کشف دنبالهداری که احتمالا از فضای میانستارهای مهمان منظومه شمسی شده است
اخترشناسان به تازگی یک دنبالهدار را کشف کردهاند که به نظر از فضای میانستارهای وارد منظومه شمسی شده است و متعلق به سامانه خورشیدی نیست.
مدار این دنبالهدار که C/2019 Q4 یا Borisov (نام کاشف این دنبالهدار) نام گرفته تفاوتهایی با مدار دنبالهدارهای معمول در منظومه شمسی دارد. به همین دلیل اخترشناسان احتمال میدهند که این جرم از فضای میانستارهای وارد منظومه شمسی شده باشد.
البته برای تایید این مسئله نیاز به دادههای بیشتری است. با این حال دادههای فعلی نشان میدهند که دنبالهدار Borisov احتمالا از فضای میانستارهای وارد منظومه شمسی شده است و به زودی نیز منظومه شمسی را ترک خواهد کرد.
این اولین جرم میانستارهای نیست که مهمان منظومه شمسی شده است. پیش از این نیز دانشمندان جرم مشابهی را کشف کرده بودند که Oumuamua نام گرفت. تخمینها نشان میدهند که ورود اجرام میانستارهای به منظومه شمسی اتفاقی عادی است.
Gennady Borsov، اخترشناس آماتور، این جرم را برای اولین بار در ۳۰ اوت مشاهده کرد. پس از کشف دنبالهدار Borisov توسط این منجم آماتور تلسکوپهای حرفهای نیز به سراغ رصد این دنبالهدار رفتند. تلسکوپ جمینی در هاوایی نیز به تازگی اولین تصویر رنگی را از این جرم ثبت کرده است (تصویر کاور). در تصویر تلسکوپ جمینی دم دنبالهدار نیز به خوبی مشخص است.
دنبالهدار Borisov در حال حاضر و در آسمان زمین در نزدیکی خورشید قرار دارد و رصد آن مشکل است. شرایط رصدی این جرم از حدود یک ماه دیگر بهتر خواهد شد و در آن زمان اخترشناسان میتوانند با دقت بیشتری به بررسی آن بپردازند.
طبق اعلام سازمان فضایی اروپا دنبالهدار C/2019 Q4 قطری در حدود چند کیلومتر دارد و در اواخر سال جاری میلادی به نزدیکترین فاصلهاش از خورشید خواهد رسید. این دنبالهدار در نزدیکترین حالت ۳۰۰ میلیون کیلومتر (دو برابر فاصله زمین تا خورشید) از خورشید فاصله خواهد داشت.
عکس کاور: تصویر تلسکوپ جمینی از دنبالهدار Borisov. دنبالهداری که به نظر از فضای میانستارهای وارد منظومه شمسی شده است.
Credit: Gemini Observatory/NSF/AURA/Travis Rector