نگاهی به پیشرفت رباتها و هوش مصنوعی در سال ۲۰۱۸
۲۰۱۸ سال فوقالعادهای برای رباتها و هوش مصنوعی بود و در این سال شاهد پیشرفتهای حائز اهمیتی در این حوزه بودیم. اگرچه تعداد این خبرهای هیجانانگیز آنقدر زیاد است که نمیتوان به همهی آنها پرداخت، ولی در این مطلب قصد داریم به مهمترین آنها نگاهی بیندازیم.
ربات اطلس پارکور باز شد
در طی چند سال گذشته، اگر کسی میخواهد از جدیدترین پیشرفتهای رباتها خبردار شود، کافی است عبارت «بوستون داینامیکس» را در گوگل جستجو کند و این شرکت در سال ۲۰۱۸ هم دست پر ظاهر شد. در سال ۲۰۱۷، ویدیو پشتک زدن ربات اطلس توجهات زیادی را جلب کرد و حالا در سال ۲۰۱۸ ویدیویی از این ربات منتشر شد که آن را در حال انجام حرکات پارکور نشان میدهد.
بله، بهخوبی میدانیم که انجام این حرکات در محیط آزمایشگاه به معنای آماده بودن آن برای انجام چنین حرکاتی در محیط واقعی نیست. اما این ویدیو به ما یادآوری میکند که پیشرفت رباتها از آنچه فکر میکردیم سریعتر بوده است و خیلی زودتر از حد انتظار، باید انتظار ورود آنها را به محیطهای مختلف داشته باشیم.
ورود رباتهای چهارپا به محل کار
به غیر از بوستون داینامیکس، شرکتهای دیگری هم در زمینهی رباتیک به پیشرفتهای قابل توجهی دست پیدا کردهاند. یکی از آنها استارتآپ سوئیسی به نام ANYbotics است که با ربات چهارپا ANYmal توجهات زیادی را به خوب جلب کرد.
در سال ۲۰۱۸، این ربات به مدت یک هفته برای انجام کارهای نظارتی در یکی از بزرگترین پایگاههای دریایی توزیع برق در دریای شمال مشغول به کار شد. در این مدت این ربات باید ۱۶ مورد مختلف از جمله لولهها، سطح روغن و آب و دیگر موارد بصری و گرمایی را مورد بررسی قرار میداد.
روزبهروز به نگرانیهای مربوط به از دست رفتن شغلها و جایگزینی آنها توسط رباتها افزوده میشود اما چنین چیزی نشان میدهد که این موضوع دیگر فرضی نیست و خیلی زود باید آمادهی خداحافظی با بسیاری از شغلها شویم.
فروش نقاشی خلق شده توسط هوش مصنوعی در حراجی
در حوزههای آماری و مالی به حضور گسترده هوش مصنوعی تا حد زیادی عادت کردهایم؛ ولی در رابطه با حوزههایی مثل هنر که به نظر ما فقط انسانها از پس آن برمیآیند، انتظار نداریم که هوش مصنوعی بتواند خودی نشان دهد. اما در ماه اکتبر، یک نقاشی خلق شده توسط هوش مصنوعی در حراجی معتبر کریستی به فروش رسید. این پرتره توسط یک نوع الگوریتم تحت عنوان «شبکههای تقابلی رقابتی» (GAN) خلق شده است.
این نقاشی که نام آن «پرتره ادموند بلامی» است در ابتدا تخمین زده میشد بین قیمت ۷ تا ۱۰ هزار دلار به فروش برود. اما در کمال تعجب، فردی با پرداخت ۴۳۲ هزار دلار آن را خریداری کرد. به نظر میرسد افراد علاقهی زیادی به نقاشیهای خلق شده هوش مصنوعی دارند. شاید هم گمان میکنند با انجام این کار، بعد از انقلاب ماشینها از حملات آنها در امان میمانند!
بیشتر بخوانید: چگونه کد یک نوجوان منجر به خلق نقاشی ۴۳۲ هزار دلاری شد
کمپانی انویدیا یک شهر را خلق کرد
در آینده، هوش مصنوعی بخش اعظمی از شهرها را طراحی خواهد کرد ولی هنوز با چنین آیندهای فاصلهی زیادی داریم. اما در سال ۲۰۱۸، دیدیم که هوش مصنوعی میتواند مدل سهبعدی مناطق شهری را به راحتی خلق کند.
