۱۳ گزارش آماری تکاندهنده از تبعیض و نابرابری جنسیتی در سطح جهان
با وجود اینکه انسان امروز شاهد پیشرفتهای زیادی در عرصه بیان خواستههای مدنی خود بوده است، اما عموم مردم هنوز آنطور که باید از عمق نابرابری جنسیتی حاکم بر جهان امروز، آگاه نیستند.
باید بدانیم که نابرابری جنسیتی یک مسئله جدی در سراسر جهان است، بنابراین وظیفهی اجتماعی هر انسان است تا با برخی از حقایق در مورد نابرابری جنسیتی آشنایی پیدا کرده و آنها را به سهم خود منتشر کند.
در حقیقت نابرابری جنسیتی موضوعی است که به همهی ما مربوط میشود، اما بسیاری از ما تنها چیزی که درباره نابرابری جنسیتی میدانیم این است که با زنان و مردان به شکل یکسانی رفتار نمیشود، ولی حقیقت چیزی فراتر از این است.
در ادامهی این مقاله از دیجیکالا مگ، ۱۳ گزارش آماری تکاندهنده از نابرابری جنسیتی در سطح جهان را مورد بررسی و بازبینی قرار میدهیم و به تشریح دلیل بروز هر یک از آنها به صورت جداگانه میپردازیم. با ما همراه باشید.
۱. طبق آمار مربوط به نابرابری جنسیتی در سطح جهان، مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۸ پیشبینی کرده که نابرابری جنسیتی برای ۱۰۹ سال دیگر در جهان پابرجا خواهد بود.
بر اساس مستندات آماری موجود در این گزارش، بعید است که برابری واقعی به زودی اتفاق بیفتد. توجه داشته باشید که این تحقیق شامل دادههایی از ۱۰۶ کشور است که به نوبهی خود جامعه آماری بزرگی محسوب میشود.
در این گزارش همچنین آمده است که حوزههایی که بیشترین شکاف را دارند، حوزهی توانمندسازی سیاسی و اقتصاد است.
۲. گزارش مجمع جهانی اقتصاد در مورد برابری جنسیتی در حوزهی آموزش، کاهش شکاف جنسیتی را نشان میدهد، اما آمارها نشان میدهد که هنوز بعید است تا ۹۹.۵ سال آینده این شکاف به طور کامل پر شود.
نسخهی بعدی همان گزارش از مجمع جهانی اقتصاد آمار نابرابری جنسیتی در حوزهی آموزش را در سال ۲۰۲۰ مقدار کمتری نشان میدهد. اما این اعداد هم هنوز دلسردکننده هستند، اما حداقل بهبودهایی در آن دیده میشود.
توجه داشته باشید که آمار مربوط به ۱۵۳ کشور در این گزارش گنجانده شده است که چهار جنبه از برابری جنسیتی را در نظر گرفته است:
- مشارکت اقتصادی و فرصتهای برابر
- دستیابی به امکانات آموزشی
- سلامتی و بقا
- توانمندسازی سیاسی
توانمندسازی سیاسی همچنان حوزهای است که بیشترین شکاف جنسیتی را دارد.
۳. در حال حاضر، ۸ کشور در سراسر جهان وجود دارد که آمار نابرابری جنسیتی در حوزهی درآمد در آنها نشان میدهد که شکافی بین زنان و مردان وجود ندارد.
آمار مربوط به این کشورها به ما نشان میدهد که برابری جنسیتی در دنیای امروزی هم ممکن است. ممکن است کمی زمان و تلاش لازم باشد، اما قطعاً غیرممکن نیست.
کشورهای پیشرو در زمینه برابری جنسیتی به شرح زیر است:
- بلژیک
- کانادا
- دانمارک
- فرانسه
- ایسلند
- لتونی
- لوکزامبورگ
- سوئد
۴. زنان در مناطق روستایی کشورهای کم آب سالانه بیش از ۴۰ میلیارد ساعت زمان صرف آب آوردن برای خانواده میکنند.
چنین آماری در خصوص نابرابری جنسیتی بسیار نگرانکننده است، چون همین زمان میتوانست صرف آموزش، بهداشت، توانمندسازی اقتصادی و سیاسی زنان در این کشورها شود. کشورهای خاصی که این تحقیق در آنها انجام شده عبارتاند از مالاوی، ماداگاسکار، سیرالئون و گینه.
در هر یک از این کشورها، زنان و دختران به معنای واقعی کلمه، حداقل در مورد جمعآوری آب، یک کارگر تمام وقت محسوب میشوند.
۵. آمار جهانی برابری جنسیتی نشان میدهد که زنان به طور متوسط ۷۵ درصد از حقوق قانونی مردان را دارند.
علاوه بر این، طبق آمار بانک جهانی در مورد نابرابری جنسیتی، زنان در شمال آفریقا و خاورمیانه تنها ۵۰ درصد از حقوق قانونی مردان را دارند.
