درمان جوش صورت؛ از روش‌های خانگی تا درمان‌های دارویی و پزشکی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲۴ دقیقه
روش‌هایی برای رها شدن از جوش

ظاهر شدن جوش روی صورت دقیقا قبل از یک مراسم مهم کابوس همه‌ی ما است. جوش یا آکنه یک عارضه‌ی رایج و آزاردهنده است که این روزها نوجوانان و جوانان زیادی با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. نوع پوست، رنگ پوست، سبک زندگی و سابقه‌ی ژنتیکی افراد با یکدیگر متفاوت است که این موضوع باعث شده هر کس به یک روش خاص برای از بین بردن جوش‌‌های خود نیاز پیدا کند. با این حال یک سری نکات وجود دارند که همه‌ی افرادی که پوستشان دچار جوش است، باید رعایت کنند. در این مقاله‌ از دیجی‌کالا مگ از زبان متخصصان پوست با شما صحبت می‌کنیم و نکاتی را در اختیارتان قرار می‌دهیم که به برطرف شدن جوش کمک می‌کنند. اگر شما هم از جوش‌های خود خسته شده‌اید، مقاله‌ی امروز را از دست ندهید و تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

انواع جوش صورت و علت آن‌ها

برخلاف تصور بسیاری از افراد آکنه‌ی پوستی می‌تواند باعث بروز انواع جوش صورت و بدن شود که علت بروز،‌ ظاهر و نحوه‌ی درمان هر کدام با دیگری متفاوت است.

نوع جوش ظاهر جوش علت بروز جوش نحوه‌ی درمان
جوش‌های سرسیاه

نقاط تیره رنگ و سر باز روی سطح پوست

اکسیداسیون چربی و تجمع سلول‌های مرده

پاکسازی عمیق و لایه‌برداری منظم پوست

جوش‌های سرسفید برجستگی‌های کوچک و سفید بدون سر

تجمع چربی و سلول‌های مرده در منافذ پوست

شست‌وشوی ملایم با شوینده‌های ضد جوش و لایه‌برداری منظم پوست
جوش‌های پاپول

برجستگی‌های قرمز و بدون چرک

عفونت و التهاب منافذ پوستی

استفاده از محصولات ضد التهاب و مراجعه به پزشک متخصص در صورت تشدید جوش‌ها

جوش‌های پاسچول برجستگی قرمز همراه با چرک شکسته شدن دیواره‌ی منافذ روی پوست در اثر التهاب مصرف محصولات پوستی آنتی باکتریال و آنتی بیوتیک‌های خوراکی زیر نظر پزشک متخصص
جوش‌های ندولار برجستگی‌های بزرگ،‌ سفت و ملتهب التهاب پوست در اثر انسداد منافذ و بزرگ شدن آن‌ها مراجعه به پزشک متخصص و مصرف داروهای موضعی و خوراکی قوی
جوش‌های کیستیک برجستگی‌های بزرگ، دردناک و عمیق انسداد منافذ با ترکیبی از باکتری،‌ سبوم اضافی و سلول‌های مرده‌ی پوست مراجعه به پزشک متخصص و مصرف داروهای خوراکی و موضعی قوی
جوش‌های هورمونی معمولا در خط فک، اطراف دهان و چانه به شکل برجستگی‌های ملتهب و قرمز تغییرات هورمونی به دلایل مختلفی چون قاعدگی و استرس تغییر رژیم غذایی و استفاده از داروهای هورمونی تحت نظر پزشک متخصص

۱. صورتتان را هر روز بشویید

اولین و مهم‌ترین نکته برای رسیدن به پوستی بدون جوش، شستن روزانه‌ی صورت است. پاکسازی پوست در صبح و شب بهترین روش برای از بین بردن جوش به شمار می‌رود. یک بار صبح که از خواب بیدار می‌شوید باید صورتتان را بشویید و یک بار هم شب. با شستن صورت در صبح تمام سلول‌های پوستی مرده که طی شب روی پوست ریخته‌اند، از بین می‌روند.

با شستن صورت در شب هم تمام آلودگی‌ها و کثیفی‌هایی که طی روز روی پوست جمع شده‌اند برطرف می‌شوند. گاهی اوقات آن‌قدر خسته هستیم که بی‌خیال شستن صورتمان در پایان شب می‌شویم.

هرچند بهتر است تحت هر شرایطی صورتتان را دو بار در روز بشویید، با این حال اگر هر از گاهی شب خیلی خسته بودید و حوصله‌ی شستن صورت خود را نداشتید، به کمک دستمال مرطوب کثیفی و آلودگی‌های روی پوستتان را پاک کنید. دقت کنید که نباید این کار را تبدیل به عادت کنید.

۲. پوستتان را بیش از حد لایه‌برداری نکنید

به احتمال زیاد درباره‌ی مزایای لایه‌برداری پوست زیاد شنیده‌اید. با وجود اینکه لابه‌برداری پوست اهمیت زیادی دارد، اما نباید در انجام آن زیاده‌روی کنید. لایه‌برداری روزانه‌ی پوست با محصولات لایه‌بردار به جای اینکه برای پوست مفید باشد، به پوست آسیب می‌رساند. زیاده‌روی در لایه‌برداری می‌تواند منجر به قرمزی، التهاب و حساسیت پوست شود.

لایه‌برداری زیاد بخشی از پوست که دچار جوش است، باعث از بین رفتن سلول‌های پوستی سالم می‌شود. باید لایه‌برداری را با ملایمت انجام دهید. نباید بیشتر از دو تا سه بار در هفته پوستتان را لایه‌برداری کنید.

