۳۰ فیلم ممنوعه برتر که هرگز نباید تماشا کنید!
فیلمهای ممنوعه آثاری بحثبرانگیزند که به دلیل شکستن خطوط قرمز و ایدههای جنجالیشان عموما منزوی یا ممنوع میشوند. برخی از این فیلمها باعث وحشت عمومی و بحرانهای ناشایستِ اخلاقی میشوند؛ زیرا فیلمساز از ترسهای اجتماعیِ موجود سوءاستفاده کرده است. به این ترتیب چنین آثاری برای بسیاری از شهروندان در فهرست فیلمهایی که هرگز نباید دید قرار میگیرند. اما بعضی از کارگردانان در دام این جنجالها نمیافتند و فقط الزامات و دستورالعملهای سانسور آن کشور را رعایت نمیکنند. در عین حال این فیلمها همیشه بهصورت مستقیم از جانب حکومتها آسیب نمیبینند. برخی از آثار سینمایی باعث خشم گروههای خاص و تودهای از مردم میشوند؛ در این مورد، لابیگری عموم مردم برای توقیف یک فیلم، در اغلب اوقات میتواند موفقیتآمیز باشد. لابیگری عمومی واکنش بزرگی به ظهور برخی از فیلمهای سودجو (Exploitation films) و بحثبرانگیز در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ بود.
این فیلمهای ممنوعه خارج از ماشین فیلمسازی هالیوود تولید و توزیع شدند و مقادیر زیادی از برهنگی، روابط نابههنجار، خشونت لجامگسیخته و مصرف مواد مخدر را بهنمایش گذاشتند. آنها بهراحتی در دسترس عموم قرار گرفتند و بهدلیل اینکه از طریق کانالهای هالیوود توزیع نمیشدند، عاری از هرگونه سانسور بودند. این آثار -بهویژه در بریتانیای دههی ۸۰ میلادی- با ترس از دسترسی کودکان به فیلمها بهدلیل افزایش محبوبیت ویدیوهای خانگی، وحشت زیادی در میان مردم ایجاد کردند. این امر منجر به تصویب قوانینی شد تا اطمینان حاصل شود که همهی فیلمها از نوعی طبقهبندی خاص پیروی میکنند. در واقع یعنی تمام فیلمها باید برای سن مخاطبین مناسب باشند و هر اثری که استانداردهای خاصی را رعایت نمیکند، طبقهبندی نشده و بهعنوان یک فیلم ممنوعه شناخته میشود. برخی از فیلمها نتوانستند این استانداردها را رعایت کنند و با رویکر افراطگرایانهشان، باعث شکلگیری فهرست معروف Video Nasty شدند. این فهرست شامل ۷۴ فیلم بود که بهدلیل ماهیت بسیار خشونتآمیزشان، طبق قانون ضبط ویدیویی ۱۹۸۴ از طبقهبندی محروم ماندند و توقیف شدند.
در جهان امروز، مقولهی سانسور فیلم در کشورهای گوناگون متفاوت است؛ اما در اکثر موارد، به چیزهایی که دولت و کلیسای اصلی کشور برای مردم مناسب میدانند بستگی دارد. در واقع فیلمهایی که هرگز نباید دید بیشتر یک مقوله فرهنگی و بومی است تا یک قاعده جهانی و همیشگی؛ چه در مورد فیلمهای سینمایی ممنوعه در داخل این کشورها و چه درباره یک فیلم ممنوعه خارجی همین قاعده برقرار است. حتی گاهی اوقات ممکن است دانلود فیلمهای ممنوعه هم از طریق چنین قواعدی محدود شوند.
توقیف فیلمهای ممنوعه -یا حتی سریالهای ممنوعه– میتواند جنجالهای بسیاری را – خصوصا در شبکههای اجتماعی – بهدنبال داشته باشد؛ زیرا قدرتها تصمیم گرفتهاند که این فیلم برای بزرگسالان و عموم مردم نامناسب است. دقیقا در این لحظه سوالی پیش میآید که آیا حق مردم برای انتخاب آزادانه و تماشای آثار هنری دلخواهشان ارجحیت دارد یا محافظت از اکثریت افراد جامعه در برابر تابوها و فیلمهای بحثبرانگیز؟ پاسخ دادن به این پرسش مهم، بسیار دشوار بهنظر میرسد. در این فهرست بهسراغ ۱۵ مورد از فیلمهای ممنوعه برتر تاریخ سینما میرویم و دلایل توقیف شدنشان را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
۳۰. مصاحبه (The Interview)
- کارگردان: سث روگن، ایوان گلدبرگ
- بازیگران: جیمز فرانکو، سث روگن، دیانا بنگ و…
- محصول: 2014
- امتیاز راتن تومیتوز: 51 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۵ از ۱۰
فیلم «مصاحبه» با بازی جیمز فرانکو و سث روگن، یک کمدی سیاسی در مورد یک مجری رنگ و رو رفتهی آمریکایی است که برای ترور کردن کیم جونگ اون، دیکتاتور کره شمالی به کار گرفته میشوند. موقعیتهای کمدی و انتقادهایی که به کشور کره شمالی در اثر میشود، بدون پاسخ نماند. این فیلم در برههای از تاریخ به عنوان یک تهدید جدی برای جنگ شناخته شد. وزیر خارجهی کره شمالی فیلم رو به عنوان «یک عمل جنگی» توصیف کرد و هکرهای کره شمالی، تعداد زیادی از اطلاعات شرکت سونی را هک کردند؛ به شکلی که اوضاع از کنترل خارج شده بود. بسیاری سازندههای فیلم را محکوم به ایجاد احتمالی جنگ بین کره شمالی و آمریکا کردند و در نهایت اکران فیلم در سراسر دنیا به طور کامل متوقف شد. «مصاحبه» همچنان به عنوان یکی از جنجالبرانگیزترین فیلمهای تاریخ شناخته میشود و هرگونه اشاره به فیلم در کره شمالی تبعاتی جدی به دنبال خواهد داشت و در برههای از تاریخ، به عنوان فیلم ممنوعه شناخته شده بود.
۲۹. بورات (Borat)
- کارگردان: لری چارلز
- بازیگران: ساشا بارن کوهن، کن داویتان، پاملا اندرسون و…
- محصول: 2006
- امتیاز راتن تومیتوز: 91 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
ساشا بارن کوهن یکی از بازیگران طنز جنجالی تمام دوران است. فیلمهای او معمولا موضوعاتی مهمی را با زبان طنز به نقد میکشند؛ ولی اولین اثری که برای اولین بار او را در سطح بین المللی رساند فیلم «بورات» بود که همچنان در بیشتر کشورها تماشای آن ممنوع است. فیلم در مورد شخصیتی به نام «بورات» است که در قزاقستان زندگی میکند و باورهای مشکلداری دارند. او یک گزارشگر است و تصمیم میگیرد تا به آمریکا سفر کند تا در مورد زندگی آنها اطلاعات بیشتری کسب کند. فیلم حالتی شبهمستند دارد و شخصیتهایی که در فیلم با بورات روبرو میشوند، به اینکه او یک بازیگر در حال نقشآفرینی است آگاه نیستند و واکنشهای آنها کاملا واقعی است. ساشا بارن کوهن در «بورات» قصد داشته که تفکرات آمریکا نسبت به انسانهای خارجی زبان، بهخصوص خاورمیانه و باورهای خطرناک مردمان آمریکا را به تصویر بکشد. بسیاری از افرادی که در فیلم با آنها مصاحبه میشود، پس از اکران از سازندههای فیلم شکایت کردند. اکران و پخش این فیلم در کشور قزاقستان و تقریبا تمامی کشورهای عربزبان ممنوع است. با اینکه سازندههای فیلم در مورد پیام فیلم که انتقاد از ناآگاهی جامعهی آمریکا است بارها صحبت کردهاند، «بورات» همچنان به عنوان یک فیلم ممنوعهی توهینآمیز در بسیاری از کشورها دستهبندی شده است.
