نقد و بررسی سونی اکسپریا Z5 کامپکت در دیجیکالا مگ
با هدف جبران فروش ضعیف اکسپریا Z3 و Z3+، شرکت سونی خانوادهی سه نفرهی گوشیهای اکسپریا Z5 را در کنفرانس IFA 2015 معرفی کرد. این سه گوشی در عملکرد سختافزاری و دوربینشان یکسان هستند، ولی در اندازههای مختلف و با نمایشگرهای متفاوتی به بازار عرضه شدند تا بتوانند نیازها و سلیقههای مختلف را پوشش دهند.
مدل « اکسپریا Z5 کامپکت» (Xperia Z5 Compact) کوچکترین عضو خانوادهی Z5 است. سونی برای اولین بار، مدلهای ردهبالای خود را به حسگر اثرانگشت مجهز کرده است. در کنار این حسگر، استفاده از قدرتمندترین تراشهی حال حاضر بازار و طراحی جمعوجور، میتوانند از نکاتی باشند که باعث جذابیت اکسپریا Z5 کامپکت شوند.
برای آشنایی بیشتر با جدیدترین گوشی از سری Z سونی، با ما همراه شوید.
حرکت بر لبهی امنیت
تاکنون سونی برای هیچکدام از گوشیهای تولیدیاش از حسگرهای بیومتریک (حسگرهای وابسته به ویژگیهای اختصاصی بدن انسان مثل اثرانگشت) استفاده نکرده بود. اما در اکسپریا Z5 کامپکت، سونی هم برای عقب نماندن از رقبایی مثل اپل، سامسونگ و HTC، سعی کرد تا حسگر اثرانگشت را به گوشیهای جدیدش اضافه کند. این حسگر در کلید روشن/خاموش که روی لبهی سمت راست گوشی قرار دارد، گنجانده شده است.
فرقی نمیکند راستدست باشید یا چپدست، میتوانید با هر دو دست خود و بهراحتی گوشی را بهوسیلهی این حسگر باز کنید. سطح مقطع این حسگر کم است و کمی در قاب گوشی فرو رفته، در عوض، تشخیص ۳۶۰ درجه دارد و میتواند اثرانگشتتان را از هر جهتی شناسایی کند. از این حسگر تنها میتوان برای باز کردن قفل گوشی استفاده کرد و حداقل تا به این لحظه، کارایی دیگری ندارد. یکی از معایب قرارگیری حسگر روی لبهی گوشی، لمس اتفاقی آن است که بعد از پنج بار شناسایی اشتباه، شما را مجبور به ورود پین کد خواهد کرد.
بهترین عکاس سونی
برای اولین بار در سری Z، سونی از حسگری با دقت ۲۳ مگاپیکسل از نوع Exmor برای Z5 کامپکت استفاده کرده است. اندازهی این حسگر، یک بر روی ۲٫۳ اینچ است و از دریچهی دیافراگم f/2.0 بهره میبرد. سونی ادعا کرده که این دوربین سریعترین فوکوس را در بین تمامی دوربینهای گوشیهای موبایل دارد و میتواند در ۰٫۰۳ ثانیه، روی سوژهی مورد نظر شما فوکوس کند. این زمان حتی از زمان پلک زدن انسان هم کمتر است.
در دوربین Z5 کامپکت، از فنآوری جدیدی که سونی آن را «تثبیتکنندهی ترکیبی تصویر» (Hybrid Image Stabilizer) نامیده، استفاده شده است. نام این فنآوری، ترکیب لرزشگیر اپتیکال تصویر سختافزاری و نرمافزاری را در ذهن تداعی میکند، اما طبق ادعای سونی، برخلاف روشهای سنتی، دیگر لنز در داخل گوشی تکان نمیخورد و ثابت است و تمام این عملیات، بهصورت دیجیتال انجام میشوند.
