رتبه‌بندی الکسا چیست و چه‌قدر مهم است؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
الکسا

انسان ذاتا تمایل به شماره‌گذاری چیزها دارد؛ با این کار می‌تواند بهتر قیاس کرده و اشیای هم‌نوع را رتبه‌بندی کند. وب‌سایت‌ها هم از این موضوع مستثنی نیستند؛ به‌هرحال صاحبان کسب‌و‌کارهای اینترنتی برای بررسی روند رشد و توسعه‌ی تجارت خود نیازمند معیارهایی هستند تا بتوانند به مقایسه وضعیت فعلی و گذشته بپردازند. برای این منظور چندین روش وجود دارد و یکی از شناخته‌شده‌ترینِ آن‌ها رتبه‌بندی «الکسا» (Alexa) است. در ادامه برایتان توضیح می‌دهیم که وب‌سایت‌ها چگونه در الکسا رتبه‌بندی می‌شوند و اساسا رتبه‌های الکسا تا چه‌ حد اهمیت دارند. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

         ‌

الکسا چیست؟

الکسا در سال ۱۹۹۶ در کالیفرنیای آمریکا تاسیس شد؛ چندی بعد در سال ۱۹۹۹ میلادی به‌وسیله‌ی شرکت بزرگ آمازون خریداری شده و به یکی از زیرمجموعه‌های آن تبدیل شد. الکسا به‌طور تخصصی در زمینه‌ی گردآوری داده‌های ترافیکی وب فعالیت می‌کند و این کار را از طریق نوارهای ابزار و افزونه‌های مرورگرها انجام می‌دهد. البته شرکت الکسا پیش‌تر در حوزه‌های دیگری چون ایجاد پایگاه داده برای امور جست‌وجو نیز فعالیت داشت که دیگر متوقف شده‌اند.

اما آن‌چه باعث شهرت این شرکت شده، «رتبه‌بندی الکسا» است که به عنوان مشخصه‌ای از محبوبیت وب‌‎سایت‌ها است؛ یا آن‌طور که خود شرکت می‌گوید این ابزار، برای فهمیدن این‌که در سه ماه گذشته «یک وب‌گاه در چه حال بوده» به کار می‌رود.

الکسا

رتبه‌دهی چه‌طور انجام می‌گیرد؟

بر اساس آن‌چه در صفحه‌ی «داده‌های ما» در وب‌گاه رسمی الکسا آمده، رتبه‌ها با استفاده از ترکیبی از تخمین مراجعه‌کنندگان یکتای روزانه به یک وب‌سایت و تخمین شمار صفحه‌های بازدیدشده‌ی آن وب‌سایت در سه ماه گذشته محاسبه می‌شوند. بدین ترتیب بالاترین رتبه به وب‌گاهی تعلق می‌گیرد که جمع بیش‌ترین مراجعه‌کننده‌ی یکتا و صفحه‌ی مرورشده را داشته باشد.

همان‌طور که گفته شده، داده‌های مورد نیاز از طریق کاربران وبی تامین می‌شود که یکی از ۲۵٬۰۰۰ افزونه‌ی مرورگر الکسا برای کروم، فایرفاکس یا اینترنت اکسپلورر را استفاده می‌کنند. سپس یک الگوریتم انحراف‌های بالقوه‌ی مختلف و وب‌سایت‌هایی که احتمالا در آمار نیامده باشند (عاملی که مدت‌ها است درباره‌ی آن کاری نشده) را اصلاح و جبران‌سازی می‌کند. درنهایت با تعدیل داده‌ها بر پایه‌ی مراجعه‌کنندگان مناطق جغرافیایی، رتبه‌بندی انجام می‌گیرد.

‌‌‌‌‌‌‌‌‌          ‌

چه‌طور می‌توان رتبه‌ی الکسای یک وب‌سایت را مشاهده کرد؟

دسترسی به این قسمت راحت است: خیلی ساده به وب‌گاه رسمی الکسا بروید، نام کامل وب‌سایت موردنظر به همراه دامنه‌ی آن را وارد کنید. برای اطلاعات بیش‌تر کافی است در صفحه‌ی نتایج، پایین بروید تا به مواردی چون نرخ پرش (Bounce Rate)، میانگین روزانه‌ی صفحه‌های مرورشده به‌وسیله‌ی مراجعه‌کنندگان، زمان گذرانده‌شده‌ی روزانه در وب‌سایت، مراجعان هدایت‌شده از جست‌وجوگرها، فهرستی از وب‌گاه‌های مرتبط و حتی سرعت بارگذاری صفحه‌ها دست پیدا کنید.

