اگر شرکتهای چینی گوگل پلی استور را کنار بگذارند چه اتفاقاتی میافتد؟
چند هفته قبل، خبری منتشر شد که بزرگترین تولیدکنندگان گوشیهای چینی برای ایجاد یک پلتفرم جدید بهعنوان جایگزین گوگل پلی استور ائتلافی تشکیل دادهاند. با توجه به مشکلات گسترده هواوی در ماههای اخیر، به احتمال زیاد هواوی توانسته شرکتهای شیائومی، اوپو و ویوو را برای این همکاری قانع کند.
صرفنظر از اینکه دقیقا چه اتفاقی رخ داده، نتیجه روشن است: برخی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند میخواهند از گوگل جدا شوند و این یک موضوع بسیار مهم محسوب میشود. اما در نهایت این اقدامات به چه نتیجهای ختم خواهد شد؟ در ادامه این موضوع را بررسی میکنیم.
حرکت آهسته ولی پیوسته علیه گوگل
مطابق برنامههای مطرح شده، این حرکت در سال جاری آغاز میشود. «ائتلاف خدمات توسعهدهندگان بینالمللی» (GDSA) در ابتدا قصد دارد اپ استور موردنظر را برای تعدادی کشور مشخص ارائه کند. اما در این مقاله فرض را بر این قرار میدهیم که این اقدام فقط فاز اول یک برنامه بلندمدت محسوب میشود و در نهایت گوشیهای تمام این شرکتها بدون پلی استور ارائه خواهند شد. چنین فرضیهای چندان هم دور از ذهن نیست. با خرید گوشیهای جدید این شرکت، کاربران هم کمکم از سرویسها و اپلیکیشنهای گوگل فاصله میگیرند.
بهتر است به آمار مربوط به سال ۲۰۱۹ نگاهی بیندازیم تا تصور بهتری در مورد قدرت این برندها در زمان اتحاد پیدا کنیم. در سال ۲۰۱۹، هواوی، شیائومی، اوپو و ویوو حدود ۵۹۵ میلیون گوشی هوشمند روانهی بازار کردهاند. برای مقایسه باید بگوییم سامسونگ در این سال موفق شده ۲۹۶ میلیون گوشی به فروش برساند و سایر سازندگان گوشیهای اندرویدی هم در همین دوره ۳۴۱ میلیون گوشی فروختهاند.
اما از آنجایی که ما در مورد پلی استور گوگل صحبت میکنیم، باید آمار فروش چین را از این ارقام کم کنیم. با این کار، به آمار فروش ۲۸۵ میلیونی برای هر چهار شرکت روبرو میشویم که اگرچه فاصله زیادی با آمار اصلی دارد، ولی در هر صورت بخش قابل توجهی از کاربران را در برمیگیرد.
در رابطه با تغییر آمار فروش این گوشیها هنگام کنار گذاشتن پلی استور نمیتوانیم با قاطعیت اظهارنظر کنیم. از یک طرف، بسیاری از کاربران آنها به گوشیهای برندهای دیگری که همچنان از پلی استور بهره میبرند، مهاجرت خواهند کرد. با این حال، یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این برندها، به عرضه گوشیهای مقرونبهصرفه برمیگردد که در ازای قیمت نهچندان زیاد ویژگیهای جذابی را به ارمغان میآورند. و بدون هزینههای مجوز گوگل، این شرکتها میتوانند قیمت گوشیها را بیش از پیش کاهش دهند و کاربرانی که وابستگی چندانی به سرویسهای گوگل ندارند را حفظ کنند.
خروج کاربران چه تاثیری بر گوگل دارد؟
بیایید فرض کنیم که تقریبا نیمی از این ۲۸۵ میلیون کاربر، گوگل را رها کنند. این یعنی پلی استور فقط در سال اول ۱۴۰ میلیون کاربر را از دست میدهد که در بین آمار کلی، رقم چندان بزرگی نیست ولی همچنان ضربه بزرگی به اکوسیستم به حساب میآید. با این کار، گوگل نهتنها درآمد پلی استور را از دست میدهد بلکه باید به از دست دادن دادههای مهم کاربران هم اشاره کنیم که مثلا برای گوگل مپ چنین اطلاعاتی برای ارائهی وضعیت ترافیک مورد استفاده قرار میگیرد. این اطلاعات از طریق گوشیهای اندرویدی دارای سرویسهای گوگل به سرورهای این شرکت منتقل میشود.
علاوه بر این، انشعاب به دو گروه میتواند به کاربران این پیام را مخابره کند که کل اکوسیستم اندروید ناپایدار است و شاید برخی از آنها تصمیم بگیرند با مهاجرت به آیفون این محیط را بهطور کلی رها کنند. با توجه به اینکه قرار است به زودی از آیفون ارزانقیمت رونمایی شود، اپل آماده است تا با آغوش باز از این افراد استقبال کند.