رابط کاربری دوربین هم در مقایسه با اکسپریا Z3، تغییر خاصی نکرده است. در سمت راست رابط کاربری، کلیدهای عکاسی و فیلمبرداری کنار یکدیگر، میانبر انتخاب حالت عکاسی و پیشنمایش آخرین تصویر ثبت شده دیده میشوند. سمت چپ را هم آیکونهای اصلی مثل تنظیم میزان روشنایی و رنگ، نحوهی عملکرد فلش، سوییچ کردن بین دوربین بین سلفی و اصلی و میانبری برای ورود به بخش تنظیمات تکمیلی پر کردهاند.
هنگام ثبت تصاویر با تنظیمات دستی، آیکونهایی برای انتخاب نوع صحنهی عکاسی و تراز سفیدی هم نمایان میشوند. در بخش تنظیمات تکمیلی هم، امکان تغییر دقت فیلم و عکس، تنظیم تایمر برای ثبت تصویر و ضبط فیلم، فعال کردن قابلیت تشخیص چهره و تنظیمات مربوط به پیشنمایش تصاویر به چشم میخورند.
باید برایتان جالب باشد که کمی در مورد تصاویر ثبت شده صحبت کنیم، همانقدر که گوشی، فوکوس را با سرعتبالا انجام میدهد، در عوض در انجامش دقت پایینی دارد. اگر روی گلی برای عکاسی فوکوس کنید، شاید شاخ و برگهایش واضحتر از خودش ثبت شوند. ولی در عوض، رنگها در نزدیکترین حالت به رنگهای واقعی ثبت میشوند. تراز سفیدی و کنتراست هم کاملا مطلوباند. در مقابل و برخلاف ادعای سونی، اگر در نور کم اقدام به عکاسی کنید، در تمامی تصاویر بافت نویزی مشاهده میکنید که برای این گوشی، دور از انتظار است. البته انتظار داریم با بهروزرسانیهای نرمافزاری، مشکل فوکوس این دوربین برطرف شود.
دوربین سلفی هم حسگری با دقت ۵٫۱ مگاپیکسل دارد. رابط کاربری دوربین سلفی هم موارد مشابه با دوربین اصلی دارد. بافت نویزی که در تصاویر دوربین اصلی شاهدش بودیم، برای تصاویر ثبت شده با دوربین سلفی هم وجود دارند. همچنین تصاویر کمی کدر هستند و شفافیت لازم را ندارند.
با دوربین اصلی میتوانید ویدیوهایی با دقت 4K و سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه و صدای استریو ضبط کنید. نکتهی عجیب، نمایش این پیغام هنگام انتخاب حالت 4K است: “اگر دمای گوشی، هنگام ضبط ویدیو بیشازحد مجاز شود، ضبط ویدیوی شما متوقف شده و ویدیو بهصورت خودکار ثبت میشود.” سونی با این پیام، حرف و حدیثهای مربوط به داغ شدن بیشازاندازهی Z5 کامپکت را پررنگ کرده است. با دوربین سلفی هم میتوانید ویدیوهایی با دقت Full HD ضبط کنید.
تراشهای که زود از کوره در میرود
اسنپدراگون ۸۱۰، تراشهی ۶۴ بیتی ساخت کوالکام که قبلتر در مورد داغ شدن بیشازحدش در گوشی HTC One M9 مفصل بحث کرده بودیم. سونی، سعی کرده با استفاده از سومین نسخهی بهبود یافتهی این تراشه، برای اکسپریا Z5 کامپکت از شر داغ شدناش خلاص شود، اما همچنان در انجام امور سنگینی مثل بازی کردن و ضبط ویدیوهای 4K، شاهد داغ شدن بیشازحد این گوشی هستیم.
این تراشه که با معماری ۲۰ نانومتری تولید شده، دو پردازندهی ۴ هستهای Cortex-A53 و Cortex-A57 با فرکانسهای ۱٫۵ و ۲٫۰ گیگاهرتز را در خود جای داده است. همچنین پردازندهی گرافیکی قدرتمند Adreno 430 هم در این تراشه جا خوش کرده است. اکسپریا Z5 کامپکت، برخلاف بیشتر گوشیهای ردهبالا، تنها دو گیگابایت رم دارد.
