شبکههای اجتماعی برای نوجوانان هم خطرناکند هم مفید!
نیازی نیست یک روانشناس تجربی یا یک مقاله تایید کند، همهی ما میدانیم این روزها نوجوانان بخش زیادی از وقتشان را پای شبکههای اجتماعی مختلف روی موبایل تبلت و لپتاپشان میگذارند و این مسئله روی سلامت روان آنها موثر است.
اما آیا میتوانیم بگوییم استفاده از شبکههای اجتماعی خاصی برای نوجوانان خوب یا بد هستند؟
آنچه ما در پروفایلمان نشان میدهیم چیزی است که میخواهیم دیگران از ما برداشت کنند.
شاد، فعال و جذاب!
RSPH جواب جالبی به این سوال داده است. به نظر میرسد شبکههای اجتماعی میتوانند هم مفید باشند و هم خطر مشکلات سلامت را به همراه داشته باشند.
پژوهشگران از حدود ۱۵۰۰ جوان انگلیسی بین ۱۴ تا ۲۴ سال خواستند افکارشان را در مورد ۵ شبکهی اجتماعی محبوب: فیسبوک، اینستاگرام، اسنپ چت، توییتر و یوتیوب بیان کنند. نتیجهی این نظرخواهی نکات مثبت و منفی پررنگ بود.
بسیاری از افراد سوشال مدیا را دلیل اضطراب و افسردگی میدانند. همچنین کیفیت خواب تحت تاثیر شببیداریها و چک کردن پیامها تا آخر وقت قرار میگیرد. اما RSPH میگوید تنها یکپنجم افراد این مشکلات را پیدا میکنند. در عین حال حتی شبکههای اجتماعی بد هم کمک کننده هستند و باعث پایداری بیشتر روابط میشوند.
درنهایت این گزارش یوتیوب را تنها پلتفرمی میداند که تاثیر مثبت گستردهای دارد. این یعنی یوتیوب بیشتر بر سلامت روان نوجوانان تاثیر مثبت دارد تا منفی. یوتیوب میتواند حمایت عاطفی ارائه کند. یک پلتفرم مناسب برای خود ابرازی و ساخت هویت و البته ابزاری مناسب برای ساخت جامعه است.
اینستاگرام و اسنپ چت ریسک بیشتری برای سلامت روان (مثل اضطراب و مشکل خواب و تنهایی) دارند. البته این پلتفرمها هم تاثیرات مثبت (مثل آگاهی بخشی و خودابرازی و روابط دوستانه و حمایتی) دارند. توییتر و فیسبوک نمرات بهتری گرفتند اما این دو شبکه اجتماعی هم ریسک و خطرات خود را دارند.
نوجوانان زندگی خود را با پستهای دیگران در شبکههای اجتماعی مقایسه میکنند و زندگیشان را خستهکننده میبینند. این افکار افسردگی میآورد.
چرا شبکههای اجتماعی تاثیر منفی دارند؟
دلایل زیادی هست که چرا شبکهای اجتماعی برای نوجوانان و بزرگسالان جوان ضرر دارد. ذهن نوجوانان در حال رشد و بلوغ است در شبکههای اجتماعی اطلاعاتی که منتشر میشود خیلی وقتها انعکاس واقعیت نیست. تصاویر دستکاریشدهی سلبریتی ها و مدلها باعث میشود نوجوان نسبت به بدن خود تصویر خوبی نداشته باشند.
آنچه ما در پروفایلمان نشان میدهیم چیزی است که میخواهیم دیگران از ما برداشت کنند. شاد، فعال و جذاب!
نوجوانان کم سن و سال زندگی خود را با پستهای دیگران در شبکههای اجتماعی مقایسه میکنند و زندگیشان را خستهکننده میبینند. این افکار هیجانات منفی و درنهایت افسردگی میآورد.
پژوهشگران معتقدند تفاوت بین مثبت و منفی بودن تاثیر شبکههای اجتماعی برمیگردد به اینکه هر پلتفرم بر چه چیزی تمرکز دارد. اینستاگرام و اسنپ چت بر عکسها متمرکزند چیزی که به نوجوانان احساس بهاندازهی کافی خوب نبودن و درنتیجه اضطراب بیشتری میدهد.
متخصصان میگویند روزمرهی زندگی و یک محیط خاص از طریق محتوای ویدئویی روشنتر و بهتر از عکس نشان داده میشود. دیدن عکس افراد خوشحال و زیبا میتواند بهراحتی به بیننده حس نارضایتی از خود و زندگی خود و افسردگی و ناراحتی بدهد.
بر اساس پژوهش RSPH بیش از ۹۰ درصد نوجوانان ۱۶ تا ۲۴ ساله کاربر شبکههای اجتماعی هستند. بنابراین لازم است در مورد خطرات و سودمندی آن بیشتر بدانیم.
منبع: Phone Arena
جالبه یوتیوب که تاثیر مثبت داره فیلتره
اینستاگرام که بیشترین تاثیر منفی رو داره بازه
متاسفانه این موضوع، تفاوت اساس فیلترینگ با نظریات علمی رو نشون میده