چرا کوسه حمله میکند؟
آبهای کمعمق نزدیک سواحل، معمولا جولانگاه مناسبی برای یکی از شناختهشدهترین شکارچیان آبزی روی کره زمین است. وقتی این شکارچیان مهیب به انسان حمله میکنند، در وهله نخست این طور به نظر میرسد که قصد دارند تا قربانی را به طور کامل بخورند. اما واقعیت این است که شکارچیان به ظاهر خونآشام دریاها و اقیانوسها مثل کوسه ها اغلب پس از همان حمله اولیه، طعمه انسانی را رها میکنند و فردی که به این شکل مورد حمله قرار گرفته باشد، خورده نمیشود بلکه خون زیادی را به واسطه آسیب جدی از دست خواهد داد و این امر است که میتواند منجر به مرگ قربانی شود.
یک فسیل زنده
در جهان حدود ۴۰۰ نوع مختلف از کوسهها وجود دارد. بعضی از آنها درست به بزرگی نهنگها هستند و برخی دیگر به اندازه یک سیگار کوچک هم نیستند. برخی کوسهها از گیاهان کوچک و موجودات ریزی به نام پلانکتونها تغذیه میکنند، برخی دیگر گوشتخوار هستند و برخی هم ماهیان، اسکوئیدها یا ماهیان مرکب و خوکهای دریایی را برای یک وعده غذایی ترجیح میدهند. اما جالب است که بدانید برخی از کوسهها عادت به تغذیه از بقایای غذای دیگران یا اصطلاحا لاشه حیوانات دارند.
کوسهها را میتوان در اعماق گوناگون و زیستگاههای متفاوت، از آبهای مناطق حاره گرفته تا آبهای سرد دریاهای قطبی جستجو کرد. حتی برخی از کوسهها در آبهای شیرین از جمله رودخانهها و دریاچهها زیست میکنند.
کوسهها همانند ماهیان دیگر اکسیژن را از آب و از طریق آبششها میگیرند. برخی از کوسهها زندگی انفرادی را ترجیح میدهند در حالی که برخی دیگر عادت به زندگی در یک گروه دارند.
کوسه سفید بزرگ (Carcharodon carcharias) که وسعت قلمرو آن حتی به غرب اقیانوس هند هم میرسد، یکی از بزرگترین شکارچیان ماهی است که اغلب از آن با عنوان قاتل درنده یاد میشود.
این شهرت ظاهرا بعد از ساخت فیلم آروارهها به این گونه اطلاق شده اما به باور بسیاری از زیستشناسان این فیلم، دامنه تخیل انسان را درنوردیده چرا که کوسههای سفید بزرگ در دنیای واقعی تنها گاهی از طعمههای بزرگ تغذیه میکنند و حمله آنها به انسان بسیار نادر و اغلب به دلیل تشخیص اشتباه انسان با طعمههای اصلی اتفاق میافتد.
دانشمندان به این جمعبندی رسیدهاند که هر چقدر که یک کوسه آرامتر رشد کند، مدت زمان بیشتری را زنده خواهد بود. اغلب کوسهها در حدود ۲۰ تا ۳۰ سال عمر میکنند. سگ ماهی (Dog Fish) که در حدود ۱.۶ متر طول دارد، حداقل طول عمری نزدیک به ۴۰ سال دارد اما برخی از گونههای آن هستند که بیش از ۱۰۰ سال عمر میکنند.
کوسههای خلیجفارس
در حدود ۳۰ گونه مختلف از کوسهها در آبهای خلیجفارس شناسایی شدهاند. بنا به گفته محققان، خلیجفارس به دلیل وضعیت خاص توپوگرافیاش میبایست بیشتر از نظر شناخت گونههای مختلف مورد مطالعه قرار گیرد چرا که احتمال ثبت گونهها و ژنهای جدید در آن بعید نیست.
کوسههای خلیجفارس از نظر بیومتری یا زیستسنجی تفاوتهای آشکاری با یکدیگر دارند به عنوان مثال برخی از گونهها بین ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر طول دارند در حالی که برخی دیگر به ۴ متر طول هم میرسند.