۳. حوله‌ی صورتتان را به‌طور مرتب عوض کنید

استفاده از حوله‌ی کثیف باعث انتقال باکتری‌ها به پوست می‌شود و بروز جوش‌های بیشتر را به دنبال دارد. این بدین معنی نیست که هر بار که می‌خواهید صورتتان را بشویید، باید از یک حوله‌ی جدید استفاده کنید. عوض کردن حوله دو تا سه بار در هفته کافی است.

۴. زمانی که ورزش می‌کنید، آرایش نکنید

قبل از اینکه ورزش کنید، صورتتان را به‌طور کامل بشویید و آرایشتان را پاک کنید. این کار احتمال بروز جوش را به حداقل می‌رساند. زمانی که ورزش می‌کنید، طبیعتا عرق می‌کنید. اگر روی پوستتان آرایش داشته باشید، عرق نمی‌تواند روی سطح پوست بیاید، چون لوازم آرایشی منافذی که عرق از آن‌ها آزاد می‌شود را مسدود می‌کنند. عرق، آلودگی‌ها و باکتری‌های جمع شده در منافذ باعث بروز جوش می‌شوند‌.

۵. صورتتان را بعد از ورزش کردن بشویید

بعد از ورزش کردن یا هر فعالیتی که باعث عرق کردن می‌شود، با یک کلینزر لایه‌بردار صورتتان را بشویید تا منافذ تمیز شوند و چربی اضافی از روی پوستتان پاک شود. زمانی که ورزش کردنتان تمام شد، صورت خود را با یک پاک‌کننده‌ی حاوی سالیسیلیک اسید تمیز کنید. اگر روی بدنتان (به‌طور مثال کمر و پشت خود) جوش دارید، بعد از ورزش کردن حتما دوش بگیرید.

نشان داده شده که اگر لباس‌های کثیف و عرقی برای مدت زیادی تنتان باشند، به احتمال بیشتری دچار جوش بدن و بثورات (راش) می‌شوید. باکتری‌هایی که روی پوست زندگی می‌کنند، می‌توانند در فولیکول‌های مو به دام بیفتند و منجر به التهاب شوند. بنابراین شستن صورت و بدن بعد از ورزش کردن و عرق کردن را فراموش نکنید.

۶. حواستان به رژیم غذایی خود باشد

دنبال کردن رژیم غذایی سالم

هر آنچه که می‌خوریم، به‌طور مستقیم روی پوست ما اثر می‌گذارد. هر ماده‌ی غذایی که منجر به افزایش سطح انسولین خون می‌شود، می‌تواند باعث التهاب و بدتر شدن جوش شود. سبزیجات دارای برگ سبز و سایر میوه‌ها و سبزیجات رنگی که سرشار از آنتی‌اکسیدان و مواد مغذی هستند، التهاب را کاهش می‌دهند و کیفیت پوست را بهبود می‌بخشند.

جالب است بدانید مطالعات مختلف به این نتیجه رسیده‌اند که تولید چربی در بدن بیماران مبتلا به جوش بالا و سطح آنتی‌اکسیدان موجود در بدنشان پایین است.

اگر می‌خواهید از شر جوش‌های خود خلاص شوید، مصرف محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست را به حدا‌قل برسانید، چون حاوی هورمون‌ها و آنتی‌بیوتیک‌هایی هستند که منجر به بدتر شدن جوش می‌شوند. سوپرفودهایی مثل تخم‌مرغ، مغزها، حبوبات و کینوا که سلامت پوست را بهبود می‌بخشند، در رژیم غذایی خود جای دهید.

۷. زیاد آب بخورید

درست است که نوشیدن ۸ لیوان آب در روز پوست شما را یک شبه از جوش‌ها پاک نمی‌کند، اما می‌تواند سلامت عمومی بدنتان را بهبود دهد. اگر بدنتان دچار کم‌آبی شود، گرفتار مشکلات زیادی خواهید شد. بنابراین همیشه همراه خودتان یک بطری آب داشته باشید و برای رفع تشنگی خود به سراغ نوشیدنی‌های مضر مثل نوشابه‌ و آب‌میوه نروید. این نوشیدنی‌ها حاوی قند و کافئین هستند و منجر به جوش می‌شوند.

۸. چای نعناع بنوشید

یک متخصص پوست عنوان کرد که نوشیدن دو فنجان چای نعناع در روز می‌تواند احتمال ابتلا به جوش را تا ۲۵ درصد کاهش دهد. در تعدادی از مطالعات نشان داده شده‌ که این چای خواص ضدالتهابی دارد و سطح تستوسترون را کاهش می‌دهد. گفته می‌شود که چای نعناع یک گزینه‌ی مناسب برای درمان جوش‌های هورمونی است.

۹. روبالشی خود را عوض کنید

روبالشی و روتختی کثیف باعث ایجاد جوش می‌شوند. یک یا دو بار در هفته روبالشی و روتختی خود را بشویید و با این کار از جمع شدن باکتری‌ها و انتقال آن‌ها به پوست جلوگیری کنید.

۱۰. صفحه‌ی موبایلتان را به‌طور مرتب تمیز کنید

صفحه‌ی موبایلتان را به‌طور مرتب تمیز کنید

هیچ کدام از ما نمی‌توانیم بدون تلفن همراه خود زندگی کنیم. در طول روز بارها و بارها به موبایل خود دست می‌زنیم که این موضوع باعث کثیف شدن آن می‌شود. به همین دلیل است که باید هر روز صفحه‌ی موبایل و سایر لوازم الکترونیکی پراستفاده را با پد الکلی ضدعفونی کنید.

