شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟
اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تکرنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت میکرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه میکردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشیهای موبایل برای کارهای متنوعی از وبگردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار میرود صفحه نمایش اهمیت فوقالعاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژیها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتریها و ضعفهای هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟
پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیینکنندهی کیفیت یک صفحهنمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشیهای موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژیهایی اختصاصی را به شالودهی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه میکنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نامهای پر زرقوبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد میکنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده میکنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسهی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.
AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهمترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پسزمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسلها نور تولید میکنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسلها بهصورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED میدهد. ازآنجاکه در یک صفحهنمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسلها وجود دارد در نتیجه بخشهای سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر بهشدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسلهای مجزا میتواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوهی استفاده از صفحهنمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمانهایی که تمام پیکسلهای صفحهنمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی بهمراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.
بهطورمعمول رنگها در صفحات نمایش AMOLED روشنتر و غلیظتر نمایش داده میشوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگها میشود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدودهی رنگی گستردهتر تکنولوژی AMOLED با محدودهی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار میرود. محدودهی رنگی گستردهتر تکنولوژی AMOLED فینفسه چیز خوبی است و اجازه میدهد تعداد رنگهای بیشتری را روی صفحهنمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سالهای ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفتهای سختافزاری و تمهیدات نرمافزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالتهایی برای بازتولید دقیقتر رنگها را روی این صفحات نمایش مهیا کردهاند.
از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED میتوان به پدیدهای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسلها بهمرور زمان پیش میآید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسلها بهصورت مجزا نور تولید میکنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (بهویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) میتواند موجب تخریب بیشتر پیکسلها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت سابپیکسلهای رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش بهمرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.
در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمیتر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده میشود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسلها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسلها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسلهایی که سیاه مطلق را نمایش میدهند تا حدی دارای نور پسزمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آنقدر که اعداد نشان میدهد زیاد نباشد. این تفاوت بهویژه زمانی بیشتر زمانی جلبتوجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.
در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پسزمینه در تکنولوژی IPS LCD، سابپیکسلها اندازهای برابر دارند و به شکلی فشردهتر در کنار هم قرار داده میشوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبتهایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازهی سابپیکسلهای رنگی مختلف نمیتواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آنها متفاوت است. این نکته میتواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ بهویژه اگر از فاصلهای نزدیک به آنها نگاه کنید.
ولی مهمترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعیتر رنگ است. محدودهی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD میتواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث میشود بهویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پسزمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه بهخوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل میشود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.
در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالیکه اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه میدهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی میرسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنلهای IPS LCD معمولا هزینهی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگهای درخشان و سیاهیهای عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگهای طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربهی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین میتوانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمعبندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.
من iPS رو ترجیح میدم . به خاطر شارپنس بالا و رنگهای طبیعی تر مخصوصآ رنگ سفید .
هر کی دوست داره تصویر بهتری در ازای مصنوعی بودن داشته باشه AMOLED
هر کی دوست داره طبیعی ببینه و شارپنسه بالا بره IPS
در کل با توجه به ایراداتی مثل چیدمان پیکسل ها و غیره Ips بهتره
البته تو بهترین بودن سیاهی امولد شکی نیست
IPS
چون واقعی تره.
ولی AMOLED واسه افرادیه که طبیعی بودن رنگها یا کنتراست واسشون مهم نیست. یا افرادی که با اینجور چیزا آشنایی ندارن که وقتی مبالقه AMOLED رو میبینن بگن اوووواااااعجب کیفیتی!
IPS تکنولوژی NEO ـش هم اومده که چه بهتر.
رنگها در آمولد بسیار اشباع و بدور از واقعیت هست برای گوشی های هوشمند امروزی که کیفیت دوربین در ثبت عکس فاکتور مهمی حساب میشه،طبیعی بودن رنگها امتیاز بزرگی هست که ips lcd داره.
