شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟
اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تکرنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت میکرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه میکردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشیهای موبایل برای کارهای متنوعی از وبگردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار میرود صفحه نمایش اهمیت فوقالعاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژیها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتریها و ضعفهای هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟
پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیینکنندهی کیفیت یک صفحهنمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشیهای موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژیهایی اختصاصی را به شالودهی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه میکنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نامهای پر زرقوبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد میکنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده میکنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسهی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.
AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهمترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پسزمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسلها نور تولید میکنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسلها بهصورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED میدهد. ازآنجاکه در یک صفحهنمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسلها وجود دارد در نتیجه بخشهای سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر بهشدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسلهای مجزا میتواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوهی استفاده از صفحهنمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمانهایی که تمام پیکسلهای صفحهنمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی بهمراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.
بهطورمعمول رنگها در صفحات نمایش AMOLED روشنتر و غلیظتر نمایش داده میشوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگها میشود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدودهی رنگی گستردهتر تکنولوژی AMOLED با محدودهی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار میرود. محدودهی رنگی گستردهتر تکنولوژی AMOLED فینفسه چیز خوبی است و اجازه میدهد تعداد رنگهای بیشتری را روی صفحهنمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سالهای ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفتهای سختافزاری و تمهیدات نرمافزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالتهایی برای بازتولید دقیقتر رنگها را روی این صفحات نمایش مهیا کردهاند.
از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED میتوان به پدیدهای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسلها بهمرور زمان پیش میآید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسلها بهصورت مجزا نور تولید میکنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (بهویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) میتواند موجب تخریب بیشتر پیکسلها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت سابپیکسلهای رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش بهمرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.
در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمیتر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده میشود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسلها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسلها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسلهایی که سیاه مطلق را نمایش میدهند تا حدی دارای نور پسزمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آنقدر که اعداد نشان میدهد زیاد نباشد. این تفاوت بهویژه زمانی بیشتر زمانی جلبتوجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.
در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پسزمینه در تکنولوژی IPS LCD، سابپیکسلها اندازهای برابر دارند و به شکلی فشردهتر در کنار هم قرار داده میشوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبتهایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازهی سابپیکسلهای رنگی مختلف نمیتواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آنها متفاوت است. این نکته میتواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ بهویژه اگر از فاصلهای نزدیک به آنها نگاه کنید.
ولی مهمترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعیتر رنگ است. محدودهی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD میتواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث میشود بهویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پسزمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه بهخوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل میشود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.
در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالیکه اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه میدهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی میرسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنلهای IPS LCD معمولا هزینهی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگهای درخشان و سیاهیهای عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگهای طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربهی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین میتوانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمعبندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.
داداش تو که برق می خونی باید بهتر بدونی که LED ها از بازه مادون قرمز هستن تا ماورا بنفش ولی اون ال ای دی سفید رنگی که تو TFT و IPS هست تو نور پشت صفحه همون طور که بازه طول موجی LED ها خیلی راحت قابل کنترل هست پس تولید کننده محترم این دوتا بازه مادون قرمز و ماورا بنفش رو حذف می کنه هیچ دلیلی هم برای باقی گذاشتن این دوتا بازه نداره در ضمن وقتی اون نور پس زمینه از کریستال مایع LCD رد میشه همون طور که میدونی کریستال مایع یجور فیلتر پلاریزه قابل تنظیم هست پس اگه چیزی از ماورا بنفش هم بخاطر اشتباه تولید مونده باشه توسط کریستال مایع حذف میشه و اینجاست که lcd بهتره از نظر ماورا بنفش چون اگه اشتباهی هم باشه قابل جبران هست ولی تو amoled نه الان هم به کسایی که فقط بخاطر ماورا بنفش از lcd میترسن خیالشون نسبت به lcd راحت تر lcd کمتر چشمو اذیت می کنه
با توجه به مقاله میتونم بگم امولد خوب نیس!
من همیشه موقع کار با گوشی خودم در زمان طولانی سردرد وحشتناک میگیرم. مامانمم همینطور. ولی با گوشی یا تبلت خواهرم این مشکل برام پیش نمیاد. دقیقا هرکی امولد داره همین رو گفته
من قبلا فکر میکردم پیکسل پیکسل روشن میشه خوبه
ولی الان بنظرم میتونه چشم و سر رو داغون کنه و چقدر پشیمونم از خریدش
آقا من هم دقیقا همین تجربه رو دارم گوشی جدید ام امولد سامسونگ هست و از سردرد دارم میمیرم دو روزه خریدمش نمیدونم چجوری از دستش خلاص بشم
سلام دوستان من خودم ۵ساله ips استفاده میکنم ولی از امولد ( گوشی پدرم) راضی ترم چون لمس تیز تری داره و هنگ تو کارش نیست درباره ی هزینه ی بالای تعمیر صفحه نمایش هم دیگه خودمون باید مواظب گوشیمون باشیم
درسته کهips هزینه ی کم تری داره اما تعمیر که رفت درست لمس نمیکنه خودم تجربه دارم که میگم و سوختن پیکسل ها دیگه مواظبت باید بکنیم اگه درست میگم لایک کنیم
سلام من گوشیم از نوع امولد است این از روی تجربه رنگ هاش واقعا خوبن ولی یکم که مدت طولانی میشه واقعا چشم رو اذیت میکنه وروی بلند مدت باعت ضعیف شدن چشم میشه رنگ سیاه در امولد نسبت به ips بهتره ولی در رنگ سفید در ips خیلی بهتر از امولده اگر یک گوشی دارید که ipsهست و گوشی امولد هم دارید تو صفحه شفید کنار هم بگذارید قشنگ معلومه که رنگ سفید در امولد کاملا زرده در طولانی مدت پیکسل های امولد ضعیف میشه ولی خیلی به چشم نمیاد ولی ضعیف میشه با تشکر♥♥
من از هر مدلی حد اقل یک گوشی خوب دارم بلک بری، ایفون ،سامسونگ، ایسوس ، گوشی چینی و ..
همونطور که در مطلب بالا بطور شفاف و علمی با زبان ساده بیان شده برای کار های حرفه ای و تخصصی ips و برای تفریح و کیفیت کمی جلا دار تر Amoled مناسب هستش.
سلام دوستان. نیاز به راهنمایی شما دارم. بنده خشکی چشم دارم ولی برای دیدن یه سری کلیپ آموزشی نیاز به تهیه گوشی دارم. لطفاً راهنمایی کنید که صفحه AMOLED سامسونگ بهتره یا LCD برندهای دیگه مثل شیائومی؟؟
لطفا منو راهنمایی کنید. ممنون از شما
در صورتی که نور پس زمینه lcd سفید باشد باتوجه به اشعه uv که منتشر می کند آسیب بیشتری به چشم وارد میکند بر خلاف چیزی که در متن گفتید.
من ارشد برق میخونم.
میشه بگین فرق بین LTPS IPS LCD چیه ؟ آیا نسبت به AMOLED برتره؟
به طور کلی، کیفیت، خوانایی تو نور روز و طبیعی بودن رنگها اگه ملاک باشه، LTPS LCD انتخاب خوبیه، کنتراست و مصرف انرژی پایین ملاک باشه، AMOLED خوبه. این رو هم باید در نظر داشت که هزینه تعمیر LED ها به شدت بالاست. در ضمن طول عمر LEDها یکم کمتره ولی از ضخامت، دما و وزن کمتری به نسبت LCDها برخوردارن.
با سلام خدمت همگی
من در این چند سال اخیر بالای ۵۰ مدل گوشی عوض کردم و از همه برندی داشتم و آخرین مدلی که از سامسونگ داشتم با صفحه نمایش Super AMOLED گوشی Note 4 بود که بعد از مدتی سایه کیبورد گوشی و ساعت و درصد باتری روی صفحه افتاده بود که توی زمینه سفید مشخص بود و من فکر میکردم مشکل نرم افزاریه چند بار فلشش کردم دیدم نشد آخر فهمیدم از نقاط ضعف AMOLED آخه چند تا گوشی دیگه سامسونگ دیدم همینطوری بودن به نظر بنده ips خیلی بهتره و طول عمرش هم بیشتره.
از نکات مهم amoled نسبت به ips این هست که در مورد اول میشه fingerprint رو داخل صفحه نمایش گذاشت که در ips امکان نداشته و جدیدا محققان تونستن این کار رو بکنند که هنوز مشخص نیست شدتی هست و کاملا بدون مشکل جواب میدهد یا نه
ضمنا در amoled میتوان بوسیله بازتاب نور به داخل گوشی از طریق صفحه نمایش از مزیت های سخت افزاری بسیاری در آینده استفاده کرد
Amoled آینده بهتری خواهد داشت ولی نیاز به کار داره شاید ۲ یا ۳ سال طول بکشه ولی الان lcd بهتره مخصوصاً روی گوشی که آدم از فاصله نزدیک نگاه میکنه
محدوده رنگ یا همان COLOR GAMUTبرای من خیلی اهمیت داره بنابراین فناوری IPS LCDبه نظر من بهتره و در کنار ساخت ان با هزینه پایینتر نسبت به سایر تکنولوژی ها دیگه حرفی برای گفتن نمیذاره در ضمن از مطالب لذت بردیم خیلی عالی بود