۱۰ کتاب معروف رولد دال؛ نویسندهی دنیای جادویی کودکان
رولد دال بدون شک یکی از بزرگترین نویسندگان تمام دوران است. سالانه تقریبا یک میلیون کتاب نوشتهی رولد دال در سراسر جهان فروخته میشود. دال در کتابهایش از شخصیتهای خوشقلب اما سرکوبشده حمایت میکند و نشان میدهد که در نهایت در برابر دشمنان بیرحم و پست پیروز میشوند. رولد دال در طول زندگی خود ۴۹ کتاب نوشت که ۲۱ مورد از آنها برای کودکان است. در این مطلب ۱۰ کتاب معروف رولد دال را نام بردیم که خواندنشان را نباید از دست بدهید.
اولین کتابی که رولد دال برای کودکان نوشت، به نام «گرملینها» (The Gremlins) در سال ۱۹۴۳ منتشر شد. دال تا زمان مرگش در سال ۱۹۹۰ در کلبهای در باغش به نویسندگی ادامه داد و «تشپ کال» (Esio Trot) آخرین کتابی بود که در زمان حیاتش منتشر شد.
استعدادهای رولد دال تنها به خلق داستانهای شگفتانگیز محدود نمیشد. او در خلق کلمات مخصوص خودش و گنجاندن آنها در کتابهایش توانایی حیرتانگیزی داشت. دال ۲۸۳ کلمهی اورجینال اختراع کرد که در کتابهایش آمده است. کلماتی چون (chiddler) که به جای «child یا کودک» استفاده میکرد، یا نوشیدنی گازداری به نام «فرابسکاتل» (frobscottle) که حبابهایش به جای اینکه به سمت بالا حرکت کنند، پایین میروند، یا کلمهی «اسکرامدیدلیمشز» (scrumdiddlyumptious) که برای تعریف و تحسین همراه با شگفتی به کار برده میشد و بسیاری کلمات جالب دیگر.
۱. آقا و خانم توییت (The Twits)
آقا و خانم توییت دو نمونه از نفرتانگیزترین و بدترین شخصیتهای داستانهای رولد دال هستند. هر دو به یک اندازه وحشتناک و غیر قابل تحملند. توییتها در خانهای بدون پنجره زندگی میکنند و دوست دارند با یکدیگر شوخیهای بدی انجام دهند. این کتاب که در سال ۱۹۸۰ منتشر شد، از نفرت رولد دال از ریش صورت الهام گرفته است! هنوز «آقا و خانم توییت» مانند بسیاری دیگر از کتابهای محبوب رولد دال برای هیچ فیلمی اقتباس نشده است.
۲. انگشت جادویی (The Magic Finger)
«انگشت جادویی» در سال ۱۹۶۶ منتشر شد. این کتاب دختری بینام را دنبال میکند که از دست همسایههای خود، یعنی خانوادهی گرِگ عصبانی است. این خانواده عاشق شکار کردن حیوانات بیدفاعند و دخترک طاقت این موضوع را ندارد. او تصمیم میگیرد انتقام خود را از گرِگها بگیرد و خشم او به یک قدرت خاص و خارقالعاده تبدیل میشود.
رولد دال که همیشه مخالف ظلم به حیوانات بود، داستان «انگشت جادویی» را به عنوان راهی برای اعتراض به شکار حیوانات آن هم برای سرگرمی نوشت.
۳. آقای روباه شگفتانگیز (Fantastic Mr.Fox)
«آقای روباه شگفتانگیز» داستان یک روباه بسیار باهوش و سه کشاورز بداخلاق به نامهای بوگیس، بانس و بین را روایت میکند. آنها ماموریت دارند آقای روباه، خانواده و خانهاش را نابود کنند. متاسفانه، کشاورزان نمیدانند که آقای روباه چقدر باهوش است و آشوبی غیرقابل کنترل اتفاق میافتد.
