شکست لینوکس در بازار کامپیوترهای شخصی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
لینوکس

بسیاری از فرهنگ‌ها و عقاید، روز موعودی دارند و روز موعود برای کاربران لینوکس (Linux)، روزیست که کاربران کامپیوترهای رومیزی و لپ‌تاپ‌ها، لینوکس را به سایر سیستم‌های عامل‌ ترجیح دهند. اما بیایید نگاهی به دلایل اصلی عدم انتخاب این سیستم عامل به‌وسیله‌ی کاربران بیاندازیم. چرا کاربران، استفاده از ویندوز یا سایر سیستم‌‌های عامل‌ پولی را به لینوکس که رایگان است، ترجیح می‌دهند؟ از طرف دیگر، چرا شرکت‌های سازنده‌ی لپ‌تاپ و کامپیوترهای رومیزی، بابت خرید لایسنس ویندوز به مایکروسافت پول پرداخت می‌کنند؟ چرا با وجود اینکه لینوکس امنیتی به‌مراتب بیشتر در قیاس با ویندوز دارد، باز هم انتخاب نخست اکثر کاربران نیست؟

      ‌‌‌‌‌‌‌

نسخه‌ی لینوکس «اسپاتیفای» (Spotify) مدت‌هاست بهبودی نیافته است

اغلب شرکت‌های توسعه‌ی نرم‌افزار پس از عرضه‌ی نسخه‌ی لینوکس اپلیکیشن‌های خود، ارزشی در بهبود عملکرد و افزودن امکانات آن نمی‌بینند.

شاید جواب این سوالات در توسعه‌ی نرم‌افزارها نهفته باشد. نسخه‌ی لینوکس اسپاتیفای مدت‌هاست بهبودی نیافته است. اسپاتیفای مخزن عظیمی از موسیقی است. این شرکت به‌واسطه‌ی محصول و خدماتش به‌شدت مشغول جذب سرمایه است و عرضه‌ی عمومی سهام آن نیز محتمل است. اما بر اساس گزارشی که OMG Ubuntu منتشر کرده، با وجود سرمایه‌های عظیمی که اسپاتیفای در اختیار دارد، کمترین پولی خرج نسخه‌ی لینوکس آن نمی‌شود.

در تالارهای گفتگوی سایت اسپاتیفای یکی از کارکنان این شرکت می‌گوید: «هیچکس مشغول اضافه کردن امکانات اختصاصی برای نسخه‌ی لینوکس اسپاتیفای نیست و اگر ایرادی در رابطه با آن گزارش شود، هیچکس نیست که لیست ایرادات گزارش‌شده را بررسی کند.»

اسپاتیفای

هرچند که بروزرسانی‌های معمول که از طریق پورت‌شدن کد اصلی برای لینوکس ارایه می‌شود به دست کاربران می‌رسد، اما امکانات اختصاصی مانند آیکون منوبار در نسخه‌های جدید دیده نمی‌شود. همچنین ممکن است به هنگام پخش موسیقی، برنامه خود‌به‌خود بسته شود و هیچکس برای رفع این ایرادات کاری انجام نمی‌دهد.

البته کاربران لینوکس می‌توانند از سایر گزینه‌ها مانند نسخه‌ی وب اسپاتیفای استفاده کنند. اما کسانی که به امید قابلیت‌های اختصاصی در لینوکس منتظر بروزرسانی اسپاتیفای هستند، ناامید شده‌اند.

‌‌       ‌

نسخه‌ی لینوکس «اسکایپ» (Skype) مدت‌هاست بسته‌های بروزرسانی دریافت نمی‌کند

مدت‌هاست که بروزرسانی‌ای برای اسکایپ روی لینوکس ارایه نشده. اگر یک کاربر ویندوزی اسکایپ، تصاویر نسخه‌ی لینوکس این نرم‌افزار را ببیند، به یاد ورژن‌های آن در سال ۲۰۰۹ می‌افتد.

مایکروسافت ماه گذشته تعدادی از مهم‌ترین قابلیت‌های نسخه‌ی جدید اسکایپ را معرفی کرد. اما درصورتی‌که شما کاربر لینوکس این نرم‌افزار هستید، می‌دانید که استفاده از اسکایپ در سیستم عامل مثل بازگشت به چندین سال پیش است. جدیدترین نسخه‌ی لینوکسی اسکایپ برای اوبونتو ۱۰.۰۴ عرضه شده که حدود شش سال از ارایه‌ی آن می‌گذرد. اکنون مدت‌هاست که بروزرسانی‌ای برای آن ارایه نشده. اگر یک کاربر ویندوزی اسکایپ، تصاویر نسخه‌ی لینوکس این نرم‌افزار را ببیند، به یاد ورژن‌های آن در سال ۲۰۰۹ می‌افتد.

