یک درام عاشقانه در حال و هوای اروپای پس از جنگ سرد
«جنگ سرد» (Cold War) نام فیلم جدید کارگردان لهستانی، پاول پاولیکوفسکی است که پس از ساخت فیلم ایدا (Ida) در سال ۲۰۱۳ و موفقیت فیلم در جشنوارههای بینالمللی بیش از همیشه مورد توجه رسانهای قرار گرفت. جنگ سرد اولین فیلم این کارگردان پس از موفقیت فیلم ایدا است و توانست این هنرمند لهستانی را صاحب جایزه بهترین کارگردانی در جشنواره فیلم کن کند.
جنگ سرد روایتگر یک رابطه عاشقانه پرچالش و فراز و نشیبهای آن میان یک زوج در اروپای پس از جنگ جهانی دوم است. پاولیکوفسکی فیلم را به پدر و مادرش تقدیم کرده و ظاهرا داستان فیلم هم از رابطه والدین او الهام گرفته شده است.
جنگ سرد روایتگر یک رابطه عاشقانه پرچالش و فراز و نشیبهای آن میان یک زوج در اروپای پس از جنگ جهانی دوم است. پاولیکوفسکی فیلم را به پدر و مادرش تقدیم کرده و ظاهرا داستان فیلم هم از رابطه والدین او الهام گرفته شده است. کارگردان جنگ سرد رابطه پدر و مادرش را از جذابترین روابطی که به عمرش دیده توصیف میکند، او آن دو را دو انسان قوی و شگفتانگیز میداند اما رابطه آنها را رابطه پیچیده و پردردسر توصیف میکند.
گرچه شخصیتهای اصلی فیلم ویکتور و زولا نام و ویژگیهای شخصیتی خود را از پدر و مادر خود فیلمساز وام گرفتهاند اما روایت زندگی هر شخصیت خیالی است. فیلم در یک بازه زمانی ۱۵ ساله ما را از شهرهای لهستان به خیابانهای برلین شرقی میبرد و از پاریس به یوگسلاوی. جنگ سرد مرزهای هنری، جغرافیایی، سیاسی و اگزیستانسیال را در مینوردد و نتیجه میشود اثری پراحساس و سوزان که محصول مشترک لهستان، بریتانیا و فرانسه است. گویی فیلمهایی چون کازابلانکا یا لا لا لند اینبار توسط کارگردانهایی چون آندری وایدا یا آگنیشکا هولاند(دوتن از کارگردانهای شاخص و مشهور سینمای لهستان) بازآفرینی شده باشد.
پاولیکوفسکی این بار هم از تصاویر سیاه و سفید استفاده کرده و مجددا از فیلمبردار فیلم سینمایی ایدا در این اثر سینمایی هم بهره برده است. اگر ایدا را دیده باشید با قابهای خاص «ووکاش ژال» فیلمبردار اثر آشنا هستید. قابهایی که کارکردی اساسی در انتقال وضعیت کاراکترها و مفاهیم درونی فیلم دارند. در این اثر هم همکاری ژال و پاولیکوفسکی به ساخت فیلم سینمایی منجر شده که هر فریم آن با وسواس ساخته شده و شیوه فیلمبرداری در راستای حرکت درونی فیلم و قصه است.
ناگفته نماند که جنگ سرد از جمله فیلمهایی بود که به شدت مورد تحسین منتقدان قرار گرفت. این فیلم سینمایی در پایگاه متاکریتیک نمره متا ۹۱ را به خود اختصاص داده که نشان از توافق کلی منتقدان نسبت به کیفیت بالای فیلم دارد.