را جبران کرد. این فیلم دوباره بولاک را با کیانو ریوز، همبازیاش در «سرعت» متحد کرد و این زوج جذابیت زیادی برای تماشاگران داشتند. اکثر منتقدان با سازگاری منطقی فیلم یا عدم آن مشکل داشتند.
نیویورک تایمز با اظهار نظر به عنوان این فیلم «به طرز شگفتانگیزی غیرمنطقی» و «کاملا مضحک» از سخنان خود کوتاه نیامد. «خانهای روی برکه» درخشانترین نقد خود را از راجر ایبرت دریافت کرد، او استدلال میکرد که فیلم بر اساس منطق «عاطفی» و نه «زمانی» تکیه میکند تا داستان خود را واقعا خوب روایت کند.
۱۲. خواستگاری (The Proposal)
- کارگردان: آن فلچر
- سایر بازیگران: رایان رینولدز، مالین اکرمان، مری استینبورگن
- محصول: ۲۰۰۹
- امتیاز متاکریتیک: ۴۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
«خواستگاری» در باکسآفیس پول هنگفتی به دست آورد و ساندرا بولاک بهترین آخر هفتهی افتتاحیهی خود را در آن زمان به ثبت رساند. و اگرچه این کمدی-رمانتیک شایستهی اسکار تلقی نمیشد، اما در نمایشهای جوایز کمتر برجستهتر مانند جوایز منتخب مردم و جوایز منتخب نوجوان عملکرد خوبی داشت.
در «خواستگاری» مارگارت (با بازی بولاک) یک رئیس تندخو و سرسخت است که مرزهای شخصی خود را به روی هیچ کس باز نمیکند. اندرو (با بازی رایان رینولدز) کارمند مهربان او است. از قضا، زمانی که مارگارت چارهای جز پیشنهاد دادن به اندرو ندارد، نقش آنها عوض میشود؛ « با او ازدواج کنید تا از اخراج مقامات مهاجرت آمریکا به کانادا جلوگیری کنید.»
همانطور که راجر ایبرت اشاره کرد، چیزی که واقعا این فیلم را تقویت میکند شخصیتهای فرعی آن هستند، از گریس مادر شاداب اندرو (با بازی مری استینبرگن) گرفته تا مادربزرگ زیرک او آنی (که بتی وایت قادر مطلق نقش او را به کمال میرساند). میگویند که بازی یا شیمی بولاک و رینولدز کمتر برای موفقیت فیلم ضروری است. اینترتینتمنت ویکلی شیمی بین بولاک و رینولدز را «تازه و غیرقابل مقاومت» اعلام کرد. «نمیتوانم در برابر جذابیتهای بولاک و رینولدز مقاومت کنم.»
۱۱. هشت یار اوشن (Ocean’s 8)
- کارگردان: گری راس
- سایر بازیگران: کیت بلانشت، ان هتوی، میندی کالینگ
- محصول: ۲۰۱۸
- امتیاز متاکریتیک: ۶۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۳ از ۱۰
به ندرت پیش میآید که ساندرا بولاک وقتی در یک فیلم ظاهر میشود، جذابیت درخشانش را نداشته باشد، اما «هشت یار اوشن» او را در گروهی از بازیگرانی قرار میدهد که شامل کیت بلانشت، آن هاتاوی، سارا پالسون و ریحانا میشوند. این چند نفر همانطور که راجر ایبرت بیان میکند، آنها به شکلی با هم ترکیب میشوند که یک «کیمیاگری غیرقابل پیشبینی و مقاومتناپذیر» ایجاد میکند.