۲۸. آخرین تانگو در پاریس (Last Tango in Paris)
- کارگردان: برناردو برتولوچی
- بازیگران: مارلون براندو، ماریا شنایدر، ژان پیر لئو
- محصول: 1972
- امتیاز راتن تومیتوز: 84 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
زندگی مارلون براندو پر از حواشی مختلف بوده است؛ ولی یکی از بزرگترین حاشیهی زندگی این بازیگر، نقشآفرینی او در فیلم «آخرین تانگو در پاریس» ساختهی برناردو برتولوچی است که در زمان خود جنجالهای منفی زیادی را برای این بازیگر در پی داشت. داستان در مورد مردی به نام پاول است که به تازگی همسرش به او خیانت کرده و سپس خودکشی کرده است. پاول به صورت اتفاقی با دختری آشنا میشود و این دو تصمیم میگیرند که رابطهای بدون اینکه حتی یکدیگر را بشناسند شروع کنند. ولی بعد از مدتی رابطه این دو رو به خشونتی غیر قابل کنترل میرود. این فیلم بخاطر صحنههای صریح جنسی، در زمان خود نقدهای منفی بسیاری دریافت کرد و در نهایت در کشور آمریکا، بالاترین ردهی سنی برای تماشا را به آن اختصاص دادند که به ندرت اتفاق میافتد. فیلم همچنان یک فیلم ممنوعه به حساب میآید و کشورهای متعددی همچنان اجازه اکران به آن را نمیدهند. مارلون براندو در مورد «آخرین تانگو در پاریس» گفت که فیلم او را تحقیر کرده است. جنجالهای این فیلم تا به امروز همچنان ادامه دارد. بازیگر نقش زن فیلم، گفته که برای صحنه تعرض فیلم، به او اطلاع نداده بودند و اشکهای او در فیلم واقعی است و تأثیر منفی زیادی بر روان او گذاشته که خود باعث جلب شدن دوباره توجهها بر این فیلم شد. این فیلم که در مورد تنهایی بشر است، امروزه به عنوان یک اثر هنری ارزشمند شناخته میشود که پیام آن همچنان مورد بحث است ولی سابقهی جنجالی آن همچنان از جذابیت خود فیلم پیشی میگیرد.
۲۷. کد داوینچی (The Da Vinci Code)
- کارگردان: ران هاوارد
- بازیگران: تام هنکس، آدری تاتو، پل بتانی و…
- محصول: 2006
- امتیاز راتن تومیتوز: 25 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۶ از ۱۰
فیلم «کد داوینچی» با بازی تام هنکس یک اثر هالیوودی است که با اکران خود، جنجالهای بسیاری به پا کرد و در بسیاری از کشورها تماشای آن ممنوع اعلام شد. البته کتابی که فیلم بر اساس آن اقتباس شده بود هم خود یک کتاب ممنوعه است، زندگی عیسی مسیح را زیر سؤال میبرد و بسیاری از تئوریهای مطرح شده در فیلم، باعث شوک شدن و مخالفت سفت و سخت مسیحیان در اطراف دنیا، به خصوص مسیحیان کشور رم شد. فیلم مسیح و مریم مجدلیه را به عنوان یک زوج متأهل معرفی میکند و کلیسای کاتولیک را فقط به عنوان یک پوشش دوهزارساله برای جام مقدس به تصویر میکشد. «کد داوینچی» اعتراضات متعددی را پس از اکران خود در پی داشت و در نهایت در ۱۰ کشور جهان به عنوان فیلم ممنوعه دستهبندی شد.
۲۶. مسافرخانه (Hostel)
- کارگردان: الی راث
- بازیگران: جی هرناندس، درک اندرو، ایبور گوجونسون و…
- محصول: 2005
- امتیاز راتن تومیتوز: 59 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۹ از ۱۰
فیلم «مسافرخانه» ساختهی الی راث فیلمی است مملو از خون، دل و روده و شکنجههای متعدد که شاید بیشتر مردم حتی توان تماشای آن تا انتها را نداشته باشند. این فیلم که با تشویق کوئینتن تارانتینو ساخته شده بود، داستان تعدادی توریست را روایت میکند که در کشور اسلواکی به گردش میپردازند ولی سازمانی مخفی آنها را ربوده و انواع شکنجهها را روی آنها اعمال میکنند و در نهایت آنها را به قتل میرسانند. این فیلم منزجرکننده، بسیاری از تماشاچیان را پس زد و به عنوان یک فیلم ممنوعه در کشور اسلواکی و چند کشور دیگر شناخته شد. فیلمی که بخاطر صحنههای پر از خشونت شکنجه توریستها به شهرتی زیرزمینی رسید. الی راث ایده این فیلم را بر اساس داستانهای واقعی که از فضای دارکوب در اینترنت خوانده بود الهام گرفته است. کشور اسلواکی فروش و پخش این فیلم را در کشور ممنوع کرده است بخاطر اینکه تصویر خشن و نادرستی از کشور آنها نشان داده است که الی راث در دفاع از خود گفته که فیلم مستقیما ربطی به کشور آنها ندارد و در انتقاد به آمریکاییها و ناآگاهی آنها از جهان اطرافشان است. منتقدان نقدهای منفی زیادی برای فیلم نوشتند و آن را متهم به استفاده از خشونت بیشازحد برای ایجاد هیجانات جنسی در مخاطب کردند. این فیلم همچنان در لیست خشنترین فیلمهای تاریخ سینما قرار دارد.
۲۵. اره ۶ (Saw VI)
- کارگردان: کوین گرویترت
- بازیگران: توبین بل، کستاس مندیلر، بتسی راسل و…
- محصول: 2009
- امتیاز راتن تومیتوز: 36 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6 از ۱۰
یکی از جنجالبرانگیزترین آثار تاریخ سینمای وحشت، «اره» به کارگردانی جیمز وان بوده است که با انتشار خود در تاریخ ۲۰۰۴ به کلی مسیر سینمای ترسناک را تغییر داد. خشونت بیمحابای استفاده شده در فیلم باعث شوک شدن مخاطبان زمان خود شده بود. «اره» شامل صحنههای دلخراشی است که هر مخاطبی تحمل دیدن آن را ندارد؛ صحنههایی با گالنها خون و اجزای داخلی بدن که تکه تکه میشوند . اره در زمان خود اعتراض بسیاری از مخاطبان را برانگیخته کرد. وجود این میزان از خشونت بیرحمانه برای مخاطبان غیر قابل هضم بود ولی در نهایت این فیلم باعث بهوجود آمدن سری فیلمهای متعددی شد که تا به امروز همچنان در حال ساخته شدن و انتشار هستند. اما در دنبالههایی که از اره ساخته شده، «اره ۶» به قدری خشونت بالایی داشته که در سه کشور دنیا کاملا ممنوع اعلام شده است. با اینکه اسپانیا در نهایت پس از سانسور بخش عظیمی از فیلم، با اکران آن موافقت کرد ولی تایلند همچنان هرگونه تماشای این قسمت از مجموعه اره را ممنوع اعلام کرده است. فیلمهای مجموعه «اره» همیشه با جنجال روبرو شدهاند و بارها در کشورهای مختلف به عنوان فیلم ممنوعه شناخته شدهاند.
۲۴. به آرامی آنها را بکش (Make them Die Slowly)
- کارگردان: اومبرتو لنزی
- بازیگران: جان مورگن، لورین دی سیله، زورا کرووا و…
- محصول: 1981
- امتیاز راتن تومیتوز: 40 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۱ از ۱۰
فیلم «به آرامی آنها را بکش» یا نام اصلی آن «آدمخوارهای بیرحم» یک فیلم ایتالیایی محصول دهه هشتاد است که تمام هدف آن این بوده که تا جای ممکن منزجر کننده باشد و به طور کامل در همه جا، تماشای آن ممنوع اعلام بشود. سازندههای فیلم با افتخار اعلام کردهاند که «به آرامی آنها را بکش» در ۳۱ کشور جهان ممنوع اعلام شده است و لقب ممنوعترین فیلم ممنوعه را به اثر خود اختصاص دادهاند؛ هرچند که این موضوع به صورت جدی پیگیری نشده است و ممکن است عدد بالای آن فقط یک تکنیک تبلیغاتی باشد. «به آرامی آنها را بکش» از نظر هنری ارزش بالایی ندارد و فقط در راستای ایجاد احساس انزجار در مخاطب، اتفاقات فیلم رقم میخورد. به تصویر کشیدن صحنههایی که حیوانات واقعی مقابل دوربین شکنجه میشوند و به تصویر کشیدن جنسیتزدگی و شکنجههای بیرحمانه آدمخواران بر روی انسانها اثر را کاملا تبدیل به یک فیلم بیهدف در راستای جلب مخاطبان کنجکاو کرده است. این فیلم ممنوعه امروزه نیز شناخته شده نیست و تنها کسانی که به اعماق فیلمهای ممنوعه میروند، با آن رودرو میشوند.
