رژیم غذایی درست در سال جدید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه

گیاهان مخصوصا سبزی‌ها و میوه‌ها داروهای کم‌ارزشی هستند که اگر شما آن‌ها را امتحان کنید، نه‌تنها ضرری ندارند بلکه منافع زیادی هم برای سلامت شما خواهند داشت. به کمک گیاهان می‌توانید سلامتی دلخواه خود را به دست آورید و در طولانی‌مدت به شما ثابت خواهد شد که آن‌ها تا چه اندازه بر سلامت روحی و جسمی شما تاثیرگذار هستند.

سلامت مو

تحقیقات نشان داده که رنگ موی بور که در اروپائیان بیش‌تر از شرقی‌ها می‌باشد، به فلز روی مربوط است. این فلز علاوه بر سبزی‌ها و میوه‌ها در آب دریا نیز یافت می‌شود. دانشمندان می‌گویند که فلز روی علاوه بر رنگ بوری که به موها می‌دهد، در بلندی قد نیز موثر است. بنابراین کسانی که در کنار دریا زندگی می‌کنند، اغلب قدی بلند و موهای بور دارند.

تحقیقات نشان می‌دهد که آبیاری درختان خرما با آب دریا باعث می‌شود که میوه خرما غنی از مواد مغذی از جمله روی باشد. از سوی دیگر تحقیقاتی هم انجام شده که ثابت می‌کند خوردن انگور به مقدار مناسب می‌تواند نقش به سزایی در جلوگیری از سفید شدن موها داشته باشد زیرا انگور املاحی دارد که موهای ما به آن‌ها نیاز دارند.

بررسی‌های تجربی حاکی از آن است که عامل اصلی رنگ مو، فلزات معدنی گیاهی هستند که ما آن‌ها را از خوراکی‌های گوناگون به دست می‌آوریم و رنگ مو بر حسب نوع و نسبت این فلزات تغییر می‌کند. این فلزات به ترتیب اهمیت عبارتند از منگنز، روی، تیتانیوم، تنگستن، آهن و مس.

سبزی‌ها، میوه‌ها و مواد غذایی دریایی غنی از فلز روی هستند. این فلز نقش به سزایی در سلامت موها دارد.

هر قدر نسبت منگنز در مو زیادتر باشد، رنگ آن سیاه‌تر بوده و دوام بیش‌تری هم خواهد داشت. اما اگر نسبت روی بالا رود، رنگ مو بور و خرمایی می‌شود و بالاخره رنگ‌های مختلفی که ما در موی سر و بدن اشخاص می‌بینیم، نتیجه بالا و پایین آمدن مقدار این فلزات هستند.

در عین حال تحقیقات ثابت کرده که کمبود و فقدان غیرملموس این فلزات در بدن انسان عامل اصلی سفید شدن مو می‌باشد و به علاوه کم شدن میزان این فلزات معدنی گیاهی علاوه بر سفید شدن مو باعث تردی و شکنندگی آن‌ها نیز می‌شود. اما این مورد هرگز نباید با ریختن موها اشتباه گرفته شود چرا که سفید شدن مو ارتباطی با ریختن مو و طاسی ندارد.

سنبل‌الطیب، سیب، گلابی، هلو و سایر میوه‌ها به دلیل این که سرشار از فلزات گوناگون از جمله منگنز هستند؛ می‌توانند در حفظ سلامت موها موثر باشند.

کمبود مواد غذایی یکی از عوامل ریختن مو می‌باشد. آب میوه‌های گوناگون مانند آب خیار، آب هلو، آب انگور در کنار کتیرا و و زرده تخم‌مرغ در جلوگیری از ریزش موها موثرند.

آیا رژیم غذایی مدیترانه‌ای رژیم خوبی است؟

در بخش‌هایی از ایتالیا، یونان، اسپانیا، ترکیه، سوریه، تونس، لبنان و فرانسه رژیم غذایی خاصی به نام رژیم غذایی مدیترانه‌ای وجود دارد که شاه کلید آن مصرف ماهی، روغن زیتون و غلات است. از این رژیم با عنوان یکی از سالم‌ترین رژیم‌های غذایی جهان نام برده شده است. اما آیا این حرف واقعیت دارد؟

سال‌هاست که از رژیم غذایی مدیترانه‌ای و فواید آن صحبت می‌شود. تاثیر رژیم غذایی مدیترانه‌ای بر کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت، انواع سرطان‌ها، جلوگیری از زوال عقل، بهبود آرتریت روماتوئید و … از جمله مزایایی هستند که در این رژیم به آن‌ها اشاره می‌شود.