«هشت یار اوشن» با تعویض دزد خارقالعادهی دنی اوشن (با بازی جرج کلونی) و گروه تبهکارانش با خواهرش دبی (با بازی بولاک) و گروه دزدان زن او شکل میگیرد. این بار، دبی به جاهطلبانهترین ماموریت خود میپردازد؛ دزدیدن یک گردنبند گرانقیمت در مراسم متگالا
دبی تمام حیلهگری برادرش را دارد، اما هیچ یک از امتیازات مردانه که اغلب به او اجازه میداد تا اینقدر ماهرانه از نرمی خود استفاده کند، وجود ندارد. در عوض، او دزدی پس از دزدی را با تکیه بر تمایل زنان به حاشیه رانده شدن انجام میدهد. همانطور که خودش میگوید: «او نادیده گرفته میشود. و برای یک بار هم که شده، ما میخواهیم نادیده گرفته شویم.» بولاک با مهارتی که ورایتی آن را «وقاحت فاسد یک جنایتکار گرسنه» میخواند، نقش اول «هشت یار اوشن» جدید را به جای کلونی میگیرد.
۱۰. جعبهی پرنده (Bird Box)
- کارگردان: سوزان بیر
- سایر بازیگران: تراوانته رودز، جان مالکوویچ، دانیل مکدونالد
- محصول: ۲۰۱۸
- امتیاز متاکریتیک: ۵۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
«جعبهی پرنده» چند روز پس از اکران خود در صدر جدول بینندگان نتفلیکس قرار گرفت و در هفتهی اول اکرانش ۴۵ میلیون بیننده را جذب کرد. تاثیر عظیم آن به حدی بود که نشریهی آتلانتیک نظریهپردازی کرد که این فیلم میتواند جدیدترین طرح اولیه برای فهرست برنامههای نتفلیکس باشد.
بولاک مالوری را به تصویر میکشد، یک مادر باردار. نگرانیهای او باید لحظهای کنار گذاشته شود، زیرا آخرالزمان به شکل هیولاهایی که شما را تا حد مرگ میترسانند به زمین فرود میآید. دیدن این موجودات به معنای دیوانه شدن است و مالوری و خانوادهی بازماندهاش باید با چشمان بسته زندگی کنند.
این فیلم بیش از آنکه برای منتقدان مورد تحسین واقع شود، مورد توجه تماشاگران قرار گرفت. در فیلم موجوداتی وجود دارند که ما هرگز آنها را نه مستقیما بلکه فقط از طریق تصاویر و عکسها میبینیم. از آنجایی که شخصیتها بیشترین ترسهای خود را از این هیولاها القا میکنند، و برای مخاطب هم دیدنشان غیر ممکن است.
۹. قتل با اعداد (Murder by Numbers)
- کارگردان: باربت شرودر
- سایر بازیگران: رایان گاسلینگ، مایکل پیت، اگنس بروکنر
- محصول: ۲۰۰۲
- امتیاز متاکریتیک: ۵۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
«قتل با اعداد» با قتل شروع میشود و به آرامی به تحقیقات روانشناختی منحرف میشود زیرا به بررسی روان آشفتهی دو جوان دیوانه، جاستین پندلتون (با بازی مایکل پیت) و ریچارد هیوود (با بازی رایان گاسلینگ) میپردازد که یک جنایت عالی را انجام میدهند. گذشتهی آشفتهی کارآگاه کسی میودر (با بازی بولاک) که در حال دستگیری آنهاست، در این راه برایش دردسر درست میکند.
چنین فیلمهایی معمولا شخصیتهایشان را آگاه میکنند و مخاطبانشان را در تاریکی قرار میدهند. «قتل با اعداد» برعکس عمل میکند، که هم راجر ایبرت و هم نیویورک تایمز این ویژگی فیلم را به ترتیب یکی از «جالبترین» و «غافلگیر کنندهترین» جنبههای آن نامیدند. تماشای میودر که نقاط بین قتل و قاتل را به هم متصل میکند، لذتبخش است، به خصوص زمانی که شما بیشتر او را بشناسید.
همچنین صحنههای جذاب بین این دو قاتل نوجوان هم دیدنی است، زیرا آنها مکررا سعی میکنند از نظر روحی و روانی بهترین را برای دیگری ایجاد کنند. گاسلینگ و پیت کار فوقالعادهای را در انتقال فرآیند فکری تاریک و دیوانهوار شخصیتهای فاسد خود انجام میدهند.
