۱۰ کتاب بیوگرافیک و اتوبیوگرافیک برتر تمام دوران که باید بخوانید
خواندن کتاب زندگینامهای (بیوگرافیک) و خودزندگینامهای (اتوبیوگرافیک) دربارهی برخی از تاثیرگذارترین افرادی که تاکنون زیستهاند، برای همه جذاب است و به نظر میرسد تقریبا برای تمام افراد مشهور حداقل یک زندگینامه یا خودزندگینامه نوشته شده باشد. به همین بهانه در این مطلب ۱۰ کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای برتر تمام دوران را نام بردیم که خواندنشان را نباید از دست بدهید. هیچ راهی بهتر از مطالعهی کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای برای فهمیدن حقایق کمتر شناخته شده در مورد افراد مشهور وجود ندارد. نویسنده اغلب به روش خود برای روایت داستانی که بسیاری از مردم نادیده گرفتهاند یا به اندازهی کافی دربارهاش تحقیق نکردهاند، تلاش میکند. بهعلاوه، خواندن زندگینامهها و خودزندگینامهها به شما این امکان را میدهد تا دربارهی دوران کودکی و نحوهی تربیت یک شخصیت بیاموزید و این همان نکتهای است که در هیچ منبع دیگری نمیتوانید پیدا کنید.
کتاب «خاطرات یک دختر جوان» اثر آنه فرانک شایستهی عنوان یکی از بهترین زندگینامههای تمام دوران است. کتاب دیگری که به عنوان یک کتاب کلاسیک در نظر گرفته میشود، «میدانم چرا پرنده در قفس میخواند» اثر مایا آنجلو است. این دو باید خوانده شوند و بدون شک شایستگی قرار گرفتن در این لیست را دارند.
کتابهای دیگری که خواندن آنها تجربهی شگفتانگیزی خواهد بود عبارتند از: «راه طولانی به سوی آزادی» اثر نلسون ماندلا، «زندگی جاودانهی هنریتا لاکس» اثر ربکا اسکلوت و «فریدا: زندگینامهی فریدا کالو» اثر هیدن هررا. تقریبا تمام کتابهای موجود در این فهرست، بهترین گزارشهای نوشته شده از برخی از تاثیرگذارترین افرادی هستند که تاکنون زیستهاند. افراد مهمی که میتوانند توجه میلیونها نفر را از طریق روایت محض داستان زندگیشان به خود جلب کنند.
۱۰. «استیو جابز» (Steve Jobs) محبوبترین کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای
- نویسنده: والتر آیزاکسون
- اولین تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
کتاب زندگینامهای «استیو جابز» نوشتهی والتر ایزاکسون بر اساس بیش از چهل مصاحبه با خود استیو جابز که طی دو سال انجام شده است و همچنین مصاحبه با بیش از ۱۰۰ عضو خانواده، دوستان، مخالفان، رقبا و همکاران، داستانی جذاب از زندگی پر فراز و نشیب و بسیار پرمشقت این کارآفرین خلاق را روایت میکند که اشتیاق به کمال و انگیزهی فراوانش موجب تحول شش صنعت بزرگ رایانههای شخصی، فیلمهای انیمیشن، موسیقی، تلفنها، تبلتها و انتشارات دیجیتال شد. پرترهی ایزاکسون از استیو جابز میلیونها خواننده را تحت تاثیر قرار داد.
زمانی که آمریکا به دنبال راههایی برای حفظ برتری نوآورانهی خود بود، جابز نماد خلاقیت و تخیل کاربردی شناخته میشد. او میدانست که بهترین راه برای خلق ارزش در قرن بیست و یکم، پیوند خلاقیت با فناوری است. او شرکتی را تاسیس کرد که در آن جهشهای تخیل با شاهکارهای مهندسی قابل توجه بسیاری ترکیب شدند.
اگرچه جابز با نویسندهی این کتاب همکاری کرد، اما تقاضایش این بود که هیچ کنترلی بر آنچه نوشته میشود نداشته باشد. او هیچ چیز را فراتر از واقعیت نشان نداد و افرادی را که میشناخت به صداقت در روایت تشویق کرد. او در این کتاب خودش دربارهی افرادی که با آنها رقابت داشت به صراحت صحبت میکند.
