۱۰ نکتهی طلایی برای خلاقیت در عکاسی خیابانی
نشستن در گوشهای از محلات و مکانهای معروف و تماشا کردن مردم میتواند ساعتها شما را سرگرم کند. رفتارها، کلیشههای فرهنگی و برخوردهای مختلفی را میتوانید مشاهده کنید که واقعا شگفتانگیز هستند. عکاسی خیابانی دقیقا به همین خاطر و با همین هدف شکل گرفته است؛ اینکه بتوانید این احساسات باورنکردنی و کاملا واقعی را ثبت کرده و به تصویر بکشیم. بنابراین، عکاسی خیابانی سعی میکند که احساسات مردم را به تصویر بکشد و این اصلا کار آسانی نیست. در این مقاله چند ترفند و قانون طلایی برای گرفتن عکسهای خیابانی عالی را به شما معرفی خواهیم کرد.
۱- به سوژههای خود نزدیک شوید
عکس گرفتن از افراد از راه دور چندان کار مناسبی نیست و حتی کمی ترسناک است. تصور کنید در حال قدم زدن در خیابان هستید و فردی از راه دور از شما عکاسی میکند. چه احساسی خواهید داشت؟ بنابراین، بهتر است مستقیم به سوژههای خود نزدیک شوید تا بتوانید دامنه احساسات آنها را ثبت کنید. نزدیکتر بودن به سوژهها باعث میشود بیننده نگاه جامعتری به جزئیات عکس هم داشته باشد. هرچه جزئیات بیشتری مشخص باشد، ارتباط بیشتری با عکس برقرار خواهد شد. این جزئیات شاید شامل انعکاس خورشید روی شیشهی عینک مخاطب، نحوهی درخشش چشمها، حالات عجیب چهره آنها یا هر چیز دیگری باشد. در واقع، این جزئیات هستند که عکاسی خیابانی را خاص و زیبا میسازد. در انتها، حتماً توجه داشته باشید که قبل از عکس گرفتن، از افراد اجازه بگیرید.
۲- خیابانها در طول شب سرزندهتر هستند
فضای شهرها در طول شب کاملا متفاوت با روز است. نور مصنوعی چراغها و تابلوها فرصت شگفتانگیزی را برای گرفتن عکسهایی خاص و الهامبخش در اختیار شما قرار میدهد. سعی کنید در بخشهای شلوغتر و سرزندهتر شهر رفته و عکاسی کنید. نور چراغ ماشینها همیشه سوژهای عالی است و اگر بتوانید آن را در کنار سوژهای دیگر ترکیب کرده و بهکار بگیرید، حتما نتایج جالبی ثبت خواهید کرد. از سوی دیگر، عکاسی از افراد مختلفی که در حال گذراندن زندگی شبانه خود هستند هم میتواند کار جالبی باشد. به عبارت دیگر، هر چیزی که نشاندهنده تفاوت زندگی در طول روز و شب باشد میتواند سوژهای مناسب برای شما قلمداد شود.
۳. هرگز بدون دوربین از خانه خارج نشوید
وقتی صحبت از عکاسی خیابانی میشود، هیچ زمان بهتر و «ساعت طلایی» وجود ندارد. همین امر باعث میشود این سبک عکاسی کاملا خاص، منحصربهفرد و کاملا متفاوت از سایر سبکهای عکاسی باشد. وقتی به عکاسی خیابانی فکر میکنیم باید در نظر داشته باشیم که همیشه ممکن است اتفاق جالبی در حال رخ دادن باشد و همیشه یک لحظهی عالی برای ثبت کردن وجود داشته باشد. بنابراین، هرگز دوربین را در منزل جا نگذارید، چراکه ممکن است آن لحظهی لحظه و عکس عالی که همیشه انتظار آن را داشتید را از دست بدهید.