مدتی قبل در کنفرانس انویدیا در شهر مونترال کانادا، مقامات و محققان انویدیا از تکنولوژیای پردهبرداری کردند که با بهرهگیری از ویدیوهای ضبط شده توسط اتومبیلهای خودران میتواند صحنههای رندر شده از مناطق شهری را خلق کند. چنین الگوریتمهایی میتوانند در بخشهای مختلف مانند آموزش رانندگی به اتومبیلهای خودران یا کم کردن فشار کار طراحان بازیها مورد استفاده قرار بگیرند. در حال حاضر، طراحان بازیهایی مانند GTA باید هزاران ساعت صرف طراحی جزئیات مناطق شهری کنند ولی به لطف این تکنولوژی، کار آنها بسیار سادهتر میشود.
مکالمه طبیعی گوگل دوپلکس با انسان
در چند سال گذشته، به لطف وجود دستیارهای دیجیتالی مانند گوگل اسیستنت، الکسا و سیری، «حرف زدن» با هوش مصنوعی به یک موضوع عادی بدل شده ولی با این وجود، انتظار چنین پیشرفتی را نداشتیم. در کنفرانس ۲۰۱۸ گوگل I/O، این شرکت از دوپلکس پردهبرداری کرد که خیلی عادی و راحت میتواند با انسانها برای انجام وظایف سادهای مانند رزرو رستوران صحبت کند.
نکتهی قابل توجه در رابطه با این تکنولوژی این است که طرف مقابل اصلاً متوجه انسان نبودن منبع صدا نشد. گوگل برای طبیعی کردن مکالمه، عبارتهایی مانند «هممم» و «آها» تعبیه داده است. این تکنولوژی از مدتی قبل برای تعدادی از کاربران گوشیهای پیکسل ارائه شده و آنها میتوانند از قابلیتهای شگفتانگیز این هوش مصنوعی بهره ببرند.
تقلید چهره با استفاده از تکنولوژی دیپ فیک
در سال ۲۰۱۸، بارها کلیدواژهی «دیپ فیک» (deep fake) در خبرهای مختلف تکرار شد که با استفاده از آن میشد ویدیوهایی با بهرهگیری از یک چهره و بدن فردی دیگر خلق کرد. در جدیدترین پیشرفت به دست آمده، محققان دانشگاه کارنگی ملون موفق به توسعهی الگوریتمهایی شدهاند که میتواند حرکات لب مثلا دونالد ترامپ را به چهره باراک اوباما منتقل کند یا مثلاً حرفهای جان اولیور از زبان استیون کولبرت بیان شود. در همین زمینه باید به پیشرفتهای به دست آمده در زمینهی تقلید صدا هم اشاره کنیم که با ترکیب این تکنولوژی، میتوان ویدیوهایی را خلق کرد که فرد موردنظر با صدای خود سخنان خاصی را بر زبان میآورد. این تکنولوژیها نگرانیهای زیاد ایجاد کرده و باید ببینیم در سال ۲۰۱۹ تا چه حدی پیشرفت میکنند.
ورود رباتهای دلیوری به خیابان
در سال ۲۰۱۸، شرکتهای زیادی در زمینهی توسعهی رباتهای دلیوری به پیشرفت خوبی دست پیدا کردند. در این میان، شرکت Starship Technologies بعد از جذب سرمایه قابل توجه، بالاخره موفق شد این رباتها را روانهی خیابانها کند. در حال حاضر، در برخی از شهرهای آمریکا، تعداد زیادی از این رباتها قادر به حمل کالا در مسافتهای کوتاه هستند. با استفاده از یک اپلیکیشن، گیرنده موردنظر میتواند زمان تحویل کالا را مشخص کند و مسیر حرکت آن را بهصورت زنده مشاهده کند.
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد هوش مصنوعی؛ تاریخچه، تعاریف و کاربردها
منبع: Digital Trends