این مجموعه در نرمافزار AnTuTu عملکردی فوقالعاده داشت و نمرهی خوب ۶۱۴۷۳ را کسب کرد. در عوض هنگام انجام آزمون پایداری از بالا تا پایین قاب پلاستیکی پشت Z5 کامپکت بهصورت قابلتوجهی داغ شده بود، به حدی که اگر در سفر باشید میتوانید از قاب پشتی این گوشی برای پختن نیمرو استفاده کنید!
در آزمون پردازندهی گرافیکی هم این گوشی عملکرد فوقالعادهای داشت و از ۶۰ فریم ورودی با دقت ۱۲۸۰ در ۷۲۰، توانست تمام ۶۰ فریم را پردازش کند و نمایش دهد.
به لطف این تراشه، Z5 کامپکت میتواند از شبکههای 4G از نوع Cat4 پشتیبانی کند. در ضمن، این گوشی از کارت حافظهی جانبی با ظرفیت حداکثر ۲۰۰ گیگابایت پشتیبانی میکند.
همچنین فنآوری شارژ سریع در این تراشه، Z5 کامپکت را قادر میکند تا باتری ۲۷۰۰ میلیآمپرساعتیاش را در مدت ۳۰ دقیقه، تا ۶۰ درصد شارژ کند.
لازم است بدانید که اکسپریا Z5 کامپکت تک سیمکارته است و تنها با ظرفیت ۳۲ گیگابایتی عرضه شده است.
امکانات ارتباطی دیگر مثل رادیو، بلوتوث، Wi-Fi و NFC برای کاربران این گوشی فراهم شده است. امکان مکانیابی دقیق با استفاده از A-GPS و GLONASS هم وجود دارد.
رابط کاربری اختصاصی سونی هم در بخشهایی تغییراتی داشته است. مثلا در بخش نمایش برنامهها یا منوی اصلی دیگر خبری از منوی کشویی که از سمت چپ ظاهر میشد، نیست. در عوض آیکونی برای انتخاب حالت قرارگیری برنامهها و انتخاب اندازهی فونتشان و آیکونی دیگر برای جستجو اضافه شده است. اما شکل و شمایل آیکونها، حرکت در منوها، تنظیمات و برنامههای پیشفرض همچنان همانهایی هستند که قبلا در سری Z شاهدشان بودیم. هماهنگی اندروید لالیپاپ نسخهی ۵.۱.۱ با سختافزار که هر دو از نوع ۶۴ بیتی هستند، لذت کار با این گوشی را چند برابر کرده است.
ضخامتی که جلبتوجه میکند
بهطور حتم اولین چیزی که هنگام دیدن گوشی توجهتان را جلب خواهد کرد، ضخامت زیادش است. قاب دور گوشی در مقایسه با ابعادش، کمی ضخیم در نظر گرفته شده و ممکن است تصور کنید که گوشی داخل یک قاب محافظ قرار داده شده است.
اما گذشته از معایب ظاهری، قاب دور و پشتی گوشی از پلاستیک مرغوبی ساخته شده که هنگام در دست گرفتن، حس خوبی را به کاربر منتقل میکند. این پلاستیک که از نوع مات است، تمایل کمی به جذب اثرانگشت دارد.
روی لبهی بالایی گوشی، خروجی صوتی ۳٫۵ میلیمتری و میکروفون دوم مشاهده میشوند. بر روی لبهی سمت چپ، نماد تجاری XPERIA بهصورت برجسته درج شده و در انتهای آن و زیر درپوشی، شیارهای سیمکارت و کارت حافظهی جانبی قرار داده شده است. پایین این درپوش هم، حفرهای برای وصل کردن بند مچی قرار داده شده است.
