انتشار نسخهای جدید از تصویر «نقطه آبی کمرنگ»
درست ۳۰ سال پیش در ۱۴ فوریه سال ۱۹۹۰ فضاپیمای وویجر ۱ که در نواحی بیرونی منظومه شمسی قرار داشت دوربین خود را به سمت زمین گرفت و تصویری تاریخی ثبت کرد: نقطه آبی کمرنگ. اکنون و پس از گذشت ۳۰ سال از آن روز ناسا نسخه جدیدی از آن تصویر را منتشر کرده است.
ایده ثبت این تصویر را کارل ساگان (Carl Sagan) ارائه کرد. تصویری که در آن سیاره زمین همچون یک نقطه آبی کمرنگ در میان پرتوهای خورشید دیده میشود. تنها ۳۴ دقیقه پس از ثبت این عکس دوربین فضاپیمای وویجر ۱ خاموش شد تا این فضاپیما بتواند انرژی بیشتری برای ادامه مسیر ذخیره کند.
فضاپیمای وویجر ۱ در همین پروسه در مجموع ۶۰ تصویر ثبت کرد و در آن از پنج سیاره دیگر و خورشید نیز عکاسی کرد. تصویری که به «پرتره خانوادگی منظومه شمسی» معروف شد.
به مناسبت ۳۰امین سالگرد ثبت این عکس Kevin Gill، مهندس آزمایشگاه پیشران جت (JPL) ناسا که در زمینه پردازش تصویر نیز فعالیت میکند پردازش مجددی روی این عکس انجام داد. او در این نسخه بهروزشده از نرمافزارهای پردازش تصویر و تکنیکهای جدیدی استفاده کرد. او همچنین تلاش کرد تا اصالت دادههای اصلی را حفظ کند.
فضاپیمای وویجر ۱ برای ثبت تصویر نقطه آبی کمرنگ سه عکس در سه فیلتر رنگی مختلف ثبت کرد تا در مرحله پردازش تصویر با ترکیب این عکسها خروجی نهایی و رنگی ایجاد شود. در پردازش جدید این تصویر تنظیم مجددی روی سه کانال رنگی انجام گرفت تا شارپنس تصویر افزایش پیدا کند. علاوه بر این رنگ پرتو خورشید در پردازش جدید اصلاح شده تا سفید به نظر برسد؛ درست همانطور که با چشم میبینیم.
فضاپیماهای دوقلوی وویجر در چند دهه اخیر از دوربین خود استفاده نکردهاند. این دو فضاپیما پس از ملاقات با سیارات بیرونی منظومه شمسی از نزدیکی جرم دیگری گذر نکردند. اما هر دو کماکان در شرایط خوبی قرار دارند و از مرزهای منظومه شمسی خارج شدهاند. ابزارهای این دو فضاپیما اکنون اطلاعات ارزشمندی از فضای میانستارهای را در اختیار دانشمندان قرار میدهد.
عکس کاور: نسخه جدیدی از تصویر «نقطه آبی کمرنگ» که به مناسبت ۳۰امین سالگرد ثبت این تصویر منتشر شده است.
Credits: NASA/JPL-Caltech