دوستان، دشمنان و همکاران او دیدگاهی بیپرده از اشتیاق، کمالگرایی، وسواسهای فکری، هنرمندی، شیطنت و اجبار او برای کنترل ارائه میدهند که رویکرد این نابغه را به تجارت و محصولات نوآورانهای که در نهایت به آن میرسید نشان میداد.
داستان جابز آموزنده، الهامبخش و پر از درسهایی در مورد نوآوری، شخصیت، رهبری و ارزشهای او است. کتاب زندگینامهای «استیو جابز» الهامبخش فیلمی به همین نام با بازی مایکل فاسبندر، کیت وینسلت، ست روگن و جف دانیلز به کارگردانی دنی بویل با فیلمنامهای از آرون سورکین شد.
۹. «الکساندر همیلتون» (Alexander Hamilton) متفاوتترین کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای
- نویسنده: ران چرناو
- اولین تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
شخصیتهای کمی در تاریخ آمریکا وجود دارند که بیشتر از الکساندر همیلتون مورد بحث قرار گرفته یا دربارهشان اشتباه قضاوت شده باشد. کتاب زندگینامهای «الکساندر همیلتون» نوشتهی چرناو به همیلتون حقی که همیشه شایستهاش بوده را میدهد و پیشینهاش را به درستی روایت میکند، و به طرز ماهرانهای نشان میدهد که عظمت سیاسی و اقتصادی آمریکای امروزی نتیجهی فداکاریهای بیشمار همیلتون برای دفاع از ایدههایی است که اغلب در زمان او به شدت مورد مناقشه قرار میگرفتند. چرناو مینویسد:
«انکار میراث او، از بسیاری جهات، انکار دنیای مدرن است.»
او در این کتاب زندگی پرتلاطم همیلتون را اینگونه بازگو میکند:
«یک یتیم نامشروع و عمدتا خودآموخته از دریای کارائیب، از ناکجاآباد بیرون آمد تا آمریکا را از میان طوفان نجات دهد. او در این راه دستیار نظامی جورج واشنگتن در ارتش قارهای شد، در نویسندگی اسناد فدرالیست، تاسیس بانک نیویورک، رهبری حزب فدرالیست همکاری داشت و به اولین وزیر خزانهدار ایالات متحده تبدیل شد…»
چرناو در این کتاب مردی کاملا متفاوت را معرفی میکند که جاهطلبیهای افسانهای او نه صرفا با نفع شخصی، بلکه با انگیزهی میهنپرستی پرشور و ارادهی آهنین برای ساختن پایههای رفاه و قدرت آمریکا بود. همیلتونی که در این کتاب معرفی میشود بسیار انسانیتر از آن کسی است که قبلا میشناختیم. از شرمش از تولد تا آرزوهای آتشیناش، از روابط صمیمیاش با دوستان دوران کودکی تا دشمنیهای بزرگش با جفرسون، مدیسون، آدامز، مونرو، و بور، و… روابط او با ماریا رینولدز تا ازدواج عاشقانهاش با همسر وفادارش الیزا. پیش از این هرگز شرح واضحتری از مرگ معروف و مرموز همیلتون در دوئل با آرون بور در ژوئیه ۱۸۰۴ وجود نداشته است. این زندگینامه نوشتهی چرناو فقط تصویری از همیلتون نیست، بلکه داستان تولد آمریکا از محوریترین شخصیتی است که تا به حال وجود داشته.
