محصولات برنده و بازندهی اپل در سال ۲۰۲۳
در سال ۲۰۲۳ اپل بالاخره پورت لایتنینگ را از گوشیهای آیفون حذف کرد و برای اولین بار به بهرهگیری از دوربین پریسکوپی برای آیفون ۱۵ پرو مکس روی آورد. همچنین این شرکت از تراشههای سری M3 رونمایی کرد و بالاخره شاهد رونمایی از هدست ویژن پرو بودیم که قرار است اوایل ۲۰۲۴ راهی بازار شود. مثل همیشه، برخی تلاشهای اپل در سال ۲۰۲۳ با موفقیت روبرو شد و برخی از تلاشها هم شکست خوردند که در این مطلب به این تلاشهای شکستخورده و موفقیتآمیز اپل در این سال میپردازیم.
برنده: راهیابی پورت USB-C به آیفونها
استاندارد USB-C تقریبا از همه نظر بهتر از لایتنینگ است ولی به دلیل درآمد هنگفتی که اپل به لطف لایتنینگ به دست آورد، سالها در برابر این تغییر مقاومت کرد تا اینکه به دلیل فشارهای اتحادیه اروپا، به ناچار پورت لایتنینگ را از آیفونها کنار گذاشت. به احتمال زیاد اگر فشارهای اتحادیه اروپا، اپل تا چند سال دیگر به استفاده از پورت قدیمی لایتنینگ ادامه میداد. اما در هر صورت خوشبختانه عمر این پورت هم به پایان رسید و حالا کاربران آیفون میتوانند از مزایای USB-C بهره ببرند.
در این میان باید به شایعاتی اشاره کنیم که در آنها آمده بود اپل میخواهد تا چند سال دیگر پورت را از آیفونها حذف کند و ترجیح میدهد تا آن زمان لایتنینگ را نگه دارد. البته در این میان اپل مطابق معمول در مورد این پورت هم سیاستهای همیشگی خود را ادامه داده و مثلا آیفون ۱۵ و ۱۵ پلاس به سرعت استاندارد USB 2.0 محدود شدهاند تا کاربران این دو گوشی نتوانند از قابلیتهای این پورت نهایت استفاده را ببرند.
بازنده: کنار رفتن لایتنینگ
با وجود اینکه طی چند سال اخیر انتقادها از پورت لایتنینگ چندین برابر شده بود، ولی باید اعتراف کنیم که در زمان معرفی در سال ۲۰۱۲، استاندارد نوآورانه و جذابی محسوب میشد. در آن زمان، محدودیتهایی مانند نهایت سرعت ۴۸۰ مگابیت در ثانیه و سرعت شارژ نهایت ۲۰ وات، مشکل بزرگی نبودند اما حالا که USB 3 سرعت ۱۰ گیگابیت در ثانیه و شارژ بیش از ۱۰۰ وات را امکانپذیر کرده، لایتنینگ هیچ حرفی برای گفتن نداشت.
از سوی دیگر، این پورت صرفا توسط گجتهای اپل استفاده میشد و بنابراین کاربرانی که از سایر گجتها استفاده میکردند، باید همواره از چند کابل متفاوت بهره میبردند.
برنده: مدلهای پرو آیفون ۱۵
اپل برای مدلهای پرو آیفون ۱۵ از فریم تیتانیومی استفاده کرده، استاندارد USB 3.2 را به کار گرفته، اولین چیپستهای ۳ نانومتری را تعبیه کرده و مدل پرو مکس را به دوربین پریسکوپی مجهز کرده است. بنابراین مدلهای پرو آیفون ۱۵ نسبت به نسل قبلی با ارتقاهای بسیار جذابی روبرو شدهاند و در نتیجه توانستهاند سروصدای زیادی راه بیندازند.
از سوی دیگر، باید به راهیابی بازیهای سنگینی مانند Resident Evil Village، Death Stranding و Assassin’s Creed Mirage به این دو مدل پرو آیفون ۱۵ هم اشاره کنیم که جذابیت هر دو گوشی را برای گیمرها چندین برابر کرده است. دکمهی اکشن هم از جمله قابلیتهای جدید و کاربردی محسوب میشود و کاهش حاشیههای نمایشگر جذابیت ظاهری را افزایش داده.
