۱۰ فیلم و انیمیشن دیدنی که در ذهن شخصیت اصلی داستان اتفاق میافتد
«شوالیهی ماه» (Moon Knight) سریال اخیر نتفلیکس و محصول دنیای سینمایی مارول، با یکی از پیچیدهترین ترفندهایی که میتوان در یک فیلم نمایش داد یعنی ایدهی راوی غیرقابل اعتماد، داستانش را روایت میکند. این ایده ممکن است یا خیلی خوب از آب در بیاید یا اینکه بینندگان را به طور کامل از دیدن فیلم بیزار کند. برای کاهش ریسک این ایده، محبوبترین راه برای استفاده از یک راوی غیرقابل اعتماد این است که بیشتر داستان در ذهن شخصیت اصلی اتفاق بیفتد، و تماشاگران را در دنیای خیالی ذهن آن شخصیت با خود همراه کند.
در طول این سالها فیلمهای زیادی از این دست ساخته شدهاند که هم در ذهن قهرمان داستان اتفاق میافتند و هم اغلب راوی، واقعیت را متفاوت از آنچه هست میبیند. این کار بینندگان را گمراه میکند و زمانی که به درستی انجام شود، میتواند تا انتهای فیلم و تا زمان پخش تیتراژ پایانی، موضوع فیلم را کاملا تغییر دهد.
در ادامه ۱۰ فیلم و انیمیشن دیدنی را نام بردیم که در ذهن و خیال شخصیت اصلی داستان اتفاق میافتد.
۱۰. درخشش ابدی یک ذهن پاک (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
- کارگردان: میشل گوندری
- بازیگران: جیم کری، کیت وینسلت، کریستین دانست
- محصول: ۲۰۰۴
- امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
«درخشش ابدی یک ذهن پاک» فیلمی است که به معنای واقعی کلمه در ذهن یک مرد اتفاق میافتد. جیم کری در این فیلم به نویسندگی چارلی کافمن خلاق و کارگردانی میشل گوندری رویاپرداز، در یکی از بهترین نقشهای خود بازی میکند.
در این عاشقانهی علمی-تخیلی، دستگاهی وجود دارد که این امکان را به هر شخصی میدهد تا خاطرات خود را زمانی که برای فراموش کردن آنها آمادگی دارد، پاک کند. کری نقش مردی را بازی میکند که دوست دخترش او و تمام خاطراتشان را از ذهنش پاک کرده است و هنگامی که او تصمیم میگیرد همین کار را انجام دهد، همزمان با ناپدید شدن عشقشان، هر لحظه از خاطرات گذشته را در ذهن خود مرور میکند.
۹. چشمان کاملا بسته (Eyes Wide Shut)
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: تام کروز، نیکول کیدمن، سیدنی پولاک
- محصول: ۱۹۹۹
- امتیاز متاکریتیک: ۶۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
فیلم «چشمان کاملا بسته» بر اساس رمان «داستان رویایی» (Dream Story) ساخته شده است که دربارهی افکار یک پزشک پس از اعتراف همسرش به داشتن تخیلات جنسی با مردان دیگر بود. این اعتراف مرد را به چند ماجراجویی در روابط جنسی در شبهای آینده سوق میدهد.
در حالی که «چشمان کاملا بسته» روایت خود را کاملا برای تفسیر باز میگذارد، یک تصور این است که کل فیلم، ماجراجوییها و اتفاقاتی که رخ میدهد همه در تخیل بیل با بازی تام کروز بود. در پایان فیلم، ماسک جشن روی بالش بیل است و از آنجایی که اعتراف آلیس فقط یک خیال بود، تصور میشود که تمام اتفاقات رخ داده هم در ذهن بیل و دور از واقعیت بودهاند.
۸. نردبان یعقوب (Jacob’s Ladder)
- کارگردان: آدریان لین
- بازیگران: تیم رابینز، الیزابت پینا، دنی آیلو
- محصول: ۱۹۹۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
«نردبان یعقوب» با مردی به نام یعقوب سینگر آغاز میشود که در ویتنام در حال جنگیدن است، جایی که او و همرزمانش مورد حمله قرار میگیرند و بسیاری از آنها میمیرند. یعقوب فرار میکند و در نهایت توسط شخصی در جنگل چاقو میخورد. بعد از آن حادثه زمان فیلم به ۱۹۹۰ تغییر میکند و نشان میدهد که یعقوب از ارتش خارج شده و به عنوان کارمند پست در شهر نیویورک کار میکند.