اگرچه در ۵۰ سال گذشته پیشرفتهایی در سراسر جهان وجود داشته است، اما این اقدامات برای رسیدن به برابری کامل هنوز کافی نیست.
۶. بر اساس آمار برابری جنسیتی در سطح جهان، بیش از ۹۶ درصد موارد قاچاق جنسی شامل قاچاق دختران و زنان میشود.
این یک واقعیت واقعاً ناراحتکننده است. در بیشتر موارد، ربودن زنان منجر به استثمار جنسی آنها میشود. آمار قاچاق جنسی وحشتناک است، اما باید بیشتر مورد بحث قرار گیرد. حدود ۴.۸ میلیون زن در سراسر جهان قاچاق جنسی را تجربه کردهاند.
۷. آمار شکاف جنسیتی دستمزد نشان میدهد که با از بین بردن همه شکافهای جنسیتی-اقتصادی تقریباً ۲۸ تریلیون دلار در سراسر جهان به دست میآید.
تأثیرات اقتصادی نابرابری جنسیتی عظیم است و نمیتوان آن را انکار کرد.
کاهش شکافهای جنسیتی در آموزش نیز فواید زیادی به همراه خواهد داشت. بر اساس آمار مربوط به نابرابری جنسیتی در حوزهی آموزش، اگر همه دختران دارای تحصیلات متوسطه بودند، ۶۶ درصد از تعداد موارد کودک همسری در سراسر جهان کاسته میشد.
علاوه بر این، اگر هر دختر تحصیلات ابتدایی داشته باشد، مرگ و میر هنگام زایمان ۷۰ درصد کمتر خواهد بود.
۸. در سال ۲۰۱۶، آمار مربوط به نابرابری جنسیتی در محیط کار نشان میدهد که کره جنوبی با ۳۳.۵۹ درصد بیشترین شکاف جنسیتی را در میانگین دستمزد ساعتی داشته است.
پس از آنها روسیه و سوئیس به ترتیب با ۲۴.۴۲ درصد و ۱۷.۳۸ درصد در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. این آمار تکاندهنده است زیرا این کشورها عمدتاً کشورهای توسعه یافته در نظر گرفته میشوند.
برزیل، دانمارک و فرانسه بر اساس آمار برابری جنسیتی در محل کار، با حدود ۱۵ تا ۱۶ درصد حقوق کمتر برای زنان، سه رتبهی اول دنیا را در این حوزه دارند.
۹. آمار مربوط به نابرابری جنسیتی در حوزهی دستمزد نشان میدهد که میانگین دستمزد مردان در همه جا بیشتر از زنان است.
گزارشهای مربوط به نابرابری جنسیتی سازمان ملل متحد بیانگر این است که مردان در مناطق شهری و روستایی سطح جهان حقوق بیشتری نسبت به زنان دریافت میکنند.
علاوه بر این، در مناطق روستایی، زنان بیشتر از مردان مشاغل فصلی، نیمه وقت و با دستمزد پایین دارند. و اگر زن شغلی مشابه مرد داشته باشد، حقوق کمتری دریافت میکند.
گاهی اوقات، زنان حقوق کمتری دریافت میکنند، حتی زمانی که بیشتر کار میکنند. این اتفاق را میتوان در تانزانیا و بنین مشاهده کرد، جایی که آمار برابری جنسیتی در محل کار نشان میدهد که زنان بین ۱۴ تا ۱۷.۴ ساعت بیشتر از مردان در هفته کار میکنند.
۱۰. آمار تکاندهندهی نابرابری جنسیتی در سراسر جهان نشان میدهد که سالانه حدود ۱۲ میلیون دختر زیر ۱۸ سال ازدواج میکنند.
علاوه بر این، طبق آمار نابرابری جنسیتی مجمع جهانی اقتصاد، روزانه حدود ۳۳۰۰۰ دختر زیر سن قانونی ازدواج میکنند. این بدان معنی است که هر دو ثانیه یک کودک همسر جدید ازدواج میکند. کشورهای خاصی که این تحقیق در آنها انجام شده عبارتاند از مالاوی، ماداگاسکار، سیرالئون و گینه.
در مجموع حدود ۶۵۰ میلیون زن در جهان هستند که قبل از ۱۸ سالگی ازدواج کردهاند. دلیل این ازدواجهای زودهنگام عمدتاً رهایی از «استرس اقتصادی» از سوی خانوادهی عروس است، زیرا در برخی فرهنگها برای دختران ذاتاً ارزش کمتری قائل هستند.
۱۱. از سال ۲۰۱۷، ۴۰ کشور ۶۲ طرح اصلاحات را با هدف توسعهی برابری جنسیتی اجرا کردهاند.