۸. مخمصه (The Heat)
- کارگردان: پاول فیگ
- سایر بازیگران: ملیسا مککارتی، مایکل راپاپورت، دمیان بیجر
- محصول: ۲۰۱۳
- امتیاز متاکریتیک: ۶۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
گسترهی وسیع استعداد و توانایی ساندرا بولاک به او اجازه میدهد تا نقش یک کارآگاه را در یک معمای قتل وحشتناک مانند «قتل با اعداد» ایفا کند و همچنین در فیلمی مانند «مخمصه» تقلیدی از آن نوع شخصیت را ارائه دهد. اگر کسی میودر و گریسی هارت بچهدار میشدند، خیلی شبیه سارا اشبرن (با بازی بولاک) پلیس ارشد افبیآی میشد.
اشبرن توانایی تشخیص عجیب میودر و بیخیالی مارگارت را در حالی که تلاش میکند حلقهی بدنام فروشندگان مواد مخدر را از بین ببرد، نشان میدهد. شریک او، پلیس محلی شانون مولینز (با بازی ملیسا مککارتی) است که نقش مقابل و مکمل اشبرن را ایفا میکند.
همانطور که راجر ایبرت میگوید، «طرح آن در بوستون، ارباب مواد مخدر، صرفا مرکزی است که بر اساس آن پویایی دو شخصیت اصلی ارائه میشود». خوشبختانه، کمدی اسلپ استیک ناشی از معادلهی اشبرن و مولینز به راحتی فیلم را تا خط پایان میبرد.
۷. بدنام (Infamous)
- کارگردان: داگلاس مکگراث
- بازیگران: توبی جونز، دنیل کریگ، جف دانیلز
- محصول: ۲۰۰۶
- امتیاز متاکریتیک: ۶۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
«خونسرد»، کار بزرگ ترومن کاپوتی در مورد قتل عام در کانزاس، او را به شهرت رساند. «بدنام» داستان پشت آن را برای ما به ارمغان میآورد. بولاک نقش دوست و محرم ترومن (با بازی توبی جونز) هارپر لی را بازی میکند که به او در تحقیقاتش کمک میکند.
در حالی که «بدنام» تایید بسیاری از منتقدان را به دست آورد، این فیلم با بدشانسی تنها یک سال پس از «کاپوتی» (Capote) که با استقبال گستردهی مردم روبرو شد، اکران شد که همان داستان را از زاویهای کمی متفاوت روایت میکرد. به عنوان مثال، سانفرانسیسکو کرونیکل، «بدنام» را نمونهای خوب از «فیلمسازی هوشمندانه و متفکرانه» نامید که تنها نتوانست به معیار «کاپوتی» برسد. با این حال، بازی بولاک از هر نظر برجسته بود.
۶. وقتی خواب بودی (While You Were Sleeping)
- کارگردان: جان ترتلتاب
- سایر بازیگران: بیل پولمن، پیتر گلگر، پیتر بویل
- محصول: ۱۹۹۵
- امتیاز متاکریتیک: ۶۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
«وقتی خواب بودی» شاید اولین نامزدی گلدن گلوب بهترین بازیگر زن را برای ساندرا بولاک به ارمغان آورد، اما این تمام چیزی نیست که فیلم به خاطرش مورد توجه قرار میگیرد.
در «وقتی خواب بودی»، بولاک در نقش لوسی النور مودراتز بازی میکند، که وقتی در عوارضی ایستگاه راهآهن کار نمیکند یا با بیحوصلگی با گربهاش وقت نمیگذراند، در مورد پیتر کالاگان (با بازی پیتر گالاگر) مسافر بینظیر قطار خیالپردازی میکند. اگر فیلم حال خوب کنی وجود داشته باشد که بولاک در آن بازی کرده، «وقتی خواب بودی» همان است. هالیوود ریپورتر با محبت آن را یک داستان «بهطور شگفتانگیز کلاسیک و ملودراماتیک» توصیف کرد، در حالی که اساف گیت فیلم را به خاطر عرضهی بیپایان پیچشهای طنزآمیزش تحسین کرد.