اصولا رتبه‌ی یک وب‌سایت در الکسا چه معنایی دارد؟

به نظر می‌رسد ارتباطی بین رتبه‌ی الکسای یک وب‌سایت و ترافیک استفاده شده‌ی آن وجود دارد؛ بنابر آن‌چه در خود سایت الکسا آمده «ترافیک رتبه‌های ۱۰۰٬۰۰۰ و بالاتر به‌سختی قابل تخمین است و بر همین اساس، هرچه رتبه‌ی وب‌سایت به ۱ نزدیک‌تر شود رتبه‌ی ترافیکی آن هم دقیق‌تر می‌شود.» دقت محاسبات الکسا برای رتبه‌های بالاتر از ۱۰۰٬۰۰۰ به‌قدری پایین است که می‌توان آن را کاملا بی‌مصرف دانست.

رتبه بندی الکسا

چرا خیلی‌ها اعتقادی به الکسا ندارند؟

بسیاری از کسانی که برای وب‌سایت‌شان به اطلاعات قابل اعتمادی مانند «گوگل آنالیتیکس» (Google Analytics) دسترسی دارند، خصوصا آن‌هایی که این داده‌ها را برای بیش از یک وب‌گاه مورد تحلیل قرار می‌دهند، اغلب سمت‌و‌سوی وب-ترافیک و آمارهای ارایه‌شده‌ی الکسا را زیر سوال می‌برند.

در کل اگر منصفانه به رتبه‌بندی الکسا نگاه کنیم دو ضعف انکار‌ناپذیر در آن وجود دارد:

  • نخست این‌که الکسا امکان جمع‌آوری داده از تمام کاربران وب را ندارد؛ چراکه خیلی ساده روشی برای دسترسی به عادات مرورگری همه‌ی آن‌ها در اختیار نداشته و همان‌گونه که پیش‌تر هم گفته شد تنها به‌وسیله‌ی افزونه‌هایی که روی مرورگر چند میلیون کاربر وجود دارد داده‌ها را به‌دست می‌آورد. به همین خاطر طبیعی است که تصور کنیم خیل عظیمی از کاربران، هیچ‌یک افزونه‌های الکسا را نصب نکرده باشند.
  • دوم این‌که علی‌رغم ضعف گفته‌شده و حجم انتقادها و ایرادهای فنی و علمی‌ای که به نظام رتبه‌بندی الکسا و نحوه‌ی مواجهه و محاسبه‌ی خطاهای محتمل آن وجود دارد، این شرکت کماکان اقدامی قانع‌کننده برای شفاف‌سازی درباره‌ی این‌که «رتبه‌بندی الکسا چگونه با استفاده از ترکیب تخمین مراجعه‌کنندگان یکتای روزانه به یک وب‌گاه و تخمین میانگین تعداد صفحات مرور شده ظرف سه ماه گذشته محاسبه می‌شود» انجام نمی‌دهد.

آیا رتبه‌ی الکسا مهم است؟

مسلما وضعیت یک وب‌سایت برای اغلب صاحبان آن‌ها خیلی مهم است. به نظر می‌رسد در مجموع برای پی‌گیری و نظارت دایم بر روند پیشرفت یک وب‌سایت استفاده از گوگل آنالیتیکس بهتر از داده‌های الکسا باشد؛ اما به همین نسبت برای سنجش میزان محبوبیت در قیاس با رقبا، می‌توان گوشه چشمی هم به آمار الکسا داشت تا انحراف‌های احتمالی از رویه‌ی صحیح به حداقل برسد. هرچند بعید است چند رتبه بالا و پایین در الکسا به معنای اختلاف فاحش در ترافیک دو وب‌گاه باشد.

نتیجه‌گیری

قطع یقین وجود آمار ارایه‌شده از سوی الکسا به عنوان معیاری فراگیر در فضای وب خوب است؛ خصوصا همان‌طور که در آغاز گفته شد اختصاص شماره و رتبه به وب‌سایت می‌تواند مقایسه و بررسی عمق نفوذش را ساده‌تر کند. اما مهم این است که این قیاس تا چه حد دقیق و قابل اتکا است که به نظر می‌رسد شرکت الکسا تا به دست آوردن اعتماد همه‌ی کاربران راه درازی در پیش دارد.