۲۳. پرتقال کوکی (A Clockwork Orange)
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: مالکوم مک داول، آدرین کوری، پاتریک مگی و…
- محصول: 1972
- امتیاز راتن تومیتوز: 87 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.۳ از ۱۰
استنلی کوبریک یکی از بهترین کارگردانهای تاریخ سینما است. تقریبا تمامی آثار این کارگردان، شاهکارهایی در ژانر خودشان هستند که باعث تغییر مسیر سینما شدند؛ ولی پرحاشیهترین فیلم این کارگردان، «یک پرتقال کوکی» ساختهی سال ۱۹۷۱ است که تا نقطهای پیش رفت که جان استنلی کوبریک را نیز به خطر انداخت. این فیلم ممنوعه که اقتباس از رمانی به همین نام است، داستان الکس و همراهانش را روایت میکند که بدون لحظهای تأمل به اعمال خشونت بر افراد بیگناه وقتگذرانی میکنند. الکس هیچ حس همذاتپنداری ندارد و صرفا برای گذراندن اوقات فراغت، به تعرض، چاقوکشی و در نهایت قتل میپردازد. وقتی بالاخره به زندان میافتد، برای آزادی زودتر در تعدادی از آزمایشات که خشونت را در افراد از بین میبرد به صورت داوطلب شرکت میکند که خود شامل صحنههای آزار دهندهای است. وقتی در نهایت خشونت در او از بین میرود، توانایی خود را برای ادامه زندگی در جامعه از دست میدهد چون دیگر حق انتخاب ندارد. «یک پرتقال کوکی» مملو از صحنههای تعرض، خشونت و رفتارهای غیرانسانی است. در زمان خود، تعدادی از جوانهای دوران به تقلید از الکس، شروع به اعمال خشونت در نقاط مختلف آمریکا کردند. صندوق نامههای استنلی کوبریک پر از تهدیدهای مرگ شده بود و کمپانی برادران وارنر در نهایت تصمیم به پایین کشیدن فیلم از پردهها فقط بعد از یکی دو هفته اکران آن شد و تا مدتها امکان پیدا کردن فیلم در هیچ جایی وجود نداشت. امروزه این فیلم به عنوان یک شاهکار سینمایی که موضوع آزادی انتخاب بشر را به چالش میکشد شناخته میشود ولی در زمان خود یک فیلم ممنوعه بود که دیدن آن تبعات قانونی داشت.
۲۲. در قلمرو احساسات (In the Realm of the Senses)
- کارگردان: ناگیسا اوشیما
- بازیگران: تاتسویا فوجی، ایکو ماتسودا، تایجی تونویاما و…
- محصول: 1976
- امتیاز راتن تومیتوز: 84 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۶ از ۱۰
«در قلمرو احساسات» فیلمی ژاپنی است که هماکنون نیز اکران و فروش آن در بسیاری از کشورها همچنان ممنوع است. محتوای این فیلم ممنوعه به قدری مشکلدار بوده که نگاتیوهای آن برای تدوین به فرانسه ارسال شدهاند چون اجازهی تدوین تصاویر این فیلم در ژاپن را نداشتهاند. داستان فیلم در مورد یک گیشا است که روابطش با سرور خود در طول زمان شدت بیشتری پیدا میکند تا نقطهای که از شدت نیازهای جنسی، سرور خود را بر اثر خفگی به قتل میرساند و اعضای بدن او را قطع میکند. اگر اتفاقات روایت شده به نظر غیرممکن میآید، داستان این فیلم بر اساس رویدادهای واقعی است. اثر در واقع زندگینامهی زنی به نام سادا آبه است که در سال ۱۹۳۶ سرور خود کیچیزو ایشیدا را به قتل رساند. این اتفاق در زمان خود تأثیر منفی گستردهای در ژاپن گذاشت و تا به امروز به مانند یک اسطورهی افسانهای مدام روایت میشود. «در قلمرو احساسات» تمام اتفاقات مکتوب این پرونده را دقیقا به همان شکل و شدتی که اتفاق افتاده به تصویر میکشد و برای همین بسیاری حتی این اثر را به عنوان یک فیلم مستجهن برای مخاطبان مریضحال دستهبندی میکنند تا یک فیلم سینمایی که ارزش هنری دارد. «در قلمرو احساسات» بعد از چندین دهه هنوز به عنوان یک فیلم ممنوعه در کشورهای زیادی شناخته میشود.
۲۱. هزارپای انسانی (Human Centipede)
- کارگردان: توم سیکس
- بازیگران: دیتر لازر، اشلی سی ویلیامز، اشلین ینی و…
- محصول: 2009
- امتیاز راتن تومیتوز: 48 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۴ از ۱۰
«هزارپای انسانی» یک مجموعه فیلم سهگانه ساختهی کشور هلند است که به عنوان یکی از منزجرکنندهترین فیلمهای تولید شده در تاریخ سینما شناخته میشود که به قدری داستان فیلم آزار دهنده است که سازندههای آن داستان حقیقی آن را از حامی مالی آن مخفی کرده بودند. داستان فیلم در مورد یک دانشمند آلمانی دیوانه است که سه توریست را میدزد و بخش تحتانی آنها را به دهان نفر جلویی میدوزد تا به وجود آوردن موجودی به نام «هزارپای انسانی» برسد. هزارپای انسانی در طی سه فیلم کامل میشود؛ اتفاقات هر فیلم فجیعتر از قبلی میشود. فیلم اشارههایی به آزمایشهای انسانی نازیها در دوران جنگ جهانی دوم دارد. بسیاری این فیلم را وحشتناکترین فیلم تاریخ سینما خواندند و در بسیاری از کشورها، به عنوان یک فیلم ممنوعه دستهبندی شده است. منتقدان «هزارپای انسانی» را یک فیلم ترسناک منزجر کننده خواندهاند؛ به حدی که پس از مدتی از میزان منزجرکننده بودن شرایط فیلم، حتی مخاطب هدف خود را نیز پس میزند. فیلم کاندید تمشک طلایی در دو بخش بدترین کارگردانی و بدترین دنباله شده است و امروزه در فرهنگ عامه، اشارههای زیادی به آن به عنوان اثری مشمئزکننده میشود. تماشای «هزارپای انسانی» کار راحتی نیست و دنبالههای این اثر نیز فیلمهای ممنوعه هستند.
۲۰. میدوری (Midori)
- کارگردان: هیروشی هارادا
- بازیگران: یوشیفومی نومورا، یومیکو تاکاگی و …
- محصول: 1992
- امتیاز راتن تومیتوز: 64 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
انیمه امروزه تبدیل به یک مدیوم محبوب در عرصهی بین المللی شده و تعدادی از بهترین انیمههای تاریخ توانستند حتی از فیلمهای سینمایی هم بهتر عمل کنند و در تاریخ تأثیرگذارتر باشند؛ ولی یک انیمهی بهخصوص در تاریخ ژاپن است که تا به امروز همچنان یک فیلم ممنوعه است. هیروشی هارادا برای اقتباسی از مانگای سیوهیرو مارو به تولیدکنندههای مختلفی روی آورده بود که همهی آنها بخاطر محتوای وحشتناک داستان درخواست او را رد کرده بودند؛ برای همین خود او یک نفره تمام این انیمه را با دست به تصویر کشید و به محض اتمام آن پس از سالها، هرگونه انتشار آن ممنوع شد. میدوری دختر نوجوانی است که مادر مریض خود را بخاطر خورده شدن توسط موشهای گرسنه از دست میدهد که تماشای این واقعه در همان ابتدا امر سختی است. میدوری آوارهی خیابان میشود تا اینکه مردی او را به کار در سیرک خود دعوت میکند و میدوری که به دنبال سرپناه است قبول میکند. سیرکی که تمام اعضای آن هر روز این دختر ۱۲ ساله را شکنجه میدهند. شکنجههای روانی مانند تعرض، فرو کردن یک هزارپا در گوش دختر و کشتن بچه سگهایی که به آنها پناه داده بود تا فشار روانی را بر روی او بیشتر کنند. فیلم در نهایت دریچهای از امید را با ورود یک جادوگر بچهباز به داستان برای او به وجود میآورد که در آخر داستان حتی آن را نیز از دست میدهد. این انیمهی وحشتناک، در واقع راه هیروشی هارادا برای نشان دادن سختیهای کودکی خودش بوده است. دیدگاه او بر این مبنا بوده که باید به جای پنهان کردن خشونتهایی که در زیر پوست جامعه در جریان است، آنها را به تصویر بکشیم تا توجه مخاطبان گسترده را جلب کنیم. بخاطر خشونت علیه کودک زیر سن قانونی و قتل حیوانات بیگناه، اکران این اثر همچنان ممنوع است و فقط در آرشیوهای اینترنتی قابل مشاهده است.
