۱۰+۳ پادکستی که… بیایید همین الان گوش کنیم!
میگویند خوب گوش دادن از آن هنرهاست که در وجود هرکسی پیدا نمیشود و برای یادگرفتنش هم کلی تکنیک و تمرین لازم است. خب، بعضیها بهصورت ذاتی این هنر را دارند و قریببهاتفاق، آدمهای محبوبی هستند؛ گوش شنوا، محرم اسرار و همدم روزهای سختند.
از میان نزدیک به چهارصد پادکستی که در این یک سال به گوش شما رساندهایم، ده تا از بهترینها را بهعلاوهی سه ویدیوکست برتر در این یادداشت معرفی کردهام.
راستش را بگویم من در این زمینه چندان هنری ندارم و همین حالا هم بیشتر به پرحرفی معروفم تا گوش شنوا بودن! اما حالا که به بهانه تولد دیجیکالا مگ اینجا مینویسم، میخواهم از تجربهای بگویم که من را یک قدم به هنر خوب گوش دادن نزدیکتر کرد؛ تجربهای که دیجیکالا مگ برایم ساخت.
از یک سال پیش دیجیکالا مگ بستری را فراهم کرد که «کلمات» اینبار نهتنها در قالب حروف تایپشده بلکه در قالب صدا هم به گوش مخاطبانش برسد. از همان روز، انتشار پادکستها را شروع کردیم. تمام تلاشمان این بود که همان تنوعی را که در مطالب نوشتاریمان داریم، به پادکستها هم انتقال بدهیم. برای این کار از آدمهای موفق دعوت کردیم تا برایمان از زندگی و رمز و راز موفقیتشان بگویند، خودمان دست به کار شدیم و اگر در زمینهای مهارت یا هنری داشتیم، آن را با شما به اشتراک گذاشتیم. درباره تکنولوژیهای جدید تحقیق کردیم تا بتوانیم برای سوالات و دغدغههای شما محتوای صوتی تولید کنیم و بعدتر یعنی همین تازگیها ویدیوکست را هم بهعنوان یک قالب جدید برای حرفهای جدید به فهرستمان اضافه کردیم.
به همین خاطر میخواهیم در سالروز تولد دوسالگی دیجیکالا مگ (که یک جورهایی تولد یکسالگی پادکستهایمان هم هست) شما را دعوت کنیم به چالش تمرین خوب گوش دادن.
بیایید پادکست گوش کنیم. از کجا شروع کنیم؟ ما تمام تلاشمان را میکنیم که بهترین گزینهها را در ادامه روی میز بگذاریم!
همینجا در دیجیکالا FM کلی پیشنهاد برای گوش دادن هست که توصیه میکنبم از دستشان ندهید. از میان نزدیک به چهارصد پادکستی که در این یک سال به گوش شما رساندهایم، ده تا از بهترینها را در ادامه معرفی میکنبم. به جز این، شما را دعوت میکنبم به تماشای سه تا از ویدیوکستهایی که نباید از دستشان بدهید.
ده پادکست
به صدای رویایت گوش کن؛ حتی اگر دوچرخهسواری در یخبندان سیبری باشد
محمدحسین محمودزاده از آن کسانی بود که حضورش در دیجیکالا خیلیها را هیجانزده کرد. دو سه تا از همکاران گفتند دوست دارند توی استودیو بنشینند و مصاحبه با او را زنده تماشا کنند. بقیه هم دلشان میخواست با او عکس یادگاری بگیرند؛ دوچرخهسواری که برای رویای دیدن سیبری در سرمای وحشتناک رکاب زده بود و بعدها فهمیده بود بیآنکه بداند مهمان یک مجرم سابقهدار شده در حالیکه حتی زبانش را نمیدانسته! شنیدن ماجرای او را از دست ندهید.
اعتماد به نفس، بزرگترین سرمایه شماست؛ از آن غافل نشوید
سمیرا علینژاد همکار روانشناس ما، مجموعه پادکستهایی را با موضوع روانشناسی کلید زده که در همان ابتدای کار حسابی مورد استقبال قرار گرفت. در این پادکست، او درباره اعتماد به نفس حرف زده و میگوید: «کسی که اعتماد به نفس بالایی دارد به خود احترام میگذارد و به آینده امیدوار است.» من که او را بهعنوان خوشبینترین آدمی که در عمرم دیدهام میشناسم، دوست دارم گاهی پای حرفهایش بنشینم تا شاید کمی خوشبینتر شوم.