ببینید AMOLED بسیار رنگارو زیبا و چشم نواز نشون میده ولی شما ببینید امکان نداره صفحه نمایش یه کامپیوتر یا لپتاب رو AMOLED زد مخصوصاً اگه واسه کارای مصل فتوشاپ یا میکس و مونتاژ که کار خودم هست استفاده کرد اونای که تو این کار هستند میدنن چی دارم میگم واسه عکاسی هم همینطور یعنی شما این نوع صفحه نمایش رو فقد واسه چیزای محدودی میشه استفاده کرد واسه گوشی عالیه اگه به عکاسی علاقه نداشته باشین
من مدت زمان طولانی هست که برادرم آیفون داره و خودمم وقتی اس۶ معرفی شد مدتی بعد خریدم و تجربه کاربری هردو رو با هم دارم. اگه تراکم نامناسب آیفون برای مطالعه و… رو کنار بذاریم، رنگ هاش تقریبا خوبه ولی بحث توی الجی چیز دیگست، چون به مراتب خیره کننده تر از اپل هست. البته رنگ سفید بعضی وقتا عجیبه مثلا فکر میکنید توی صفحه سایه افتاده! یا یه اتفاق عجیب دیگه این بود که کنار صفحه نمایشو وقتی نگاه میکنم(چون ۶ پلاس یکم قدیمیه ) احساس میکنم رنگ زرد توشه !!اول فکر کردم خراب شده بعد رفتیم جایی که ازش خریدیم تعمیر کار گفت که مشکلی نیست فقط پنلش تو استفاده طولانی ضعیف شده که دور از انتظار من بود. ولی امولد. راستش رنگ سیاه رو وقتی تو آیفون نگاه میکنی احساس میکنی هنوز روشنه و هر کاریش میکنی نمیتونی کامل سیاهش کنی. ولی تو اس۶ انگار سیاه مطلق وجود داره و اصلا نوری دیده نمیشه چون پیکسل هاش خاموش میشن .رنگ هایی که اس۶ نشون میده خیلی قشنگن! هر فیلم یا عکس میتونه آدمو به وجد بیاره. اولش که خریده بودم یکم عادت نداشتم که زیادم اذیت نمیکرد. ولی بعد که از تنظیمات کنتراستشو تنظیم کردم خیلی بهتر شده. توی نور که اس۶ خیلی عالیه نورش خیلی خوبه و حتی جزییات تصاویر هم میشه زیر نور دید!!! البته تا یادم نرفته بگم تو همه گوشی هایی که ips دارن تم یا رنگ تصاویر یکم آبی داره . قبلا که کنتراست اس۶ رو تنظیم نکرده بودم انگار یکم سفید خیلی روشن رو زرد خیلی رقیق نشون میداد ولی الان درست شده. صفحه ips از کنار خیلی خوبه. نور آی پی اس خوبه. به هر حال وقتی شما یه عکس رو به یک نفر نشون میدید اون که نمیدونه رنگ واقعی چطوری بوده پس اصلا ایرادی نداره و مهم نیست که چقدر رنگها عجیب باشن و این بحثی که میگن ما به رنگای امولد عادت نداریم درست نیست. و اینکه میگن امولد چشم آدمو در میاره همش چرته . همیشه میشه نورشو کم کرد یا کنتراستشو تنظیم کرد طوری که دلخواه هر چشمی باشه
خلاصه هردو خوبن موقع خرید زیاد خودتونو درگیر صفحه نمایش نکنید….
ممنون از دیجیکالا که نظرات کاربران رو منعکس میکنی
IPS LCD را بیشتر میپسندم
فقط ips.آدم گوشی میخره تا با صفحه نمایشش تصاویر واقعی ببینه نه تصاویری که از فرط اشباع زیاد صفحه نمایش چشو در میارن
من خودم ب شخصه TFT روی اپل رو می پسندم چون نیازی ب تعداد مولکول های رنگی زیادی ندارم چون هم تصویر udh و ۴k روی صفحه های بالای ۵۰ اینچ ب خوبی نمایش داده میشود ن روی ۵ اینچ پس برای ۴ تا ۶ اینچ همون full hd کافیه و TFT این کارو ب خوبی میکنه دیگ ۴K و بقیه چشم و آزار میدن
تجربه هر دو رو داشتم روی پرچمدارا
در ۲ سال اخیر یعنی از معرفی Galaxy S5 به بعد امولد ها بیشرفت های بسیار خوبی داشتن.
روشنایی صفحه به IPS ها بسیار نزدیک شد.