۱۹. موش آزمایشگاهی (Guinea Pig)
- کارگردان: هیدشی هینو
- بازیگران: کیرارا یوگائو، هیروشی تامورا، میو تاکاکی و…
- محصول: 1985
- امتیاز راتن تومیتوز: 56 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۸ از ۱۰
مجموعه فیلمهای «موش آزمایشگاهی» چند فیلم شبهمستند ساختهی کشور ژاپن هستند که حواشی زیادی را در پی داشتند. اولین اثر از این مجموعه با نام «موش آزمایشگاهی: آزمایشهای شیطان» شاید یکی از جنجالیترین فیلمهای کشور ژاپن باشد. فیلم ادعا میکند که یک مستند واقعی است. مستندی از مجموعه آزمایشهای بیرحمانه که میزان تحمل درد انسان را مورد آزمایش قرار میدهد. سه مرد به مدت یک ساعت، زنی را تحت شکنجههای وحشتناکی قرار میدهند که معروفترین صحنهی آنها، فرو کردن یک سوزن به چشمان دختر است. صحنههای این فیلم به قدری وحشتناک هستند که چارلی شین، بازیگر معروف آمریکایی، زمانی که به صورت اتفاقی صحنههایی از فیلم «موش آزمایشگاهی» را دیده، با افبیآی تماس گرفته تا تحقیقاتی در مورد فیلم شروع کنند. در نهایت بخاطر تحقیقات متعدد، سازندههای فیلم حضور خود را اعلام کردند و به اینکه اتفاقات فیلم واقعی نیست اعتراف کردند. این مجموعه فیلم بسیار کمیاب هستند و بخاطر خشونت وحشیانهی آن، در بیشتر دنیا ممنوع هستند. تنها نکتهی جالب فیلم، میزان واقعی بودن جلوههای بصری فیلم با توجه به بودجهی بسیار کم فیلم است. به غیر از این نکته، این فیلم چیزی جز مجموعهای از تصاویر منزجرکنندهی بیهدف برای جلب مخاطبهای کنجکاو نیست.
۱۸. زیرزمین آگوست (August Underground)
- کارگردان: فرد وگل
- بازیگران: فرد وگل، آلن پیترز و …
- محصول: 2001
- امتیاز راتن تومیتوز: 49 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 3.۵ از ۱۰
فیلم «زیرزمین آگوست» یک فیلم شبهمستند ساختهی فرد وگل است. فیلم در مورد زندگی روزمرهی یک قاتل سریالی است که به شکنجه و قتل زنان میپردازد و تمام خشونتهای وحشتناک او توسط دوست او فیلمبرداری میشود. این فیلم تلاش کارگردان برای دیده شدن توانایی او در فیلمسازی بوده است. طبق گفتهی خود او، قصد داشته که حقیقت واقعی قاتلین سریالی را به تصویر بکشد. او برای دیده شدن فیلم خود، نسخههای ویدیویی فیلم را در نقاط مختلف پارکها قرار میداده بدون اینکه حقیقت پشت آنها را برملا کند. فرد ورگل در مسیر کانادا فیلم را همراه خود داشته و پس از اینکه تیم حفاظتی هواپیما، فیلم را پیدا کردهاند مدت طولانی را در بازداشت سپری کرده است. فیلم امروزه به عنوان یک فیلم ممنوعه شناخته میشود و با اینکه دو دنباله برای آن ساخته شده، صحنههای دلخراشی که در قسمت اول آن اتفاق میافتد، باعث شده که پیدا کردن فیلم امری سخت بشود و همچنان از آن به عنوان فیلمی که نباید دیده بشود یاد میکنند.
۱۷. فلسفهی چاقو (Philosophy of a Knife)
- کارگردان: آندری اسکانوو
- بازیگران: یوکاری فوجیموتو، یومیکو فوجیوارا و …
- محصول: 2008
- امتیاز راتن تومیتوز: 49 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۴ از ۱۰
فیلم «فلسفهی چاقو» یک فیلم روسی آمریکایی است که اتفاقاتی که در واحد ۷۳۱ ژاپن رخ داده را به صورت مستند و شبیهسازی روایت میکند. واحد ۷۳۱ یک واحد محرمانه تحقیقات برای سلاحهای مختلف در ژاپن در دوران جنگ جهانی دوم بوده که آزمایشهای کشندهای را بر روی انسانها انجام میدادند. این واحد، وحشیانهترین جنایتهای جنگی را در طول تاریخ ژاپن انجام داده است و نزدیک به سیصدهزارنفر در این آزمایشها کشته شدهاند. این مستند با فیلمهایی که از آن دوران باقی مانده، مصاحبهها و بازسازی وقایع با بازیگران و جلوههای ویژه، به عنوان یکی از دلخراشترین آثار تاریخ سینما شناخته میشود؛ به حدی که به دست آوردن نسخه اصلی آن که حدود ۴ ساعت است امری غیرممکن است و به عنوان یک فیلم ممنوعه دست به دست میشود. ولی با اینکه فیلم یک موضوع مهم تاریخی را به تصویر میکشد، در میان منتقدان به عنوان اثری سخیف شناخته میشود. فیلم به جای اینکه بر روی اتفاقات وحشیانه واقعی و فلسفهی پشت آنها تمرکز کند، برای ایجاد شوک و انزجار زمان خود را صرف به تصویر کشیدن لحظات مشمئزکنندهی تحقیقات میکند و تقریبا تمامی تاریخچهی مهم این فجایع تاریخی را نادیده میگیرد و برای همین به عنوان یک فیلم در راستای شوک کردن مخاطب شناخه میشود تا یک مستند مهم در مورد یکی از بزرگترین جنایتهای بشر و برای همین میزان از خشونت، جزو آثار ممنوعه قرار گرفته است.
۱۶. چهرههای مرگ (Faces of Death)
- کارگردان: جان الن شوارتز
- بازیگران: مایکل کار
- محصول: 1978
- امتیاز راتن تومیتوز: 25 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۲ از ۱۰
«چهرههای مرگ» یکی از جنجالیترین فیلمهای تاریخ است. این فیلم که ترکیبی از مستند و شبهمستند است، اشکال مختلفی که انسانها به کام مرگ رفتهاند را به مخاطب نشان میدهد. داستان توسط یک دکتر متخصص پاتولوژی روایت میشود که اذعان دارد که مقوله مرگ برای او موضوع جذابی است و در مورد مرگهای مختلف در طول تاریخ که نظر او را جلب کرده دنبال میکند. فیلم اگر تصویری از مرگ شخص مورد نظر به جا مانده باشه، آن را نشان میدهد و اگر چیزی جز گزارش نوشتاری از وقایع نمانده باشد، عوامل با بازیگران و جلوههای ویژه آن را به تصویر میکشند که این بازسازیها از اتفاقات واقعی دلخراشتر هستند. فیلم «چهرههای مرگ» برخلاف امتیازهای پایین منتقدان در زمان خود در گیشه به شدت موفق عمل کرد و هماکنون نیز به عنوان فیلمی که برای به چالش کشیدن میزان تحمل مخاطب شناخته میشود، به صورت مخفیانه دست به دست میشود. محتوای وحشتناک فیلم، پخش آن را در بسیاری از نقاط دنیا ممنوع کرده است و برای همین این اثر یک فیلم ممنوعه است که نباید تماشا بشود.