تحقیقی در کشور اسپانیا انجام شده که ظاهرا توانسته پاسخگوی ابهامات در این مورد باشد. تیم تحقیقاتی پردیمد (Predemed) که مسوولیت اجرای این تحقیقات را در کشور اسپانیا برعهده داشته، موفق شده با مطالعات طولانی ­مدت و جامعه آماری گسترده‌ای این ادعا را ثابت کند که رژیم غذایی مدیترانه‌ای می‌تواند خطر ابتلا به حمله قلبی و تشنج‌های مرتبط با آن را تا مرز ۳۰ درصد کاهش دهد.

از رژیم غذایی مدیترانه‌ای با عنوان یک رژیم غذایی سالم یاد می‌شود.

این تحقیق که بر اساس داده‌های ده ساله از ۷۵۰۰ نفر در ۷ استان مختلف اسپانیا به دست آمده، بزرگ‌ترین تحقیق از نوع خود در این کشور است. تیم تحقیقاتی با حضور ۱۶ گروه مجزا اعم از پژوهشگران دانشگاهی، متخصصین امور بالینی، پزشکان اورژانس، متخصصین امور تغذیه و متخصصین امراض مسری کار خود را از سال ۲۰۰۳ میلادی آغاز کرد و در فوریه سال ۲۰۱۳ (بهمن ماه سال ۱۳۹۱) نیز نتایج را اعلام کرد.

در این تحقیق بیان شده که مصرف ۱۰ گرم روغن زیتون خالص و یا روغن زیتون تصفیه شده، ۱۲۵ گرم خشکبار، ۱۲۵ گرم سبزیجات، ۱۲۵ گرم ماهی، ۱۵۰ گرم گوشت یا مشتقات آن، ۵۰ گرم شیرینی، ۲۰۰ گرم لاکتوز، ۶۰ گرم نان گندم یا جو، ۶۰ گرم سیب­زمینی یا سایر غلات، ۴۰ گرم حبوبات و ۱۲۵ گرم میوه در روز می‌تواند به مدت ۵ سال بدن را در برابر حمله قلبی ایمن نگه دارد.

میوه‌های مدیترانه‌ای

در این تحقیق بر مصرف دو ماده غذایی بیش‌ از باقی موارد تاکید شده است: روغن زیتون و گردو. پزشکان می‌گویند که قطعا مصرف یک یا دو ماده غذایی نمی‌تواند تاثیر چندانی بر سلامت داشته باشد اما نتایج تحقیقات این پژوهشگران اسپانیایی نشان داده که احتمال حمله قلبی در افراد بین ۶۰ تا ۸۰ سالی که ظرف حداقل ۵ سال پیاپی از این دو ماده روزانه استفاده کرده‌اند، نسبت به سایر افراد خیلی کم‌تر بوده است.

یکی از شاخص‌ترین ویژگی‌های رژیم غذایی مدیترانه‌ای، کاهش مصرف چربی اشباع است. چربی لازمه بدن است و متاسفانه برخی از افراد تصور می‌کنند که با رژیم‌های بدون چربی می‌توانند به سرعت لاغر شوند در حالی که مصرف میزان مشخصی از چربی برای سلامت مغز ضروری می‌باشد. در رژیم غذایی مدیترانه‌ای عمده چربی لازم بدن توسط روغن زیتون و دانه­‌های روغنی تامین می‌شود و بر اساس این تحقیق حتی مصرف روزانه ۱۰ گرم از آن‌ها می‌تواند سلامت قلب را تضمین کند. اما بایستی به خاطر داشت که کلیه اقلام رژیم غذایی مدیترانه‌ای سالم نیست بلکه در استفاده از این رژیم نیز باید معقولانه برخورد کرد.

گیاهان مفید

گیاهان مفید برای سرماخوردگی در طب سنتی ایرانی عبارتند از گیلاس، گل کلم، علف هفت بند، شیرین بیان، شقایق بولاغ اوتی، سیر، سنبل ختائی، خشخاش، کوکناز، تره فرنگی، گل تلفونی، بنفشه، برگ بو، کاکوتی، آقطی.

گیاهان مفید برای بحران‌های کبدی عبارتند از گل همیشه بهار، گردو، علف هفت بند، سوسنبر، مرزنجوش، زیتون، زرشک، بیدمشک، ریوند، ذرت، چوبک، جو، پیاز و کاکوتی. خواص پونه هم در این مورد قابل توجه است.

خوردن تخم کتان به علت داشتن ماده روغنی و چسبنده‌ای که دارد، التهاب جهاز تنفس و درد گلو و حنجره را تسکین می‌دهد و در عین حال یبوست را هم برطرف می‌سازد.

