هرآنچه در مورد پروژه متن‌باز اندروید (AOSP) می‌دانیم

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
پروژه متن باز اندروید

یکی از مهم‌ترین نقاط قوت اندروید، و منشأ برخی از سرخوردگی‌های گاه‌به‌گاه، تنوع گسترده نرم‌افزاری آن است. سامسونگ، هواوی، سونی و حتی خود گوگل هم رویکرد متفاوتی در قبال هسته اصلی اندروید در پیش می‌گیرند و ایده‌های گوناگونی را عملی می‌کنند. این باز بودن دست شرکت‌ها برای انجام کارهای مختلف، به لطف وجود پروژه متن باز اندروید یا AOSP محقق شده است.

AOSP یک پروژه توسعه سیستم‌عامل متن‌باز است که توسط گوگل مدیریت می‌شود. هرکسی می‌تواند کدها و راهکارهایی برای مخزن اصلی پروژه ارائه دهد اما گوگل بر جهت‌گیری کلی و بخش اعظم توسعه آن نظارت دارد. گوگل همچنین هر ساله در کنفرانس توسعه‌دهندگان خود موسوم به I/O نسخه جدید سیستم‌عامل موردنظر را معرفی می‌کند.

پروژه متن باز اندروید

پروژه متن باز اندروید علاوه بر اینکه مشارکت در توسعه را امکان‌پذیر می‌کند، به دلیل استفاده از مجوز نرم‌افزارهای متن‌باز به‌صورت رایگان می‌توان از آن استفاده کرد. به همین خاطر تولیدکنندگانی مانند سامسونگ و سایرین آزاد هستند تا پروژه را برای اهداف خود تغییر دهند. با این حال، بیشتر تولیدکنندگان نسخه‌های دیگری از AOSP را از طرف سازندگان تراشه‌ها مانند کوالکام دریافت می‌کنند. این موضوع به سازگاری اندروید با سخت‌افزارهای موردنظر سازندگان برمی‌گردد که در ادامه بیشتر به این موضوع می‌پردازیم. در هر صورت، گوگل از این قول و قرار کاملا راضی است زیرا توسعه‌دهندگان را تشویق می‌کند تا از اندروید برای طیف وسیعی از گجت‌های متصل به اینترنت استفاده کنند. در عوض، هرکدام از شرکت‌ها به اصلاح و بهبود سیستم‌عامل کمک می‌کنند. این یک همکاری دو سر برد محسوب می‌شود.

درون پروژه متن باز اندروید

پروژه متن باز اندروید

همان‌طور که احتمالا می‌دانید، سیستم‌عامل‌ها نرم‌افزارهای بسیار پیچیده‌ای هستند و اندروید هم از این قاعده مستثنا نیست. AOSP طیف وسیعی از لایه‌های نرم‌افزاری درون سیستم‌عامل را پوشش می‌دهد تا توسعه‌دهندگان و تولیدکنندگان بتوانند از امکانات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری متنوعی بهره ببرند.

لایه‌های «سطح پایین‌تر» جایی هستند که سازندگان گجت‌ها، سیستم‌عامل را برای کار با سخت‌افزار موردنظر خود آماده می‌کنند. به‌عنوان مثال، کرنل لینوکس بخش مرکزی مربوط به سیستم‌عامل است که منابع پردازنده، حافظه سیستم و شبکه را مدیریت می‌کند تا اپلیکیشن‌ها و سرویس‌ها بتوانند اجرا شوند. لایه انتزاعی سخت‌افزار (HAL) به‌عنوان یک پل برای API های مختلف و قطعات سخت‌افزاری گجت مانند میکروفون، اسپیکر و دیگر بخش‌ها انجام وظیفه می‌کند.

لایه‌های «سطح بالاتر» هم توسط توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این توسعه‌دهندگان با بهره‌گیری از کتابخانه‌ها و فریم‌ورک‌های اندروید می‌توانند برای توسعه اپلیکیشن‌های خود از امکانات نرم‌افزاری متنوع فراهم شده در سیستم‌عامل بهره ببرند. در این میان Android Runtime به‌عنوان رابط بین نرم‌افزار و سخت‌افزار انجام وظیفه می‌کند.

پروژه متن باز اندروید

همان‌طور که در تصویر بالا می‌توانید ببینید، ترکیب این دو بخش پروژه متن باز اندروید را تشکیل می‌دهد که یک فضای کامل برای سخت‌افزار اندروید و توسعه‌دهندگان نرم‌افزار است.

