آیا عربستان به بهشت فناوری در خاورمیانه بدل می‌شود؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه

ولیعهد سعودی، محمد بن سلمان در سیلیکون ولی با جف بزوس، بیل گیتس، تیم کوک و تعداد دیگری از بانفوذترین افراد حوزه تکنولوژی دیدار کرد. سفرش به آمریکا تیترهای زیادی داشت اما احتمالا مهم‌ترین‌اش قراردادهای میلیاردی برای ساخت نخستین شهر هوشمند در عربستان و دیدار با مهم‌ترین آدم‌های جهان تکنولوژی در سیلیکون ولی بود. سیلیکون‌ ولی مقر تکنولوژی جهان، این روزها میزبان محمد بن سلمان است. یکی از لوکس‌ترین هتل‌های سیلیکون ولی برای شش روز روی مردم بسته شد تا محل اقامت ولیعهد سعودی باشد.

برای خیلی‌ها عجیب بود که بعد از ملاقات با سیاستمداران محمد بن سلمان سراغ غول‌های سیلیکون‌ ولی و چهره‌های موثر هالیوود مثل اپرا وینفری رفت. اولین میزبانش در حوزه فناوری بیل گیتس یکی از ثروتمندترین مردان جهان و موسس مایکروسافت بود. البته این دو نفر سابقه آشنایی با هم را داشتند و سال ۲۰۱۷ بیل گیتس در ریاض با محمد بن سلمان دیدار کرده بود تا درباره «شیوه‌های مختلف همکاری» و «برنامه‌های دو جانبه» با یکدیگر گفت‌وگو کنند. مکالمه بین مردان ثروتمند جهان طبعا جاذبه زیادی دارد. این‌بار صحبت آنها حول و حوش فعالیت‌های انسان‌دوستانه بود که بیل گیتس در آن ید طولایی دارد ولی عربستان تا به حال در چنین پروژه‌هایی مشارکت نکرده بود.

محمد بن سلمان در ادامه ملاقات‌هایش به سراغ روپرت مرداک رفت. بزرگترین غول رسانه‌ای جهان. او مدیرعامل کمپانی فاکس قرن ۲۱ هم هست.

نفر بعدی جف بزوس، ثروتمندترین مرد جهان و مدیرعامل آمازون بود. از حرف‌های رد و بدل شده خبری نیست اما به دنبال این جلسه روز گذشته خبر رسید که آمازون فرصت‌های شغلی جدیدی در ریاض ایجاد کرده است.

اما شاید یکی از جالب‌ترین افرادی که محمد بن سلمان در ادامه گشت‌وگذارش با محوریت تکنولوژی با او دیدار کرد تیم کوک بود. او با تیم کوک مستقیم درباره تکنولوژی صحبت کرد. چندماه پیش گزارشی منتشر شده بود که اپل، دومین شرکت ساخت موبایل و بزرگترین کمپانی تکنولوژی اطلاعات در کنار آمازون می‌خواهند با عربستان سعودی وارد مذاکره شوند تا بتوانند مجوز باز کردن نمایندگی‌ در این کشور را دریافت کنند.

محمد بن سلمان از زمان رسیدن به ولیعهدی تصمیم به اصلاحات اقتصادی در ساختار عربستان گرفت و مذاکره با مهم‌ترین شرکت‌های تکنولوژی جهان بخشی از این اصلاحات به شمار می‌رود.

ولیعهد عربستان در این ملاقات‌ها حتی پوشش‌ سنتی‌اش را هم تغییر داد و با کت و شلوار ظاهر شد. اتفاقی که جنجالی و خبرساز شد. یکی از مشهورترین این عکس‌ها مربوط به دو روز پیش است وقتی محمد بن سلمان در سیلیکون ولی مورد استقبال سرگئی برین از موسسان مهم‌ترین موتور جست‌وجوی جهان یعنی گوگل قرار گرفت.

ایلان ماسک، یکی از متنفذترین مردان سیلیکون ولی، نفر بعدی است که در فهرست ملاقات‌های ولیعهد عربستان قرار گرفت. ماسک مدیرعامل شرکت‌هایی مانند تسلا و SpaceX است. تخصص ماسک ساخت محصولاتی مثل ماشین‌های الکتریکی است که بنظر می‌رسد یکی از موضوعات جذاب برای محمد بن سلمان باشد.

تصور نکنید که محمد بن سلمان فقط برای ژست عکس گرفتن با آدم‌های مهم سیلیکون ولی دیدار کرده است. به وضوح اهداف ولیعهد عربستان برای همکاری با آمریکا بیش از این‌هاست. او حتی با یکی از کارآمدترین تحلیلگران داده در سیلیکون ولی هم ملاقات کرده.

مشکل اینجاست که دیالوگ‌های میان محمد بن سلمان و مردان سیلیکون ولی به تفصیل در خبرگزاری‌های خارجی نیامده درنتیجه کنجکاوی‌برانگیز است که اطلاعات ولیعهد عربستان درباره تکنولوژی در چه حد است و مثلا با تیم کوک درباره چه نکاتی مربوط به فناوری مباحثه کرده.

پیتر تیل مردی است که جایی میان تجارت و تکنولوژی ایستاده. او هم جزو کسانی است که سال ۲۰۱۷ به عربستان سفر کرد و این اولین ملاقاتش با محمد بن سلمان نبود. مدیرعامل شرکت‌هایی مانند پالانتیر و میتریل کپیتال است. سفارت عربستان در بیانیه‌ای گفت که موضوع صحبت این دو نفر روی خلق محیطی جذاب برای دعوت از کمپانی‌های نوظهور با محصولات خلاقانه بوده است.