۵. تصادف (Crash)
- کارگردان: پل هگیس
- سایر بازیگران: دان چیدل، مت دیلون، جنیفر اسپوزیتو
- محصول: ۲۰۰۵
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
ساندرا بولاک اغلب تماشاگران را با انتخابهای غیر متعارف خود در فیلم غافلگیر کرده است، اما باز هم دیدن او در نقش یک زن خانهدار نژادپرست و طبقه بالا در فیلم «تصادف» که برندهی اسکار بهترین فیلم در سال ۲۰۰۴ شد (البته به طور بحث برانگیز) غافلگیر کننده بود. این فیلم همچنین در فهرست ۵۰۰ فیلم برتر تمام دوران توسط مجله امپایر و فهرست ۳۰ فیلم مستقل مهم IFTA (اتحادیهی فیلم و تلویزیون مستقل) از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۰ قرار گرفت.
«تصادف» شخصیتهایی را با پسزمینههای نژادی و اجتماعی-اقتصادی مختلف ترکیب میکند که تعصبات، افراطها و اضطرابهای نابجای خود را به دنیای واقعی و یکدیگر نشان میدهند. ایندیپندنت هنر این فیلم را به درستی توصیف کرد: «[سازندگان فیلم] به یک موضوع کلیشهای شور و هیجان دادهاند، و از آن یک درام پرشور، تا حدودی ساختگی اما بسیار قابل تماشا بیرون کشیدهاند.» نیویورک تایمز در توصیف خود از این بازیگر، بولاک را به خاطر اینکه دائما از منطقهی آسایش خود خارج میشود و «جنگ برای نقشهای دراماتیک کوچکتر که همیشه برجسته هم نبودهاند» ستایش میکند.
۴. زمانی برای کشتن (A Time to Kill)
- کارگردان: جوئل شوماخر
- سایر بازیگران: ساموئل ال جکسون، متیو مککانهی، کوین اسپیسی
- محصول: ۱۹۹۶
- امتیاز متاکریتیک: ۵۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
در این اقتباس هیجانانگیز از جان گریشام، وکیل جیک بریگنس (با بازی متیو مککانهی) موافقت میکند که برای کارل لی هیلی (با بازی ساموئل ال. جکسون)، مرد سیاهپوستی که مرتکب جنایت اخلاقی مبهم شده است، دفاع قانونی کند. پس از اینکه دخترش به طور وحشیانه مورد ضرب و شتم و تجاوز قرار میگیرد، کارل لی به قدیمیترین شکل عدالت متوسل میشود: انتقام. در دفاع از کارل لی، بریگانس نه تنها در یک نبرد حقوقی بلکه سیاسی و فرهنگی نیز میجنگد. وکیل به تمام کمکی که میتواند داشته باشد نیاز دارد. خوشبختانه، دانشجوی حقوق الن روارک (با بازی بولاک) برای نجات او از راه میرسد.
نیویورک تایمز «زمانی برای کشتن» را ستایش کرد و گفت: «بازیگران برجسته، داستانی جذاب و نژادپرستانه، پسزمینهای پرآشوب جنوبی و نمایشهای دراماتیک خوب قدیمی». اما این فیلم بحثهایی را نیز برانگیخت؛ مثلا روزنامهی لیبراسیون آن را متهم کرد که به نام عدالت از مجازات اعدام چشمپوشی میکند.
۳. سرعت (Speed)
- کارگردان: یان ده بونت
- سایر بازیگران: کیانو ریوز، دنیس هاپر، ساندرا بولاک
- محصول: ۱۹۹۴
- امتیاز متاکریتیک: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
۵۰ مایل در ساعت برای ساندرا بولاک و کیانو ریوز طول کشید تا خود را به سوپراستار شدن برسانند. بولاک، برای مثال، هرگز تصور نمیکرد که این «فیلم احمقانهی بمب کوچک در اتوبوس» در نهایت هفتمین فیلم پرفروش سال باشد. با این حال، تهیهکنندگان میدانستند که این فیلم موفقیت بزرگی خواهد بود.
