ابداع دیسکهایی که بالغ بر ۱۰ میلیاد سال دوام دارند
محققان مرکز تحقیقات نورشناسی (Optical Research Center) دانشگاه ساوتهمپتون دیروز اعلام کردند که به تکنولوژی پیشرفتهای برای ذخیرهی اطلاعات به طور پایدار و برای مدت زمان بسیار طولانی دست یافتهاند که هم ظرفیت بسیار بالا و هم ماندگاری قابل توجهی دارد. آنها موفق به ساخت دیسکهایی شدهاند که تا ۳۶۰ ترابایت فضای ذخیرهی اطلاعات دارد، پایداری بالایی در مقابل گرما و حرارت دارد و تا سالهای بسیار طولانی دوام می آورد.
در این شیوه، اطلاعات با استفاده از تکنیک تابش لیزری فمتوثانیهای (Femtosecond Laser Burst) روی دیسکهای خاصی ذخیره میشود. فمتوثانیه (fs) یک واحد SI برای اندازهگیری زمان است. هر فمتوثانیه برابر با «۱۰ به توان منفی ۱۵» ثانیه است، یعنی یک میلیون میلیاردم ثانیه.
اینها دیسکهای پنجبعدی هستند که مقاومت بسیار بالایی در مقابل حرارت دارند، به طوری که تا هزار درجهی سانتیگراد گرما به این دیسکها آسیب نمیزند و اطلاعات روی آنها را از بین نمیبرد. محققان میگویند در صورتی که این دیسکها در اتاقی با دمای ثابت قرار بگیرند، تا ۱۳٫۸ میلیارد سال دوام خواهند داشت.
روی هر دیسک سه لایه نقطه با مقیاس نانو وجود دارد. حاشیه و جهت هریک از این نقطهها، به علاوهی موقعیتشان در ترکیب این سه لایه، پنجبعدی بودن دیسک را تعریف میکند. این نقطهها جهت قطبش نوری که به دیسک تابیده میشود را تغییر میدهند و به این ترتیب اطلاعات روی دیسک ثبت می شود. این اطلاعات به کمک میکروسکوپ یا دستگاه قطبنده (Polarizer) قابل خوانش هستند.
تیم تحقیقاتی دانشگاه ساوتهمپتون اعلام کرد که برای اولین بار در سال ۲۰۱۳ بود که این تکنولوژی را کشف کردند. اما در آن زمان فقط قادر بودند ۳۰۰ کیلوبایت اطلاعات روی هر دیسک ذخیره کنند. آنها در طول این سه سال به طور پیوسته روی تکنیک ذخیرهی اطلاعات به این شیوه کار کردند و تا امروز توانستهاند تمامی «بیانیهی جهانی حقوق بشر»، کتاب «اپتیکس» نیوتن، منشور کبیر «ماگنا کارتا» و «انجیل شاه جیمز» را روی این دیسکهای پنجبعدی ثبت کنند.
منبع: Engadget