۴- روی معماریها تمرکز کنید
یکی از دلایل خاص و هیجانانگیز بودن سفر این است که هر شهر بسیار منحصربهفرد است. هر شهر معمولا معماری خاصی خود را دارد و همین میتواند سوژهای مناسب برای عکاسی خیابانی محسوب شود. بنابراین، سعی کنید جوهر اصلی و هویت درونی آن شهر را همیشه به تصویر بکشید. این موضوع دربارهی بسیاری از شهرهای قدیمی اروپا یا آسیایی صدق میکند. عکاسی خیابانی در این شهرها میتواند بسیار جالب و سراسر از سوژه و موقعیت باشد. اگر کارتان را بهخوبی انجام دهید، مخاطب کاملا احساس خواهد کرد که در آن محیط قرار دارد. عکاسی از مردم همیشه جالب و دوستداشتنی است، ولی ساختمانها را هم فراموش نکنید. این ساختمانها هستند که زندگی و روح جدیدی به شهر میبخشند.
برای ایجاد یک عکس جذاب و خاص، لازم نیست همیشه یک پرتره شخصی یا یک کادربندی خاص با منظرهای عجیب را ثبت کنید. انتخاب فاصله کانونی مناسب و ثبت یک تصویر بوکه (با پسزمینه تار) همیشه میتواند ترکیب خیلی جذابی ایجاد کند. نقش و رنگهای موجود در مناطق شهری میتواند با یکدیگر ترکیب شده و جلوهای رنگی و زیبا ایجاد کنند.
۵- مردم نباید لزوماً در عکاسی خیابانی حاضر باشند
اگرچه عکاسی خیابانی بیشتر دربارهی افراد و مردم است، ولی لزومی هم ندارد که همیشه یک فرد یا افرادی هم در عکس شما حاضر باشند. عکاسی خیابانی در ارتباط با زندگی است و گاهی اوقات واقعاً نیازی نیست که مردم هم در وسط فریم عکاسی شما باشند.
هدف این سبک عکاسی، ثبت لحظات خاص و جذاب است. هیچ قانون خاصی وجود ندارد که چطور بدون حضور افراد و مردم مختلف عکاسی خیابانی کنید، ولی هدف این است که نوعی معنا و خاص بودن را از طریق عکس به تصویر بکشید.
فرقی نمیکند که در کجا زندگی میکنید. ولی اگر در مناطق نسبتا خلوتتر زندگی میکنید، بد نیست که به این ایده کمی بیشتر فکر کنید. واقعا ایده اشتباهی است که خیلی از عکاسها همیشه و در هر حالتی سعی میکنند که مردم را هم در عکسهای خیابانی خود داشته باشند. گاهی اوقات منظرهی پیشروی شما آنقدر جذاب است که گنجاندن فردی غریبه در آن ممکن است بدتر به کار شما آسیب بزند. برخی فکر میکنند این افراد هستند که باعث میشوند به یک عکس عنوان «عکس خیابانی» بدهیم. ولی اینطور نیست. افراد حاضر در عکس واقعا باید چیزی به کادر و عکس شما اضافه کنند. صرف حضور بیمعنای آنها هیچ مزیتی به همراه ندارد.
۶- همیشه لازم نیست از چهرهی افراد عکاسی کنید
یکی دیگر از باورهای اشتباه عکاسی خیابانی این است که لزوما باید از چهره افراد عکاسی کرد و هرگز نباید از پستسر آنها عکاسی کرد. اگرچه چهرهی افراد یکی از قویترین ابزارها برای نشان دادن و بروز احساسات هستند، ولی همیشه لازم نیست که عکس از چهرهی افراد باشد. این موضوع بهخصوص زمانی صدق میکند که سوژهی شما چهرهای جذاب (نه از لحاظ زیبایی، بلکه از لحاظ انتقال حس به عکس) ندارد.
البته باید در نظر داشته باشید که از دست دادن عکاسی از یک چهرهی جذاب به خاطر تکنیک اشتباه یا ترس شامل اینها نمیشود. اگر احساس میکنید که چهرهی او برای عکاسی جذاب است، باید آن را ثبت کنید. ولی این موضوع نباید باعث شود که حالات بدن خاص، دستها، لباس یا سایر عناصر موجود را نادید گرفته و خود را محدود به عکاسی از چهره کنید. اینها گاهی اوقات جذابترین بخش عکاسی خیابانی هستند. در این شرایط خاص، شاید بهتر باشد کاملا به سوژه نزدیک شده از فاصله کمتری عکاسی کنید تا جزئیات با دقت و کیفیت بهتری ثبت شوند.