بیشتر بخوانید: ۵ پیشبینی برای گوشیهای اندرویدی در سال ۲۰۲۰
رقابت بیشتر نفع کاربران و توسعهدهندگان است
در خارج از چین، گوگل کنترل زیادی بر توزیع اپلیکیشنهای گوشیهای اندرویدی دارد. این انحصار به گوگل اجازه میدهد که در ازای فروش اپلیکیشنها، درخواست سهم ۳۰ درصدی را داشته باشد که توسعهدهندگان از مدتها قبل نارضایتی خود را در مورد این رقم مطرح کردهاند.
اما با ارائهی یک اپ استور ثانویه قدرتمند، شرایط ممکن است به طور چشمگیری تغییر کند. اگر نسخه جایگزین پلی استور سهم دریافتی خود را کاهش دهد، گوگل هم احتمالا ناچار میشود چنین کاری را انجام دهد. و شرکتها با پول بیشتری که نصیبشان میشود میتوانند بودجه بیشتری به توسعه اپلیکیشنها اختصاص دهند.
و در این میان، چنین رویکردی میتواند یک تأثیر دیگر هم داشته باشد. گوگل برای اینکه بتواند کاربران را به ادامه استفاده از سرویسها و اپلیکیشنهای خود تشویق کند، شاید منابع بیشتری به معرفی و ارائهی ویژگیها و قابلیتهای جدید اختصاص دهد؛ ویژگیهایی که شرکتهای کوچکتر فاقد منابع لازم برای توسعه آنها هستند. مواردی مانند سرویس استیدیا که البته امیدواریم در گورستان پروژههای شکستخورده گوگل دفن نشود. در هر صورت، زمانی که شرکتها برای نگه داشتن کاربران به ناچار وارد مبارزه میشوند، در نهایت کاربران موردنظر میتوانند از این رقابت بهرهمند شوند.
آیا سامسونگ هم به این حرکت ملحق میشود؟
سامسونگ بزرگترین شرکت تولیدکننده گوشیهای هوشمند در جهان است و نقش مهمی در اکوسیستم اندروید ایفا میکند. اگر چهار شرکت چینی موردنظر پلی استور و سرویسهای گوگل را کنار بگذارند، سامسونگ بیشترین سهم کاربران گوشیهای اندرویدی مبتنی بر پلی استور را خواهد داشت.
همین موضوع باعث میشود سامسونگ در موقعیت خاصی قرار بگیرد. با توجه به اینکه گوشیهای شرکتهایی مانند سونی، الجی و حتی خود گوگل فقط بخش ناچیزی از بازار را در اختیار دارند، سامسونگ آینده پلی استور را در دست خواهد گرفت. این شرکت کرهای میتواند از موقعیت جدید خود به عنوان یک اهرم استفاده کند و مشارکت عمیقتر و بهتر با گوگل ایجاد کند؛ مشارکتی که البته نیازهای سامسونگ در زمینهی نرمافزاری بیش از پیش برآورده شود.
البته باید خاطرنشان کنیم که گوشیهای سامسونگ در کنار پلی استور از اپ استور اختصاصی این شرکت به نام گلکسی استور هم بهره میبرند. اگر سامسونگ احساس کند که شرایط موردنظر مساعد است، شاید پلی استور را از گوشیهای خود حذف کند و ضربه جدی دیگری به گوگل وارد شود.
آیا این اقدامات میتواند ساختار اکوسیستم اندروید را تغییر دهد؟
در حال حاضر، تمام موارد عنوان شده تا حد زیادی گمانهزنی هستند و در ضمن احتمال اینکه ائتلاف شرکتهای چینی با شکست سختی روبرو شوند، بسیار بالا است. اما اگر این شرکتها بتوانند در مسیر درست حرکت کنند، مجموع این اقدامات در نهایت منجر به تغییر ساختاری اکوسیستم اندروید میشود.
با تقسیم اکوسیستم نرمافزاری به ۴ گروه بزرگ (iOS، اندروید دارای پلی استور یا گلکسی استور یا استور مربوط به GDSA) معلوم نیست که در ادامه چه اتفاقاتی رخ میدهد. با این حال یک چیز قطعی است: در آینده نزدیک میتوانیم انتظار اتفاقات هیجانانگیزی را داشته باشیم. تنها کاری که باید بکنیم این است که صبر کنیم و ببینیم مهرهها چطور روی صفحه شطرنج حرکت میکنند.
بیشتر بخوانید: ظهور و سقوط مهمترین رقبای اندروید در یک دهه اخیر
منبع: Phone Arena
چرا به جنبه دیگر قضیه فکر نکردین؟؟
میدونم وابسته به چینی ها هستین. اما نباید اینجوری ازشون حمایت کنین
اگر چینی ها از اندرویدجدا بشن کسی دیگه خار ج از چین گوشی هاشونو نمیخره
حتی داخل چین هم خیلی مشترهاشونو از دست میدن..