گیاهان مفید برای معالجه اسهال ساده و خونی نیز عبارتند از گل نسترن، به، انار، سیب، گل تلفونی، پونه کوهی، تمشک، والک، توت‌فرنگی، جو، ریحان، ریوند چینی، زرشک، گزنه، بومادران، ذغال اخته، سیب‌زمینی، فندق، کلم، کدو حلوائی، گلابی، بلوط، موسیر، پیاز، بابونه، شاه بلوط، بارهنگ، هویج، گل گندم، پنیرک، ریواس، ریشه ریواس، گل میخک و انگور.

گیاهان مفید برای اسهال بچه نیز عبارتند از ازگیل، به، هویج و بارهنگ.

گیاهان مفید برای اگزما نیز به این شرح هستند: برگ و پوست سبز گردو، گردوی جنگلی علف هفت‌بند، سیب‌زمینی، بیدمشک، بنفشه فرنگی، بنفشه معطر، بلوط و مازو.

گیاهان مفید برای معالجه رقیق شدن خون نیز عبارتند از لیموترش، لیمو شیرین، آبلیمو و سایر میوه‌های ترش، کاهو و سایر سبزیجات خوراکی و خورشتی مانند کرفس و کاسنی.

انجیر مخصوصا خشک آن بهترین درمان یبوست است. بزرگ‌سالان می‌توانند برای رفع یبوست مقداری انجیر خشک را بعد از غذا به عنوان دسر میل کنند. همچنین می‌توانند مقداری انجیر خشک را خیس کرده و صبح ناشتا با آب میل کنند.

گیاهان مفید برای زخم‌های جلدی به این شرح هستند: آب کدو، آویشن، برگ بو، بنفشه، بیدمشک، جو، زیتون، گردو، لیمو، شلغم، گل همیشه بهار.

گیاهان مفید برای واریس نیز به این شرح هستند: بارهنگ، برگ کلم، پونه کوهی، فندق.

گیاهان مفید برای زرده زخم عبارتند از بلوط، مازو، بنفشه و بیدمشک.

گیاهان مفید برای زکام نیز به این شرح هستند: گل همیشه بهار، آویشن، سوسنبر، بنفشه، ذرت، شیرین بیان، کرفس و گل گاوزبان.

و در آخر گیاهان مفید سرفه به این شرح می‌باشند: بنفشه فرنگی، سیب، لیمو، عسل، چوبک، پونه کوهی، پرتغال، نارنج، بارهنگ.

سیر پرخاصیت

سیر سبزی مفیدی است که منافع زیادی برای انسان دارد. دهان، معده، روده‌ها و مجاری ادرار و دفع را ضدعفونی می‌کند و کرم معده را می‌کشد. سیر ضمن عبور از مثانه، ورم مثانه و پروستات را درمان می‌کند. فشار خون را پایین آورده و بلورهایی را که در جدار رگ‌ها و مویرگ‌ها جمع می‌شود، از بین می‌برد.

سیر تا قبل از کشف پنی‌سیلین و سایر آنتی‌بیوتیک‌ها بیش از هزار گیاه طبی که دارای این مواد میکروب‌کش هستند، در خدمت بشر و بیماران بوده و امراض عفونی و میکروبی را درمان می‌کرده است.

سیر و پیاز از جمله گیاهان ضدعفونی کننده و میکروب‌کش هستند که خوردن آن‌ها بسیاری از امراض را معالجه و پیشگیری می‌کند.

متخصصان تغذیه می‌گویند که برای از بین بردن بوی سیر و پیاز، خوردن سبزی‌های معطر اثر مفید دارد. بنابراین اغلب توصیه می‌شود که یک حبه سیر را در روی سالاد که دارای کاهو و سبزی‌های مختلف است، رنده کرده و از آن استفاده کنید. فراموش نکنید که مبتلایان به امراض معده مخصوصا کسانی که غذا در معده آن‌ها به خوبی هضم نمی‌شود، می‌بایست از خوردن سیر خام پرهیز کنند.

درست است که سیر کرم‌کش قوی است ولی نباید به این منظور در مصرف آن افراط شود. کسانی که در اماکن مرطوب و سواحل دریا زندگی می‌کنند، باید حتما در غذاهای خود کمی سیر بریزند. یکی از غذاهای معروف گیلان، میرزا قاسمی است که در آن سیر می‌ریزند اما جالب است بدانید که سیر درون میرزا قاسمی دهان را بدبو نمی‌کند چرا که بوی آن را بادمجان و تخم‌مرغ به خود گرفته و خنثی می‌کنند.