۸. «فریدا؛ زندگینامهی فریدا کالو» (Frida: A Biography of Frida Kahlo) خواندنیترین کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای
- نویسنده: هایدن هررا
- اولین تاریخ انتشار: ۱۹۸۳
این زندگینامهی جذاب از فریدا کالو نقاش مکزیکی که مورد استقبال خوانندگان و منتقدان سراسر دنیا قرار گرفته است، زندگی زنی کاریزماتیک و بسیار با اصالت را روایت میکند، هنرمندی که پویایی نفسانیاش مستقیما از تجربیات خود او سرچشمه میگیرد. تجربیاتی که کودکی او در نزدیکی مکزیکو سیتی در طول انقلاب مکزیک، یک تصادف ویرانگر در سن هجده سالگی که او را فلج کرد و توان بچهدار شدن را از او گرفت، ازدواج پر تبوتاب او با دیوارنگاری به نام دیگو ریورا و روابط عاشقانهی متناوب با مردان متفاوتی مانند ایسامو نوگوچی و لئون تروتسکی، ارتباط با حزب کمونیست، جذب او در فولکلور و فرهنگ مکزیک، و عشق دراماتیک او به تئاتر را شامل میشود.
در این کتاب زندگی پر فراز و نشیب یک زن خارقالعادهی قرن بیستمی را میخوانید و شاهد تصاویری به اندازهی خالق افسانهایاش غنی و دیدنی خواهید بود.
۷. «زندگی جاودانهی هنریتا لاکس» (The Immortal Life of Henrietta Lacks) عجیبترین کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای
- نویسنده: ربکا اسکلوت
- اولین تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
نام او هنریتا لاکس بود، اما دانشمندان او را با نام هلا میشناسند. او یک کشاورز فقیر در مزارع تنباکوی جنوبی بود که مانند اجداد بردهاش روی زمین کار میکرد، اما سلولهایش که بدون اطلاع او برداشته شده بود به یکی از مهمترین ابزار پزشکی تبدیل شد؛ اولین سلولهای انسانی «جاودانه» که کشت داده شدند، و هنوز هم باقی ماندهاند. اگرچه بیش از شصت سال از مرگ هنریتا میگذرد، او هنوز به نوعی زنده است.
سلولهای هلا برای توسعهی واکسن فلج اطفال حیاتی بودند، اسرار زیادی دربارهی سرطان، ویروسها و اثرات بمب اتم به کمک آنها کشف شد و به پیشرفتهای مهمی مانند لقاح مصنوعی، شبیهسازی و نقشهبرداری از ژن کمک کرد و بارها به مبالغ میلیاردی خرید و فروش شدهاند.
با این حال، هنریتا لاکس تقریبا ناشناخته باقی مانده و در یک قبر بینشان دفن شده است. خانوادهی هنریتا تا پیش از بیست سال پس از مرگ او، زمانی که دانشمندان در حال تحقیق دربارهی هلا بدون رضایت آگاهانه شروع به استفاده از همسر و فرزندان او در تحقیقات کردند از «جاودانگی» او مطلع نشده بودند. با وجود اینکه سلولهای هلا صنعت چند میلیون دلاری را راهاندازی کرده بودند که خرید و فروش مواد بیولوژیکی انسانی را شامل میشد، هیچ سودی نصیب خانوادهی او نشد.
همانطور که ربکا اسکلوت در کتاب زندگینامهای این زن بسیار درخشان نشان میدهد، داستان خانوادهی لاکس از گذشته تا امروز، به طور جداییناپذیری با تاریخ تاریک آزمایش بر روی آمریکاییهای آفریقاییتبار، تولد اخلاق پزشکی، و نبردهای قانونی بر سر اینکه آیا ما تحت کنترل چیزهایی هستیم که از آنها ساخته شدهایم، مرتبط است.
در طول دههای که برای کشف این داستان طول کشید، ربکا درگیر زندگی خانوادهی لاکس شد، بهویژه دخترش هنریتا دبورا. دبورا به دنبال پاسخ سوالاتی بود: آیا دانشمندان مادرش را شبیهسازی کرده بودند؟ آیا او را کشتند تا سلولهایش را بردارند؟ و اگر مادرش برای پزشکی بسیار مهم بود، چرا فرزندانش نمیتوانستند بیمهی درمانی داشته باشند؟
«زندگی جاودانهی هنریتا لاکس» که از نظر احساسی صمیمی، حیرتانگیز و از نظر گستردگی غافلگیرکننده است، زیبایی و درام اکتشافات علمی و همچنین پیامدهای انسانی آن را به تصویر میکشد.