اسکایپ

از آن زمان امکانات و قابلیت‌های متنوعی به اسکایپ اضافه شده که کاربران لینوکس از آن بی‌بهره مانده‌اند. در حال حاضر دو کاربر اسکایپ -یکی در لینوکس و دیگری در ویندوز یا مک- نمی‌توانند عکس یا ویدیویی را از طریق این اپلیکیشن برای دیگری ارسال کنند. همچنین به هنگام گفتگو، کاربران ویندوز و مک پیغامی دریافت می‌کنند که به آن‌ها اشاره می‌کند ورژن اسکایپ مخاطب شما، از رده خارج شده است. به‌علاوه کاربران لینوکس امکان استفاده از بات‌های اسکایپ که اخیرا ارایه شده را ندارند.

آخرین بروزرسانی اسکایپ برای کاربران لینوکس در ژوئن ۲۰۱۴ عرضه شد و مایکروسافت رسما اعلام نکرده که بروزرسانی‌های آتی مربوط به نسخه‌ی لینوکس اسکایپ، چه زمانی ارایه می‌شوند.

‌‌‌‌‌‌ ‌‌    ‌‌‌

فلش برای لینوکس، فقط در کروم

شرکت ادوبی در سال ۲۰۱۱، آخرین نسخه از پلاگین فلش را برای لینوکس منتشر کرد. از آن تاریخ تا این لحظه، فقط شاهد بروزرسانی‌های امنیتی برای آن هستیم.

اگر کاربر لینوکس باشید، برای دسترسی به آخرین نسخه از فلش‌پلیر، مجبور به نصب کروم هستید. اما کاربران لینوکس معمولا استفاده از فایرفاکس را برای مرور وب ترجیح می‌دهند؛ در این صورت آن‌ها فقط به یک پلاگین فلش قدیمی که در سال ۲۰۱۱ ارایه شده دسترسی دارند. از آن زمان این پلاگین توسعه نیافته. ادوبی در سال ۲۰۱۱ اعلام کرد نسخه‌ی ۱۱.۲ این پلاگین آخرین نسخه برای لینوکس است و از این پس تنها بروزرسانی‌های امنیتی برای آن عرضه می‌شود. پشتیبانی امنیتی از این نسخه نیز تنها تا پنج سال تضمین شده که تاریخ آن، چهارم ماه مِی ۲۰۱۶ رسما به‌سر می‌رسد.

معنی این مساله این است که اگر شما از فایرفاکس روی لینوکس خود استفاده می‌کنید، تنها نسخه از پلاگین فلش در این مرورگر، بسیار قدیمی‌ست و بسته‌های امنیتی نیز دیگر برای آن عرضه نمی‌شود. البته با وجود مشکلات امنیتی فراوانی که به‎طور مرتب گزارش می‌شوند، شاید حذف این پلاگین از مرورگرهای این سیستم عامل منطقی‌تر باشد.

ادوبی فلش

واقعیت این است که محافظت از امنیت سیستم، به از دست دادن یک اپلیکیشن یا پلاگین اولویت دارد. آیفون و آیپد هرگز از فلش پشتیبانی نکردند و ابزارهای اندرویدی نیز پشتیبانی کاملی از آن نمی‌کنند. به‌علاوه در بخش بزرگی از وب مدرن، استفاده از انیمیشن‌های HTML5 به‌جای فلش در حال رواج است. اما به‌هرحال، اینکه ادوبی پشتیبانی از نسخه‌های فلش روی مرورگرهایی غیر از کروم را در ویندوز و مک ادامه می‌دهد و لینوکس از این قضیه مستثنا شده، غیرعادلانه و البته ناامیدکننده است.

       ‌

ناکارآمدی در پشتیبانی از گیم‌های درجه یک

بازی در بستر لینوکس تا همین چند سال پیش شبیه جوک بود، اما اکنون شرایط تا حدودی تغییر کرده است و دلیل آن پشتیبانی Valve و سرویس Steam از این سیستم عامل است.

شرکت Valve لینوکس را جدی گرفته و با وجود اینکه امکان استفاده از پلتفرم Steam در سایر سیستم‌های ‌عامل‌ با کمک نرم‌افزارهای جانبی ممکن است، اما Valve تلاش‌های بسیاری برای توسعه‌ی SteamOS بر بستر لینوکس کرده است. در حال حاضر ابزارها و دستگاه‌های مجهز به SteamOS نیز به بازار آمد‌ه‌اند.

استیم

تعداد بازی‌هایی که دسترسی به آن‌ها از طریق لینوکس مهیاست، برای یک کاربر ویندوزی با سطح متوسط هم جذابیت کافی برای مهاجرت به این سیستم عامل را ندارد.