منبع: دیجیکالامگ
۱۵. مرده شریر (The Evil Dead)
- کارگردان: سم ریمی
- بازیگران: بروس کمپبل، الن سندوایس، بتسی بیکر، ماگدا کونوپکا و…
- محصول: ۱۹۸۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
این فیلم یکی از نخستین آثاری بود در فهرست Video Nasty قرار گرفت و در بریتانیا توقیف شد. محتوای بسیار خشن «مرده شریر» در آن زمان بهحدی بود که در آلمان، فنلاند، ایرلند و ایسلند در جایگاه فیلمهای ممنوعه و فیلمهایی که هرگز نباید دید قرار گرفت.
سم ریمی علیرغم بودجهی محدود فیلم که رقمی بهمراتب کمتر از نیم میلیون دلار بود، «مرده شریر» را تا حد امکان ترسناک و بیپرده ساخت. انتشار اولیهی آن نهتنها بهدلیل خون و جراحات بیش از حد، بلکه بهدلیل صحنههای نامتعارفش با واکنشهای شدید و تندی مواجه شد.
در این صحنه، شخصیت شریل (الن سندوایس) توسط یک درخت مورد حملهای عجیب و حتی گروتسک قرار میگیرد. سالها بعد، سم ریمی بابت بهتصویر کشیدن این صحنهی خشونتآمیز اظهار پشیمانی کرد و آن را بیهوده، بیدلیل و کمی بیش از حد وحشیانه توصیف کرد. لارس فون تریه نیز در فیلم «ضدمسیح» صحنهای نسبتا مشابه را بهوجود آورد که با توجه به حضور کاراکترهای اصلی در محیط جنگلی و حالت نمادین شاخوبرگ درختان، میتوان برای لحظاتی بهیاد فیلم «مرده شریر» افتاد.
علیرغم مشکلات سانسور و واکنشهای منفی پیرامون فیلم، در نهایت به روند سودآوری «مرده شریر» آسیبی وارد نشد و از آن زمان در جایگاه یک فیلم کالت قرار گرفت. علاوهبر دو دنباله در سالهای ۱۹۸۷ و ۱۹۹۲، یک نسخهی بازسازیشده از «مرده شریر» در سال ۲۰۱۳ ساخته شد و سریالی بهنام «اَش علیه مرده شریر» در سال ۲۰۱۵ بهنمایش درآمد
۱۴. آخرین خانه در سمت چپ (The Last House on the Left)
- کارگردان: وس کریون
- بازیگران: ساندرا کسل، لوسی گرنتهم، دیوید هس، فرد جی. لینکلن و…
- محصول: ۱۹۷۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
این فیلم در اکثر کشورها بهشدت زیر تیغ سانسور قرار گرفت و در بریتانیا وارد لیست فیلمهای ممنوعه شد. «آخرین خانه در سمت چپ» در استرالیا ممنوع نبود اما هیچ شرکتی آن را برای توزیع انتخاب نمیکرد؛ زیرا مسائل سانسور فراوان و آشکاری پیرامون این فیلم وجود داشت.
این فیلم بحثبرانگیز داستان دو دختر نوجوانی را روایت میکند که توسط گروهی از محکومین روانپریش ربوده میشوند و مورد شکنجه و تجاوز قرار میگیرند. حتی اگر با استانداردهای امروزی به قضیه نگاه کنیم، «آخرین خانه در سمت چپ» همچنان یک فیلم بهشدت تکاندهنده و جنجالی بهحساب میآید. این فیلم بهعنوان نخستین اثر کارگردانیشده توسط وس کریون، لحن بسیار تیرهتری نسبت به سایر آثارش دارد و صحنههای قتل و تجاوز را بهشکل وحشیانهای بهتصویر کشیده است.
«آخرین خانه در سمت چپ» تا سال ۲۰۰۸ در بریتانیا توقیف بود؛ موضوعی که نشان میدهد یک فیلم ممنوعه که نزدیک به نیم قرن از ساخته شده شدنش گذشته است، تا چه اندازه میتواند تکاندهنده و تابوشکن باشد.
۱۳. بدمزه (Bad Taste)
- کارگردان: پیتر جکسون
- بازیگران: تری پوتر، پیت اوهرن، پیتر جکسون، کریگ اسمیت و…
- محصول: ۱۹۸۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
«بدمزه» پیتر جکسون بهدلیل خشونت بیرویه و افراطیاش، در کشور استرالیا توقیف شد و از قوانین طبقهبندی محروم ماند. البته ممنوع شدن این فیلم در استرالیا کمی تعجبآور بهنظر میرسد؛ زیرا با توجه به عناصر کمدیاش، در اکثر کشورهای دنیا بدون هیچگونه مشکلی طبقهبندی شد و بهنمایش درآمد.
داستان این کمدی سیاه علمی-تخیلی در نیوزلند جریان دارد و دربارهی ناپدید شدن ساکنین یک شهر کوچک است که جای خود را به گروهی از بیگانگان میدهند؛ بیگانگانی که برای فست فودهای زنجیرهایِ بینکهکشانیشان، بهدنبال گوشت انسانها میگردند!
توقیف این فیلم بیشتر از محتوای اصلی آن به جنجال کشیده شد و حتی باعث برکناری و اخراج هئیت بازبینی فیلم کوئینزلند در سال ۱۹۹۰ گردید. هنگامی که «بدمزه» بهصورت ویدیویی در استرالیا بهانتشار درآمد، روی جلد آن عبارت «ممنوع در کوئینزلند» درج شده بود. نسخهی کامل و برشنخورده (Uncut) این فیلم بحثبرانگیز سرانجام در سال ۲۰۰۴ بهصورت دیویدی منتشر شد.
۱۲. سوزان (The Burning)
- کارگردان: تونی مایلام
- بازیگران: برایان متیوز، لو دیوید، لری جاشوآ، لی آیرس، جیسن الکساندر و…
- محصول: ۱۹۸۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
این فیلم ممنوعه بهدلیل خشونت شدیدش در فهرست Video Nasty قرار گرفت و در بریتانیا توقیف شد. داستان «سوزان» دربارهی سرایدار سابق یک اردوگاه تفریحیِ تابستانی است که بر اثر یک شوخی اشتباه، دچار سوختگی میشود. حالا پس از گذشت پنج سال از آن اتفاق دلخراش، او تصمیم میگیرد تا انتقام چهرهی سوختهاش را با کشتن نوجوانان در کمپ بگیرد.
این فیلم خشونتآمیز برای نمایش در ایالات متحده با سانسورهای فراوانی مواجه شد اما برای پخش ویدیویی در بریتانیا، بیش از حد ناپسند بود و در میان فیلمهایی که هرگز نباید دید طبقهبندی شد. سرانجام «سوزان» بهشکلی کاملا تصادفی و با برشها و سانسور اندک در بریتانیا (در قالب نوارهای ویدیویی) منتشر شد؛ هرچند این اتفاق پیگرد قانونی را برای فیلم بههمراه داشت. اکثر این نسخهها بهسرعت ناپدید شدند اما این فیلم پس از گذشت سالها و عبور از جنجالهای گوناگون، بالاخره در سال ۲۰۰۲ بهطور کامل بهانتشار درآمد.
در حالی که «سوزان» مانند سایر فیلمهای اسلشر آن زمان موفقیت چندانی در باکس آفیس کسب نکرد، اما بهدلیل محتوای جنجالبرانگیز و مدت زمان طولانیِ توقیف بودنش، ناگهان به یک فیلم کالت تبدیل شد و در حال حاضر بین منتقدان از محبوبیت فراوانی برخوردار است.
۱۱. نکرومانتیک (Nekromantik)
- کارگردان: یورگ بوتگرایت
- بازیگران: بئاتریس مانووسکی، هارالد لانت، هنری بوئک و…
- محصول: ۱۹۸۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵ از ۱۰
احتمال اینکه فیلمی دربارهی نکروفیلیا در فهرست فیلمهای ممنوعه جهان قرار گیرد، بهشدت بالا است. فیلم «نکرومانتیک» داستان رابرت را دنبال میکند؛ کارگر «آژانس پاکسازیِ جو» که وظیفه دارد اجسادِ ناشی از تصادفات وحشتناک را از سطح شهر جمعآوری کند. شغل رابرت باعث میشود تا بتواند نیازهای انحرافی نامتعارف خود را برطرف سازد.