یکی از متخصصان پوست توصیه می‌کند که تا جایی که امکان دارد، هنگام صحبت کردن با تلفن همراه آن را روی بلندگو بگذارید یا از هندزفری استفاده کنید تا موبایل با صورتتان تماس پیدا نکند.

۱۱. به صورتتان دست نزنید

بعضی از افراد عادت دارند مدام صورتشان را دستکاری کنند. اگر می‌خواهید جوش‌های صورتتان را از بین ببرید، دست‌هایتان را از صورت خود دور نگه دارید. دست‌های شما همیشه تمیز نیستند.

اگر به صورتتان دست بزنید، کثیفی‌ها و باکتری‌های زیر ناخن‌های دستتان به صورتتان منتقل شده و باعث افزایش جوش و عفونت می‌شوند. اگر جوش‌هایتان را دستکاری کنید و آن‌ها را بترکانید، جای جوش برای مدت طولانی روی پوستتان باقی می‌ماند.

۱۲. برای کاهش التهاب، روی جوش خود یخ بگذارید

یخ یا کمپرس یخ می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. به این منظور می‌توانید از کمپرس یخ استفاده کنید یا چند تکه یخ را در یک تکه پارچه‌ی تمیز بپیچید و آن را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه روی ناحیه‌ی دچار جوش قرار دهید‌. سپس آن را بردارید و بعد از چند ثانیه این کار را تکرار کنید.

۱۳. جوش‌هایتان را با خمیر دندان یا الکل تحریک نکنید

خمیر دندان برای درمان جوش

همه‌ی ما شنیده‌ایم که مالیدن خمیر دندان یا الکل روی جوش می‌تواند به درمان آن کمک کند، اما حقیقت این است که استفاده از این دو ترکیب روی پوست به جای درمان جوش صورت، منجر به تحریک و خشکی پوست می‌شود. به جای استفاده از خمیر دندان یا الکل، از داروهای بدون نسخه یا با نسخه‌ی پزشک که حاوی سالیسیلیک اسید یا بنزوئیل پراکسید هستند، برای درمان جوش صورت خود کمک بگیرید.

اگر به دنبال روش‌های طبیعی برای درمان جوش خود هستید، چند بار در روز چند قطره از روغن درخت چای را روی یک تکه پنبه بریزید و آن را روی نواحی مدنظر بمالید. حتما قبل از استفاده از روغن درخت چای، آن را با یک روغن حامل مخلوط کنید تا دچار حساسیت پوستی نشوید.

۱۴. حواستان به سطح استرس و خواب خود باشد

اگر به اندازه‌ی کافی نخوابید و استرس خیلی زیادی داشته باشید، دچار جوش می‌شوید. استرس می‌تواند تأثیرات وحشتناکی روی پوست داشته باشد و کم‌خوابی هم سلامت پوست را به خطر می‌اندازد. اگر خواب کافی نداشته باشید، سطح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) در بدنتان افزایش پیدا می‌کند که مشخص است این موضوع برای پوست خوب نیست.

متخصصان پوست توصیه می‌کنند برای کاهش سطح استرس خود هر کاری که از دستتان برمی‌آید را انجام دهید. بعضی از افراد برای پایین آوردن سطح استرس خود از روش‌هایی مثل گوش دادن به موسیقی، دوش گرفتن، ورزش کردن یا خوابیدن کمک می‌گیرند. شما هم می‌توانید این روش‌ها را امتحان کنید.

۱۵. از محصولات مناسب برای مراقبت از موهایتان استفاده کنید

اگر در ناحیه‌ی پیشانی جوش زیادی دارید، علت این موضوع می‌تواند استفاده از محصولات نامناسب برای مراقبت از مو باشد. اگر انواع روغن‌ مو، شامپوی خشک و سایر محصولات را به‌طور کامل از موهایتان پاک نکنید، پوستتان دچار آکنه خواهد شد.

هنگام آبکشی مو، حواستان باشد باقیمانده‌ی شامپو و سایر محصولاتی که استفاده کرده‌اید را به‌طور کامل از موهای خود پاک کنید. این محصولات ممکن است باعث مسدود شدن منافذ در اطراف خط رویش مو شوند.

۱۶. مکمل زینک مصرف کنید

زینک یا روی یک ماده‌ی مغذی ضروری است که برای رشد سلول‌ها، تولید هورمون‌ها، سوخت‌وساز بدن و عملکرد سیستم ایمنی بدن اهمیت دارد. تحقیقات به این نتیجه رسیده‌اند که سطح زینک در خون افراد مبتلا به جوش پایین‌تر از افرادی است که پوست صافی دارند. چندین مطالعه نشان داده‌اند که مصرف زینک ممکن است به کاهش جوش کمک کند.

یک بررسی در سال ۲۰۱۴ به این نتیجه رسید که زینک در درمان جوش التهابی شدید مؤثرتر از جوش متوسط است. میزان زینک لازم برای درمان جوش مشخص نیست، اما مطالعات قدیمی نشان داده‌‌اند که مصرف ۳۰ تا ۴۵ میلی‌گرم زینک در روز باعث کاهش چشمگیر جوش می‌شود. توجه داشته باشید که زیاده‌روی در مصرف زینک می‌تواند نتایج معکوسی را به همراه داشته باشد و منجر به معده درد شود.