جدیدترین آمار مربوط به برابری جنسیتی به ما میگوید مناطقی که در گذشته با نابرابری جنسیتی دستوپنجه نرم میکردند، همان مناطقی هستند که امروزه بیشترین پیشرفتها را داشتهاند. مجموعاً ۴۰ کشور در سطح جهان، ۶۲ طرح اصلاحاتی را ارائه کردهاند که وضعیت برابری جنسیتی را در کشور خود بهبود ببخشند.
برخی از کشورهایی که به طور قابل توجهی در این زمینه بهبود یافتهاند، شامل موارد زیر است:
- بحرین
- جیبوتی
- اردن
- نپال
- عربستان سعودی
- جمهوری دموکراتیک کنگو
- امارات متحده عربی
- تونس
۱۲. طبق آمار و گزارشهای موجود ایسلند به مدت ۱۱ سال کشور شماره یک در حوزهی برابری جنسیتی بوده است.
وضعیت برابری جنسیتی در کشور ایسلند بی عیب و نقص است و اکثر کشورهای دیگر را شرمنده میکند. وضعیت برابری جنسیتی در ایسلند با همه کشورهای جهان فاصله زیادی دارد و برای همه الگو و نمونه است.
نمونههای قابلتوجه دیگر عبارتاند از اتیوپی، مالی، مکزیک و اسپانیا که همگی به طور قابل توجهی بهبود یافتهاند.
۱۳. زنان در سوئد بیش از ۱۰۰ سال پیش، در سال ۱۹۱۹، حق رأی به دست آوردند.
در سوئد نیز، آمار برابری جنسیتی بسیار برجسته است. به عنوان مثال، این کشور بسیار مترقی از سال ۲۰۱۶ به هر دو والد سه ماه مرخصی زایمان میدهد.
آنها همچنین کنترل تولد و سقط جنین را در اوایل سال ۱۹۳۸ قانونی کردند. به همین دلیل است که ۹۳٪ از مردان و ۹۵٪ از زنان در سوئد معتقدند که سقط جنین باید قانونی باشد.
پرسشهای متداول
در این قسمت به مرور برخی از متداولترین پرسشها در حوزه نابرابری جنسیتی میپردازیم.
نابرابری جنسیتی در سطح جهان چقدر رایج است؟
همهی زنان تا حدودی تحت تأثیر نابرابری جنسیتی قرار دارند. نابرابری جنسیتی در تمام جنبههای زندگی ما نهفته است. آموزش، بهداشت، وضعیت اقتصادی، وضعیت سیاسی و بسیاری از ابعاد دیگر زندگی اجتماعی ما.
این نابرابری تقریباً در همهی کشورهای جهان وجود دارد، به استثنای چند مورد استثنایی که در آنها کمتر قابل رویت است.
نابرابری جنسیتی در کجا بیشتر اتفاق میفتد؟
نابرابری جنسیتی در درجهی اول بر فرصتهای اقتصادی، آموزش، سلامت و قدرت سیاسی تأثیر میگذارد. حتی اگر نابرابری جنسیتی در همه جا وجود داشته باشد، در کشورهای زیر در بدترین وضعیت ممکن است:
- یمن
- پاکستان
- سوریه
- چاد
- افغانستان
به نظر میرسد خاورمیانه و آفریقا بیشترین شکاف جنسیتی را در تمام جنبههای ضروری زندگی دارند. شایان ذکر است که حاملگی نوجوانان در آفریقا نیز گسترده است. به عنوان مثال، تعداد حاملگیهای زیر سن قانونی در نیجریه بیش از ۶۰ میلیون مورد است.
انواع نابرابری جنسیتی چیست؟
نابرابری جنسیتی اشکال مختلفی دارد، اما بسیاری از مردم نابرابری جنسیتی را با حقوق اقتصادی، نابرابری در محل کار و مواردی از این دست مرتبط میدانند. بیشتر آمار نابرابری جنسیتی معمولاً حول این موارد میچرخد.
با این حال، انواع دیگر نابرابری جنسیتی نیز وجود دارد:
- نابرابری در آزادی بیان و فعالیتهای اجتماعی
- نابرابری در استقلال اجتماعی-اقتصادی، اشتغال، مالکیت دارایی و درآمد
- فرصتهای نابرابر در زمینهی آموزش
- تفاوت در ارائه مراقبتهای بهداشت روانی و جسمی
- نابرابری در نیازهای اساسی بقا و بیتوجهی به زندگی زنان
نکتهی پایانی
اگرچه میتوان گفت که ما در مسیر برابری جنسیتی در حرکت هستیم، اما این مسأله یک شبه به دست نمیآید. متأسفانه، آمار نابرابری جنسیتی به شدت در سطح جهان گسترده است، اما اوضاع در حال بهبود است. برخی از شکافهای جنسیتی مانند شکاف فرصتهای سیاسی و اقتصادی همچنان گسترده است. با این حال، به طور کلی، ما در مسیر درستی هستیم.
منبع: ۲Date4Love