مثلا A5 2016 در زیر نور مستقیم آفتاب تقریبا با آیفون ۶ در یک حد قرار میگیرن
همچنین میشه میزان غلظت رنگ ها رو تو امولد تغییر داد و همه ی جزییات رو با رنگ واقعی خودش دید. ب نظر من این ایراد چند وقتیه که حل شده س
امولد ها زاویه دید خیلی بهتری دارن و عمق رنگ مشکی هم بینهایت هستش
تنها برتری IPS ب نظر من فقط اینه که رنگ سفید رو میتونه دقیق نشون بده
البته این موضوع در پرچمداران جدید سامسونگ تا حدی بسیار مرتفع شده و میشه گفت اذیت نمیکنه
متاسفانه رو چنتا گوشی IPS دیدم (آیفون ۵s – هانر و . . . )بعد از ی مدت کیفیت خودشون رو از دست دادن. کناره های صفحه نمایش زرد میشن
تو اینترنت هم سرچ کنید میتونید پیدا کنید. فقط مشکل من نبوده
ps
به شخصه ips رو بیشتر قبول دارم و دلیلش هم اینه که امولد تاریخ مصرف داره و بعد یک سال توی پنل شاهد سایه های ایکون ها و تصاویر ثابت هستیمسامسونگ فروش بیشتری رو میخواد و این پنل امولد با خراب شدنش بعد یکی دو سال کاربر رو مجاب به خرید گوشی جدید میکنه در حالی که کسی که ایفونمیخره میتوه گوشیش رو تا زمانی که باتریش اجازه بده استفاده کنه و بعداون هم میتونه با هزینه کم نسبت به تعویض باتری اقدام کنه
چاید بگید کی ۵ سال گوشی رو نگه میداره باید بگم که در حال حاظر صنعت تلفن های همراه به یه پختگی نسبی رسیدن که خرید گوشی جدید بعد چهار سال رو توجیه نمیکنه مگر این که گوشی باز باشید.پنل امولد اصلا مناسب صفحه نمایش هایی که با سیستم عامل و رابط کاربری سر و کار دارن نیست چون رابط کاربری معمولا تصاویر ثابت زیادی داره و باعث ضعیف شدن ساب پیکسل های بخش هایی از پنل میشه و باعث نا هماهنگی میشه
پنل امولد فقط مناسب دیدن فیلم سینمایی میخوره اونم بدون لگوی شبکه یا تصویر ثابت در گوشه و کنار
اگر هم اپل پنل امولد رو بای گوشی بعدی انتخواب کنه نشون میده که اپل سیاست کهنگی عمدی رو در پیش گرفته چون متوجه این موضوع شده اگه گوشی بدون عیب بزنه مردم گوشی های جدید رو نمیخرن همین حالا هم خیلی ها حاظر نیستن ایفون فایوشون رو با مدل جدید تعویض کنن
در مورد کیفیت هم به نمونه عکس اول توی همین مطلب توجه کنید کیفیت ips از امولد خیلی بیشتر و این توی زوم رو ساب پیکسل ها کاملا مشهوده
منطقی انتخواب کنیم و منطقی خرید کنیم نه احساسی
وقتشه این دو تکنولوژی با هم ترکیب بشن و ضعف های یک دیگه رو پوشش بدن
کی گفته دوست من؟ مامانم ۳ ساله گرند ۲ داره صفحه ش آخ نگفته
اتفاقا سامسونگ امولد رو واسه این انتخاب کرده که هر سری روش کار کنه و توسعه ش بده چون غول امولد سامسونگ هست.
و اینم بگم که شما وقتی صفحه رو نگاه میکنید نمیخواید ساب پیکسل ها رو اکتشاف کنید که میگید مشهوده!! و خودم که تجربه کار با امولد دارم . مطمئنم به هیچ عنوان این خرابی هایی که شما میگید رو نخواهم دید و اگر میبینید جایی میگن خراب شده اون احتمالش ۱ در ملیونه که لابد صفحه یا تعمیری بوده یا ازش استفاده درستی نکرده و تنظیماتشو بیخیال شده
تا زمانی که amoled نتونه رنگ هارو به شکل استاندارد RGB یا همون sRGB نشون بده و به ثبات کیفیتی نرسه منظور اینه که بعد ۱-۲ سال رنگ هاش بهم نریزن و مشکل پیکسل سوختگی پیش نیاد و همچنین قیمتش از ips کمتر بشه شانسی برای رقابت با ips نخواهد داشت
amoled راه درازی داره تا بتونه به ثبات برسه اگه خوب بود حتما شرکت ها روی میاوردن به ساخت مانیتور ها و نمایشگر های amoled
اما اگه دقت کنین میبینین که بهترین مانیتور ها از ips استفاده کردن که با یه سرچ در مورد مانیتور های طراحی این موضوع رو متوجه میشین و این نشان قدرت ips هست که البته صفحه ips با کیفیت پایین هم هست که توی بعضی از موبایل های شرکت های ضعیف استفاده شده اما قدرتمند ترین صفحه نمایش ها تا این لحضه ips بودن که میشه برای مثال صفحه نمایش محصولات اپل رو اشاره کرد که در کیفیتشون هیچ جای شکی نیست و محصولات کمی میتونن با کیفیت صفحه نمایش محصولات اپل رقابت کنن که البته قیمت خیلی بالایی هم دارن که همون ها هم دوباره ips هستن
تا زمانی که شما به یه شایعه بی اساس که باورش بر اساس یک کلاغ – چهل کلاغ بوده اعتماد کردید
نمیشه تو حرفتون پایه و اساس علمی دید.
بنچمارکهای زیادی هستن که صفحه نمایش ها رو تست کردن برید خودتون ببینید اپل چی کارست اونجا.
احسنت دقیقا 🙂