روتین پوستی مناسب برای درمان جوش

برای اینکه بتوانید جوش‌های صورت خود را از بین ببرید و از بروز دوباره‌ی آن‌ها پیشگیری کنید باید ابتدا روتین پوستی خود را تغییر دهید. محصولاتی که استفاده می‌کنید باید به طور ویژه برای پوست‌های مستعد جوش یا چرب طراحی شده باشند تا به هیچ وجه باعث حساسیت و التهاب بیشتر پوست شما نشوند.

استفاده از کلینزر مناسب

هنگام خرید کلینزر یا پاک‌کننده‌ی صورت باید محصول را با توجه به نیازهای پوست خود خریداری کنید. اگر پوستتان چرب است، کلینزری را بخرید که حاوی سالیسیلیک اسید، بنزوئیل پراکسید یا گلیکولیک اسید است. افرادی که پوست حساسی دارند، باید به دنبال یک کلینزر ملایم باشند که دارای اسید لاکتیک یا ترکیبات آبرسان مانند گلیسیرین است‌. این ترکیبات پوست را خشک نمی‌کنند.

استفاده از سرم‌های پوستی ضد جوش

شما باید در کنار استفاده از محصولات آبرسان و مرطوب‌کننده و همینطور ضد آفتاب مناسب، روتین پوستی خود را کمی گسترده‌تر کنید و یک سری محصولات ضد جوش را در آن جای دهید. در حال حاضر با پیشرفت صنعت بهداشتی و آرایشی ترکیبات بسیار زیادی ساخته شده‌اند که هر یک برای رفع یک مشکل پوستی مفید هستند. سرم‌های پوستی ضد جوش می‌توانند به کنترل و کاهش جوش کمک کنند.

سرم پوستی سالیسیلیک اسید

سالیسیلیک اسید نوعی بتا هیدروکسی اسید (BHA) است که با لایه‌برداری پوست، منافذ را تمیز می‌کند و باعث کاهش آکنه می‌شود. این ماده در واقعیت با حل کردن سلول‌های مرده و آلودگی‌های مولد جوش در خودش عمل می‌کند. سالیسیلیک اسید در فرم‌های مختلفی چون لوسیون،‌ ژل، پماد، شوینده و سرم با دوزهای متفاوتی تولید می‌شود و شما باید براساس نوع پوست خودتان و دوز این ماده در محصول از آن استفاده کنید. به طور کلی، پیشنهاد می‌شود که سرم‌های حاوی سالیسیلیک اسید را حداکثر ۳ بار در روز مصرف نمایید. این ماده در حالت کلی به عنوان یکی از بی‌خطرترین ترکیبات پوستی در نظر گرفته می‌شود اما می‌تواند پوست را به شدت خشک کند؛ پس در هنگام استفاده از آن رطوبت‌رسانی پوست خود را از یاد نبرید.

سرم پوستی نیاسینامید اسید

نیاسینامید نوعی ویتامین B3 است که می‌توانید با استفاده از آن بسیاری از اختلالات پوستی خود از جمله آکنه و اگزما را درمان کنید. این ماده در واقعیت چندین کاربرد مختلف دارد و می‌تواند همزمان با کنترل سبوم پوست باعث رفع قرمزی و لک ناشی از جوش و کاهش تاثیر استرس اکسیداتیو روی پوست شود. نیاسینامید اسید در اکثر مواقع به صورت سرم پوستی تولید می‌شود، محصولی که می‌توان با توجه به غلظتی که دارد بعد از تونر و قبل از مرطوب‌کننده از آن استفاده کرد.

سرم پوستی رتینول

رتینول یکی از مشتقات ویتامین A است که به عنوان یکی از محبوب‌ترین و موثرترین ترکیبات پوستی دنیا شناخته می‌شود. این ماده با راه پیدا کردن به لایه‌ی میانی پوست به خنثی شدن رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند و فرآیند تولید الاستین و کلاژن را بهبود می‌بخشد. در نتیجه‌ی این اتفاق هم جای جوش‌های روی پوستتان از بین می‌روند و هم از بروز آکنه‌ی جدید جلوگیری می‌شود. این سرم هم درست مانند سرم‌های پوستی قبلی با دوزهای مختلف در دسترس است. اگر تا به حال از رتینول استفاده نکرده‌اید،‌ بهتر است ابتدا به سراغ دوزهای پایین‌تر بروید. هنگام مصرف محصولات حاوی این ماده باید آبرسانی و رطوبت‌رسانی پوست خود را در کنار استفاده از ضد آفتاب به طور جدی انجام دهید.

سرم پوستی آزلائیک اسید

اگر از ما بخواهید که بهترین محصول قاتل جوش صورت و همینطور جای باقی مانده از آن را به شما معرفی کنیم، قطعا از سرم پوست آزلائیک اسید نام می‌بریم. این ماده که به صورت طبیعی در برخی از غلات چون جو و گندم وجود دارد، با داشتن خواص ضد التهابی و آنتی باکتریایی به رفع بسیاری از اختلالات پوستی از جمله روزاسه، هیپرپیگمانتاسیون و آکنه کمک می‌کند. آزلائیک اسید نسبت به ترکیبات دیگر ماهیت قوی‌تری دارد به همین دلیل اگر زیر نظر پزشک متخصص از آن استفاده نمی‌کنید بهتر است دوزهای پایین آن را مصرف نمایید.