کوسه نهنگی یا وال کوسه (Rhinchodon typus) که در زبان محلی به آن کولی کر میگویند، گونهای است که در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (آییوسیان) در رده آسیبپذیر قرار دارد و طول آن گاهی به بیشتر از ۱۵ متر هم میرسد. جمعیت این گونه در ظرف سالهای اخیر روندی کاهشی داشته و همین مساله باعث شده که بسیاری از متخصصان نگران بقای این گونه باشند.
متاسفانه تاریخچه حیات این گونه به درستی مورد مطالعه قرار نگرفته اما دانشمندان میدانند که این گونه قلمرو نسبتا وسیعی در آبهای گرم و مناطق حارهای دارد. در جنوبشرقی آسیا بسیاری از ماهیگیران، والکوسه را از طریق نیزههای خاصی و به طرزی فجیعانه شکار میکنند.
طبیعت مهاجرگونه این کوسه سبب شده که بسیاری از صیادان آن را به طور ناخواسته شکار کنند متاسفانه آمار برخورد این گونه با کشتیها و لنجها نیز کم نیست. علیرغم این که برخی از ماهیگیران عمدا این کوسه را میکشند اما جالب است که بدانید برخی از ماهیگیران هم در مقابل به شدت از کشتن آن پرهیز میکنند.
یک دلیل این مساله شاید به واسطه نقش مهمی است که والکوسهها یا همان کوسههای کولیکر در جذب توریسم ایفاء میکنند. در برخی کشورها از جمله استرالیا، قوانین فوقالعاده سختگیرانهای در مورد شکار این گونه وضع شده است. در کشورهای دیگر از جمله مالدیو، فیلیپین، هند، تایلند، مالزی، هندوراس و مکزیک نیز تلاشهایی در دست انجام است.
معرفی و شناخت صحیح این گونه و اعمال طرحهای حفاظتی و مشارکت مردمی در بسیاری از نقاط جهان باعث شده ماهیگیران به این جمعبندی برسند که اهمیت حضور این گونه در آبها و تاثیر آن در جذب گردشگر میتواند حتی از صید ماهی نیز بیشتر باشد.
ماهیان آدمخوار
درست است که حمله کوسه به انسان خیلی شایع نیست اما به هر حال گاهی اتفاق میافتد که کوسه ماهیهای بزرگ یا معمولی، آدمها را مورد حمله قرار میدهند. کوسهها اغلب در آبهای کمعمق دریا نزدیک سواحل از جمله سواحل استرالیا، آمریکا و آفریقای جنوبی دیده میشوند.
این ماهیان عجیب و ترسناک که طول بعضی از آنها به ۱۰ متر هم میرسد، بعضی وقتها به اولین قسمتهای ساحلی نزدیک و به شناگران حمله میکنند. روایتهایی هم از حمله کوسهها به شناگرانی که در اعماق کمتر از ۱.۵ متر شنا میکردهاند، وجود دارد.
اهالی جزایر هاوایی از کوسهها مثل طاعون وحشت دارند. بومیها میگویند که کوسهها گاهی قایقهای آنها را سرنگون کرده و سرنشینان را مورد حمله قرار دادهاند. در اوایل سال ۱۹۵۰ میلادی دانشمندی به نام کوپلسن (Cop Elson) حملات کوسهها را مورد مطالعه و ارزیابی قرار داد. وی ۱۰۴ مورد از حملات کوسهها در آبهای استرالیا را به طور دقیق مطالعه و بررسی کرد.
مطالعات این دانشمند نشان میدهد که اغلب حملات کوسهها در بعدازظهرها رخ میدهد. وی متوجه شد که کوسهها مناطقی را بیشتر مورد حمله قرار میدهند که تعداد شناگران در آنها بیشتر است.
