اسپیسایکس یک دستیار هوشمند را به سمت ایستگاه فضایی پرتاب کرد
شرکت فضایی اسپیسایکس (SpaceX) دیروز محمولهای را به لطف موشک فالکون ۹ خود، که برای بار دوم استفاده میشود، به سمت ایستگاه بینالمللی فضایی پرتاب کرد. دیروز صبح موشک فالکون ۹ از فلوریدا به فضا پرتاب شد تا ماموریت ارسال یک بسته برای ناسا را به انجام برساند؛ بستهای که کپسول «دراگون» (Dragon) اسپیسایکس بود. بستهی دراگون قرار است روز دوم جولای یعنی دوشنبه به ایستگاه بینالمللی فضایی برسد.
مرحلهی اول موشک دو مرحلهی فالکون ۹ برای بار دوم بود که به فضا پرتاب میشود. کپسول دراگون هم در سال ۲۰۱۶ یک بار دیگر به ایستگاه بینالمللی فضایی سفر کرده بود.
با این حال، شرکت اسپیسایکس سعی نکرد تا پیشران فالکون ۹ را برای بار دوم فرود بیاورد تا دوباره از آن استفاده کند. این پیشران از نوع Block 4 موشک فالکون ۹ است، در حالی که شرکت اسپیسایکس به استفاده از مدل جدیدتر Block 5 روی آورده است. در نتیجه پیشران فالکون ۹ در داخل اقیانوس رها شد. پرتاب دیروز صبح همچنین آخرین پرتاب یک موشک فالکون ۹ مدل Block 4 بود.
تا به امروز شرکت اسپیسایکس توانسته است ۲۵ پیشران را فرود بیاورد و همچنین ۱۴ عدد از آنها را برای بار دوم دوباره پرتاب کند. هدف بلند مدت شرکت اسپیسایکس این است که تمام موشکهای خود را برای چند بار استفاده کند. برای اولین بار نیست که اسپیسایکس پیشران یک فالکون ۹ و یک کپسول دراگون را دوباره استفاده میکند و به ISS میفرستد. در دی ماه سال گذشته هم این شرکت کپسول دراگون را برای بار دوم به ایستگاه بینالمللی فضایی فرستاده بود.
محمولهای برای دانشمندان
اگر همه چیز به خوبی پیش رود، کپسول دراگون صبح روز دوشنبه به ایستگاه بینالمللی فضایی میرسد. فضانوردان این ایستگاه فضایی سپس کار خود را برای خالی کردن بار کپسول دراگون شروع میکنند؛ محمولهای که ۲۷۰۰ کیلوگرم وزن دارد. بیش از نیمی از این محموله، اگر بخواهیم دقیق بگوییم ۱۷۵۷ کیلوگرم آن، تجهیزات تحقیقاتی است.
یکی از تجهیزات اصلی فرستاده شده توسط پرتاب دیروز صبح، وسیلهای برای اندازهگیری دمای گیاهان اطراف زمین است؛ آن هم با دقت چند دهم درجه. این دستگاه که ECOSTRESS نام دارد و به دانشمندان کمک میکند تا چگونگی رفتار گیاهان در مقابل گرما و از دست دادن آب را بررسی کنند. این دستگاه همچنین در تشخیص موجهای گرمایی و فعالیتهای آتشفشانها و آتش گرفتن جنگلها به کمک دانشمندان ناسا خواهد آمد.
دستگاه دیگری هم با کپسول دراگون به ایستگاه بینالمللی فضایی فرستاده شده است تا به کمک آن، چگونگی استفاده از سلولهای ساخته شده در محیط کم جاذبه برای ساخت داروهای درمان سرطان، بررسی شود.
شاید جالبترین محمولهی فرستاده شده روی کپسول دراگون «سایمون» (CIMON) باشد. سایمون که مخفف Crew Interactive Mobile Companion است توسط آژانس فضایی آلمان و شرکت هوافضایی هلندی ایرباس ساخته شده است. سایمون یک منشی هوشمند برای فضانوردان است که هوش مصنوعی واتسون شرکت IBM برای فعالیت استفاده میکند. سایمون میتواند ببیند، بشنود و صحبت کند. ماموریت سایمون در ایستگاه بینالمللی فضایی، به تصویر کشیدن همکاری انسان و هوش مصنوعی برای شکلگیری یک رابطه به کمک تکنولوژی است.
استقرار یک ماهه
کپسول دراگون برای مدت یک ماه به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل خواهد بود و نهایتا به زمین بازخواهد گشت. این کپسول در روز دوم آگوست به داخل اقیانوس خواهد افتاد. البته آن را داخل اقیانوس رها نخواهند کرد و یک کشتی سراغ آن خواهد رفت.
قرار است در بازگشت کپسول دراگون به زمین، ۱۲۹۷ کیلوگرم تجهیزات تحقیقاتی داخل آن قرار بگیرد. کپسول دراگون تنها فضاپیما فعالی است که میتواند به سمت زمین بازگردد و از جو زمین، جان سالم به در ببرد.
پرتاب دیروز اسپیسایکس، پانزدهمین پرتاب این شرکت برای ارسال و دریافت منابع ایستگاه بینالمللی بود. این پرتابها طی قراردادی چند میلیارد دلاری که ناسا با اسپیسایکس دارد انجام میشود.
ماموریت دیروز CRS-15 نام داشت. سه حرف CRS مخفف Commercial Resupply Service یا «سرویس تجاری تامین منابع» است. اسپیسایکس برنامه دارد تا از نسل اول کپسول دراگون تا ماموریت CRS-20 استفاده کند. پس از این ماموریت، اسپیسایکس کپسول خود را به نسل دوم دراگون تغییر خواهد داد.
نسل بعدی کپسول دراگون، که به اسم دراگون ۲ (Dragon 2) شناخته میشود، قرار است نه تنها کپسولی برای حمل بار باشد، بلکه در سفرهای خود به حمل و نقل انسان از ایستگاه بینالمللی فضایی هم کمک کند. کپسول دراگون ۲ طی یک قرارداد دیگر برای ناسا ساخته میشود.
منبع: Space.com