این فیلم حاوی صحنههای آشکار نکروفیلیا، خشونت بسیار شدید و حیوانآزاری است که باعث ممنوعیت مطلق آن در ایسلند، فنلاند، نروژ، مالزی، سنگاپور، و استانهای نُوا اسکوشیا و انتاریو در کانادا شد.
در سال ۱۹۹۲، هیئت ردهبندی استرالیا این فیلم را بهدلیل محتوای نکروفیلیاییاش در استرالیا توقیف کرد. در سال ۱۹۹۹، دفتر طبقهبندی فیلم و ادبیات نیوزلند، فیلم را بهخاطر محتوای شورشی و اعتراضآمیزش کاملا ممنوع کرد. نهایتا در سال ۲۰۱۴، هیئت ردهبندی فیلم بریتانیا با گواهینامههای مختلف، این اثر را بهتصویب رساند. «نکرومانتیک» بدون شک یکی از جنجالیترین آثار تاریخ سینماست؛ یک فیلم ممنوعه که تماشایش، آمادگی روحی-روانی بسیار بالایی میطلبد.
۱۰. به گورت تف میکنم (I Spit on Your Grave)
- کارگردان: مئیر زارکی
- بازیگران: کامیل کیتون، اران تابر، ریچارد پیس، آنتونی نیکلاس و…
- محصول: ۱۹۷۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰
این فیلم نیز مانند «آخرین خانه در سمت چپ» بهکارگردانی وس کریون، به مسئلهی تعرض میپردازد و در مورد یک نویسندهی زن است که توسط گروهی از مردان مورد تجاوزی وحشیانه قرار میگیرد. او از این واقعهی دلخراش جان سالم بهدر میبرد و تنها راه انتقام گرفتن خود را در کشتن متجاوزین میبیند.
«به گورت تف میکنم» که با نام «روز زن» هم شناخته میشود، بهدلیل صحنههای خشونتآمیز و نامتعارف بسیار طولانیاش، در ۱۱ کشور ممنوع شد. این فیلم که در ایرلند، نروژ، آلمان و ایسلند بهدلیل «تجلیل از خشونت علیه زنان» در فهرست آثار توقیفشده قرار داشت، برگرفتهشده از ملاقات واقعی کارگردان (مئیر زارکی) با زنی بود که بهتازگی مورد تعدی قرار گرفته بود. زارکی زن قربانی را به ایستگاه پلیس برد اما از نحوهی برخورد مقامات با این وضعیت و نوع رفتار آنها با آن زن بهشدت عصبانی بود و با توجه به شکستگی فک قربانی، او را به بیمارستان رساند. مئیر زارکی سناریوی این فیلم را بهعنوان ادای دین به آن زن نوشت.
بهدلیل ماهیت هولناک و خشن فیلم، «به گورت تف میکنم» تا سال ۲۰۰۱ در بریتانیا ممنوع بود، تا زمانی که نسخهی بهشدت ویرایششدهی آن موفق به دریافت گواهی ۱۸ (قانون و گواهی ردهبندی سنی برای فیلمهایی که تنها برای افراد بالای ۱۸ سال مناسب هستند) شد. این فیلم کماکان در کشور ایرلند ممنوع است.
۹. کشتار با ارهبرقی در تگزاس (The Texas Chain Saw Massacre)
- کارگردان: توبی هوپر
- بازیگران: مارلین برنز، ادوین نیل، جیم سایداو، گونار هانسن و…
- محصول: ۱۹۷۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
«کشتار با ارهبرقی در تگزاس» که هماکنون بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای ترسناک تمام دورانها شناخته میشود، ابتدا در آلمان، ایسلند، نروژ، سوئد، سنگاپور، برزیل، شیلی، بریتانیا و استرالیا ممنوع شد. این فیلم ممنوعه بههیچعنوان از برخی ویژگیهای نامتعارف آثار این فهرست برخوردار نیست؛ بهطوری که توبی هوپر انتظار داشت اثرش در زمان اکران، رتبهی PG را دریافت کند اما این فیلم حتی پس از ویرایش و سانسورهای محتلف، رتبهی R را کسب نمود. در واقع جالب است که فیلمی چنین مشهور و دیدهشده در تاریخ سینما روزگاری در فهرست فیلمهایی که هرگز نباید دید قرار گرفته بود.
علیرغم فقدان صحنههای افراطی و خونین رایج در آثار اسلشر، این فیلم بهدلیل لحن سادیستی و مبارزات و تلاشهای مداوم شخصیت اصلیاش -بهخصوص در پایان فیلم- از این طبقهبندی برخوردار شد. همچنین این اتفاق به «کشتار با ارهبرقی در تگزاس» کمکی نکرد تا بهعنوان یک داستان واقعی به بازار عرضه شود، بلکه تنها در جایگاه فیلمی که تا حدودی با الهام از قتلهای اد گین (قاتل زنجیرهای معروف) ساخته شده بود قرار گرفت.
این فیلم تا سال ۱۹۹۹ در بریتانیا در فهرست فیلمهای ممنوعه بود؛ درست تا زمانی که نسخهی کامل و برشنخوردهاش در قالب دیویدی منتشر شد و بهدلیل عدم خشونت جنسی و موارد دیگر، مورد تحسین قرار گرفت. «کشتار با ارهبرقی در تگزاس» یکی از مهمترین فیلمهای ترسناک و اسلشر تاریخ سینما بهشمار میرود که الهامبخش فیلمسازان بسیاری بود و کماکان تاثیرگذار و درگیرکننده است؛ بنابراین اگر تابهحال موفق به تماشای این فیلم نشدهاید، همین حالا دست به کار شوید.
۸. آخرین وسوسهی مسیح (The Last Temptation of Christ)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: ویلم دفو، هاروی کایتل، باربارا هرشی، استیو شیل و…
- محصول: ۱۹۸۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
این فیلم بحثبرانگیز در یونان، ترکیه، مکزیک، شیلی، فیلیپین، سنگاپور و آرژانتین توقیف شده است و یکی از فیلمهای ممنوعه تاریخ سینمای جهان به حساب میآید. فیلم اسکورسیزی، عیسی مسیح را بهعنوان مردی با شک و تردید در مورد قدوسیت خود بهتصویر کشید که باعث شد فرقههای مذهبی و گروههای مسیحی آن را کفرآمیز تلقی کنند. این فیلم بر اساس رمانی بههمین نام از نویسندهی مشهور یونانی، نیکوس کازانتزاکیس ساخته شده است و از مباحث بسیار جنجالبرانگیزی همچون رابطهی مسیح با مریم مجدلیه بهره میبرد.
فیلم تکاندهندهی اسکورسیزی به سینماها هم رحم نکرد و تا حدی پیش رفت که یکی از سالنهای سینما در فرانسه هنگام نمایش آن به آتش کشیده شد. «آخرین وسوسهی مسیح» تا اندازهای جنجال بهپا کرد که وقتی بهصورت ویدیویی در ایالات متحده منتشر گردید، بسیاری از توزیعکنندههای زنجیرهای و بزرگ از جمله شرکت بلاکباستر از عرضه و انتشار فیلم خودداری کردند.
در دورانی که آثار علمی-تخیلی، اکشنهای پرهزینه و اسلشرهای سرگرمکننده در صنعت سینما یکهتازی میکردند، فیلم تابوشکن و جسورانهی مارتین اسکورسیزی از راه رسید و تمام ساختارهای موجود را از بین برد. اثری که شاید کماکان بهعنوان یکی از ممنوعهترین فیلمهای تاریخ سینما شناخته شود، اما قطعا یکی از مهمترینشان نیز هست.
۷. قاتلین بالفطره (Natural Born Killers)
- کارگردان: الیور استون
- بازیگران: وودی هارلسون، جولیت لوئیس، رابرت داونی جونیور، تام سایزمور و…
- محصول: ۱۹۹۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
«قاتلین بالفطره» با فیلمنامهای از کوئنتین تارانتینو، داستان دو عاشق را دنبال میکند که مرتکب قتل و کشتارهای فجیعی میشوند. این دو نفر و جنایاتشان از سوی رسانهها مورد تمجید قرار میگیرند و به موفقیتی فرقهای و سازمانیافته دستت پیدا میکنند.
