برو کنار ناچ؛ ۲۰۱۹ سال نمایشگر حفره دار است
جدا از اینکه چقدر نظرات درباره بریدگیها یا ناچ در نمایشگرها مختلف بوده، اما اوضاع آنقدری بد نیست که جلوی استفاده از بریدگی در گوشیها را بگیرد. شرکتهای مختلف سالها در تلاش بودند تا اندازه نمایشگر را بزرگ کنند و افزودن بریدگی در دو سال گذشته، تنها راهی بوده که توانستهایم به نسبت بالای نمایشگر به سطح جلویی گوشی برسیم. نمایشگرهای بزرگ روی موبایلها جذابتر هستند و با کم کردن حاشیهها، اندازه گوشیها نیز خیلی بزرگ نشده است. در دو سال گذشته شرکتها سعی کردهاند هر اضافاتی که وجود دارد را حذف کنند و چیزهای ضروری را در یک بریدگی بالای نمایشگر قرار دهند.
در نهایت اگرچه بریدگی به بزرگشدن نمایشگر و کوچک ماندن گوشیها منجر شد اما تبدیل به یکی از بدترین ترندها در دنیای گوشیهای هوشمند نیز شد.
حالا خوشبختانه به پایان دوران ناچ یا بریدگی نزدیکتر شدهایم و امسال دیگر کمتر شاهد بریدگیهای بزرگ خواهیم بود. مثل «ناچ» هنوز اسمی برای ترند جدید طراحی گوشیها وجود ندارد و ما فعلا ترجیح میدهیم این طراحی را «نمایشگرهای حفرهدار» بنامیم.
حفرههای جذاب
«نمایشگر حفره دار» یا «نمایشگر حفره دوربین دار» یا «حفره دوربین»، همگی نامهایی هستند که به نمایشگرهای جدید نسبت داده میشود. در این نوع نمایشگرها، دیگر تمام سنسورها در حاشیه قرار میگیرد و ماژول دوربین که معمولا جاگیرترین قطعه سختافزاری در جلوی گوشی است، درون یک حفره در داخل نمایشگر قرار میگیرد. مثل ناچ، یک بریدگی را در این حالت هم خواهیم داشت منتها اینبار این بردگی به اندازه دهانه دوربین بوده و دور تا دور آن را نمایشگر فرا خواهد گرفت.
اگرچه هنوز هیچ گوشی با این طراحی به بازار عرضه نشده اما به زودی دو گوشی از طرف هواوی و سامسونگ عرضه خواهد شد و جدا از این، میدانیم که پرچمدارهای سال آینده سامسونگ نیز از این نوع نمایشگر بهره خواهند برد.
برتری ظاهری
نمایشگرهای حفرهدار از این جهت نسبت به نمایشگرهای دارای بریدگی برتری دارد که دیگر در استفاده روزمره از گوشی، این حفره مثل بریدگیهای کنونی، موجب حواس پرتی نخواهد شد. طبیعتا شرکتهایی که از این طراحی در نمایشگرهای خود استفاده خواهند کرد، این راه حل را «بهتر» میدانند اما با این وجود، برتریهای نمایشگر حفرهدار، جای سوال دارد.
با توجه به رندرها و تصاویری که از این نوع نمایشگرها دیدهایم، فاصله بین دوربین تا گوشه نمایشگر آنقدری زیاد نیست که بتوان از آن استفاده خاصی کرد. برای مثال به تصویر زیر نگاه کنید؛ آیا به نظر شما فاصله بین دوربین تا گوشه نمایشگر، استفاده خاصی میتواند داشته باشد؟
به این دلیل که دوربین سلفی مثل بریدگی در حاشیههای اطراف نمایشگر قرار نگرفته و درون نمایشگر است، ممکن است برای بعضی افراد موجب حواس پرتی بیشتری شود. این حفره برای دو دوربین تقریبا اندازه یک ناچ، بزرگ است که چند میلیمتر هم به درون نمایشگر انتقال یافته است. اگر همین حفره دوتایی را برای گوشیهای کوچکتر داشته باشیم، اوضاع بدتر خواهد شد و ممکن است در این شرایط برخی حتی ناچ را به این طراحی ترجیح دهند!
با این تفاسیر، هنوز هم شرکتهای بزرگی مثل سامسونگ و هواوی و احتمالا در آینده نزدیک، بیشتر شرکتها، حفرههای نمایشگر را تکامل اسمارتفونها میدانند. سامسونگ ماه پیش این نوع نمایشگرها را برای اولین بار با نام Infinity-O معرفی کرد و هواوی نیز قرار است دو گوشی با این مدل نمایشگر عرضه کند.
رقابتی که هواوی و سامسونگ از همین حالا بر سر این طراحی آغاز کردهاند، نوید گوشیهای اندرویدی بیشتری با این نوع نمایشگر را در سال ۲۰۱۹ میدهد.
انگیزهها
هواوی را از همین حالا میدانیم که قرار است گوشی Nova 4 را در تاریخ ۲۶ آذر با این نوع نمایشگر معرفی کند. سامسونگ نیز که نمیخواست قافیه را به هواوی ببازد، انگیزه دو چندان پیدا کرد و معرفی گوشی گلکسی A8s با این طراحی نمایشگر را به امروز موکول کرد و این گوشی رسما معرفی شد. گلکسی اس۱۰ را هم میدانیم که در سه نسخه و با این مدل نمایشگر، در سال ۲۰۱۹ معرفی خواهد شد.