تمشک، توت فرنگی و زرشک معجزه‌گر

توت فرنگی از میوه‌های بسیار مفید بالاخص برای کلیه‌ها است که متاسفانه قیمت آن‌ گران بوده و در دسترس اشخاص کم‌درآمد نیست. تمشک برخلاف توت‌فرنگی با این که ارزان است اما به ندرت وارد بازار تجاری می‌شود و تنها اهالی و ساکنان شهرهای اطراف دریای مازندران و جنگل‌های شمال از آن استفاده می‌کنند.

توت‌فرنگی و تمشک هر دو برای رفع اختلالات کلیه‌ها مفید هستند.

زرشک یک گیاه معروف ایرانی است که ما ایرانیان آن را بهترین صفرابر و خنک می‌دانیم. زرشک برای حفظ کلیه‌ها و کبد مفید است. در ایران دو نوع زرشک به عمل می‌آید: نوع بدون هسته که به زرشک پلویی معروف است و اغلب در خراسان کشت می‌شود. یک نوع دیگر، زرشک آبی است که آب آن را برای دفع صفرا می‌نوشند.

برای تهیه و بهره‌مندی از خواص آب زرشک، یک کیلو زرشک آبی را در سه لیتر آب می‌جوشانند و بعد آن را در برابر آفتاب قرار می‌دهند تا در اثر نور آفتاب گسی آن از بین برود و طعم آن ترش‌تر شود.

زردچوبه گیاهی است که از قدیم مورد توجه پزشکان بوده و در طباخی برای رنگین کردن غذاها به کار می‌رفته و داروسازان سنتی خواص و منافع زیادی را برای آن ذکر کرده اند.

جمع‌بندی

آب کدو، آب خیار، گوجه سبز، تخم گشنیز، آبغوره، سیب‌زمینی، پیاز، هویج، میوه‌های ترش و آب هندوانه تاثیر به سزایی در بیماری موسوم به مرض قند دارند بنابراین توصیه می‌شود که بیماران دیابتی مصرف این مواد را در برنامه غذایی خود داشته باشند. از سوی دیگر آویشن، تمشک، زنجبیل، زرشک، زیتون، ترب، شقایق، شلغم، کرفس، پیاز، سیر و سنبل‌الطیب تاثیرات خوبی برای رفع آسم دارند که بهتر است با مشورت پزشک در برنامه غذایی بیماران مبتلا به آسم باشند.

مطالعات نشان می‌دهد که در طب سنتی ایران از راه تجربه داروی اغلب بیماری‌ها شناسایی شده بود. تا امروز خواص بیش از ۱۰۰ هزار نوع گیاه طبی که در ایران می‌رویند، شناسایی شده است. فراموش نکنید که در هر صورت قرار نیست گیاهان یا مواد غذایی معجزه کنند. درمان بسیاری از بیماری‌ها تنها از طریق طب نوین امکان‌پذیر است اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف صحیح بسیاری از مواد غذایی می‌تواند به حفظ سلامت ما کمک کند.

متاسفانه یکی از عادت‌های بد اغلب ما ایرانی‌ها مصرف افراطی داروهای شیمیایی است. بدیهی است که امتیازهای طب نوین باعث می‌شود که روش صحیح‌تری برای درمان باشد اما مساله این‌جاست که ما اغلب زمانی هم که بیمار نیستیم، از داروهای شیمیایی استفاده می‌کنیم. مشکل این جاست که درمان‌های نادرست و سرخود باعث می‌شود که پدیده‌ای به نام خود ایمنی در بدن ما شکل بگیرد و این مساله اغلب ریشه در مصرف برخی داروها دارد.

بنابراین مهم‌ترین کاری که می‌توانیم برای حفظ سلامت بدن‌مان انجام دهیم، این است که حتی‌الامکان از یک رژیم غذایی سالم و مناسب تبعیت کنیم و در زمان بیماری نیز به جای سرخود عمل کردن با پزشک مجرب مشورت کنیم.

منابع: کتاب گیاهان دارویی، نوشته ژان ولاگ و ژیری استودولا و ترجمه ساعد زمان، انتشارات ققنوس – کتاب درمان گیاهی، تالیف دکتر غیاث‌الدین جزایری، انتشارات همگام – sociedad.elpais – elmundo



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۳ دیدگاه
  1. سیما

    مطلب مفید و جذابی بود
    حتما ازش استفاده میکنم

  2. بهنام

    سلام. مقاله خوب و مفیدی بود. تشکر

  3. نسترن

    خیلی مطالب‌مفیدی بود استفاده کردم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما