پرتاب دومین سری از ماهوارههای استارلینک اسپیسایکس
شرکت اسپیسایکس روز گذشته دومین مجموعه از ماهوارههای استارلینک را به فضا فرستاد و ۶۰ ماهوارهی دیگر را با موشک فالکون ۹ روانهی مدار زمین کرد.
پس از پرتاب موفقیتآمیز ماهوارهها مرحلهی اول موشک فالکون ۹ بدون مشکلی به صورت عمودی روی سکوی شناور در دریا فرود آمد. مرحلهی اول موشکهای فالکون ۹ برای ده بار استفاده طراحی شدهاند و این چهارمین فرود موفقیتآمیز این موشک خاص بود.
محمولهی این موشک ۶۰ ماهواره استارلینک بود. دومین مجموعه از ماهوارههای شرکت اسپیس ایکس که با هدف پوشش سراسری اینترنت به فضا پرتاب شدند.
ایدهی اسپیسایکس راهاندازی سرویس اینترنت ماهوارهای پرسرعتی است که تمام نقاط زمین را تحت پوشش قرار دهد. البته در حال حاضر نیز امکان استفاده از اینترنت ماهوارهای در نقاط دورافتادهی زمین وجود دارد، اما با قیمتی بسیار بالا و سرعتی پایین. هدف اسپیسایکس تغییر این دو مورد است.
علاوه بر این سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک قرار است رقیبی برای دیگر سرویسهای اینترنت نیز باشد و تنها به نقاط دورافتاده و بدون پوشش اینترنت محدود نخواهد بود.
سرویسهای اینترنت ماهوارهای کنونی از ماهوارههایی که در مدار زمینثابت و در ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری قرار دارند بهره میبرند. به این ترتیب فاصلهی زیاد ماهوارهها از زمین باعث میشود که سرعت ارسال و دریافت اطلاعات تا حد زیادی کاهش پیدا کند و بیشتر شبیه به اینترنت دیال آپ باشد!
ماهوارههای استارلینک اما در ارتفاع حدودا ۵۵۰ کیلومتری از سطح زمین قرار میگیرند و با استفاده از تعداد زیادی از آنها مشکل سرعت کم اینترنت حل خواهد شد.
اسپیسایکس تا به این جا مجوز ارسال ۱۲ هزار ماهواره به مدار را دریافت کرده است و درخواست تازهای نیز برای افزایش این عدد به ۳۰ هزار ارائه کرده است.
اینترنت ماهوارهای استارلینک در حال حاضر و تنها با ۶۰ ماهواره در حد بسیار محدودی کار میکند! چندی پیش ایلان ماسک برای اولین بار با استفاده از اینترنت استارلینک توییتی را منتشر کرد. طبق اعلام مدیران اسپیسایکس سرویس اینترنت استارلینک در اواسط سال ۲۰۲۰ در آمریکا آغاز به کار خواهد کرد. با این حال از توییت تا ویدئو ۴K راهی طولانی پیش روی این شرکت فضایی خصوصی است.
نگرانیهای منجمان
واقعیت این است که همه چیز در این پروژهی بزرگ مطابق میل همه کس نیست! بسیاری از منجمان نگرانیهایی جدی از اجرایی شدن چنین طرحی دارند. چرا که تعداد بسیار زیاد ماهوارهها در مدار میتواند رصدهای منجمان حرفهای را با مشکلاتی مواجه کند و از سوی دیگر لذت رصد آسمان شب را از منجمان آماتور بگیرد.
پس از ارسال اولین مجموعه از ماهوارههای استارلینک به فضا زنجیرهی ماهوارهها به راحتی و با چشم غیرمسلح در آسمان قابل مشاهده بود. مسئلهای که باعث نگرانی منجمان حرفهای شد.
پس از این ماجرا و بیانیهی اتحادیه بینالمللی نجوم در این باره ایلان ماسک و اسپیسایکس تلاش کردند تا به منجمان اطمینان دهند پس از قرارگیری ماهوارهها در مدار اصلی این مشکل برطرف خواهد شد. همچنین ایلان ماسک از تیم استارلینک خواسته تا ضریب بازتاب (آلبدو) ماهوارهها را کاهش دهند.
اکنون منجمان مشتاقانه منتظرند تا این مسئله را به دقت بررسی کنند و ببینند آیا تغییری در نور ماهوارهها ایجاد شده یا نه.
با این حال هنوز هزاران ماهواره باید به فضا پرتاب شوند و بررسی جامع این مسئله به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
از سوی دیگر افزایش بسیار زیاد تعداد ماهوارهها در مدار زمین احتمال برخورد ماهوارهها به یکدیگر را افزایش میدهد. مسئلهای که میتواند مقدار قابل توجهی زباله فضایی را وارد مدار کند. هر چند که اسپیسایکس طرحهایی را برای جلوگیری از این مشکل نیز در نظر دارد.
این در حالی است که اسپیسایکس در این راه تنها نیست و شرکتهای دیگری همچون وانوب و آمازون نیز برنامههای مشابهی را دنبال میکنند.
عکس کاور: تصویری از پرتاب ماهوارههای استارلینک با موشک فالکون ۹ شرکت اسپیسایکس.
Credit: SpaceX
درود ، واقعا خسته نباشند ، خیلی توانایی میخواد ، که نیرو های رشته های کامپیوتر زیر مجموعه نرم افزار و سخت افزار و الکترونیک و مکانیک و مکاترونیک و غیره … رو دور هم جمع کنند و با فکر و هزینه و پشتیبانی هم به هدف برسند هم به رشته های کشور بهاء بدهند که همه برای به رسیدن تلاش کنند و سواد کسب کنند ، و موفقیت شغلی داشته باشندو تیم موفقی باشند ، موفقیت در گرو کسانی هست که تلاش و پیشرو را از متخصصین و مهندسین که با خروج از دانشگاه ها جذب میکنند ، هر چند رشته ربطی ندارد ، که در حیطه های دگر هم موفقیت کسب نکرد اما باز رشته تاثیر خودش را دارد ، در پیشرو بودن
امیدوارم اطمینان واهی نداده باشند و مشکلی برای رصد آسمان شب ایجاد نکنند.