استفاده از پمادها و ژل‌های ضدجوش

پوستتان را مرطوب کنید

برای از بین بردن جوش در یک شب یا کاهش التهاب آکنه‌ی پوستی خود در کوتاه‌ترین مدت می‌توانید به سراغ استفاده از پمادها و ژل‌های ضد جوش بروید. به یاد داشته باشید که شما نباید از چند ترکیب پوستی فعال مختلف به صورت همزمان در روتین پوستی خود استفاده کنید و تنها یکی از آن‌ها، به هر فرمی که باشد،‌ کافی است.

پماد ضد جوش بنزوئیل پراکسید

بنزوئیل پراکسید یکی از بهترین و موثرترین ترکیبات ضد آکنه‌ی موجود در محصولات پوستی است. این ماده باکتری‌هایی را که باعث بروز جوش روی پوست صورت می‌شوند را از بین می‌برد و میزان آن‌ها را کنترل می‌کند. پماد بنزوئیل پراکسید برای کاهش آکنه‌ی خفیف تا متوسط مناسب است و می‌تواند در کنار درمان‌های دیگر به رفع جوش‌های ندولار و کیستیک هم کمک کند. این ماده به شدت حساسیت‌زا است؛ به همین دلیل باید به آرامی وارد روتین پوستی هر فرد شود. پماد بنزوئیل پراکسید را به صورت یک لایه‌ی نازک فقط روی ناحیه‌ی دارای جوش بزنید و پس از آنکه به خوبی جذب پوست شد از مرطوب‌کننده و ضد آفتاب استفاده کنید.

ژل ضد جوش ترتینوئین

ترتینوئین نوعی رتینوئید موضعی به شمار می‌آید که درست مانند اعضای دیگر این دسته از ترکیبات از ویتامین A مشتق شده است. این ماده به طور ویژه برای رفع سریع جوش التهابی، جوش سرسیاه و جوش سرسفید مفید واقع می‌شود. ژل ضد جوش ترتینوئین را می‌توانید هنگام شب و قبل از خواب به صورت یک لایه‌ی نازک روی ناحیه‌ی دارای آکنه‌ی پوست صورت خود بزنید. پس از مصرف این محصول استفاده از مرطوب‌کننده و همینطور ضد آفتاب در صبح روز بعد را فراموش نکنید.

ژل ضد جوش آداپالن

آداپالن یک ترکیب دارویی مشتق شده از ویتامین A است که به همان گروه رتینوئیدها تعلق دارد و به دشمن جوش صورت و بدن شناخته می‌شود. ژل آداپالن که با نام « ژل دیفرین» هم شناخته می‌شود معمولا برای درمان آکنه‌ی خفیف تا متوسط مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما در کنار انجام روش‌های دیگر برای رفع جوش‌های شدید هم مفید واقع می‌شود. این ژل در واقع با کاهش التهاب و رفع انسداد منافذ پوستی به درمان آکنه کمک می‌کند. پس از تهیه‌ی ژل ضد جوش آداپالن فقط کافی است تا صورت خود را به خوبی بشویید و مقدار کمی از آن را روزانه یک بار، ترجیحا شب‌ها، روی پوست خود بزنید تا خشک شود.

پماد ضد جوش آکنومیس

پماد ضد جوش آکنومیس یکی دیگر از محصولاتی است که می‌توانید برای کاهش آکنه‌ی پوستی از آن استفاده کنید. این پماد حاوی بنزوئیل پراکسید، نوعی رتینوئید به نام ترتینوئین و نوعی آنتی بیوتیک به نام کلیندامایسین است؛ این یعنی می‌تواند به عنوان یک ترکیب همه کاره باعث رفع جوش‌ها و کاهش شدت آن‌ها شود. در صورتیکه به آنتی بیوتیک کلیندامایسین حساسیت دارید هرگز نباید به سراغ استفاده از پماد ضد جوش آکنومیس بروید. در غیر این صورت، می‌توانید حداکثر دو بار در روز لایه‌ی نازکی از این پماد را روی ناحیه‌ی دارای جوش یا مستعد آکنه بزنید.

استفاده از تونرها و اسنس‌های ضد جوش

علاوه بر محصولاتی که کمی بالاتر به شما معرفی کردیم شما می‌توانید از تونرها و اِسنس‌های مناسب برای کاهش التهاب، کنترل سبوم و رفع انسداد منافذ پوست استفاده کنید. این محصولات معمولا حاوی ترکیبات صد باکتریایی و ضد التهابی خاصی چون روغن درخت چای و عصاره‌ی گیاهانی مثل آلوئه‌ورا و چای سبز هستند. به یاد داشته باشید که اگر در روتین پوستی خود از یک محصول دارای ترکیبات ضد جوش استفاده می‌کنید بهتر است محصولات دیگر را ملایم‌تر انتخاب نمایید تا پوستتان آسیب نبیند.

استفاده از مرطوب‌کننده‌ی سبک

بعضی از افراد به اشتباه باور دارند که پوست چرب به مرطوب کردن نیاز ندارد. شاید پیش خودتان فکر کنید اگر پوستتان را مرطوب کنید، جوش‌هایتان بدتر می‌شوند. اما واقعیت این است که مرطوب کردن می‌تواند به بهبود پوست کمک کند. اگر سطح پوستتان خشک و دهیدراته باشد، غده‌های چربی در تولید چربی زیاده‌روی می‌کنند که این موضوع می‌تواند باعث بدتر شدن آکنه شود.

هیدراته کردن سطح پوست می‌تواند غدد چربی را متعادل کند و به کنترل و درمان آکنه کمک می‌کند. وقتی می‌خواهید مرطوب‌کننده بخرید، به دنبال یک محصول سبک و بر پایه‌ی روغن باشید تا منافذتان مسدود نشوند.