 اما کاربران هنوز نسبت به این ابزارها اطمینان کامل ندارند. استفاده از دستگاه‌های Steam Box هنوز برای بسیاری از کاربران مشکل است و راه‌اندازی و بازی با آن‌ها به‌سادگی سایر کنسول‌های موجود در بازار نیست. ضمن اینکه این ابزارها مثل کامپیوترهای مخصوص بازی، امکان شخصی‌سازی ندارند. با توجه به مشکلات اشاره‌شده، هنوز بسیاری از بازی‌های درجه‌ی یک در بستر Steam (در واقع Linux) عرضه نشده‌اند. با بازبینی لیست بازی‌های Steam که امکان اجرا در بستر لینوکس را دارند، مشاهده می‌کنید که تعداد انگشت‌شماری از بازی‌ها برای لینوکس پورت شده‌اند و البته دلیل آن هم موفقیت و محبوبیت بیش‌ازحد آن بازی‌ها بین کاربران ویندوزی آن بوده است.

هنوز انگیزه‌ای برای تغییر این روند وجود ندارد. بر اساس یک نظرسنجی که به‌وسیله‌ی Steam انجام شده، تنها یک درصد گیمرها با کمک لینوکس به بازی می‌پردازند که این عدد طی یک سال گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. چرا توسعه‌دهندگان باید برای ارایه‌ی بازی‌های‌شان برای چنین گروه کوچکی تلاش کنند؟

بااین‌حال برخلاف اغلب نرم‌افزارها و شرکت‌هایی که در این مطلب به آن‌ها اشاره شد، شرکت Valve، لینوکس را رها نکرده و به‌صورت جدی مشغول تبلیغ ابزارهای مبتنی بر Steam خود است. در حال حاضر تعداد بازی‌های موجود برای لینوکس از هر زمان دیگری بیشتر است و این نکته‌ای مثبت برای کاربران این پلتفرم به‌حساب می‌آید. اما تعداد بازی‌هایی که دسترسی به آن‌ها از طریق لینوکس مهیاست، برای یک کاربر ویندوزی با سطح متوسط هم جذابیت کافی برای مهاجرت به لینوکس ندارد.

‌‌‌‌    ‌

لینوکس به پیشرفت ادامه می‌دهد، اما نمی‌توان به آن در دسکتاپ‌ها امیدوار بود

برای بیش از دو دهه، علاقه‌مندان، شرکت‌ها و موسسه‌های غیرانتفاعی زیادی در نقاط مختلف دنیا به توسعه‌ی اکوسیستم لینوکس کمک کرده‌اند. توسعه‌ی این سیستم عامل برای کامپیوترهای شخصی را باید یکی از تلاش‌های تاثیرگذار آن‌ها به شمار آورد؛ تلاشی که کنجکاوی بسیاری از کاربران را برطرف کرده و ابزاری قدرتمند برای کاربران سطح بالا بوده است.

اما ورای اکوسیستم لینوکس در کامپیوترهای شخصی، این پلتفرم در حال اوج‌گیری است. به لطف اندروید و کروم، در حال حاضر تعداد کاربرانی که از هسته‌ی لینوکس استفاده می‌کنند در بالاترین میزان خود قرار گرفته است. علاوه بر آن، میلیون‌ها سرور در سراسر دنیا با لینوکس کار می‌کنند. همچنین پیشرفت‌هایی که در حوزه‌ی اینترنت اشیا شاهدش هستیم، بدون لینوکس ممکن نبوده و نخواهد بود.

برای موفقیت لینوکس در حوزه‌ی کامپیوترهای شخصی، تغییری بنیادی نیاز است. استراتژی فعلی برای افزایش کاربران کامپیوترهای شخصی مبتنی بر لینوکس، شکست خورده و عملکرد توسعه‌دهندگان در قبال این روند نیز همین مساله را اثبات می‌کند.

‌‌‌‌‌‌‌

منبع: Digital Trends



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. mr.zinaly@yahoo.com

    ۱: استیم خودش لینوکس هست مرجع بازی pc
    ۲: فلش پلیر بیشترین باگ را دارد و لینوکس هم به امنبتش مشهور است
    ۳: مافیا ماکروسافت اجازه قدرت نمایی به سیستم عاملهای اوپن سورس را نمیدهد نمونه اش سیستم عامل فایرفاکس
    ۴: الان بهترین هاستها توسط لینوکس دارد پشتیبانی میشه
    و خیلی دلایل دیگر من خودم هم ویندوز دارم هم لینوکس اوبنتو تعصبی ندارم ولی انصافا پایداری و آبدیت های لینوکس اوبنتو یک سر و گردن از ویندوز بالاتره
    موفق باشید

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X