با این وجود، AOSP صرفا یک مجموعه کد در حال رشد نیست. گوگل همچنین ابزارهای طراحی و توسعه را به‌عنوان بخشی از پروژه ارائه می‌دهد. گوگل همچنین میزبان مجموعه‌ای از ابزارهای آزمایشی است تا توسعه‌دهندگان با خیال راحت بتوانند از جدیدترین امکانات اندروید بهره ببرند.

بیشتر بخوانید: اگر شرکت‌های چینی گوگل پلی استور را کنار بگذارند چه اتفاقاتی می‌افتد؟

AOSP در برابر اندروید

پروژه متن باز اندروید

پروژه متن باز اندروید اغلب موارد با اندروید خالص اشتباه گرفته می‌شود ولی چنین مقایسه‌ای حق مطلب را به خوبی ادا نمی‌کند. AOSP با وجود تمام امکاناتی که دارد، شامل موارد موردنیاز برای گوشی هوشمند تکمیل شده نیست. باید خاطرنشان کنیم AOSP نمی‌تواند درایورهای مرکزی را برای انواع پیکربندی‌های سخت‌افزاری ارائه دهد. منظور ما از درایور مرکزی، همان فریمور موردنیاز برای سخت‌افزارهای متنوع از پردازنده گرفته تا دوربین است. تولیدکنندگان گوشی‌ها و تراشه‌ها مانند کوالکام و سامسونگ باید این درایورها را در نسخه اندروید موردنظر خود قرار دهند. یکی از دلایل طولانی شدن راه‌یابی نسخه‌های جدید AOSP به گوشی‌ها به همین موضوع برمی‌گردد.

همچنین باید بگوییم که پروژه متن باز اندروید فاقد مجموعه سرویس‌ها و برنامه‌های گوگل شامل یوتیوب، مرورگر کروم و حتی پلی استور است. این مجموعه نرم‌افزارها به‌طور جداگانه به‌عنوان سرویس‌های موبایل گوگل در اختیار شرکت‌های سازنده قرار می‌گیرد. هر سازنده‌ای که خواستار این سرویس‌ها و اپلیکیشن‌های گوگل است، باید درخواست مجوز ارائه دهد و آزمایش‌هایی برای سازگاری پشت سر بگذارد. یکی دیگر از شرایط دریافت این مجوز، تعبیه اپلیکیشن‌های مذکور پیش از عرضه گوشی‌ها است تا کاربران نیازی به دانلود جداگانه آن‌ها نداشته باشند.

گوگل

بعد از آغاز درگیری تجاری بین آمریکا و چین و تحریم شدن هواوی، اهمیت تمایز بین AOSP و سرویس‌های گوگل بیش‌ازپیش نمایان شده است. به همین خاطر گوشی‌های جدید هواوی بدون سرویس‌های گوگل روانه‌ی بازار می‌شوند. هواوی برای حل این مشکل، مشغول توسعه سرویس‌های موبایل خود است.

بیشتر بخوانید: HMS چیست؟ هرآنچه که باید در مورد سرویس‌های موبایل هواوی بدانید

آینده پروژه متن باز اندروید

AOSP به لطف تلاش گسترده هزاران توسعه‌دهنده در سرتاسر جهان، همچنان به‌عنوان پایه و اساس موفقیت اندروید انجام وظیفه می‌کند. با اینکه قرار نیست گجت‌های اندروید به این زودی‌ها جایی بروند، اما گوگل در حال حاضر مشغول توسعه جایگزین آن در آینده است.

گوگل

گوگل فیوشا برای اولین بار در آگوست ۲۰۱۶ در گیت‌هاب ظاهر شد. هنوز در مورد فیوشا و اینکه چه زمانی برای مصرف‌کنندگان آماده می‌شود، اطلاعات زیادی نداریم. با توجه به شواهد موجود، این سیستم‌عامل در مقایسه با اندروید برای طیف وسیع‌تری از گجت‌ها طراحی شده است. از دیگر تفاوت‌ها هم باید وجود هسته غیر لینوکسی اشاره کنیم و همچنین از زبان برنامه‌نویسی دارت پشتیبانی می‌کند که توسط گوگل توسعه پیدا کرده است. در حال حاضر فیوشا هم مانند اندروید یک پروژه نرم‌افزاری متن‌باز محسوب می‌شود و امیدواریم در آینده هم این‌گونه باقی بماند.

بیشتر بخوانید: ظهور و سقوط مهم‌ترین رقبای اندروید در یک دهه اخیر

منبع: Android Authority



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما