نوکیا N900؛ گیکی‌ترین گوشی دنیا!

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
نوکیا N900

نوکیا پیش از این که در سال ۲۰۱۳ میلادی خود را در دام مایکروسافت گرفتار کند، برای رقابت با آیفون و گوشی‌های اندرویدی تلاش‌های زیادی کرد. نوکیا ۸۰۸ به عنوان آخرین گوشی سیمبین شکست خورد و نوکیا N9 به عنوان اولین و آخرین گوشی «می‌گو» (MeeGo) به نفع ویندوزفون کنار گذاشته شد. ولی نوکیا خیلی پیش از معرفی این دو گوشی، روی پلتفرم جالب دیگری هم کار می‌کرد. پلتفرمی به نام «مائمو» (Maemo) که در واقع نسخه‌ای سبک‌شده از سیستم‌عامل دسکتاپ لینوکس برای استفاده در گجت‌های موبایل بود. آخرین نسخه از این سیستم‌عامل به نام Maemo 5 در یکی از خاص‌ترین گوشی‌های هوشمند تاریخ به نام نوکیا N900 به کار رفت. این گوشی که در سال ۲۰۰۸ میلادی معرفی و در سال ۲۰۰۹ راهی بازار شد، ویژگی‌های داشت که آن را به یکی از محبوب‌ترین گجت‌ها نزد گیک‌های تکنولوژی تبدیل می‌کرد. با موزه گجت‌های رتروی دیجی‌کالا مگ همراه باشید تا با هم نگاهی به این گجت فراموش‌نشدنی بیندازیم.

نوکیا N900 با وجود این که به یک گوشی هوشمند شباهت داشت، ولی در واقع به خانواده‌ای از گجت‌ها متعلق بود که نوکیا از آن‌ها با نام «اینترنت تبلت» یاد می‌کرد. البته گجت‌های این خانواده که شامل نوکیا ۷۷۰، نوکیا N800 و نوکیا N810 بودند، هیچ شباهتی به تصور امروزی ما از تبلت نداشتند؛ صفحه‌نمایش آن‌ها تنها اندکی از ۴ اینچ بزرگ‌تر بود و برخی از آن‌ها از کیبورد کامل فیزیکی کشویی استفاده می‌کردند.

نوکیا کار روی پلتفرم مائمو را حتی پیش از معرفی iOS و اندروید شروع کرده بود. اولین نسخه از این سیستم‌عامل در سال ۲۰۰۵ میلادی همراه با نوکیا ۷۷۰ معرفی شد. نوکیا N900 به صورت پیش‌فرض از مائمو ۵ استفاده می‌کرد که رابط کاربری آن نسبت به نسخه‌های قبلی برای صفحه‌نمایش لمسی بهینه‌تر شده بود. مائمو ۵ قابلیت‌های شخصی‌سازی زیادی داشت و به عنوان یک سیستم‌عامل موبایل از نظر قابلیت‌های چندوظیفه‌گی یا Multitasking از زمان خود جلوتر بود.

نوکیا N900 همچنین اولین گجت مبتنی بر مائمو بود که امکان برقراری تماس تلفنی را هم داشت. نوکیا برای این که N900 را بیشتر به یک گوشی موبایل شبیه کند، صفحه‌نمایش آن را کوچک‌تر از اعضای سابق گروه و با اندازه‌ی ۳.۵ اینچ ساخته بود تا ابعاد کلی گجت را کاهش دهد. البته چیزی که نوکیا فراموش کرده بود، این بود که ما معمولا گوشی موبایل را در حالت عمودی استفاده می‌کنیم. همان‌طور که در ویدیو تبلیغ نوکیا N900 هم می‌بینید، به جز اپلیکیشن تماس تلفنی، تمام بخش‌های سیستم‌عامل مائمو ۵ از رابط کاربری افقی استفاده می‌کردند.

علاوه بر این رابط کاربری نوکیا N900 اشکالات دیگری هم داشت. برای مثال هیچ دکمه‌ی هوم فیزیکی یا لمسی برای آن در نظر گرفته نشده بود تا کاربر بتواند مستقیما به صفحه‌ی اصلی برگردد. در مجموع استفاده از مائمو به شکل قابل توجهی با سایر سیستم‌عامل‌های موبایل تفاوت داشت. همین تفاوت‌ها و اشکالات استفاده از نوکیا N900 را به عنوان گوشی موبایل برای بسیاری دشوار می‌کرد. بنابراین خیلی عجیب نیست که این گوشی بیشتر در بین گیک‌ها محبوبیت پیدا کرد و کمتر در دست کاربران عادی دیده می‌شد.

