رنو ماندنی شد
در شرایطی که خودروسازهای خارجی یکی پس از دیگری با ایران قطع همکاری میکنند، رنو اعلام کرده که نه تنها از ایران نمیرود، بلکه فعالیت خود را گستردهتر هم میکند.
پس از خروج آمریکا از برجام، فرمول و معادلات خودرو بیشتر از هر وقتی به هم خورد. در شرایطی که واردات ماشین با دستاندازهای زیادی مواجه شده بود، خودروسازهای خارجی اعلام کردند که از ایران میروند. هیوندای و پژو سیتروئن از خودروسازهای شاخصی بودند که از ایران رفتنی شدند. حالا در همین شرایط نگرانکننده، خودروسازی رنو فرانسه اعلام کرد که در ایران میماند. این شرکت اعلام کرد که با شرایط به وجود آمده، فعالیت خود را هم گسترش میدهد.
مدیرعامل رنو رسما اعلام کرد که این خودروساز علیرغم تحریمهای آمریکا به فعالیتهای خود در ایران ادامه میدهد. کارلوس گون در مجمع سالیانه رنو اعلام کرد که با وجود خروج آمریکا از برجام، حتی به فعالیتهای خود در ایران ادامه میدهد. حتی اگر شده این فعالیت کاهش یابد، این فعالیت متوقف نمیشود. به نظر میرسد از خلأ به وجود آمده از قطع همکاری خودروسازهای خارجی با ایران، رنو فرصت را برای ادامه و حتی گسترش فعالیتهای خود ادامه دهد.
پیش از این، پژو سیتروئن وعده ادامه فعالیت خود را در ایران داده بود و گفت با وجود خروج آمریکا از برجام، به فعالیتهای خود با ایران ادامه میدهد. تا وقتی که اروپا در برجام است، پژو سیتروئن هم در بازار ایران میماند. چیزی نگذشت که ورق برگشت و پژو سیتروئن رسما اعلام کرد که با ایران قطع همکاری میکند. تمام برنامهی تولید و مونتاژ محصولات پژو سیتروئن در ایران هالهای از ابهام قرار گرفت. بعد از پژو سیتروئن، اخبار مختلفی از قطع همکاری هیوندای با ایران شنیده شد.
در این شرایط بههم ریخته رنو اعلام کرد که در ایران میماند. اگر این خودروساز فرانسوی در ایران بماند، میتوان انتظار داشت که محصولات پایینرده مونتاژی و بالارده وارداتی همچنان در بازار عرضه شود. رنو همچنین میتواند از فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را کند و بازار خواستنی ایران را با محصولاتش قبضه کند. این درحالیست که با توجه به شرایط پرتنش در بازار ایران، نمیتوان آینده خودروسازهای خارجی را به خوبی پیشبینی کرد.
درحال حاضر آینده شرکتهای اروپایی و ژاپنی هنوز روشن نیست و ممکن است در آینده، خودروهای خارجی به صورت محدود و با قیمتهای نجومیتر از الآن در ایران به فروش بروند. نظر شما چیست؟