عکاسی سیاه و سفید، برای ثبت لحظههای بیزمان و بیمکان
محسن چینهکش که مدتهاست در دیجیکالا مگ برای شما از عکاسی با موبایل مینویسد، در این پادکست در کنار مهدی مومنزاده کمی کلیتر به عکاسی نگاه کرده و روح هنر عکاسی را بررسی کرده است. البته محوریت بحث همچنان عکاسی با موبایل و تمایل به عکاسی سیاه و سفید است. او میگوید: هنوز هم عکاسان زیادی به عکاسی سیاه و سفید علاقه دارند؛ به ویژه آن دسته از عکاسانی که قصد دارند روح مسائل بشری را در قالبی بیزمان و بیمکان به تصویر بکشند.
یکی از جذابترین تجربههای من در این یک سالی که صدابرداری میکنم، ملاقات با علیرضا شهرداریپناه بود؛ معلم، عکاس و تیمارگر حیوانات وحشی. کسی که افعی نیشش زده بود و در حالی که منتظر اورژانس روی زمین دراز کشیده بود، دست از عکاسی از محیط زیست برنمیداشت! به قول فرناز حیدری: مردی که از نیش مار و دندان گرگ نمیترسد چرا که باور دارد این ما هستیم که حیوانات را درست نمیشناسیم و برای آنها دنیایی پر تعارض ساختهایم و آنها بالعکس قربانیان خاموش هجوم ناعادلانه تمدن شهری و مدنیت هستند.
روزی را که با میثم نوایی به شرکت چارگون رفتیم تا با شاهین طبری گفتوگو کنیم، هیچوقت فراموش نمیکنم؛ چون از همان روز بود که تصورم نسبت به آدمهای صاحب کسبوکارهای بزرگ بهکلی عوض شد. شاهین طبری نمونهی یک کارآفرین واقعی است که هیچوقت کمک و مشاوره را از استارتاپهای جوان دریغ نمیکند. شنیدن حرفهای شاهین طبری دست کم به من ثابت کرد میشود کارهای بزرگ کرد اما دلخوشیهای کوچک را فراموش نکرد.
فارسی تایپ کردن ما در گوشیهای اندرویدیمان، حاصل دستاورد اوست
بهداد اسفهبد از برنامهنویسان ایرانی گوگل است که اگر خوره برنامهنویسی باشید حتما اسمش را شنیدهاید. جدای از بحث فنی، در یک کلام اگر بخواهم او را توصیف کنم میگویم: باحال! او سالها روی توسعه فونت کار کرده است و وقتی داریم توی اندروید فارسی تایپ میکنیم یا توی مرورگرمان مطالب سایتهای فارسیزبان را میخوانیم در واقع مستقیم یا غیرمستقیم داریم از دستاوردهای بهداد استفاده میکنیم.
امیرحسین میرزایی موسیقی را هم مثل سایر علاقهمندیهایش با جان و دل دنبال میکند. همین که ایدهی پادکستهایی را داد که ۵ اثر برتر موسیقیدانهای شاخص را در خود جای دهند، یعنی با خودش قرار گذاشته حسابی برای این کار وقت بگذارد. درمورد انیو موریکونه، نه امیرحسین و نه رضا داورپناه که در جایگاه کارشناس دعوت شده بود، به ۵ موزیک قناعت نکردند و تصمیم گرفتند آثار این هنرمند بزرگ را در قالب دو برنامه بررسی کنند. این دو پادکست را شخصا خیلی دوست دارم. قسمت اول را گوش کنید؛ اگر اهلش باشید احتمالا سراغ دومی و بقیه پادکستهای موسیقی هم میروید.