این فیلم پس از اکران در ایرلند بهدلیل خشونت گرافیکیاش بهطور کامل توقیف شد. بریتانیا اکران فیلم را بهتاخیر انداخت و «قاتلین بالفطره» بهعلت گزارشهایی مبنیبر اینکه باعث قتلهای مختلفی در آمریکا و فرانسه شده بود، مورد بررسی و پیگیری قرار گرفت.
از آنجایی که گفته میشود این فیلم کشتارهای خشونتآمیز را تجلیل و ستایش میکند، «قاتلین بالفطره» بهدلیل الهام بخشیدن به فاجعهی تیراندازی در دبیرستان هیث و ماجرای قتل عام دبیرستان کلمباین که هردو در آمریکا اتفاق افتادند، مقصر شناخته شد. فیلم جنجالی الیور استون سرانجام در سال ۱۹۹۵ راهی سینماهای بریتانیا شد اما انتشار نسخهی ویدیویی آن پنج سال پس از جریان قتل عام مدرسهی دانبلن در اسکاتلند به تعویق افتاد. ایرلند از آن زمان ممنوعیت «قاتلین بالفطره» را برداشته است.
الیور استون بهعنوان کارگردان فیلم، معتقد است که اکثر مردم و مقامات مختلف، نکات طنز و لایههای کمدی سیاه و کنایهآمیز اثر را اشتباه متوجه شدهاند. با تمام این تفاصیل، «قاتلین بالفطره» یکی از جنجالبرانگیزترین فیلمهای ممنوعه قرن بیستم بهحساب میآید.
۶. زندگی برایان به روایت مانتی پایتون (Monty Python’s Life of Brian)
- کارگردان: تری جونز
- بازیگران: تری گیلیام، گراهام چپمن، اریک آیدل، تری جونز، مایکل پیلین، جان کلیز و…
- محصول: ۱۹۷۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
این فیلم در نروژ، ایرلند و اکثر نقاط بریتانیا ممنوع شد و ۳۹ تن از شوراهای شهر آن مناطق از نمایش فیلم خودداری کردند. داستان این کمدی سیاه جنجالی به زندگی برایان کوهن میپردازد؛ فرد بختبرگشتهای که همزمان با عیسی مسیح بهدنیا میآید، مردم او را با مسیح اشتباه میگیرند و در نهایت به صلیب کشیده میشود.
سازندگان این فیلم (اعضای گروه کمدی مانتی پایتون و بازیگران اصلی فیلم) معتقد بودند که «زندگی برایان» یک پاستیچ و پارودیِ کمدی و طنزآلود از فیلمهایی است که با محوریت کتاب مقدس ساخته شدهاند و هیچ نیتی برای تمسخر مسیحیت یا عیسی ندارند. اما طنز مذهبی موجود در فیلم باعث شد تا گروههای مختلف مسیحی، «زندگی برایان» و سازندگان آن را بهخاطر توهینهای شدید و کفرآمیز به مقدسات متهم کنند. آنها احساس میکردند که صحنهی به صلیب کشیده شدن برایان، رنج و دردهای عیسی را به سخره میگیرد. همچنین بسیاری از مردم و گروهکهای مذهبی با اعتراضات گستردهشان در محیط بیرونیِ سالنهای نمایشدهندهی این فیلم، به جنجالهای «زندگی برایان» دامن زدند.
نروژ پس از یک سال، ممنوعیت فیلم را لغو کرد، ایرلند اجازهی نمایش آن را در سال ۱۹۸۷ صادر نمود، اما اکثر ممنوعیتهای بریتانیا در طول دههی اخیر برداشته شدند؛ بهعنوان مثال، بورنموث در سال ۲۰۱۵ این ممنوعیت را برداشت و رکوردی ۳۶ ساله را ثبت کرد!
۵. یک فیلم صربستانی (A Serbian Film)
- کارگردان: سرجان اسپاسوویچ
- بازیگران: سرجان تودوروویچ، سرگی ترایفانوویچ، یِلِنا گاوریلوویچ و…
- محصول: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵ از ۱۰
این فیلم تاکنون دوبار در استرالیا از ردهبندی رد شده است؛ هم در نسخهی کامل و هم نسخهی ویرایششده. دادگاههای اسپانیا نمایش فیلم را در این کشور ممنوع کردهاند و تلاش برای انتشار نسخهی برشنخوردهی آن در بریتانیا نیز نانوفق بوده است. نتفلیکس هم «یک فیلم صربستانی» را رد کرد و از نمایش آن خودداری نمود. این اثر هنجارشکن در نروژ و برزیل توقیف شده است و یکی از جنجالبرانگیزترین و ممنوعهترین فیلمهای قرن ۲۱ و حتی تمام دورانها بهشمار میرود.
داستان نامتعارف و بهشدت تابوشکنانهی این فیلم، ممکن است در برخی از آثار مهم سینمایی تکرار شده باشد؛ البته بهشکلی غیرعلنیتر و دراماتیزهشده. بهعنوان مثال، تا حدود اندکی میتوان برخی از مضامین موجود در «یک فیلم صربستانی» را در فیلم «اولدبوی» بهکارگردانی پارک چان-ووک پیدا کرد. اما ساختهی سرجان اسپاسوویچ، بهشکل عجیبی دنبال میشود و از جنبههای بسیاری هولناک است. «یک فیلم صربستانی» جزو معدود فیلمهایی بهشمار میرود که میتوانیم بگوییم ممنوعیت گسترده و سفتوسخت آن تا حدود بسیار زیادی بهجا بوده است.
۴. فلامینگوهای صورتی (Pink Flamingos)
- کارگردان: جان واترز
- بازیگران: دیواین، دیوید لاچری، مینک استُل، مری ویوین پیرس و…
- محصول: ۱۹۷۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
این فیلم عجیب و مریض، صحنههای مشهور و مشمئزکنندهی فراوانی دارد که قصد ندارم به آنها بپردازم! «فلامینگوهای صورتی» در سال ۱۹۷۶ در استرالیا ممنوع شد اما بعدها پس از ویرایش و سانسور، رتبهی R را دریافت کرد. سپس در سال ۱۹۸۱ مجددا ممنوع شد و سهبار دیگر در سال ۱۹۸۳ توقیف شد و در فهرست فیلمهای ممنوعه جهان قرار گرفت. دلایل این ممنوعیتهای مداوم، خشونت شدید و صحنههای نابههنجار فراوان فیلم است.
این فیلم در سال ۱۹۸۴ گواهی X18 را دریافت کرد اما مدت کوتاهی پس از آن بهعلت دشوارتر شدن مؤلفههای این رتبه، از این طبقهبندی محروم ماند. «فلامینگوهای صورتی» باری دیگر در سال ۱۹۹۷ ممنوع شد. این ممنوعیت بهخاطر نسخهای بود که به مناسب ۲۵ سالگی این فیلم بهنمایش درآمد و تعدادی صحنهی جدید و اضافهشده را بههمراه داشت.
«فلامینگوهای صورتی» با حدودا دو دقیقه برش، در نهایت رتبهی R را دریافت کرد. در سال ۲۰۱۴، این فیلم نخستین نمایش تلویزیونی (نسخهی برشخورده و ویرایششده) در استرالیا را تجربه کرد و بهعنوان بخشی از مجموعهی «فیلمهایی که جهان را شوکه کردند» نمایش داده شد. ساختهی جنجالی جان واترز یک اثر بهشدت عجیب، نامتعارف و بحثبرانگیز بهحساب میآید؛ حتی با تمام برشها و سانسورهایی که در تمام این سالها بهدوش کشیده است.