۷- عکاسی خیابانی هیچ ارتباطی با شانس ندارد
برخی تصور میکنند که عکاسی خیابانی شانسی است و شکار لحظه و سوژهی مناسب بدون شانس و اقبال ممکن نیست. واقعیت این است که بهعنوان یک عکاس، شما باید شانس خودتان را ایجاد کنید. صدها و هزاران موقعیت «شانسی» در طول روز برای هر فرد رخ میدهد و ممکن است به آنها توجه نکنیم. فرق یک عکاس خیابانی موفق در این است که این لحظات را بهخوبی شناسایی و شکار میکند.
عکاسی مستلزم آن است که دنبال این لحظات خاص بگردید و برای آنها صبر کنید. هرچه تجربه بیشتری کسب کنید، احساس میکنید که موقعیتهای بیشتری در اطراف شما ایجاد میشود. ولی واقعیت اینطور است که موقعیتهای بیشتری رخ نمیدهد، بلکه شما بهتر میتوانید آنها را شناسایی کنید.
۸- همیشه در حالت Manual عکاسی نکنید!
برای عکاسی خیابانی هیچ لزومی ندارد که همیشه در حالت دستی (Manual) عکاسی کنید. توصیه میکنیم خودتان را به این قانون محدود نکنید، چرا که کار عکاسی را بیدلیل برای خودتان دشوار میکنید. تنظیم صحیح دوربین میتواند تبدیل به یکی از دغدغههای شما شده و زمان زیادی از شما بگیرید. تصور کنید با سوژه مناسبی روبهرو شدید، ولی ابتدا باید ISO را با نور محیط و دیافراگم را هم تنظیم کنید! بخشی از تمرکز شما همیشه معطوف به این موضوعات خواهد بود و باعث میشود سوژههای احتمالی اطرافتان را از دست بدهید.
توصیه میکنیم دوربین را در حالت اولویت با دیافراگم قرار دهید. مقدار F/8 میتواند جالب باشد. برای ISO هم مقدار ۴۰۰ در بیشتر مواقع کافی است. تنظیم سرعت شاتر را به خود دوربین بسپارید. با این حال، اگرچه خیلیها توصیه میکنند که برای عکاسی خیابانی بهتر است از دیافراگم F/8 استفاده کنید، ولی با این حال، خودتان را محدود به هیچچیز نکنید. هر تنظیمی که حس میکنید در این صحنه بهتر است را انتخاب کنید.
۹- در عکس حضور داشته باشید
این تصور صحیح نیست که عکاس در عکاسی خیابانی باید نامرئی باشد. امکان ندارد از فردی عکاسی از فاصله نسبتا نزدیک عکاسی کنید و فرد متوجه حضور شما نشود. اگر در شهرهای خیلی شلوغ و پر ازدحام عکاسی میکنید، شاید این موضوع ممکن باشد، ولی در شهرهای کوچک و خلوتتر، حتما فرد متوجه شما خواهد شد. چه ایرادی دارد به شما یا دوربین نگاه کند؟ همین موضوع شاید خیلی از اوقات جذابیت ویژهای به عکس اضافه کند. در هرحال، خودتان را محدود به این موضوع نکنید و هیچ ترسی بابت شکاندن این قانون نداشته باشید.
۱۰- خودتان را محدود به لنز پرایم نکنید
قانون نانوشتهای در دنیای عکاسی خیابانی وجود دارد که میگوید برای این کار باید از لنزهای پرایم استفاده کنید. لنزهای پرایم فاصله کانونی ثابتی دارند. بعد از مدتی استفاده، ممکن است متوجه شوید که این فاصله کانونی باب میل شما نیست. چارهای جز تعویض دوربین نخواهید داشت. این مسیر آزمون و خطا ممکن است چندین ماه زمان بگیرد و ضرر مالی زیادی هم به شما وارد شود. بنابراین در وهله اول چرا خودمان را محدود به استفاده از لنز پرایم کنیم؟ توصیه ما این است که کار خودتان را با لنزهای زوم شروع کنید. بعد از مدتی کسب تجربه، سبک و علاقه خاص خودتان در عکاسی خیابانی را بهراحتی پیدا میکنید. گاهی اوقات خودتان باید بعضی چیزها را حس و تجربه کنید تا متوجه شوید چه چیزی برای شما بهتر و مناسبتر است.
منابع: Skillshare، PetaPixel