با Skybot F-850، ربات انساننمای فضانورد روسها آشنا شوید
مدتی است که پای رباتها به ایستگاه فضایی بینالمللی باز شده است و تا کنون چند ربات همسفر فضانوردان ایستگاه فضایی بینالمللی بودهاند. صبح امروز روسیه نیز به صورت مستقل اولین ربات انساننمای خود را به ایستگاه فضایی ارسال کرد.
این ربات که Skybot F-850 نام دارد آخرین نسخه از رباتهای FEDOR روسیه است. رباتهای انساننمایی که با اهداف مختلفی طراحی و ساخته شدهاند و اکنون قرار است پای آنها به فضا نیز باز شود.
این ربات انساننما با فضاپیمای سایوز به سمت ایستگاه فضایی بینالمللی پرتاب شد. Skybot در صندلی فرماندهی سایوز نشسته است. البته Skybot نقشی در هدایت فضاپیما ندارد و سایوز با کمک سیستم جهتیابی خود به صورت خودکار به ایستکاه فضایی بینالمللی متصل خواهد شد. فضاپیمای سایوز اکنون در مدار قرار گرفته و در مسیر رسیدن به ایستگاه فضایی بینالمللی است.
روسیه از سال ۲۰۱۴ مشغول توسعه رباتهای FEDOR است. نسخهی جدید این رباتها از مواد مستحکمی ساخته شده که بتواند تکانهای زمان پرواز و فعالیت در فضا را تحمل کند.
الگوریتمهای حرکتی خاصی نیز برای Skybot طراحی شده است. محدودیتهایی نیز به صورت عامدانه برای Skybot در نظر گرفته شده است تا احتمال آسیب به ایستگاه فضایی بر اثر یک اتفاق کاهش یابد.
این ربات هم میتواند با کمک هوش مصنوعی به طور مستقل فعالیت کند و هم قابلیت کنترل توسط اپراتور را دارد. طراحی این ربات انساننما به گونهای انجام شده که بتواند با دستهایش با ابزار کار کند.
سابقه حضور رباتها در فضا
Skybot F-850 اولین ربات روسیه در فضا است اما پیش از این ناسا و سازمان فضایی اروپا رباتهایی را به ایستگاه فضایی بینالمللی ارسال کرده بودند.
روبونات ۲ (Robonaut 2) ربات انساننمای بدون پایی بود که ناسا آن را ساخته و از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ مشغول فعالیت در ایستگاه فضایی بود. پس از سال ۲۰۱۴ روبونات ۲ با مشکلاتی مواجه شد و در سال ۲۰۱۸ به زمین بازگشت. ناسا قصد دارد پس از انجام بهروزرسانیهایی روبونات را در سال آینده دوباره به ایستگاه فضایی بفرستد.
ربات دیگری با نام CIMON نیز از سال ۲۰۱۸ در ایستگاه فضایی مشغول فعالیت است که سازمان فضایی اروپا مسئولیت ساخت آن را بر عهده داشته است.
ناسا رباتهای پیشرفتهی دیگری را نیز در سال جاری میلادی روانهی ایستگاه فضایی کرد. این دو ربات در جریان پروژهی Astrobee ناسا به ایستگاه فضایی سفر کردند و قرار است برخی از کارهای روزمره ایستگاه فضایی، مانند بررسی تجهیزات را بر عهده بگیرند.
در مجموع هدف از ارسال رباتها به ایستگاه فضایی بینالمللی انجام برخی کارهای ساده و حتی خطرناک توسط آنها است تا فضانوردان وقت آزاد بیشتری پیدا کنند.