البته مدل پایه آیفون ۱۵ باید با حداقل حافظه ۲۵۶ گیگابایتی عرضه میشد که با توجه به سیاستهای همیشگی اپل برای افزایش درآمد، در این زمینهها نمیتوانیم انتظار بیشتری داشته باشیم. در کل اپل آیفونها را طوری راهی بازار میکند تا کاربران برای خرید مدلهای پرو انگیزهی بسیار بیشتری داشته باشند و در نتیجه درآمد بالاتری نصیب این شرکت شود.
بازنده: اپل واچ سری ۹ و اپل واچ اولترا ۲
در چند سال گذشته، ساعتهای سری اپل واچ با تغییر جذابی روبرو نشدهاند و اپل واچ سری ۹ و اولترا ۲ هم به هیچ عنوان ارتقاهای قابل توجهی محسوب نمیشوند. این دو ساعت از همان طراحی نسل قبلی خود استفاده میکنند و مهمترین تغییرات آنها، بهرهگیری از چیپ S9 و قابلیت Double Tap است.
در این میان چند روز قبل اعلام شد به دلیل تخلف اپل برای سنسور اکسیژن خون این دو ساعت، در آستانهی سال نو میلادی، فروش هر دو ساعت در آمریکا متوقف شده که این یعنی اپل با ضرر هنگفتی روبرو خواهد شد. در هر صورت باید ببینیم آیا سال آینده وضعیت ساعتهای هوشمند اپل بهتر میشود یا نه.
برنده: تراشههای سری M3
حرکت اپل به سمت بهرهگیری از تراشههای اختصاصی مبتنی بر معماری Arm، یکی از مهمترین تصمیمهای این شرکت در سالهای گذشته محسوب میشود که به شدت موفقیتآمیز بوده است. در سال ۲۰۲۰، نسل اول تراشههای M معرفی شدند و طی چند سال گذشته طبیعتا عملکرد آنها بهتر شده و مصرف انرژی این تراشهها هم کاهش یافته است. اپل در سال ۲۰۲۳ در کنار مکبوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی و آیمک ۲۴ اینچی، از تراشههای جدید سری M3 هم رونمایی کرد که بهخصوص در زمینهی پردازش گرافیکی با بهبودهای قابل توجهی روبرو شدهاند.
البته در این میان، تراشه M3 پرو و M3 مکس تغییرات جذابتری داشتهاند و مدل استاندارد این خانواده نسبت به نسل قبلی تغییر هیجانانگیزی نداشته است. روی هم رفته این تراشهها نسبت به پردازندههای مبتنی بر معماری x86 از نظر مصرف انرژی بسیار بهتر هستند که البته در سال ۲۰۲۴ تراشههای جدید کوالکام برای کامپیوترها عرضه میشوند که قرار است به رقیب قدرتمندی برای تراشههای اپل تبدیل شوند.
بازنده: مودم ۵G ساخت اپل
اپل بعد از چند سال تلاش و هزینه کردن چند میلیارد دلار، پروژه توسعهی مودم ۵G اختصاصی را کنار گذاشته است. مدیران این شرکت قصد داشتند با ساخت یک مودم ۵G اختصاصی، وابستگی خود را به مودمهای ۵G کوالکام به طور کامل قطع کنند. در حال حاضر اپل بزرگترین مشتری کوالکام محسوب میشود که تقریبا یک چهارم درآمد کل کوالکام را تشکیل میدهد.
اما چرا اپل که ثروتمندترین شرکت جهان محسوب میشود، نتوانسته مودم ۵G درست کند؟ در این زمینه باید بگوییم که ساخت مودم اصلا کار راحتی نیست و اپل با وجود اینکه چندین میلیارد دلار برای این پروژه هزینه کرده، موفق نشده به نتیجه برسد. بر اساس گزارشهای منتشر شده، با وجود اینکه اپل تراشههای فوقالعادهای را برای گجتها و کامپیوترهای خود تولید میکند، ولی نتوانسته تخصص در این حوزه را به طراحی مودم منتقل کند. اپل در ابتدا قصد داشت در سال ۲۰۲۳ استفاده از این مودمها را آغاز کند که سپس این برنامه را به ۲۰۲۴ موکول کرد که حالا کل این پروژه را کنار گذاشته است.
منبع: GSMArena