استفاده‌ی مرتب از ضد آفتاب

فواید استفاده از کرم ضدآفتاب روی پوست آن‌قدر زیاد است که باید یک مقاله‌ی جداگانه را به آن اختصاص بدهیم. یک باور غلط این است که استفاده از کرم ضدآفتاب منجر به مسدود شدن منافذ می‌شود. البته این درست است که بعضی از کرم‌های ضدآفتاب باعث بروز جوش می‌شوند.

اگر می‌خواهید بعد از استفاده از کرم ضدآفتاب دچار جوش نشوید، از محصولی استفاده کنید که بدون چربی و غیرکومدون‌زا باشد. با استفاده از چنین کرم ضدآفتابی دیگر لازم نیست نگران مسدود شدن پوست خود باشید. لازم است بدانید که استفاده از کرم ضدآفتاب مختص فصل تابستان نیست و باید در سراسر سال از آن استفاده کنید‌. حتی زمانی که خانه هستید هم باید از کرم ضدآفتاب استفاده کنید تا از پوستتان در برابر اشعه‌های فرابنفش مضر خورشید محافظت شود‌.

استفاده از ماسک‌های خانگی برای درمان جوش

شما می توانید در کنار روتین پوستی خود از ماسک‌های خانگی هم برای کاهش آکنه‌ استفاده کنید. اما بهتر است به یاد داشته باشید که این دسته از روش‌ها به اندازه‌ی درمان‌های کلینیکی یا محصولات پوستی طراحی شده برای رفع جوش‌ها تاثیرگذار نیستند. با این حال،‌ ترکیبات و ماسک هایی که در ادامه به شما معرفی می‌کنیم امتحان خود را پس داده‌اند و در مسیر درمان آکنه‌ی پوستی به کمکتان می‌آیند.

چای سبز

استفاده از ماسک‌های خانگی درمان جوش

چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان‌های مفید است و نوشیدن آن می‌تواند باعث بهبود سلامتی شود. این گیاه را همچنین می‌توانید به صورت موضعی هم به منظور کاهش آکنه‌ی پوستی خود استفاده کنید. پلی فنول‌های درون چای سبز به مبارزه با باکتری‌ها می‌پردازند و به کاهش التهاب جوش‌ها کمک می‌کند.

  • نحوه‌ی استفاده: چای سبز را به مدت ۳ الی ۴ دقیقه دم کنید و سپس اجازه دهید تا به طور کامل خنک شود. در مرحله‌ی بعد چای را با استفاده از یک پنبه روی پوست خود بمالید یا با یک بطری اسپری به صورت خود بپاشید.

عسل

عسل خام و فرآوری‌ نشده با داشتن خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی می‌تواند به بهبود زخم‌های پوستی کمک کند. البته تحقیقات نشان داده‌اند که عسل برای از بین بردن جوش‌ها فایده‌ی چندانی ندارد و فقط باعث کاهش قرمزی آن‌ها می‌شود. در همین حال محصولاتی که در ترکیبات خود عسل دارند می‌توانند اثرگذاری بیشتری داشته باشند.

  • نحوه‌ی استفاده: 2 قاشق غذاخوری عسل را با ۱ قاشق غذاخوری دارچین مخلوط کنید تا یک ترکیب خمیر مانند را به دست بیاورید. سپس پس از شست‌وشو و پاکسازی کامل پوست خود ترکیب به دست آمده را روی صورتتان بمالید و اجازه دهید ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روی آن بماند.

روغن درخت چای

روغن درخت چای یکی دیگر از ترکیبات طبیعی است که می‌تواند به کاهش و رفع آکنه‌ی پوستی کمک کند. این روغن می‌تواند به اندازه‌ی یک پماد بنزوئیل پراکسید برای از بین بردن جوش‌های صورت مفید واقع شود. روغن درخت چای بسیار غلیظ است بنابراین برای جلوگیری از حساسیت پوستتان حتما آن را رقیق کنید.

  • نحوه‌ی استفاده: روغن درخت چای را با نسبت ۱ به ۸ با آب قاطی کنید. یک پد پنبه‌ای را به این ترکیب آغشته کنید و آن را به نواحی دارای جوش بمالید. این کار را می‌توانید ۱ الی ۲ بار در روز تکرار کنید.

آلوئه ورا

آلوئه ورا نوعی گیاه استوایی است که در برگ‌های آن ژل شفافی تولید می‌شود. این ژل حاوی ترکیبات مفیدی چون سالیسیلیک اسید و گوگرد است که هر دو در درمان آکنه‌ی پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرند. خواص ضد التهابی ژل آلوئه ورا از ایجاد جوش‌های جدید جلوگیری نمی‌کند و فقط برای درمان جوش‌های موجود بر روی پوست مفید واقع می‌شود. اگر به طور منظم روی پوستتان جوش می‌بینید این روش درمانی نمی‌تواند به شما کمک کند.

  •  نحوه‌ی استفاده: داخل گیاه آلوئه ورا را با قاشق بخراشید و ژل به دست آمده را به عنوان مرطوب‌کننده روی پوست تمیز خود بمالید. این کار را می‌توانید روزی ۱ الی ۲ بار تکرار کنید.

گلاب

یکی دیگر از روش‌های درمانی که می‌توانید برای درمان آکنه و کاهش قرمزی پوست استفاده کنید گلاب است. ویتامین C و فنولیک‌های درون این ماده به شما در روند رفع التهاب ناشی از جوش کمک می‌کند. می‌توانید گلاب را با ترکیبات دیگری چون عسل و آلوئه‌ورا ترکیب کنید تا یک ماسک ضد جوش اثرگذار را به دست بیاورید.