۶. انیشتین؛ زندگی و جهان او (Einstein: His Life and Universe)
- نویسنده: والتر آیزاکسون
- اولین تاریخ انتشار: ۲۰۰۷
ذهن انیشتین چگونه کار میکرد؟ چه چیزی او را به یک نابغه تبدیل کرد؟ زندگینامهی انیشتین نوشتهی آیزاکسون نشان میدهد که چگونه تخیل علمی این دانشمند از طبیعت سرکش شخصیت او نشات گرفته است. داستان جذاب او گواهی بر ارتباط بین خلاقیت و آزادی است.
این کتاب بر اساس نامههای شخصی انیشتین که به تازگی منتشر شده است، به بررسی این موضوع میپردازد که چگونه یک کارمند خیالپرداز و گستاخ، پدری مبارز در یک ازدواج دشوار که نمیتوانست معلم یا دکتر شود، توانست ذهن خالق کیهان را بخواند، و اسرار اتم و جهان را کشف کند. موفقیت او از زیر سوال بردن خرد متعارف و شگفتی از اسراری است که دیگران را به عنوان یک موجود خاکی تحت نظر قرار میدهد. این امر او را به سمت اخلاق و سیاستی برد که مبتنی بر احترام به ذهن آزاد، روح آزاد و افراد آزاد بود.
این ویژگیها برای قرن جدید که در آن موفقیت ما به خلاقیتمان بستگی دارد، بسیار حیاتی هستند، همانطور که در قرن گذشته، انیشتین به آغاز عصر مدرن کمک کرد.
۵. میدانم چرا پرنده در قفس آواز میخواند (I Know Why the Caged Bird Sings)
- نویسنده: مایا آنجلو
- اولین تاریخ انتشار: ۱۹۶۹
این کتاب به اندازهی تجربهی دوران کودکی شاد، دردناک، اسرارآمیز و بهیادماندنی است. «میدانم چرا پرنده در قفس آواز میخواند»، اشتیاق کودکان تنها، توهینهای بیرحمانهی از سر تعصب را با کمک کلمات شگفتانگیزی که میتوانند دنیا را به سمت درستی هدایت کنند روایت میکند. اولین خاطرات مایا آنجلو یک کتاب کلاسیک مدرن آمریکایی است که در سراسر جهان محبوبیت دارد.
مایا و برادرش بیلی که توسط مادرشان برای زندگی نزد مادربزرگ مومن و مستقل در یک شهر کوچک جنوبی فرستاده شدند، باید درد رها شدن و تعصب نژادی را تحمل کنند. مایا در هشت سالگی و در کنار مادرش در سنت لوئیس مورد حملهی مردی چند برابر سن خود قرار میگیرد و مجبور است یک عمر با عواقب آن زندگی کند. سالها بعد، در سانفرانسیسکو، مایا میآموزد که عشق به خود، محبت دیگران، روحیهی قوی خود و ایدههای نویسندگان بزرگ به او اجازه میدهد که آزاد باشد.
«میدانم چرا پرنده در قفس آواز میخواند»، کتابی شاعرانه و قدرتمند، تا زمانی که مردم بخوانند، قلبها را تحت تاثیر قرار داده و افکار را تغییر میدهد.
۴. خاطرات یک دختر جوان (The Diary of a Young Girl)
- نویسنده: آنه فرانک
- تاریخ اولین انتشار: ۱۹۴۷
در سال ۱۹۴۲، با اشغال هلند توسط نازیها، یک دختر سیزده سالهی یهودی و خانوادهاش از خانهی خود در آمستردام فرار میکنند و مخفی میشوند. تا دو سال بعد، و زمانی که محل نگهداری آنها برای گشتاپو فاش شود، فرانکها و یک خانوادهی دیگر در اتاق مخفی یک ساختمان اداری قدیمی زندگی میکردند. آنها که از دنیای بیرون جدا شده بودند، با گرسنگی، بیحوصلگی، ظلمهای مداوم زندگی در فضای محدود و تهدید همیشگی فاش شدن مخفیگاهشان و مرگ مواجه بودند.