این اتفاق ما را یاد زمانی میاندازد که شرکت اسنشال و شرکت اپل، ناچها را به دنیای گوشیهای هوشمند آوردند و همه پس از آن سراغ بریدگی نمایشگر رفتند.
اگرچه خیلیها به ناچ خرده گرفتند اما روی اکثر گوشیهای سال ۲۰۱۸ شاهد این بریدگی بودیم که از جمله آنها میتوان به لیست زیر اشاره کرد:
- گوگل پیکسل ۳ اکسال
- هواوی P20 Pro، میت ۲۰ پرو و میت ۲۰
- آنر پلی
- وان پلاس ۶ و وان پلاس ۶T
- ال جی G7 ThinQ و ال جی V40 ThinQ
- شیائومی Mi 8
- Vivo V11
- Oppo R17
نمیخواهیم بگوییم مقصر استفاده از نمایشگرهای حفرهدار در سال ۲۰۱۹ شرکتهای سامسونگ و هواوی خواهند بود بلکه میگوییم این دو شرکت نشان خواهند داد که چگونه این ترند جدید میتواند سودآور باشد و طبیعتا پس از مدت کوتاهی، دیگر شرکتها نیز دنباله رو هواوی و سامسونگ میشوند.
البته فقط هم بحث انگیزه برای سودآوری بیشتر مطرح نیست. اینکه شرکتی که چنین نمایشگری را روی گوشی خود عرضه میکند و فروش موفقی را پشت سر میگذارد، همزمان فشار دو چندانی را بر دیگر تولید کنندگان وارد میکند که وارد این بازی شوند و به نوعی یک «تکنولوژی جدید» در محصول خود داشته باشند.
آیا جیب کاربران نیز حفرهدار میشود؟!
یک فاکتوری که در استفاده از تکنولوژیهای جدید اهمیت دارد، قیمت نهایی آن است. گوشیهایی که در بالا ذکر کردیم و همگی دارای بریدگی نمایشگر هستند، معمولا قیمت زیادی دارند. اما امروزه هستند گوشیهایی که با ۱۵۰ دلار قیمت، از بریدگی در نمایشگر خود بهره میبرند و به این ترتیب ظاهری مدرنتر دارند.
ما نمیتوانیم به صورت مشخص از همین حالا نظر بدهیم که گوشیهایی با نمایشگر حفرهدار گرانتر خواهند بود یا نه. در نگاه اولیه، ساخت چنین نمایشگرهایی، سختتر و البته گرانتر به نظر میرسد و ممکن است این نوع نمایشگرها را فقط در گوشیهای گران قیمت ببینیم. اما در عین حال برخی شایعات خبر از این میدهند که گوشیهای میانرده و حتی گوشیهای ارزان قیمت نیز ممکن است از این تکنولوژی استفاده کنند.
آنر، برند زیر مجموعه شرکت هواوی، امروز یک گوشی جدید به نام ویو ۲۰ را به نمایش گذاشت که از این نوع نمایشگر استفاده میکند. اگرچه این گوشی از پردازنده پرچمدار Kirin 980 استفاده میکند اما معمولا گوشیهای آنر با قیمتی کمتر از پرچمداران دیگر شرکتها عرضه میشود. برای مثال گوشی آنر پلی که به پردازنده پرچمدار نسل قبل مجهز بود، با قیمت ۳۷۵ دلار به فروش میرسید که با گوشیهایی مثل پیکسل ۳ اکسال (۸۹۹ دلار) و وان پلاس ۶ (۵۲۹ دلار) تفاوت زیادی داشت.
ما درباره برنامههای آنر برای معرفی این گوشی اطلاعات دقیقی نداریم و تنها میدانیم که این گوشی هیجان انگیز به یک دوربین ۴۸ مگاپیکسلی مجهز شده است. اما در عین حال بعید میدانیم که به یک باره این شرکت گوشی با قیمتی بالاتر از ۵۰۰ دلار عرضه کند. در یک مثال مشابه دیگر، شرکت هواوی نیز گوشی Nova 4 را با چنین نمایشگری در دست عرضه دارد که این محصول نیز احتمالا زیر ۵۰۰ دلار قیمت خواهد داشت.
اگر به همین ترتیب شاهد گوشیهای میانرده بیشتری با نمایشگرهای حفرهدار باشیم، حدس میزنیم که سال آینده دیگر شرکتها نیز این ترند دنیای تکنولوژی را پی بگیرند و گوشیهای بیشتری با این نوع نمایشگر را ببینیم.
شرکتهای سازنده گوشیهای هوشمند، همیشه میخواهند تا جایی که ممکن است، نمایشگر دستگاه را بزرگ کرده و نسبت نمایشگر به سطح جلویی گوشی را افزایش دهند. روزی که در جلوی گوشی فقط نمایشگر حضور داشته باشد احتمالا یکی دو سال آینده فرا خواهد رسید اما فعلا شرکتها تا جایی ممکن و با کارهای مختلف، حاشیههای نمایشگر را حذف خواهند کرد؛ دیروز ناچ، فردا نمایشگر حفرهدار.
البته انتظار نداشته باشید که سال آینده هیچ گوشی با بریدگی یا ناچ عرضه نشود. پیش از هرچیزی باید صبر کنیم گوشیهایی که نمایشگر حفرهدار دارند به بازار بیایند و ببینیم استقبال عمومی از این راه حل تا چه میزان خواهد بود. فکر میکنیم در سال آینده بیشتر اندرویدیها با این نمایشگرهای حفرهدار عرضه خواهند شد. بنابراین بهتر است از همین حالا به این نوع طراحی، عادت کنید.
منبع: AndroidAuthority