        ‌‌

شما چه فکر می‌کنید؟ تا حالا شده وب‌سایت محبوب‌تان علی‌رغم این‌که پر‌بازدید به نظر می‌رسد رتبه‌ی بالایی در الکسا نداشته باشد؟

‌‌‌     ‌‌‌



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۸ دیدگاه
  1. علی

    مطلب بسیار عالی و آموزنده بود

  2. مهدی اصغری

    رتبه الکسا بررسی نسبی خوبی رو نشون میده و میتونیم افزایش و کاهش بازدید سایتمون رو بدونیم . فقط این که حتی وقتی کسی خودش از صفحات سایتش بازدید می کنه بازم تاثیر زیادی داره .

  3. احسان

    کاملا رتبه بندیش برای سایت های بالای ۱۰۰۰ الکیه . بعنوان مثال من سایت رو راه اندازی کردم که اوایل با حدود ۳۰ تا ورودی از گوگل حدود رتبه ۶۰۰۰۰ تو ایران بودم همینطور که داشتم به محتوا اضافه میکردم ورودی از گوگل حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ تو روزشد بارتبه الکسا حدود ۳۰۰۰۰ به صورت تصادفی تولبار اکسا رو نصب کردم تو همین زمان از اون به بعد معجزه شد الان ۱۲۰۰۰ سایتم فکر کنم تا ماه دیگه زیر ۵۰۰۰ سایتمو نشون بده در صورتی که ورودی از گوگلم هنوز روزی زیر ۲۰۰ آی پی مختلفه در روزه فقط چون تولبار و نصب کردم بهم رتبه میده و اینقدر تحت تاثیر قرار میگیره که واقعا مسخرست . خودتون امتحان کنید تولبارشو نصب کنید هر روز بهتر میشه رتبتون ولی ورودی کم کم میره بالا

    1. مهران

      به نظر میرسه بازدید خودتون رو دارد میشمارد چون به هر حال ادمین سایت ممکن است تا نزدیک چند هزار کلیک هم بر روی سایت خود روزانه انجام دهد و چون مخاطب عام اکثرا ارزشی برای الکسا قائل نیست پلاگین اون هم در مرور گر ندارد بنابراین بازدید اکثر مخاطبین اصلا لحاظ نمیشه من مطمئن هستم ۹۸ درصد اون ۲۰۰ آی پی که گفتید این افزونه را نصب نکردن و از سایت شما بازدید کردند

  4. محمد رضا

    هم انالیتیکز و هم الکسا از ابزار های خوب برای یک وب مستر به شما می آیند اما واقعیت اینه وب مستر های ایرانی و توسعه دهندگان وب ما نمیتونن با اطمینان از این ابزار ها استفاده کنن یک روز ممکن است از داخل فیلتر شوند و یک روز گوگل ما را تحریم کند!یک روز الکسا ابزارهای رایگان خود را حذف کند و یک روز بدون اطلاع رسانی تول بار خود را از دسترس خارج کند و خدمات خود را پولی کند.

  5. مهدی

    وقتی رتبه الکسا رو میشه با پرداخت پول و خرید بک لینک توی خود مجموعه الکسا خرید، واقعا آمارش اصلا قابل اعتماد نیست. به عنوان مثال سایتی رو الان می تونم مثال بزنم که یه ماهه راه افتاده و توش کلا چند تا ویدئو هست با صد تا بازدید… اما رتبه الکسای ایران ۳۰۰ داره!

  6. مهدی امیری

    ایران رو خیلی وقته تحریم کرده و درشم نمیاره

  7. میلاد REAL

    موقعی که داشتم ارشیو وب سایت موزیکم رو کامل میکردم رتبه الکسای سایت از ۶ میلیون رسید به ۱۰ هزار درصورتی که توی گوگل انتالیتیک فقط ۳۰ بازدید در روز ثبت شده بود که خب به نظرم زیاد درست نیست مخصوصا اینکه سایت کاملا ناقص بود و هیچ تبلیغاتی هم نکرده بودم
    یه مدت به خاطر مشغله های دیگه نتونسنتم برم سایتم و دیدم رتبه الکسای سایت موزیک شده ۹ میلیون
    موندم کدومو باور کنم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X