هدف ولیعهد عربستان از این دیدارها مشخص نیست ولی بنظر می‌رسد او می‌خواهد با آمریکایی‌های قراردادهای کلان امضا کند تا آنها را وادار به حضور در بازار تکنولوژی عربستان کند. بازاری که تازه قرار است به راه بیفتد. دو هفته پیش از این سفر عربستان طی قرار دادی ۳.۵ میلیارد دلار در شرکت حمل و نقل اوبر سرمایه گذاری کرد. یکی از ایده‌های دیگر محمد بن سلمان هزینه ۵۰۰ میلیارد دلاری برای ساخت نخستین شهر هوشمند و نیمه خودمختار عربستان موسوم به  نئوم در شمال غربی  این کشور است. شهری که قرار است بیش از مردم عادی، میزبان روبات ها باشد و به نوعی شهر روبات‌ها لقب بگیرد.

به نظر می‌آید بن سلمان تصمیم گرفته خود را چهره‌ای علاقمند به سیلیکون ولی و تکنولوژی در آمریکا جا بزند تا علاوه بر اینکه حملات رسانه‌ها و روابط عمومی‌ها به او کم شود، فضا و فرصتی برای کمک به اقتصاد سعودی فراهم شود. عبدالرحمان طربزونی مدیرعامل سعودی تلکام اخیرا در سی ان بی سی نوشت که بن سلمان قصد دارد که وابستگی ریاض به نفت را کاهش دهد و در عوض فضای دیجیتال تکنولوژی را در کشورش توسعه داد.

 

 



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۱۴ دیدگاه
  1. Niloo

    امپراطور اصلاحات.. مردی که همانندش توی خاورمیانه نداریم.

  2. حسین

    به این میگن اصلاحات واقعی نه اونچیزی که تو کشور ماست

  3. میلاد۰۰۷

    واقعا تغییرات خیلی خوب در عربستان ایجاد کرد با کسانی دیدار کرد که مسئولین ما تو خواب نمیبینن و در آینده ثمره این تحولات را خواهند دید ، و ما همچنان به فکر ف ی ل ت ر ی ن گ تلگرام هستیم

  4. علی

    هه هه هه

  5. احمد

    ببین عربستان ده سال دیگه کجاس ????????????

    اونوقت ما نگران دلار ۵۷۰۰ تومن امروزیم ????????????????

    1. عبدی

      راجع به افغانستان هم اینطور می گفتند. با ورود امریکا به اونجا – بعضی کودن هستند هستن و دنیایی امروز درکی ندارند

  6. حمید

    شما اگر به سفر حج مشرف شده باشید در اولین نگاه به یک چیز عجیب در سعودی ها پی می برید
    و آن چیزی نیست جز کمبود آی کیو .
    فن آوری علاوه بر سرمایه نیاز به نیروی انسانی ماهر دارد که سعودی ها از آن برخوردار نیستند.

    1. مصطفی

      ماها که IQ مون بالا هستش داریم چیکار میکنیم

      1. زهرا

        متوسط ای کیو ایرانیها ۸۰ است و جزو کم هوش ترین کشورها هستیم.

  7. Ali

    دمش گرم،واقعا به فکر پیشرفت کشورشه.

  8. سید هادی

    وقتی چهره ولیعهد عربستان رو دیدم ، صحنه قتل عام مردم بی گناه و کودکان قحطی زده یمن به چشمم اومد.

    من خیلی شرکت ها و برند های بالا رو دوست داشتم اما اون ها به خاطر پول چشم شون رو روی این همه جنایت های عربستان سعودی بستن واقعا ازشون متنفر شدم همینطور امیدوارم به لطف خدا روزی بشه که ما هم کسب و کار های تکنولوژیک قدرتمندی مثل اپل ، گوگل و آمازون داشته باشیم که البته دیجیکالا هم جزو بهترین هاشون باش 🙂

  9. محمد

    شکی نیست که آینده دنیا در دست تکنولوژی هم نباشد در دست انحصار طلبی، محدویت، سانسور و تمامیت خواهی هم بدون کوچکترین شکی نخواهد بود. قدمهایی که ولیعهد عربستان در حال برداشتنش هست بدون شک شروع یک تمدن جدید در مجذور جنگ و با توان آینده بینی در تابعی به نام منطق و خرد گراییه و باید قبول کرد که مثل همیشه باز هم عقب ماندیم.

  10. عباس طاعتی

    واقعا آفرین به این ولیعهد جوان که میخواهد چهره سنتی عربستان را تغییر دهد و از عربستان کشوری مدرن بسازد . ای کاش مسئولان کشور ما هم بجای دشمنی با کشورهای قدرتمند ، تا فرصت استفاده از پول نفت را دارند نسبت به خلق شیوه های تولید ثروت غیر نفتی اقدام کنند وگرنه با تمام شدن نفت ایران افغانستانی دیگر خواهد بود. از ترکیه ٬ امارات و حالا عربستان درس بگیرند.

  11. محمد

    بعله پول چه کارایی نمی کنه، الان ایشون ، یه زمانی ما هم …
    کیش قرار بود سال ۶۵ شبیه دبی کنونی بشه
    بر عکس شد کیش شد دوبی اون زمان
    و دبی شد کیش سال ۶۵ که قرار بود ساخته بشه
    علاوه بر خرید تسلیحات ببین چه کاراییم می کنن، چقدر سرمایه خرج می کنن، البته اونا هم نفت دارن ماهم عوضش پراید داریم چه سعادتییییی

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X