لبهی سمت راست هم میزبان کلید روشن/خاموش، کلیدهای کنترل صدا (به صورت به هم چسبیده) و کلید اختصاصی و دو مرحلهای شاتر دوربین است. متاسفانه کلیدهای کنترل صدا از طراحی خوبی برخوردار نیستند و به سختی میتوان آنها را هنگام مکالمه کنترل کرد. روی لبهی پایینی هم درگاه microUSB و میکروفون اصلی به چشم میخورند.
بالای نمایشگر و در گوشهی سمت چپ، دوربین سلفی و در گوشهی راستی LED اعلانها جلبتوجه میکنند. سونی، یکی از بلندگوهای اصلی گوشی را در حد فاصل بین قاب جلویی و قاب دور قرار داده است. بلندگوی دیگر هم به صورت قرینه زیر صفحهنمایش و در همان مکان دیده میشود.
با توجه به اندازهی ۴٫۷ اینچی نمایشگر، Z5 کامپکت ابعاد جمعوجوری دارد. حملونقل گوشی و در دست گرفتنش بسیار ساده است. این گوشی، گواهینامهی IP68 دارد، یعنی میتواند در عمق یک متری آب و به مدت ۳۰ دقیقه دوام آورد. با این وجود، حفرههای خروجی صوتی ۳٫۵ میلیمتری و درگاه microUSB بدون درپوش طراحی شدهاند تا کاربر هنگام کار با آنها (که بسیار هم پرکاربرد هستند)، راحت باشد.
کوچک اما کارآمد
همانند سایر پرچمداران دیگر سونی که نام «کامپکت» را یدک میکشند، Z5 کامپکت هم از صفحهنمایشی کوچکتر از ۵ اینچ استفاده میکند. صفحهنمایش ۴٫۷ اینچی این مدل، دقت ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل و تراکم ۳۲۳ پیکسل بر اینچ دارد. این صفحهنمایش از نوع LCD است و به فنآوری IPS مجهز شده تا تماشای آن از زاویههای مختلف، بدون مشکل باشد. برای محافظت از آن هم از لایهای مقاوم در برابر خط و خش که بهصورت اختصاصی در گوشیهای سونی استفاده میشود به همراه لایهای محافظ در برابر عرق و اثرانگشت استفاده شده است.
صفحهنمایش اکسپریا Z5 کامپکت کیفیت خوبی دارد و برای بازی و انجام کارهای روزانه کاملا مناسب است، اما برای وبگردی و مطالعه توصیه نمیشود. حالت استفاده با دستکش و تنظیم خودکار میزان روشنایی صفحه هم در بخش تنظیمات صفحهنمایش وجود دارند.
جمعبندی
هر کدام از اعضای سری اکسپریا Z5 برای اشخاص خاصی ساخته شدهاند. مدل Z5 کامپکت مناسب کسانی است که میخواهند از تمامی امکانات گوشیهای ردهبالا استفاده کنند ولی ابعاد بزرگ نمایشگرهایشان را نمیپسندند.
اکسپریا Z5 کامپکت، تمامی امکانات یک گوشی ردهبالا و به اصطلاح «پرچمدار» سال ۲۰۱۵ را دارد. البته داغ شدن بیشازحد و ضخامت زیاد، از جمله معایبی هستند که به راحتی قابل چشمپوشی نخواهند بود.
دوستان همه مشکلات رو گفتن غیر از یه چیز ، تو متن گفته شده که صفحه ۴.۷ اینچه در صورتی که ۴.۶ اینچه
نکته دیگه اینکه فک میکنم اکثر افراد ترجیح میدن گوشیشون ۹ میلیمتر ضخامت داشته باشه اما لنز دوربین ۲ میلیمتر نزده باشه بیرون و اینکه همین ضخامت باعث شده که یه باتری فوق العاده داشته باشه این گوشی
سلام. ممنون به خاطر معرفی (!) این محصول، اما به نظر من یکی از بدترین و یک طرفانه ترین بررسی هایی بود که من خوندم!
