۱۰ ترفند ساده برای تقویت مغز

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
10 تمرین ساده برای ورزش مغز

آیا می‌دانید که مغز هم مثل سایر اعضای بدن، نیاز به تناسب اندام دارد؟ فکر می‌کنید این تناسب چطور حاصل می‌شود؟ مطمئنا انتظار نداریم که بتوانیم مغزمان را مثل دست و پایمان ورزش دهیم. اما عجله نکنید، چون ترفندهای بسیار جالبی برای این کار وجود دارند که در واقع نوعی ورزش مغز به حساب می‌آیند. ترفندهایی که به شما کمک می‌کنند از قابلیت‌های بی‌نهایت مغز خود بیش‌‌از‌‌پیش و به طرزی صحیح استفاده کنید.

در واقع هر بار که مغز خود را به چالش می‌کشید، عصب‌های مغز شما دست به کار می‌شوند و مسیرهای جدیدی می‌سازند. این یک حقیقت شگفت‌‌انگیز درباره‌ی مغز و توانایی‌های بی‌نظیر آن است و اگر مایلید نمود واضح این تغییرات را ببینید، تا انتهای این مقاله با دیجی‌کالا مگ همراه باشید و از راهکار‌های آن استفاده کنید.

۱. از دست مخالف خود استفاده کنید

استفاده از دست مخالف برای تقویت مغز

با کمی دقت می‌بینیم که بسیاری از فعالیت‌های روزمره را از سر عادت و بدون فکر انجام می‌دهیم. این فعالیت‌ها لیست طویلی دارند؛ مثل شانه زدن، مسواک زدن، غذا خوردن، لباس پوشیدن و تقریبا بیشتر کارهایی که در طول روز انجام می‌دهیم و اصلا مغز خود را درگیر آن‌ها نمی‌کنیم!

حالا تصور کنید که به‌عنوان یک فرد راست دست، این بار برای شانه کردن موهای خود، از دست چپ استفاده کنید. حتما برای بار اول این کار دشوار خواهد بود. شاید هم خیلی زود خسته و کلافه شوید. اما صبر کنید، در همین اتفاق به ظاهر بی‌اهمیت و ساده، نکته‌ای مهم وجود دارد.

اگر شما همیشه از دست راست خود استفاده می‌کنید، به این مفهوم است که نیمکره‌‌ی چپ مغز شما کاملا فعال و پویا است. اما برای بهره‌وری بهتر از مغز، ما نیاز به عملکرد فعال هر دو نیمکره داریم.

پس برای ورزش مغز، اولین تمرین ما این است. گاهی در طول روز، از دست غیر‌مسلط خود استفاده کنید. مثلا اگر چپ دست هستید، با دست راست خود درها را باز کنید. اگر راست دست هستید، با دست چپ خود مسواک بزنید.

جای قاشق و چنگال را در دستان خود عوض کنید. حتی سعی کنید با دست مخالف خود بنویسید. مجموعه‌‌ی این فعالیت‌ها مغز شما را به فعالیت و چالش بیشتری می‌کشانند. نکته اینجا است که نباید نا‌امید شوید. لازم نیست تمام روز را صرف چنین کاری کنید، شاید برای شروع چیزی حدود یک ربع تا نیم ساعت کافی باشد، به‌تدریج متوجه تغییراتی بسیاری خواهید شد. می‌گویید نه؟ امتحان کنید.

۲. از لیست کارها، فقط به‌عنوان یک پشتیبان استفاده کنید

لیست کارها به عنوان پشتیبان

این عادت که لیست کارها یا اقلام ضروری خود را بنویسید، اصلا بد نیست؛ اما مراقب باشید که بیش از اندازه به این‌گونه لیست‌ها تکیه نکنید. مثلا ممکن است موقع رفتن به خرید، لیستی از مواد غذایی لازم خود را تهیه کرده و همراه داشته باشید؛ اما به یاد داشته باشید که موقع خرید، بیش از لیست، روی ذهن خود حساب کنید و از آن کمک بگیرید. در نهایت می‌توانید نگاهی هم به لیست خرید خود بیندازید اما فراموش نکنید که این کار نباید انتخاب اول شما باشد.

۳. شماره‌های تلفن را یاد بگیرید

امروزه در دنیایی زندگی می‌کنیم که پیشرفت علم، کارها را برای انسان بسیار راحت کرده است. مثلا تلفن‌های مدرن با حافظه‌ داخلی خود می‌توانند هر شماره‌ای را که با آن‌ها تماس می‌گیرد به خاطر آورند. بنابراین به نظر می‌رسد که لازم نیست شما کار زیادی انجام دهید!