۳. کانیبال هولوکاست (Cannibal Holocaust)
- کارگردان: روجرو دئوداتو
- بازیگران: رابرت کرمن، کارل گابریل یورک، فرانچسکا چاردی، لوکا باربارسکی و…
- محصول: ۱۹۸۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۸ از ۱۰
«کانیبال هولوکاست» یکی از اولین فیلمهایی بود که از تکنیک «ویدئوی پیداشده» (Found footage) استفاده کرد و روجرو دئوداتو در مقام کارگردان، تمام تلاش خود را برای مخفی باقی ماندن پروسهی تولید فیلم بهکار گرفت تا مردم فکر کنند که این رویدادها واقعی هستند. او حتی توانست بازیگران را متقاعد کند تا بهمدت یک سال پس از اکران فیلم، از چشم مجامع عمومی دور بمانند.
این فیلم راجعبه چهار آمریکایی است که به آمریکای جنوبی سفر میکنند و سپس توسط قبایل آدمخوار کشته و خورده میشوند. از آنجایی که این فیلم فرمی مستندنما داشت و بسیار واقعگرایانه و باورپذیر بهنظر میرسید، اکثر مردم فکر میکردند که «کانیبال هولوکاست» یک فیلم کاملا واقعی و غیرداستانی است. این فیلم هولناک و بحثبرانگیز در ۵۰ کشور مختلف ممنوع شد.
شاید برایتان جالب و عجیب باشد بدانید که کارگردان فیلم بهدلیل پارهای از اتهامات دستگیر شد و باید ثابت میکرد که هیچکس در طول تولید کشته نشده است. حتی پس از رد اتهامات، کانیبال هولوکاست همچنان در بریتانیا، استرالیا ، فنلاند و برخی کشورهای دیگر ممنوع بود؛ بهدلیل خشونت گرافیکی و صحنههایی که در آن حیوانات واقعی صدمه دیده یا کشته شده بودند.
علیرغم اینکه فیلم در سال ۲۰۰۱ بهصورت رسمی اکران شد، اما ۵ دقیقه و ۴۴ ثانیه از آن حذف شده بود تا از فهرست فیلمهای ممنوعه خارج شود. در سال ۲۰۱۱، «کانیبال هولوکاست» مجددا بهنمایش درآمد و تمام صحنههای کاتشده بهجز ۱۵ ثانیه بازسازی شدند.
۲. جنگیر (The Exorcist)
- کارگردان: ویلیام فریدکین
- بازیگران: الن برستین، ماکس فون سیدو، جیسون میلر، لیندا بلر و…
- محصول: ۱۹۷۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
«جنگیر» بهدلیل محتوای مذهبیاش و اینکه در آن زمان فیلمی فوقالعاده وحشتناک بهحساب میآمد، جنجال زیادی بهپا کرد و در میان فیلمهایی که نباید دید قرار داده شد. این فیلم دربارهی دختر نوجوانی است که بهشکل مرموز و هولناکی توسط شیطان تسخیر میشود. طبق گزارشها و شواهد موجود، بهنظر میرسد که نخستین نمایش «جنگیر» با فراخواندن امدادگران به سینما بهدلیل غش، حالت تهوع و حتی حملهی قلبی تعدادی از تماشاگران همراه بوده است.
با وجود این اتفاقات، «جنگیر» تا سال ۱۹۸۸ پس از هفت سال در دسترس بودن در بریتانیا ممنوع نشد. پس از اینکه قانون ضبط ویدیویی سال ۱۹۸۴ وجود گواهینامهی مناسب را برای این فیلم الزامی دانست، تصمیم گرفته شد که نسخههای ویدیویی از قفسههای فروشگاهها خارج شوند و روند ممنوعیت این اثر آغاز گردید. در سال ۱۹۹۰، «جنگیر» رتبهبندی ۱۸ را دریافت کرد و پس از سالها، مجددا به چرخهی توزیع بازگشت.
۱. سالو یا ۱۲۰ روز در سودوم (Salò or 120 Days of Sodom)
- کارگردان: پیر پائولو پازولینی
- بازیگران: پائولو بوناچلی، جورجیو کاتالدی، آلدو والتی، کاترینا بوراتو و…
- محصول: ۱۹۷۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
و در نهایت میرسیم یه یکی از جنجالیترین فیلمهای ممنوعه تاریخ سینما – به اعتقاد خیلیها، جنجالبرانگیزترین فیلم تمام دوران و یکی از ممنوعهترین فیلمهای تاریخ – که باعث قتل سازندهاش شد؛ اثری که برای بسیای همیشه در فهرست فیلمهایی که نباید دید دستهبندی شده است.
«سالو» دربارهی گروهی از فاشیستها است که هجده نوجوان را میربایند و قبل از کشتنشان، یک به یک آنها را مورد آزار، اعمال سادیستی و شکنجههای جنسی قرار میدهند. این فیلم بهعلت تصاویر گرافیکیاش از شکنجههای ذهنی، تجاوز، مثله کردن و قتل وحشیانهی جوانان، در بسیاری از کشورها ممنوع شد.
در حالی که «سالو» بهدلیل موضع مشخص پازولینی نسبت به فساد سیاسی، سوءاستفاده از قدرت و فاشیسم مورد توجه قرار گرفته است، اما کماکان بهعنوان یکی از نگرانکنندهترین و بحثبرانگیزترین فیلمهای تمام دورانها شناخته میشود.
نسخهی برشنخوردهی «سالو» در دههی ۹۰ میلادی و دههی اول قرن ۲۱ در استرالیا، نیوزلند و بریتانیا منتشر شد، اما این فیلم کماکان در چندین کشور مختلف ممنوع است. پازولینی در کمتر از یک ماه پس از انتشار فیلم، توسط چند تن از مخالفین سرسخت «سالو» بهشکل فجیعی بهقتل رسید؛ هرچند پروندهی مرگ دلخراش او همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
منبع: taste of cinema
همه ی این فیلما رو دیدم درسته ممنوعه ست ولی خیلی ازاینا ۱ صدم واقعیتم نیستن واقعیتی که تو کشور خود ما و سایر کشورها رخ میده
ولی به دلیل یه سری هنجارشکنیا و زیاده رویا ممنوع شدن
برا مثال فیلم یک فیلم صربیایی اوردن بچه ها تو صحنه های فیلم زننده ست و زننده ترین قسمتش صحنه ی زن حامله و نوزاده و صحنه ی اخره
یا فیلم سالو واقعیتی که تو حکومتا وجود داشته و هست
یا فیلم به گورت تف میکنم که ۹۰ درصد بحثش درمورد تجاوزه که کاملا مطابق با واقعیته روزگاره
بنظر من با وجود ممنوعه بودن خیلی درسای خوبی ام به شخص میده
نمیفهمم مادران میهنمن که اینقدر کامنت منفی میزارن یا که چی حتی اگه خیلی نگران فرزندتون هستید اگه دقت کنید ۴۰ ۵۰ درصد این فیلم ها ترسناکن بچه شما عمرا بره اینارو نگاه کنه جدا از این بحثا شما خودتون بلند شین باهاش فیلم ببینید یعنی چی این باید حذف شه زحمت کشیدن مطلب نوشتن خوبه نوشته شده هرگز نباید دید اومدیم یکی گفت برو فلان فیلمو ببین اونم یکی از اینا بود من سه تا از این فیلم هارو دیدم و برای همین کلی درس گرفتم درسته ممنوعست درسته کلی محتوای بد داره ولی اگه دیدگاهتون رو عوض کنید میبینید محتوا بد با جلوه بد و دلخراشه یعنی ادم جذبش نمیشه ادم ازش دفع میشه یعنی اگه فرزند شما خود ارض.ایی میکنه بعد دیدن مثلا فیلم صربستانی یا نکرومانتیک(اصلا توصیه نمیکنم) ترک میکنه از صنعت پ.و.ر.ن دوری میکنه دیدگاهتون مهمه کسی هم مجبورتون نکرده ببینید فقط هم یه ادم کاربلد بلده این فیلما رو از تو اینترنت پیدا کنه من فیلتر شکن زدم پیداشون نکردم … خلاصه نگرانیتون قابل درکه ولی سوال اصلی اینه که چرا شما این مطلبو سرچ زدین که ببینید :/
فیلم هزارپا انسانی
ناگفته نماند که صربستانی و سالو ، هرکدوم یه مفهومی رو نشون میدادن.
سالو نشون میداد که قدرت چه کارای کثیفی هم میتونه انجام بده و صربستانیم نشون میداد که یه انسان تا کجا میتونه پیش بره و پست بشه.