با این حال، یعقوب در یک تونل مترو از خواب بیدار میشود و در نهایت از دست موجودات شیطانی که به دنبال او هستند فرار میکند. «نردبان یعقوب» با پیچ و تاب بزرگی به پایان میرسد که نشان میدهد کل داستان در ذهن یعقوب رخ داده است، زیرا او هرگز زنده از ویتنام بیرون نیامده است.
۷. باشگاه مبارزه (Fight Club)
- کارگردان: دیوید فینچر
- بازیگران: برد پیت، ادوارد نورتون، هلنا بونهام کارتر
- محصول: ۱۹۹۹
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
در مورد اینکه چه چیزی در «باشگاه مبارزه» به کارگردانی دیوید فینچر واقعی است و چه چیزی خیالی، حدسهای زیادی زده میشود. این واقعیت که شخصیت ادوارد نورتون بینام است، اولین سرنخ بزرگ فیلم به شمار میشود؛ چرا که نورتون راوی داستان بود و مردی که با او دوست شد، تایلر دوردن با بازی برد پیت، یک آلتر ایگو (خود دیگری یا همزاد) او بود.
اتفاقات ویران کنندهی زیادی در فیلم رخ میدهد و وقتی راوی در نهایت متوجه میشود که تایلر واقعی نیست، همراه با بینندگان در یک نقطهی گیج کننده گیر میکند. واقعا چه اتفاقی افتاد؟ درست است که سرنخهای ظریفی در کل «باشگاه مبارزه» وجود دارد، اما در نهایت، بیشتر داستان در تخیل یک مرد اتفاق افتاده است.
۶. آسمان وانیلی (Vanilla Sky)
- کارگردان: کامرون کرو
- بازیگران: تام کروز، پنهلوپه کروز، کرت راسل
- محصول: ۲۰۰۱
- امتیاز متاکریتیک: ۴۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
«آسمان وانیلی» به کارگردانی کامرون کرو بر اساس فیلم اسپانیایی «چشمانت را باز کن» (Open Your Eyes) ساخته شده است. فیلم با چهرهی مردی در زندان با ماسک مصنوعی شروع میشود که با یک روانپزشک صحبت میکند. این مرد دیوید آمس است و توضیح میدهد که چگونه به این نقطه رسیده است.
او توضیح میدهد که زنی عمدا اختیار ماشینی را که در حال رانندگی بود از دست داده، و منجر به تصادفی شده که منجر به مرگ خودش و آسیب شدیدی به دیوید میشود. از آنجایی که صورت دیوید قابل درمان نیست، برایش ماسکی در نظر گرفتهاند که باعث شده است او در افسردگی شدیدی فرو برود. پایان فیلم کاملا باز است و میتواند یک رویا باشد و یا اینکه احتمالا همهی اینها تصاویر ساختگی ناشی از حادثه باشد که بعد از تصادف در ذهن دیوید شکل گرفتهاند.
۵. جادوگر شهر آز (The Wizard of Oz)
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: جودی گارلند، فرانک مورگان، ری بولگر
- محصول: ۱۹۳۹
- امتیاز متاکریتک: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
«جادوگر شهر آز» یکی از قدیمیترین و دوست داشتنیترین فیلمهایی است که به احتمال زیاد در ذهن قهرمان داستان میگذرد. دوروتی دختر جوانی است که با عمه و عمویش در کانزاس زندگی میکند. پس از اینکه یک گردباد شهر او را ویران میکند، او در یک سرزمین رنگارنگ مرموز به نام آز از خواب بیدار میشود و برای کشتن یک جادوگر و بازگشت به خانه، وارد ماجراجویی جالبی میشود.
در حالی که فیلم داستان را طوری روایت میکند که انگار همه چیز واقعا برای دوروتی اتفاق میافتد، چیزهای زیادی وجود دارد که نشان میدهد اینطور نیست. جادوگر شریر درست شبیه زن ظالمی است که میخواهد توتو را در دنیای واقعی از بین ببرد. همراهان او افرادی هستند که در مزرعهی او کار میکنند. این باعث شد که برخی تصور کنند که کل فیلم حاصل رویاپردازی دوروتی است.