  • نحوه‌ی استفاده: یک پد پنبه‌ای را به گلاب خنک آغشته کنید و به آرامی روی پوست خود بمالید. این کار را می‌توانید ۲ الی ۳ بار در روز انجام دهید.

درمان‌های دارویی جوش صورت

اگر روتین پوستی خوبی دارید اما جوش‌های روی صورتتان روز به روز بدتر می‌شوند بهتر است به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا تحت درمان با داروهای خوراکی و موضعی مناسب قرار بگیرید. متخصصان پوست معمولا برای افرادی که روی صورت  و بدن خود آکنه‌ دارند داروهای زیر را تجویز می‌کنند.

راکوتان برای جوش صورت

راکوتان،‌ آکوتان یا همان ایزوترتینوئین نوعی رتینوئید خوراکی است که به طرز فوق‌ العاده‌ای به درمان جوش صورت کمک می‌کند. این دارو که در واقعیت از ویتامین A مشتق شده است با کوچک کردن غدد چربی باعث کاهش آکنه‌ی همه‌ی نقاط بدن از جمله صورت می‌شود. داروی راکوتان برای کسانی مناسب است که جوش‌های روی پوستشان نسبت به درمان‌های دیگر پاسخی نداده‌اند. هنگام مصرف راکوتان باید به طور منظم چکاپ انجام دهید. استفاده‌ی خودسرانه از این دارو می‌تواند با عوارض جانبی جدی و غیرقابل بازگشتی چون بیماری التهابی روده، افسردگی و نقص مادرزادی جنین در شکم مادر همراه باشد.

آنتی بیوتیک‌ها برای جوش صورت

برای درمان آکنه‌های متوسط تا شدید متخصصان معمولا داروهای آنتی بیوتیک خوراکی و موضعی را تجویز می‌کنند. این داروها با کاهش سطح باکتری‌های روی پوست باعث بهبود قرمزی و التهاب آن می‌شوند. آنتی بیوتیک‌های خوراکی باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن مورد استفاده قرار بگیرند تا از ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی جلوگیری شود. علاوه بر این،‌ پیشنهاد می‌شود که این دسته از داروها را به طور همزمان با داروهای موضعی حاوی بنزوئیل پراکسید مصرف کنید تا هم خطر ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی کاهش یابد و هم سریع‌تر به نتیجه برسید. آزیترومایسین، مینوسیکلین،‌ داکسی سایکلین و تتراسایکلین از رایج‌ترین آنتی بیوتیک‌ها برای درمان آکنه هستند. برای زنان باردار و کودکان زیر ۸ سال که نمی‌توانند تتراسایکلین استفاده کنند معمولا ماکرولید تجویز می‌شود. عوارض جانبی شدید ناشی از داروهای آنتی بیوتیک در افراد بسیار کمی به وجود می‌آیند؛ اما آن‌ها پوست را نسبت به نور خورشید حساس می‌کنند.

اسپیرونولاکتون برای جوش صورت

داروهای خوراکی ضد آندروژن مانند اسپیرونولاکتون می‌توانند در رفع آکنه‌ی پوستی به زنانی که در دهه‌ی بیست یا سی سالگی خود به سر می‌برند کمک کنند. علاوه بر این، کسانیکه در طول قاعدگی با جوش‌های دردناک بر روی پوست خود مواجهه می‌شوند باید تحت نظر پزشک از این دارو استفاده کنند. اسپیرونولاکتون در واقعیت با خنثی کردن اثر هورمون‌های آندروژن بر غدد تولیدکننده‌ی سبوم کار می‌کند. این دارو می‌تواند با عوارض جانبی احتمالی از جمله داشتن پریودهای دردناک و حساسیت سینه‌ها همراه باشد.

درمان جوش صورت با روش‌های کلینیکی

گاهی اوقات ممکن است پزشک متخصص از شما بخواهد تا در کنار داشتن یک روتین پوستی مناسب و استفاده از داروهای خوراکی روش‌های کلینیکی را هم برای بهبودی جای جوش‌ها و همینطور جلوگیری از بروز دوباره‌ی آن‌ها انجام دهید.

درمان جوش صورت با میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ یک روش کلینیکی کم‌تهاجمی است که در آن با استفاده از یک دستگاه دارای سوزن‌های بسیار ریز و استریل در لایه‌ی میانی پوست سوراخ‌های غیرقابل مشاهده‌ای را ایجاد می‌کنند. زخمی که در اثر انجام این روش درمانی روی پوست به وجود می‌آید باعث می‌شود که پوست به تولید الاستین و کلاژن بیشتر تحریک شود. این روند به طور ویژه بر کاهش آکنه‌ی پوستی و همینطور اسکار باقی مانده از آن کمک می‌کند.

درمان جوش صورت با لیزر

به طور کلی در کلینیک‌های زیبایی از تکنیک لیزر درمانی برای از بین بردن و کاهش جای جوش استفاده می‌کنند. اما حتی وقتی بدین منظور پوستتان را لیزر می‌کنید به طور ناخواسته باکتری‌هایی که باعث بروز آکنه می‌شوند را هم از بین می‌برید؛ این یعنی در واقع با یک تیر دو نشان می‌زنید. در این روش درمانی کلا‌ژن‌ زخمی زیر پوست را گرم می‌شود و سرعت بهبودی زخم و جای آن افزایش پیدا می‌کند. انواع مختلفی از لیزرهای درمانی وجود دارند که باید با نظر پزشک متخصص گزینه‌ی مناسب را برای خودتان پیدا و انتخاب نمایید.