آنه فرانک در دفتر خاطرات خود تاثیرات واضحی از تجربیاتش را از این دوره ثبت کرده است. با چرخش متفکرانه، پویا و بهطور شگفتانگیزی شوخطبع، کتاب او تفسیری جذاب دربارهی شجاعت و ضعف انسانی و تصویری قانعکننده از یک زن جوان حساس و با روحیه ارائه میدهد که زندگیاش به طرز غمانگیزی کوتاه شد.
۳. ماوس (Maus)
- نویسنده: آرت اشپیگلمن
- تاریخ اولین انتشار: ۱۹۸۰
«ماوس» یک اثر هنری خشن، که بهطور گستردهای بهعنوان بزرگترین رمان گرافیکی نوشته شده مورد استقبال قرار میگیرد، تجربیات دلخراش پدر نویسنده در طول هولوکاست را بازگو میکند، که یهودیها را بهعنوان موشهایی با چشمان درشت و نازیها را بهعنوان گربههای ترسناک به تصویر میکشد.
«ماوس» داستانی غمانگیز در دل داستانی دیگر است که روایت نویسنده از رابطهی عذابآور با پدر پیرش را به روایت حیرتانگیز یکی از ناگفتنیترین تراژدیهای تاریخ پیوند میزند. این یک داستان فراموش نشدنی دربارهی بقا و نگاهی بیپرده به میراث تروما است.
۲. راه طولانی به سوی آزادی (Long Walk to Freedom)
- نویسنده: نلسون ماندلا
- اولین تاریخ انتشار: ۱۹۹۴
نلسون ماندلا یکی از رهبران اخلاقی و سیاسی بزرگ زمان خود بود. یک قهرمان بینالمللی که فداکاری مادامالعمر برای مبارزه با ظلم نژادی در آفریقای جنوبی برای او جایزهی صلح نوبل و ریاست جمهوری کشورش را به ارمغان آورد. ماندلا پس از آزادی پیروزمندانهاش در سال ۱۹۹۰ از بیش از ربع قرن حبس، در مرکز جذابترین و الهامبخشترین درام سیاسی جهان قرار گرفت. او به عنوان رئیس کنگرهی ملی آفریقا و رئیس جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی، نقش مهمی در حرکت کشور به سمت حکومت چند نژادی و حکومت اکثریت داشت. او هنوز در همه جا به عنوان یک نیروی حیاتی در مبارزه برای حقوق بشر و برابری نژادی مورد احترام است.
«راه طولانی به سوی آزادی» خودزندگینامهی تکاندهنده و هیجانانگیز ماندلا قرار است در میان بهترین خاطرات بزرگترین شخصیتهای تاریخ جای بگیرد. در این کتاب برای اولین بار، نلسون رولیهلاهلا ماندلا داستان خارقالعادهی زندگی خود، حماسهای از مبارزه، شکست، امید دوباره و پیروزی نهایی را تعریف میکند.
۱. شهردار خیابان کاسترو (The Mayor of Castro Street)
- نویسنده: رندی شیلتز
- اولین تاریخ انتشار: ۱۹۸۲
زندگی شخصی و سیاسی هاروی میلک که حتی قبل از انتخاب شدنش در هیئت نظارت سانفرانسیسکو به عنوان «شهردار خیابان کاسترو» شناخته میشد، داستانی پر از تراژدیهای شخصی و دسیسههای سیاسی، ترورها در شهرداری، شورشهای گسترده در خیابانها، نقض عدالت، و تحکیم قدرت و امید مردمی با گرایشات جنسی متفاوت است.
هاروی میلک موضوع کتابها و فیلمهای متعددی بوده است، از جمله مستند برندهی جایزهی اسکار در سال ۱۹۸۴ «زمانهی هاروی میلک» ( The Times of Harvey Milk) زندگی او همچنین اساس فیلم سینمایی موفق سال ۲۰۰۸ به نام «میلک» (Milk) با بازی شان پن است.
این فهرست ۱۰ کتاب زندگینامهای و خودزندگینامهای برتر تمام دوران را معرفی میکند. چه کتابهایی از لیست جا ماندهاند؟ در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: books of brilliance