۴. عجیبتر از داستان (Stranger than Fiction)
- کارگردان: مارک فورستر
- بازیگران: ویل فرل، مگی جیلنهال، داستین هافمن
- محصول: ۲۰۰۶
- امتیاز متاکریتیک: ۶۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
«عجیبتر از داستان» فیلمی است که ویل فرل در آن نقش یک مامور مالیات به نام هارولد کریک را بازی میکند که یک زندگی کاملا برنامهریزی شده و تنها دارد. با این حال، در حالی که او در حال ممیزی یک نانوایی است، شروع به شنیدن صدایی در سرش میکند. این صدا که توسط اما تامپسون روایت میشود، یک نویسنده، و هارولد یک شخصیت خیالی در داستان سریالی او است.
وقتی هارولد میشنود که نویسنده میگوید قصد دارد او را بکشد و سریال را تمام کند، تصمیم میگیرد راه نجات زندگی خود را پیدا کند. به عنوان یک شخصیت خیالی، قرار بر این است کل داستان در ذهن نویسنده اتفاق بیفتد، اما به زودی، شخصیت اصلی، داستان را به دست میگیرد.
۳. ماتریکس (The Matrix)
- کارگردان: واچوفسکیها
- بازیگران: کیانو ریوز، لارس فیشربن، کریان ماس
- محصول: ۱۹۹۹
- امتیاز متاکریتیک: ۷۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۷ از ۱۰
داستان «ماتریکس» در دو واقعیت متفاوت اتفاق میافتد. واقعیت اصلی همه در ذهن انسانهای برده است. شخصیت اصلی، نئو، از زمانی که به یاد میآورد، در رویاهای خود زندگی ساختگی داشته است. این به این دلیل است که کامپیوترها جهان را به بردگی گرفته بودند و از انسان برای تامین انرژی ماشین استفاده میکردند.
وقتی مورفیوس تیمی شامل ترینیتی را به دنیای خیالی میفرستد، نئو را بیرون میکشند و او در نهایت دنیای واقعی را میبیند. با این حال، مبارزه در اولین فیلم ماتریکس بیشتر در دنیای خیالی ذهن نئو رخ میدهد.
۲. درون و بیرون (Inside Out)
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشهها: امی پولر، فیلیس اسمیت، بیل هیدر
- محصول: ۲۰۱۵
- امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
داستان «درون و بیرون» به معنای واقعی کلمه در ذهن یک دختر جوان اتفاق میافتد. در این فیلم محصول کمپانی محبوب پیکسار، رایلی دختر جوانی است که همراه والدینش از مینهسوتا به سانفرانسیسکو نقل مکان میکند و زندگیاش به واسطهی این مهاجرت زیر و رو میشود. در حالی که او همهی دوستانش و هر چیزی را که دوست دارد ترک میکند، احساساتش کنترل همه چیز را به دست میگیرند.
همهی حساساتی که ما میبینیم در ذهن او زندگی کرده و شادی و غم برای کمک به او بیشتر از همه تلاش میکنند. با این حال، هنگامی که غم فرار کرده و شادی سعی دارد او را پیدا کند، تنها چیزی که باقی میماند ترس، خشم و انزجار است و زندگی رایلی از هم میپاشد زیرا احساساتش سعی میکنند او را نجات دهند.
۱. تلقین (Inception)
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: لئوناردو دیکاپریو، کن واتانابه، جوزف گوردون لویت
- محصول: ۲۰۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
«تلقین» به کارگردانی کریستوفر نولان فیلمی دربارهی نفوذ به ذهن مردم است. کل ایده این است که استخراج کنندگان از فناوری به اشتراک گذاری رویا استفاده میکنند و به ذهن مردم برای استخراج اطلاعات، عمدتا برای اهداف جاسوسی، وارد میشوند.
فیلم صحنههای شگفتانگیزی را نشان میدهد که در آن جهان از درون میچرخد و هیچ چیز آنطور که به نظر میرسد نیست و همیشه این دنیای خیالی در حال تغییر است. هنگامی که با یک چرخش به پایان فیلم میرسیم، میبینیم که هیچ کس نمیداند چه چیزی واقعی است و چه چیزی در ذهنش اتفاق افتاده است.
منبع: screenrant
جای عناوین the shining و shutter Island و the killing of a sacred deer توی این لیست خالی بود.
اگه اشتباه نکنم تلقین از یک انیمه ساخته شده
بنظرم باید شاتر آیسلند هم میبود
آلیس در سرزمین عجایبم هست