موشک شرکت خصوصی iSpace چین با موفقیت به مدار زمین رسید
شرکت iSpace روز پنجشنبه با موفقیت پرتابگر خود را به مدار زمین ارسال کرد و تبدیل به اولین شرکت فضایی خصوصی چین شد که توانسته محمولهای را به مدار زمین برساند. شرکت iSpace پرتابگر هایپربولا ۱ (Hyperbola-1) را از یک سایت پرتاب در صحرای گبی چین به فضا پرتاب کرد. در این ماموریت یک ماهواره رادیویی آماتوری، یک محموله مرتبط با تلویزیون مرکزی چین و سه محموله کوچک دیگر وارد مدار ۳۰۰ کیلومتری زمین شدند.
پیش از این شرکتهای فضایی خصوصی Landspace و OneSpace در تلاشهای خود برای رسیدن به مدار شکست خورده بودند.
موشک هایپربولا ۱ از سه مرحله سوخت جامد تشکیل شده و مرحله چهارم آن از سوخت مایع بهره میبرد. ارتفاع موشک هایپربولا ۱ نزدیک به ۲۱ متر است.
شرکت iSpace چین تا کنون توانسته صد میلیون دلار سرمایه جذب کند. این شرکت دور جدید جذب سرمایهگذاران را نیز آغاز کرده است و در حال طراحی و توسعهی نسل جدید موشک هایپربولا است.
شرکتهای فضایی خصوصی چین پس از تغییر سیاستهای دولت این کشور از سال ۲۰۱۴ روندی رو به رشد داشتهاند. دولت چین در حال حاضر از چنین شرکتهایی حمایت میکند.
رشد فعالیتهای فضایی در قاره کهن
شرکتهای فضایی خصوصی نسبتا پرتعدادی در چین فعالیت میکنند. کمپانیهایی که تلاش دارند تا به فناوریهای جدید فضایی دست پیدا کنند.
تا به این جا موشکهای شرکتهای چینی از سوخت جامد استفاده میکردند. در حال حاضر اما فعالیت این شرکتها روی ساخت موشکهای بزرگتر و با سوخت مایع متمرکز شده است. تعدادی از این شرکتها ساخت موشکهایی با قابلیت استفادهی مجدد، همچون موشکهای شرکت اسپیسایکس، را نیز در برنامه دارند.
شرکت iSpace اکنون در حال طراحی و تست موشک هایپربولا ۲ است. این پرتابگر میتواند محمولهها را به مدار پانصد کیلومتری زمین برساند. این پرتابگر در سال ۲۰۲۱ به صورت آزمایشی به فضا ارسال خواهد شد.
شرکتهای فضایی دیگر در کشور چین نیز به شدت در حال تلاش برای عقب نماندن در این رقابت هستند. پرتابگرهای مختلفی در ماههای اخیر تست شده و خواهند شد. این در حالی است که سازمان فضایی چین هم به شکلی قدرتمند در عرصهی فعالیتهای فضایی به پیش میرود. چین در ابتدای سال جاری میلادی فضاپیمایی را به نیمه پنهان ماه ارسال کرد. در این ماموریت برای اولین بار فضاپیمایی در نیمه پنهان ماه فرود آمد.
فعالیتهای فضایی در قاره آسیا رو به رشد است و کشورهای دیگری همچون هند و ژاپن هم برنامههای مختلفی برای کاوش فضا دارند.
عکس کاور: پرتاب موشک هایپربولا ۱.
Credit: iSpace