آیا می‌دانید که حفظ کردن شماره تلفن‌های مختلف یک مهارت عالی برای ورزش مغز و حافظه‌ی شما است؟ پس منتظر چه هستید؟ اجازه دهید تلفن‌های مدرن کار خود را انجام دهند اما شما هم نباید بیکار بنشینید. هر روز یک شماره تلفن جدید حفظ کنید و سعی کنید انجام این تمرین بسیار ساده را به دفعات تکرار کنید.

۴. برای هر روز یک داستان آماده کنید

ورزش مغز با تعریف داستان

این هم یک تکنیک فوق‌العاده است. تکنیکی که به شما کمک می‌کند اطلاعات را به حافظه‌ بلند مدتتان انتقال دهید. فرقی نمی‌کند موضوع داستان چه باشد، حوادث گذشته، اتفاقات روزمره و یا حتی کارهایی که باید انجام دهید، اما آنچه مهم است این است که شما روایتگری پر‌ شور و هیجان باشید. طوری که بتوانید مخاطبان خود را جذب کرده و آن‌ها را ترغیب به شنیدن ادامه‌ داستان کنید. داشتن یک تصویر ذهنی شفاف از آنچه می‌گویید هم به شما کمک می‌کند تا بهتر میان اجزای داستانتان ارتباط برقرار کنید. ضمن اینکه موقع تعریف کردن داستان، لبخند را فراموش نکنید و سعی کنید به توصیفات خود بال و پر دهید.

حتی می‌توانید از این روش به‌عنوان یک بازی دسته‌جمعی استفاده کنید. به این ترتیب که لیستی از کلمات به ظاهر نامرتبط را در کنار هم بنویسید و از نفر اول بخواهید که در حد یک جمله و با کلمه‌ اول، داستانش را آغاز کند. نفر دوم باید با جمله‌‌ی بعدی داستان را ادامه داده و کلمه‌‌ی دوم را هم در داستان بگنجاند. ضمن اینکه تمام افراد باید توجه داشته باشند که پیوستگی قصه حفظ شود. حتما از این تمرین استفاده کنید و ببینید که چطور عملکردهای ذهن شما ارتقا پیدا می‌کنند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید این بازی، یک تمرین بسیار قوی برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر و زوال عقل است.

۵. برای ورزش مغز از بازی‌های مشاهده استفاده کنید

هر روز چیز خاصی را برای مشاهده و فکر کردن انتخاب کنید. مثلا تصمیم بگیرید امروز به هر جایی که می‌روید، به نحوه‌‌ی لباس پوشیدن مردم نگاه کنید. به این فکر کنید که چرا افراد خاصی به شکل خاصی لباس می‌پوشند. موضوع مشاهدات شما می‌تواند بسیار متنوع باشد؛ مثلا نگاه کردن به رفتارهای کودکان، مشاهده و فکر کردن درباره‌‌ی غذاهایی که می‌خورید، نگاه کردن به رنگ‌هایی که پیرامون خود می‌بینید و فکر کردن درباره‌ی تفاوت‌ها و کاربردهای آن‌ها. به هر حال نگذارید مغز شما بیکار بماند و هر روز فارغ از عادت‌ها، به آن چیز جدیدی بدهید که درباره‌اش فکر کند و به چالش کشیده شود.

۶. از راه دیگری بروید

انتخاب مسیرهای جدید برای ورزش مغز

از همین امروز تصمیم بگیرید تا مسیرهای جدیدی برای رانندگی یا پیاده‌روی انتخاب کنید. مثلا اگر هر روز مسیر مشخصی را برای رفتن به سر کار طی می‌کنید، این بار مسیرهای جدید را امتحان کنید. اگر برای پیاده‌روی روزانه هر بار از یک مسیر تکراری عبور می‌کنید، این بار کمی مسیر را عوض کنید؛ مثلا خیابان‌های فرعی را طی کنید، از کوچه‌هایی گذر کنید که تا به حال از آن‌ها عبور نکرده‌اید و… به هر حال ذهن خود را به چالش بکشید. شما در این تمرین باید هر روز، یک راه جدید را امتحان کنید. این تغییر مسیرها به مغز شما کمک می‌کند تا حافظه‌ فضایی خود را گسترش داده و جهت‌ها را تمرین کند.

۷. برای ورزش مغز، عادت‌ها را بشکنید

یک راه مؤثر برای ورزش مغز این است که عادت‌های گذشته خود را بشکنید. مثلا اگر همیشه عادت داشته‌اید که صبح زود یک قهوه بنوشید، این کار را به بعد از ظهر موکول کنید. اگر عادت داشته‌اید بعد از ظهرها به پیاده‌روی بروید، این کار را صبح انجام دهید. ظهر به جای خوابیدن، مشغول یک فعالیت آرام‌بخش دیگر شوید و به هر حال، عادت‌های روزمره خود را بشکنید و نظمی جدید تعریف کنید. درباره‌‌ی جنبه‌های مثبت و منفی این نظم جدید فکر کنید و سعی کنید که همواره دنبال نقاط مثبت باشید. ببینید که مجموعه‌ی این تغییرات چه حسی دارد.

۸. یک مسأله را حل کنید

حل مساله برای تقویت مغز

فرض کنید به‌عنوان نماینده‌ فروش یک شرکت معتبر، در شرف معامله‌ای حساس و مهم هستید. باید رقبای خود را رصد کنید و ببینید که چگونه می‌توانید فروشی رضایت‌بخش و پرسود داشته باشید. چه چالش‌هایی انتظار شما را می‌کشند و برای غلبه بر مشکلات احتمالی چه راه‌حل‌هایی باید داشته باشید؟

روز بعد تصور کنید که در حال ایجاد سازمانی برای مبارزه با گرسنگی در جهان هستید؟ چه ایده‌های جدیدی دارید؟ چه موانعی را باید در نظر بگیرید و راه‌حل برون‌رفت از این موانع چیست؟

یا اینکه تصور کنید شما مسؤول مدیریت بحرانی مثل سیل هستید. چه تصمیماتی خواهید گرفت؟ چه راهکارهایی برای پیشبرد بهتر کارها ارئه خواهید داد؟

هرگز تصور نکنید که این کارها رویاپردازی و بیهوده است. این تمرین‌ها باعث می‌شوند که ارتباطات جدیدی در مغز شما شکل بگیرد و چه بسا راه‌حل‌های بکری درباره‌ مسائلی که هم اکنون با آن‌ها درگیر هستید، به ذهن شما خطور کند.

۹. لیست تهیه کنید

شاید اغراق نباشد اگر بگوییم که تمرین‌های نوشتاری برای تقویت قابلیت‌های مغز فوق‌العاده‌اند. در این بین تهیه‌ لیست یکی از تمرین‌هایی است که معجزه می‌کند. پیش از این گفتیم که به لیست‌ها بیش از اندازه تکیه نکنید، اما این یک تمرین متفاوت است. با نوشتن این لیست‌ها قصد داریم تا چیزهای مختلف را به یکدیگر مرتبط کنیم.

مثلا لیستی از بهترین هدایایی که تا به حال به شما داده شده تهیه کنید یا لیستی از منزجرکننده‌ترین غذاهایی که تا به حال خورده‌اید، یا مکان‌های بی‌نظیری که به آن ها سفر کرده‌اید و…

این هم باید برای شما یک تمرین روزانه باشد. به این ترتیب حافظه‌ خود را بیدار کرده و ارتباطات جدیدی در مغزتان برقرار می‌کنید.

۱۰. یک کتاب بخوانید

مطالعه برای ورزش دادن مغز

کتابی با موضوعی کاملا جدید انتخاب کنید. این کتاب می‌تواند درباره‌ دنیای اقتصاد باشد یا یک رمان عاشقانه ایرانی یا هر چیز دیگری که تا به حال امتحان نکرده‌اید. چیزی که مهم است این است که برای تقویت مغز، موضوعات همیشگی مطالعات خود را تغییر دهید و در فضاهای فکری جدید قدم بگذارید. بدون تردید در دنیای فراوانی‌ها، موضوعات مهیج بسیاری وجود دارند که می‌توانند برای ذهن شما جدید و چالش‌‌برانگیز باشند.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم راهکارهایی مفید و مؤثر برای ورزش مغز ارائه دهیم. اما خواندن، به تنهایی کافی نیست و برای اینکه نتایج مشهود و واضحی بگیرید باید دست به کار شوید.

سادگی ظاهری این ۱۰ تمرین را دست کم نگیرید و با خود متعهد شوید که حداقل در یک بازه‌ زمانی ۲۱ روزه آن‌ها را به کار گیرید. پیش از این زمان، هیچ قضاوتی نکنید و به جای فکر کردن به نتایج، با خلاقیت خود، تمرین‌ها را برای خود و اطرافیانتان لذت‌بخش و هیجان‌انگیز کنید.

پس از این مدت، نتایج، کم‌کم خود را نشان خواهند داد و شما متوجه می‌شوید که دیگر آن آدم سابق نیستید و احتمالا با ذهن باز و روشن‌تری به استقبال مسائل جدید خواهید رفت. پس تمرین را ادامه دهید و از تجربیات و نتایج فوق‌العاده‌ خود برای ما هم بگویید.

منبع: verywellmind



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. دانیال

    خیلی خوب بود….

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X