زخامت زیاد گوشی اصلا و ابدا آزار دهنده نیست و به نظر من توی دست بهتر میشینه! اینو خودم تست کردم…
در مورد اخطار دوربین به احتمال گرمای زیاد گوشی، باید بگم از زمان زد۲ که فیلم برداری 4K به گوشی های سری زد سونی اضافه شده، قبل از انجام فیلم برداری این اخطار رو میده که احتمال داره به علت فیلم برداری پردازنده داغ بشه. زد۲ که بالای ۱۰ دقیقه رکورد میگیره، زد۳ هم بالای ۱۵ دقیقه، توی ویدئو هایی هم که منتشر شده زد۵ کامپکت تونست ۴۰ دقیقه رکورد بگیره! این فوق العادس! حالا نمیدونم کارشناس دیجی کالا از روی یه اخطار از پیش تعریف شده چطوری این نتیجه رو گرفتن که گوشی به شدت داغ میکنه خدا میدونه!
در مورد حسگر اثر انگشت… این که دیگه حرفی برای گفتن نذاشته و جزو پرسرعت ترین حسگر هاست اونم با ارگونومی فوق العاده و خطای بسیار کم! حالا حسگر های بقیه برند ها چه کار شاخی(!) انجام میدن که نویسنده گفته “حسگر این گوشی به جز باز کردن قفل گوشی کار دیگه ای انجام نمیدهد” بازم خدا میدونه!
در کل، نقد و بررسی (بهتره بگیم معرفی) واقعا ضعیف و یک طرفه بود! به چیز هایی اشاره شد که حتی دشمن خونی سونی هم اونارو عیب نمیدونه اما شما فقط بزرگنمایی کردید! همه سایت های خارجی و ایرانی این ۳ گوشی رو تحسین کردن و عنوان بی نقص ترین اسمارت فون هارو بهشون دادن اما شما با دید منفی و متعصبانه این گوشی رو معرفی کردید…
امیدوارم روزی برسه دیجی کالای عزیز هم عینک تعصب رو برداره و نقاط مثبت گوشی رو ببینه نه نکات منفی خیلی خیلی ریز رو برای تخریب گوشی و برند بزرگنمایی کنه!
موفق و سربلند باشید.
اخه این چه نقدی بود واقعا تاسف باره واسه این سایت
دکمهی خرید رو بردارین لطفا، چون گوشی موجود نیست و یه سری مثله من مشتاقانه در انتظار خرید این محصول هستند
زنــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــده بـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــاد ســـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــونی 🙂
درود
من چند سالی هست که دیجی کالا رو دنبال می کنم و تقریبا هر روز به آون سر می زنم و اخبارشو چک می کنم، خرید های زیادی هم انجام دادم، همیشه نقد و بررسی های دیجی کالا رو از دیرباز دنبال می کردم، و واقعا بررسی ها در مورد بعضی برند ها به خصوص سونی و اچ تی سی یک طرفه است و گویی در پس پرده قصد تخریب فلان برند وجود دارد حتی اگر نیت و هدف آن نباشد، من خودم در زمانی که تبلت نوت ۱۰.۱ تازه به بازار اومده بود گرفته بودم و جزو بهترین تبلت های بازار و سامسونگ بودولی همان تبلت در مقابل تبلت سونی واقعا به عقیده من حرفی برای گفتن نداشت، و واقعا هرچه بیشتر از کار کردن با آون تبلت گذشت بی کیفیت تر میشد طوری که بعد یکسال تقریبا رو اعصاب بود از نظر باتری و لگ و بدنه،..