دلایل حملات کوسهها
متاسفانه در اغلب کتابها و فیلمها نشان داده میشود که کوسهها دائما در جستجوی شکار هستند و تصویری که از آنها ترسیم میشود، معمولا خطرناک و وهمبرانگیز است. آیا به راستی کوسهها هر جنبندهای که در مسیرشان باشد را میدرند؟
تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که تعداد زیادی از حملات کوسهها بسیار ناگهانی اتفاق افتاده به طوری که حتی قربانیان و تماشاچیان قادر نبودهاند که وضعیت را با جزئیات تشریح کنند یا حتی بگویند که چه نوع کوسهای مقصر حمله است.
تئوریهای مختلفی در مورد چرایی حمله کوسهها به انسان وجود دارد. یک تئوری میگوید که علت حمله کوسهها به انسان، این است که آنها به انسان به عنوان وعده غذایی نگاه میکنند. جالب است که حتی برخی از مردم نیز بر این باور هستند که کوسهها به دنبال انسان میگردند. اما گزارشات حملات کوسهها، این تئوری را رد میکند.
اشتباه در تشخیص هویت یک تئوری دیگر است که در این زمینه مطرح شده است. برخی از محققان میگویند که کوسهها قربانی خود را به جای یک ماهی بزرگ یا یک فک میگیرند اما اغلب با تشخیص این که اشتباه کردهاند، طعمه را رها میکنند. موارد متعددی از حمله کوسهها به تختههای شنا و قایقهای کوچک نیز گزارش شده است. بدیهی است که کوسه علاقهای به خوردن رشتههای فیبری تخته شنا ندارد بنابراین برخی از کارشناسان میگویند که کوسه به دلیل تشخیص اشتباه مرتکب چنین اعمالی میشود.
یک توضیح بدیهی برای حملات کوسهها این است که آنها صرفا سعی میکنند تا از مزاحمتهای انسانی دوری و اجتناب کنند و از این نظر با بسیاری دیگر از حیوانات وجه اشتراک دارند. اما بدیهی است که سلاح مرگبار کوسهها یعنی دندانهای تیزشان اغلب فجایع دردناکی را برای قربانی به ارمغان میآورد.
یک تئوری دیگر در مورد دلیل حمله کوسهها به انسان این است که تصور میشود انسانها به نوعی آنها را تحریک میکنند. اگر کسی شما را در تنگنا قرار دهد و شما احساس کنید که او میخواهد به شما آسیب برساند، برای مقابله به مثل آماده میشوید. کوسهها نیز همینطور عمل میکنند. دانشمندان بسیاری بر این باور هستند که تعداد زیادی از حملات کوسهها به غواصان و ماهیگیران به این دلیل اتفاق میافتد که کوسه احساس خطر میکند.
فراموش نکنید که یک غواص که دوربین در دست دارد، میتواند زنگ خطری جدی برای یک کوسه باشد. یک شناگر که در کنار ساحل مرتب دست و پا میزند یا حتی آرام و بدون تحرک است، میتواند شبیه یک دشمن فرضی برای کوسه جلوه کند و مواردی از این دست است که بحرانهای جدی را در سواحل سرتاسر دنیا رقم زده است.
منبع: kronosrising defenders shark-facts
اخرش چکار کنیم دست پا بزنیم یا اروم باشیم از خودمون دفاع کنیم یا نه ؟
خب داداش دریا نرو مگه مجبوری دریا هم میری اقیانوس نرو که کوسه داشته باشه
وای خدای من من اول می خواستم غواص شوم ولی دیگر منصرف شدم من ۱۴ سالمه خیلی خیلی از کوسه می ترسم از شیر نمی ترسم آنقدر کهاز کوسه می تر سم خدایا هیچ کس را گرفتار دریا نکن الهی آمین
درود بر شما خانم حیدری
در چند مقاله اخیر متأسفانه فاصله بین حروف رعایت نشده و حروف بعضی از کلمه ها به یکدیگر چسبیده اند.
عالی بود!
خسته نباشید.
باز هم از این دست پست ها ترجمه بکنید.