عشق رولد دال به روستا و یک درخت خاص به نام «درخت جادوگرها» در نزدیکی خانهاش، او را به نوشتن «آقای روباه شگفتانگیز» تشویق کرد. اگرچه درخت دیگر سرپا نیست، اما کارگردان وس اندرسون برای الهام گرفتن از کتاب و ساختن فیلمش، از روستای اطراف خانهی بزرگ رولد دال بازدید کرد. او نسخهی سینمایی «آقای روباه شگفتانگیز» را در سال ۲۰۰۹ ساخت و حتی طی دوران نوشتن فیلمنامه کنار همسر رولد، فلیسیتی دال ماند. اگرچه شخصیتهای آقا و خانم روباه در کتاب نام کوچک ندارند، وس اندرسون با نامگذاری خانم روباه به نام فلیسیتی دال به او ادای احترام کرد.
۴. دنی، قهرمان جهان (Danny, the Champion of the World)
این کتاب محصول سال ۱۹۷۵ دربارهی زندگی دنی و پدرش است که در یک کاروان کوچک کنار جنگل زندگی میکنند. پدر دنی یک نویسندهی بینظیر است که حتی داستانی دربارهی یک غول بزرگ مهربان برای دنی تعریف میکند که موضوع کتاب بعدی رولد دال میشود.
«دنی، قهرمان جهان» ماجراهای دنی و پدرش را دنبال میکند که ماشینها را برای امرار معاش تعمیر، و حتی در نیمهشبی در یک شکار غیر قانونی شرکت میکنند! مانند «آقای روباه شگفتانگیز»، عشق نویسنده به روستا و زندگی روستایی الهامبخش او برای نوشتن داستان دنی شد.
۵. جادوگرها (The Witches)
یکی از ترسناکترین کتابهای رولد دال برای کودکان «جادوگرها» است. داستان دربارهی یک پسر جوان بینام و مادربزرگش است که باید از دست وحشتناکترین جادوگران انگلیس نجات پیدا کنند. این جادوگران به خصوص از کودکان متنفرند و میخواهند از شر تمام آنها خلاص شوند! حتی حالا که بیش از ۳۰ سال از انتشار کتاب «جادوگرها» در سال ۱۹۸۳ میگذرد، این داستان اغلب در فهرست ترسناکترین کتابهای کودکان گنجانده میشود!
او برای نوشتن این کتاب از تعطیلات دوران کودکی که با خانوادهاش در نروژ گذرانده بود الهام گرفت. اغلب برای او داستانهایی دربارهی جادو، جادوگران و موجودات افسانهای تعریف میکردند. شخصیت مادربزرگ در کتاب «جادوگرها» از مادر رولد دال به نام سوفی الهام گرفته شده است که اغلب داستانهای سنتی اسکاندیناوی را برای او تعریف میکرد. «جادوگرها» در سال ۱۹۹۰ با بازی آنجلیکا هیوستون در نقش ترسناک «جادوگر بزرگ» برای یک فیلم اقتباس شد.
۶. جیمز و هلوی غولپیکر (James and the Giant Peach)
جیمز هنری تروتر با عمههای وحشتناکش اسپایکر و اسپانج زندگی تنها و غمانگیزی دارد. تنها چیزی که او میخواهد دوستی است تا با او بازی کند و همصحبتش باشد. یک روز وقتی جیمز با ملخ سبز پیر آشنا شده و سوار هلویی غولپیکر و جادویی میشود زندگیاش برای همیشه تغییر میکند. این کتاب ماجراهای شگفتانگیز جیمز و دوستانش را در یک هلوی غولپیکر دنبال میکند.
«جیمز و هلوی غولپیکر» در سال ۱۹۶۱ منتشر، و به کتابی تبدیل شد که شروع کار فوقالعاده موفق رولد دال بهعنوان نویسندهی کودک بود و با گذشت بیش از ۵۰ سال، هنوز هم یکی از محبوبترین کتابهای او است.