نوکیا N900 نوکیا N900 نوکیا N900 نوکیا N900 نوکیا N900
  • نوکیا N900
  • نوکیا N900
  • نوکیا N900
  • نوکیا N900
  • نوکیا N900

البته علاقه‌ی گیک‌ها به نوکیا N900 دلایل دیگری هم داشت. بر خلاف بیشتر گوشی‌های هوشمند، روت کردن نوکیا N900 کار بسیار ساده‌ای بود و نصب اپلیکیشن‌های متفرقه هیچ محدودیتی نداشت. مائمو بر اساس لینوکس طراحی شده بود و ماهیت متن‌باز آن امکانات بسیار زیادی را در اختیار دولوپرها قرار می‌داد. برنامه‌نویس‌ها انواع و اقسام اپلیکیشن‌ها و بازی‌ها را از سایر پلتفرم‌ها مانند اندروید و webOS به مائمو پورت می‌کردند. حتی امکان نصب اندروید و سایر توزیع‌های لینوکس مانند «دبیان» (Debian) هم روی نوکیا N900 وجود داشت.

نوکیا در سال ۲۰۱۰ کار روی پروژه‌ی مائمو را متوقف و آن را با پروژه‌ی «موبلین» (Moblin) شرکت اینتل ترکیب کرد. حاصل ترکیب این دو پروژه سیستم‌عامل می‌گو بود. سیستم‌عامل می‌گو هم علی‌رغم جذابیت زیاد به سرعت کنار گذشته شد، تا امروز از میراث نوکیا N900 تنها خاطرات آن باقی مانده باشد.



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۱۰ دیدگاه
  1. سیامک عبدی

    امروز داشتم مستند انقلاب اپن سورس رو میدیم و نمی دونم چی شد که یکدفعه بعد از اتمام مستند از لابلای صفحات ویکی پدیا رسیدم به نوکیا N900 ! گوشی که خودم هم یک مدت دستم بود و با اینکه از یک طرف بسیار بسیار هیجان زده بودم از اینکه یک کامپیوتر جیبی توی جیبم داشتم و از طرف دیگر هم با توجه به اینکه اون سالها سیستم عامل آندروید هم دیگر کل بازار را در نوردیده بود و من هم مثل بقیه مشتاق بودم که حتما یک گوشی اندرویدی داشته باشم، به ناچار مجبور شدم N900 رو بفروشم و اولین گوشی آندرویدیم رو دست بگیرم. امروز که به اون روزها فکر میکنم، میبینم واقعاً چقدر عجول بودم و چه گوهری رو از دست دادم… افسوس واقعا باید افسوس خورد به حال نوکیا.
    فقط یک نکته ی دیگه ای که تو نوکیا ان ۹۰۰ واقعا آزار دهنده بود سرعت بسیار کندش بود متاسفانه. درحدی که بعضا واقعا کفر آدم رو درمی آورد! هرچند من سرعت کلاکش رو هم با یک نرم افزاری میبردم بالاتر.

  2. مرتضی

    حتما یه فلش بزنید. البته نسخه اورجینالش نه کاستوم. من هم این مشکل رو داشتم.

  3. محمد رضا

    آقای چینه کش چرا دیگه مطلبی برای موزه ی گجت رترو پست نمیکنید؟ مدت هاست که منتظر مطالب جدید در این بخشیم

  4. حسین

    سلام من هنوزم یکی دارم ، خیلی باحال بود.
    الان فقط یه مشکل داره سیم کارت رو نمی خونه یه error میدهall telephony function ,including emergency calls ,are disable due to a …communication error
    خیلی دوست دارم دوباره راش بندازم اگه کسی از دوستان می تونه راهنمایی کنه ،
    با تشکر

  5. cp.mahdi cp.mahdi

    بابات مقاله ممنونم. ولی چرا نوشتید “نسخه‌ای سبک‌شده از سیستم‌عامل دسکتاپ لینوکس”؟ به پیر به پیغمبر لینوکس سیستم عامل نیست!

    1. مهدی جان دیگه چرا قسم می‌خوری! اصطلاح سیستم‌عامل لینوکس شاید از نظر فنی صد درصد دقیق نباشه، ولی تو بستر یک متن غیرفنی اصلا اشتباه نیست. حتی خود بنیاد لینوکس هم در توضیح این که لینوکس چیه بارها از ش با عنوان سیستم‌عامل یاد کرده.

  6. بابک

    جالبه در نوع و زمان خودش بینظیر بوده

  7. محمد رضا

    بررسی گذشته نوکیا خیلی غم انگیزه. اینکه یه شرکت به همین راحتی سقوط میکنه باعث میشه آدم یکم حواسش به جریانات زندگی باشه.

  8. Free Styler

    “علاوه بر این رابط کاربری نوکیا N900 اشکالات دیگری هم داشت. برای مثال هیچ دکمه‌ی هوم فیزیکی یا لمسی برای آن در نظر گرفته نشده بود تا کاربر بتواند مستقیما به صفحه‌ی اصلی برگردد.”

    این قسمت مشکل داره ، برای بازگشت به هوم کافی بود سه بار بالا سمت چپ اسکرین رو میزدید و یا از روی کیبورد دوبار Ctrl+BackSpase که دفعه اول به قسمت مولتی تسک وارد میشد و دفعه دوم و برای دفعه سوم که بالا سمت چپ رو لمس میکردید وارد لیست اپلیکیشن ها میشد

    1. سلام دوست عزیز. دقیقا من هم به همین چیزی که شما گفتید اشاره کردم. خودتون توضیح دادید که راهی برای برگشتن مستقیم به هوم وجود نداشت.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X