شیائومی، هواوی و .. با اندروید جذاب هستند نه با سیستم عامل دیگه
آیا توسعه دهندگان حاضرند برای این سیستم عامل جدید برنامه بسازند؟
امنیت چی؟ سرویسی مثل گوگل مپ و .. کی ساپورتشون میکنه؟
میدونی چند سال طول کشید تا پلی استور به این حد از قدرت برسه؟؟
هیچی اندروید نمیشه..
به نظرم اگه این شرکت ها این کار رو کنند
به سرنوشت نوکیا دچار میشن
اونوقت نوکیا میتونه با سیستم عامل اندروید جای اینها رو تو بازار بگیره
هر چند همین الان با گوشی های قدرتمند و ارزان قیمتی مثل نوکیا ۷.۲ داره بازارشو پس میگیره
ب نظرم اگه چینی ها بیان ی استور بسازن و دیگه از گوگل استفاده نکن اونقدر ها هم ک فکر میکنین چیز بدی نیست
ولی میترسم ک بازم مثل چیز های دیگه ولش کنن و خیلی دیگه بهش اهمیت ندن
همین مایکروسافت خودمون
یادتونه بعد از ویندوز ایکس پی ویندوز ویستا رو بیرون داد؟
کسی ویندوز ویستا رو اصن سیستم عامل حساب نمیکرد
ولی بعد از اینکه مایکروسافت ویندوز ویستا داد بیرون درس بزرگی گرفته بود
یعنی اون چیزی ک کاربرا رو میخوان درک کرده بود
و همون رو درست کرد
ویندوز ۷!!!
بیشتر کاربر ها هنوز هم طرفدار ویندوز ۷ هستن با اینکه میدونن از ویندوز ۷ دیگه پشتیبانی نمیشه و ن براش پچ امنیتی منتشر میشه ن اپدیت
بازم دارن ازش استفاده میکنن
امیدوارم چینی ها بعد از اینکه اون استور رو درست کردن و فیدبک کاربرا رو گرفتن
اون چیزی ک کاربرا میخوان رو درک کرده باشن و مثل مایکروسافت خیلی خوب و دقیق رو هدف تمرکر کنن و ی چیز خوب و درست حسابی رو بدن بیرون
ولی میترسم ک اهمیت ندن
امیدوارم اون روز نیاد ک کاربر وقتی میخواد ی اپلیکیشن رو دانلود کنه
میبینه ن پلی استور داره
ن اون استور جدید اون برنامه رو داره
میره از خود اینترنت اونو دانلود میکنه ک ب نظرم کاربرا اگه بهشون بگین باید از این ب بعد این کارو بکنن خیلی عصبانی میشن و شرکت ها و عوامل هم ضرر زیادی میکنن
هیچ وقت این اتفاق نمی افتد
یه عمری بخاطر تحریم اپلیکیشنها را sideload نصب کردیم بازم میکنیم، الان ایرانیها متخصص دور زدن انواع تحریم هستند، شما فقط تحریم کنید راه گذر از تحریم باشه با ما! 🙂
بنظر من خیلی سخت میتونن کمپانی گوگل رو شکست بدن حالا خب احتمال این زیاده که سود گوگل کمتر بشه ولی شرکت های چینی مجبور میشن سیستم عامل جدیدی رو طراحی کنن که فک نکنم بتونه با اندروید و ios رقابت بکنه در ضمن شرکت هایی که از پلی استور پشتیبانی می کنند اونا هم به احتمال زیاد قیمت محصولاتشون رو کاهش بدن و این بیشتر به نفع کاربرا میتونه باشه.
هیچ اتفاق خاصی نخواهد افتاد و نکته مثبت آن این است که چند صد میلیون کمونیست از چرخه تکنولوژی روز دنیا و سیستم عامل اندروید حذف خواهند شد که این را به فال نیک میگیرم. بگذارید این کمونیست ها در باتلاقی که خود ساخته اند هر روز بیشتر دست و پا بزنند
فازت چیه داداش ؟
کمونیست ؟ تکنولوژی ؟
عجب دیدگاهی داری تو باز
همانطورکه کروناازچین شروع وعالم گیرشدتکنولوژی چینی هم به مروردنیاراخواهدگرفت
الآن تکنولوژی روز دنیا دست چین هست؛ تمام دستگاه های دیجیتالی داره در چین تولید میشه، شرکت نوپایی چون شیائومی در مدت بسیار کوتاهی پیشرفت بسیار فوق العاده ای داشته هوآوی هم که جزء غول ها محسوب میشه.
واقعا شما فازت چیه؟؟؟؟ چین از چرخه تکنولوژی حذف بشه؟؟؟؟ دقیقا چه باتلاقی برای خودشون ساختن؟؟؟؟