داستان مفهومی «سرعت» زمانی که یک بمب برای منفجر شدن در صورت رانندگی کمتر از ۵۰ مایل در ساعت برنامه ریزی میشود، بسیار نفسگیر است. یک پلیس قهرمان به نام جک تریون (با بازی ریوز)، با کمک مسافربری آنی پورتر (با بازی بولاک) برای یک رانندهی اتوبوس مجروح، قصد دارد از این سرنوشت شوم رهایی یابد. فیلم بدون این که پیش پا افتاده باشد، تمام ویژگیهای یک بلاک باستر را دارد؛ تعلیق فوقالعاده، سکانسهای اکشن، و عاشقانههای جذاب.
۲. نقطهی کور (The Blind Side)
- کارگردان: جان لی هنکاک
- سایر بازیگران: کوینتون آرون، لیلی کالینز، تیم مکگرا
- محصول: ۲۰۰۹
- امتیاز متاکریتیک: ۵۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
بولاک با بازی در نقش واقعی لی آن توهی در فیلم «نقطه کور» مورد تحسین منتقدان قرار گرفت و جایزه اسکار بهترین بازیگر زن را بدست آورد. همهی اینها علیرغم اینکه بولاک چندین بار این نقش را به عهده گرفته بود رخ داد.
پیروزی بولاک و موفقیت تجاری فیلم اگر به خاطر جنجالهایی که درگیر آن نبود، «نقطه کور» را در صدر این فهرست قرار میداد. برخی از منتقدان و محققان فیلم را به عدم رعایت عدالت در مورد منبع زندگینامهاش متهم کردند. و در عوض، «روایت ناجی سفید» را تبلیغ میکند که مقصر آن بسیاری از منتقدان عزیز هستند!
۱. جاذبه (Gravity)
- کارگردان: آلفونسو کوارون
- سایر بازیگران: جورج کلونی، اد هریس، بشیر سویج
- محصول: ۲۰۱۳
- امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
کارگردان آلفونسو کوارون به هرچه دست بزند طلا میشود و «جاذبه» نیز از این قاعده مستثنی نیست. این فیلم هم در باکسآفیس و هم در فصل جوایز درخشید و جایگاه خود را در تاریخ علمی-تخیلی محکم کرد. از نظر مفهوم، مقیاس تولید، تکنیک بصری و جسارت کلی، «جاذبه» به جایی میرود که تا به حال هیچ فیلمی نرفته است. تا جایی که رولینگ استون اعلام کرد: «این چیزی فراتر از یک فیلم است. نوعی معجزه است.»
ساندرا بولاک و جورج کلونی در نقش رایان استون و مت کوالسکی، دو فضانوردی که در فضای خارج از ماورای جو فرود آمدهاند و برای زنده ماندن میجنگند، بازی میکنند. این بر عهدهی بولاک است که بیشتر بار فیلم را به عهده بگیرد و او این کار را فوقالعاده انجام میدهد، و باعث میشود وال استریت ژورنال بازی او را «بهترین اجرای حرفهای بولاک» بنامد.
در طول فیلمبرداری، بولاک خود را در داخل یک جعبهی ۱۰ در ۱۴ فوت مجهز به نورهای ویژهی قرار گرفته بر روی یک صحنهی صوتی تاریک یافت، که به طور نامطمئنی به موقعیت شخصیت او نزدیک بود؛ در فضایی تاریک و غریب به دور از همه چیز به دام افتاده بود. این بازیگر در مصاحبهی خود با نیویورک تایمز گفت: «من به معنای واقعی کلمه تا ۱۰ ساعت در روز کار میکردم و تنها ارتباطم با آلفونسو از طریق هدفون بود.»
منبع: loope