درمان جوش صورت با لایه‌برداری شیمیایی

یکی دیگر از روش‌هایی که برای درمان آکنه‌ی پوستی خفیف انجام می‌شود لایه‌برداری شیمیایی است. در این روش به کمک یک محلول شیمیایی حاوی ترکیباتی چون سالیسیلیک اسید، گلیکولیک اسید یا رتینوئیک اسید ظاهر پوست را بهبود می‌بخشند. این مواد شیمیایی در واقعیت با برداشتن لایه‌ی بالایی پوست به صاف شدن آن و کاهش آثار آکنه کمک می‌کنند. این تغییری که با انجام لایه‌برداری شیمیایی روی پوست به وجود می‌آید دائمی نیست و معمولا فرد به انجام دوباره‌ی این روش درمانی نیاز پیدا می کند.

درمان جوش صورت با میکرودرم ابریژن

میکرودرم ابریژن یکی دیگر از تکنیک‌های کم تهاجمی کلینیکی است که برای لایه‌بردای پوست و کاهش آثار آکنه به کار می‌رود. در این روش یک متخصص پوست با استفاده از ابزار مخصوص عملی شبیه به ساییدن و صاف کردن را روی پوست انجام می‌دهد. میکرودرم ابریژن باعث زخم شدن پوست، افزایش تولید کلاژن و در نتیجه بهبود وضعیت کلی پوست می‌شود. این تکنیک کلینیکی پوست را به شدت نسبت به نور خورشید حساس می‌کند و با مصرف داروهایی چون راکوتان و ایزوترتینوئین تداخل دارد.

درمان جوش صورت با سابسیژن

همانطور که تا به اینجا فهمیدید اکثر روش‌های کلینیکی برای درمان و رفع اسکار ناشی از آکنه انجام می‌شوند اما می‌توانند به پیشگیری از بروز دوباره‌ی جوش روی صورت جلوگیری کنند. سابسیژن یکی دیگر از تکنیک‌های کلینیکی این روزها است که می‌توانید برای کاهش جای جوش‌های کیستیک و ندولار امتحان نمایید. در این روش یک پزشک متخصص سوزن مخصوصی را به طور مستقیم به زیر پوست فرو می‌برد تا رشته‌های فیبرو بیوتیکی که بخش آسیب دیده‌ی پوست را به بافت زیرین آن متصل کرده‌اند پاره کند. تعداد جلسات سابسیژنی که شما برای رفع گودی و فرو رفتگی ناشی از آکنه‌ی شدید روی پوستتان نیاز دارید به تصمیم پزشک متخصص خودتان بستگی دارد.

سخن آخر

جوش یک مشکل رایج است که به علت‌های مختلف رخ می‌دهد. متخصصان پوست عنوان می‌کنند که داروهای متداول مانند سالیسیلیک اسید یا بنزوئیل پراکسید جزء مؤثرترین گزینه‌ها برای درمان جوش به شمار می‌روند؛ با این حال بعضی از این ترکیبات باعث تحریک پوست می‌شوند. در مقاله‌ی امروز دیجی‌کالا مگ به ۱۹ نکته اشاره کردیم که به از بین بردن جوش کمک می‌کنند. شما چه روش‌های امتحان شده‌ای را برای درمان جوش سراغ دارید؟ می‌توانید نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما و مخاطبان دیگر در میان بگذارید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: health line, teen vogue



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۸ دیدگاه
  1. امید

    من اشتباه کردم که صورت مو لیزر کردم حالا خیلی افتضاح شده نمی‌دونم باید چکار کنم؟

    1. محمد

      دقیقا منم همین کارو کردم میخاستم بدونم بابد چی کنم میتونی راهنماییم کنی من ۵ جلسه انجام دادم دیگه الان بدتر شده

  2. amir

    سلام میشه منو راهنمایی کنید که برای درمان جوش های صورتم چه کارهایی باید انجام بدم؟

  3. Zahra

    عزیزم راکوتان میدونی چقدر عوارض داره
    فقط ورزش میتونه جوش هارو از بین ببره

  4. Mahsa

    من به شخصه خیلی از این روش هارو امتحان کردم اما به طور کامل و برای مدت زیاد جوش ها از بین نرفت . بنظرم اول باید به متخصص پوست مراجعه کنیم و ببینیم که منشا جوش ها چیه . من بعد از مدتی که قرص های راکوتان رو میخورم جوش هام کاملا از بین رفته

  5. ناشناس

    خب من یک دکتر پوست خوب می شناسم اون

    توی یک هفته همه ی جوش هامو از بین برد

    اسمش دکتر جزایری هستش توی اینترنت سرچ

    کنید براتون میاره فقط هم ۲۰۰ تومان ویزیت می خواد

  6. مهدوی

    سلام تنها راه خلاص شدن از جوش زیر پوستی یک چیز است به خدا من نزدیک به ۱۵سال از جوش رنج بردم بیش از ۱۰تا دکتر رفتم تنها یک دکتر یک عدد صابون گلیسرین بهم داد الان یک ماه حتی یک دونه جوش هم در نیاوردم همه چیز هم میخورم برو خودتو درمان کن که مرا خدا برات فرستاد

  7. لیلا

    ماسک زغال عالیه
    مخصوصا برند اموس وان من استفاده میکنم‌خیلی خیلی عالیه همین طور ژل شستشوی اموس وان

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X