این شغل عشق میخواهد؛ عشق به کتاب و اطلاعرسانی
نمیدانم قضاوتهای بیانصافانه درباره رشته کتابداری اولین بار از کجا سر درآورد اما فراوان دیدهام که خیلیها فکر میکنند هیچ هیجانی در این رشته نیست و اساسا باید گفت دید درستی درباره کتابداری در جامعه ما وجود ندارد. این رشته برای من یکی که واقعا هیجانانگیز است اگر اینطور فکر نمیکنید خیلی جدی پیشنهاد میکنم درباره این رشته بیشتر بدانید. کافیست پای صحبت استاد حافظیان بنشینید. اصلا مگر میشود چنین کلام شیرینی از کسی جز یک پیشکسوت رشته مهجور اما به شدت هیجانانگیز کتابداری شنیده شود؟
اگر تا به حال دنبال یاد گرفتن فنون و مهارتهای ارتباطی رفته باشید، حتما محمدرضا شعبانعلی را میشناسید. پای صحبت محمدرضا شعبانعلی که مینشینید یکهو میبینید یک ساعت از شروع مکالمهتان گدشته اما اصلا گذر زمان را حس نکردهاید. با او درباره فنون مذاکره صحبت کردیم و از او خواستیم چند کتاب مفید بهمان معرفی کند. حاصل گفتوگو هم پادکستی شد که اسمش را گذاشتیم: مذاکره در مورد همهچیز.
نسترن، برنامهنویس باانگیزه گوگل
نسترن نیکپرتو هم از آن مهمانان ویژهی میثم نوایی بود. دختری که مثل خیلی از ما در دانشگاههای ایران تحصیل کرده و با اراده قوی و نظم و دقتی که در برنامهنویسی داشت، در گوگل مشغول به کار شد. گوش دادن به مصاحبهاش برای همه هیجانانگیز بود و هنوز هم پادکست گفتوگو با او رکورد پربازدیدترین پادکست ما را دارد.
سه ویدیوکست
ملاقات با اولین و تنها راننده ایرانی در مسابقات یورو ناسکار
هیچوقت فکرش را هم نمیکردم روزی شغلم جوری اقتضا کند که با یک رانندهی مسابقات اتومبیلرانی آن هم از خاصترین انواعش، ملاقات کنم. اما میثم طاهری به دیجیکالا آمد و من حالا حتی یک عکس یادگاری هم با او دارم! میثم طاهری، اولین و تنها رانندهی ایرانی در مسابقات یورو ناسکار است و نه تنها به همه سوالات خشایار به گرمی پاسخ داده بلکه در کامنتها پاسخ مخاطبان را هم داده است.
آیا کسی هست که قدر بازیها را بداند؟
مشکل دامنگیر همهی گیمرها این است که همیشه در مقابل سوال «مگه بچهای؟» قرار میگیرند. خیلیهاشان دیگر عادت کردهاند و اهمیتی نمیدهند اما واقعا شما هم هنوز نمیدانید بازیها فقط مخصوص بچهها نیستند؟ بازیها از آن چیزی که فکر میکنید موثرتر و عمیقتر هستند. اگر از من قبول نمیکنید از گیمرهای دیجیکالا مگ بشنوید. امیرحسین میرزایی و مجید نوردوست خیلی پیگیر و علاقهمند همیشه در تکاپوی تولید پادکستهای بازی هستند. شاید در میان پادکستهای فارسیزبان کمتر جایی بتوانید سراغ چنین محتوایی را بگیرید. این ویدیو هم مشتی است نمونه خروار از تلاشهای آنها.
از مرگ هم نمیترسد اگر پای تجربه جدید در میان باشد
فرناز حیدری همیشه صاحب رکورد دعوت از عجیبترین مهمانهاست! البته به نظر خودش چندان هم عجیب نیست که یک نفر تااین اندازه عاشق طبیعت باشد یا مثلا به عنکبوتها و مارمولکها عشق بورزد. شهاب چراغی مهمان فرناز بود که هرکسی پای صحبتش بنشیند، مبهوت میشود. خودش میگوید شغلم خاطرهسازی است و ما برایش لقب «مسافر قبلیهی آدمخوارها» را انتخاب کردیم.
جای این مطلب چقدر خالی بود. ممنون.
جاست دمتون گرم، از این کارا پشت سر هم تند تند درست کنید
انتخاب های عالی بودند. ممنون.
مرسی از شما خانم سلیمانی…
خیلی مفید بود