۷. ماتیلدا (Matilda)
کتاب «ماتیلدا» که در سال ۱۹۸۸ نوشته شد، زندگی دختر کوچکی به نام ماتیلدا ورموود را دنبال میکند. او ممکن است فقط پنج سال داشته باشد اما یک نابغه است! متاسفانه او توسط والدین خودخواهش نادیده گرفته میشود و توسط مدیر وحشتناکش خانم ترانچبول مورد آزار و اذیت قرار میگیرد. خانم ترانچبول موجود وحشتناکی است که زندگی تمام معلمان و دانشآموزان خود را به کابوس بدل میکند. ماتیلدا برای اینکه به او درسی بیاموزد و دوستانش را از قلدری هر روز او نجات دهد، قدرت مخفی و ویژهی خود را به کار میگیرد…
در سال ۱۹۹۶، این کتاب برای فیلمی به همین نام اقتباس شد، که از آن زمان تا کنون به عنوان یک فیلم کلاسیک دیدنی برای کودکان شناخته میشود. «ماتیلدا» همچنین برای یک تیاتر موزیکال موفق در وست اند لندن و برادوی نیویورک نیز اقتباس شد.
۸. داروی معجزهگر (George’s Marvellous Medicine)
رولد دال عاشق درست کردن معجونهای عجیب و غریب بود و آنها را «معجون جادوگرها» مینامید و قبل از خواب برای فرزندانش سرو میکرد. این معجونها اغلب حاوی موادی مانند شیر و هلوهای کنسرو شده بودند. او آنها را با هم ترکیب، و یک رنگ خوراکی وسوسهانگیز اضافه میکرد. خوشبختانه هیچ یک از معجونهای رولد دال به اندازهی داروی جرج کرانکی اثرات عجیبی نداشتند!
در کتاب «داروی معجزهگر» جورج میخواهد به مادربزرگ وحشتناکش درسی بدهد بنابراین تصمیم میگیرد برای او داروی خاصی بسازد که بدخلقیاش را درمان کند. متاسفانه، همه چیز طبق برنامه پیش نمیرود و به مادربزرگ چیزی بیشتر از یک داروی بدمزه میرسد!
اگر رولد دال نویسنده نمیشد، دوست داشت پزشک شود. خیریهی کودکان شگفتانگیز رولد دال هنوز به کودکان بیمار بسیاری کمک میکند تا زندگی شادتری داشته باشند.
۹. غول بزرگ مهربان (The Big Friendly Giant)
ایدهی داستان «غول بزرگ مهربان» برای اولین بار در کتاب قبلی رولد دال یعنی «دنی، قهرمان جهان» ظاهر شد. سال ۱۹۸۲ بود که این کتاب به اتمام رسید. داستان دربارهی یتیمی به نام سوفی است که با یک غول بزرگ مهربان دوست میشود.
آنها با هم به خانهی غول میروند و سوفی اطلاعات بیشتری در مورد دوست جدیدش پیدا میکند. غول بزرگ مهربان بسیار متفاوت از غولهای دیگر در کشور غولها است که به چیزی جز خوردن کودکان فکر نمیکنند. طرز صحبت کردن غول بزرگ مهربان بسیار بامزه است و از کلمات مندرآوردی استفاده میکند که رولد دال خودش آنها را برای داستان و شخصیتش خلق کرد.
۱۰. چارلی و کارخانهی شکلاتسازی (Charlie and the Chocolate Factory)
داستان چارلی باکت و بلیط طلایی او برای رفتن به کارخانهی شکلاتسازی ویلی وانکا شاید اولین کتاب معروف رولد دال باشد. وقتی پنج بلیط طلایی در داخل بستههای شکلات در سرتاسر دنیا پنهان میشوند، بعید به نظر میرسد که چارلی باکت بیچاره یکی را پیدا کند. با این حال، او یکی از معدود خوششانسهایی است که برای ورود به کارخانهی شگفتانگیز (و کمی وحشتناک) ویلی وانکای عجیب و غریب انتخاب شده است!
از زمان انتشار «چارلی و کارخانهی شکلاتسازی» در سال ۱۹۶۴، بیش از ۲۰ میلیون نسخه از این کتاب فروخته، و به ۵۵ زبان مختلف ترجمه شده است. دال بعدا به نوشتن فیلمنامهی معروفترین فیلم اقتباسی از این داستان با بازی جین وایلدر در نقش ویلی وانکا در سال ۱۹۷۱ پرداخت. این کتاب از آن زمان به بعد توسط تیم برتون در سال ۲۰۱۰ دوباره اقتباس شد، و علاوه بر این یک نمایش موزیکال و حتی یک اپرا هم از آن به اجرا درآمد.
منبع: twinkl