در حالی که من خودم خیلی مراقب وسایل هستم و طرز استفاده صحیح برام مهمه، همون اتفاقی که دقیقا بعد یکسال و خوردی برای نوت ۴ و اس ۵ پسر خاله و پسر داییم افتاد، طوری که الان هردو می خوان بفروشن z5 بخرن، من هم تبلتم و فروختم z ultra گرفتم، و واقعا عالیه، در بازه های قیمتی یکسان در گوشی ها عموما از نظر سخت افزاری و دوربین و غیره در یک رده قرار دارند بحث مهم که عموما در خیلی از بررسی ها زیرکانه یا غیرعمدی یا هربه دلیلی بهش پرداخته نمی شه تجربه کاربری و کیفیت ساخت محصول و دوام آن بعد از چند سال کار و پشتیبانی آن محصول است، که تجربه من به شخصه در مورد گوشی های زیادی که تست کردم سونی واقعا خوب عمل می کنه و کسانی که دارن این گوشی و راضی هستن که در مورد کاربران سامسونگی که حداقا من در اطرافم دیدم اینگونه نیست، حداقل در مورد این دو برند در مورد گوشی های همرده
و این در حالی هست که در نقد هایی که من در دیجی کالا می خونم یا می بینم کاملا برعکس نمود پیدا میکنه
سطح برسی های دیجیکالا دو سال پیش کجا الان کجا
سن برسی کننده و ادبیاتش نمیخورد بیشتر از شانزده یا هفده سال باشه
قسمت نیمرو درست کردن با گوشی اوج غیر حرفه ای بودن نویسنده بود
پیغام فیلمبرداری فور کی تو زد تری هم هست بعد نویسنده ازش به عنوان نکته عجیب یاد کرده
این طرز نقد ها که چه عرض کنم تخریب ها چیزی جز بی اعتبار کردن برسی های دیجیکالا در نظر خریدار نیست
سلام بر دیجی کالا و کاربران گرامی آقا چرا این دیجی کالا این قدر معایب گوشی سامسونگ رو ندید می گیره و خیلی ازش تعریف میکنه ولی گوشی مثل سونی رو میگرده ازش عیب در میاره و هی میکوبه تو سرش مثلا تو نقد S6 نوشته بود باطری این گوشی شاید تا یک روز دوام بیاره ولی یکدفعه توی نقد ویدئویی چند گوشی برتر تابستان جزو بهترین باطریها با عملکرد عالی شد از سایت دیجی کالا خواهش می کنم این قدر یک طرفه قضاوت نکنید و گوشیهارو همون طور که هست معرفی کنید
با سلام من هم واقعا از بی انصافیه دیجی کالا در نقد و بررسی های گوشی ها با برند های سونی و htc گله مندم
آقا من موندم htc گوشی به این خوبی منظورم m9 هست به بازار داده ولی در نقد و بررسی دیجی کالا به شدت کوبیده میشه واسه چی واسه طراحیه تکراری دوساله یا سه ساله بعد اونوقت ینی سامسونگ، آیفون و سونی هر سال طراحیشونو عوض میکنن.
کاش میگفتین بیش از اندازه گرم میشد چند درجه بود انوقت ما بهتر میتونستیم قضاوت کنیم که واقعا داغ میشده یا اینم یکی دیگه از بزرگنمایی های دیجی کالاس!!!
چرا نظر من رو تایید نکردید ، تو قوانین نظرات بنویسید حتما از سامسونگ و اپل تعریف شود !!
آقا چطور دوربین ۲۳ مگاپیکسلی تو همچین گوشیه کوچیکی بدون بیرون زدگی جاگرفته جزوه محاسن نیست بعد آون سامی با آون دوربین ۱۶ مگاپیکسلیش که مثل وزق زده بیرون میشه شاهکار طراحی از نظر شما
سلام و عرض خسته نباشید.لطفا یک طرفه به گوشی نگاه نکنید شما هر چی خوبی این گوشی داشته رو جز چند مورد نگفتی.بعدشم شما میگه ممکنه با آپدیت نرم افزاری گرماش بر طرف بشه.۱:این گوشی گرم نمیکنه همه جا هم برید بگردید.۲:خب اگه نسخه نهایی نیومده برا چی بررسی میکنید.فک کنم برید یه سنگ بردارید بگین این در آینده به قطعات موبایل تبدیل میشه و هنوز چکش کاری داره.ولی واقعا خیلی ضخیمه.(شوخی) به دل نگرید.