نمایشگاه صنایع دستی؛ دیجی کالا میخواهد بازاری به وسعت ایران باشد
دیجیاتو/ آرش پارساپور: سی و دومین دوره نمایشگاه ملی صنایع دستی با حضور برندهای مطرح در زمینه تولید صنایع دستی در محل نمایشگاههای بینالمللی در حال برگزاری است و دیجیکالا به عنوان تنها مجموعه فروش هوشمند و مارکت پِلیس صنایع دستی ملی ایران، در کنار این برندها حضور دارد. دیجی کالا در این نمایشگاه قصد دارد با اتصال بخش سنتی صنایع دستی به فروش مدرن و آنلاین، این کسبوکارها را گسترش دهد و دست تولیدکننده اصلی و مصرف کننده واقعی را در دستان هم بگذارد.
«امیر حسن موسوی» مدیر روابط عمومی دیجیکالا در گفتگو با دیجیاتو تاکید میکند که دیجیکالا اکنون برای سال چهارم در این نمایشگاه شرکت میکند چرا که آنها باور دارند بازار صنایع دستی ملی ایران، نتوانسته به پتانسیل واقعی خود دست پیدا کند و آنها میتوانند برای این موضوع راهحلی داشته باشند. موسوی میگوید تولیدکنندگان صنایع دستی معمولا از قشر سنتی هستند و کندتر با مفهومی مانند مارکت پلیس ارتباط برقرار میکنند و از همین رو دیجیکالا دراین نمایشگاه حضور پیدا کرده تا بتواند آنها را با این مسیر هموار و ساده، آشنا سازد.
به گفته موسوی، دیجی کالا حالا از چالشهای اولیه پلتفرم مارکت پلیس عبور کرده و توانسته این مفهوم را تا حد زیادی به مشتریان و فروشندگان منتقل کند. او باور دارد فرآیندهای مارکت پلیس به نفع مصرفکننده، تولیدکننده و کل کشور خواهد بود:
«در این سیستم رقابت قیمتی وجود دارد به طوری که هماکنون در دیجیکالا برخی از تامینکنندگان برای به دست آوردن قیمت کمتر و مشتری بیشتر [قرار گیری در جایگاه فروشنده پیش فرض محصول] ، محصولات خود را حتی از خود دیجیکالا ارزانتر میفروشند. تولیدکنندگان در این سیستم با بازار بزرگی از مشتریان روبرو میشوند به طوری که ما کارگاههای تولیدی را در شهرهای مختلف دیدهایم که با دو الی سه نفر را شروع به کار کردهاند اما بعد از فعالیت در سیستم مارکت پلیس دیجیکالا، حالا تبدیل به کارگاههایی چند دهنفره شدهاند. همه اینها در کنار هم باعث بهبود اقتصاد کشور میشود.»
موسوی با اشاره به ایجاد بیش از صد و پنجاه هزار شغل غیر مستقیم در سیستم مارکت پلیس دیجیکالا، تاکید میکند که این فروشگاه در این روزها بیشتر از شرکت ملی پست مرسولات خود را به سراسر کشور میفرستد و حالا بزرگترین سیستم حمل و نقل کشور در دستان دیجیکالا و فروشندگان آن است. به گفته او، ۳۵ درصد از محصولات دیجیکالا همچنان حالت Retail (فروشنده: دیجیکالا) دارند و ۶۵ درصد به صورت مارکت پلیس و توسط فروشندگان دیگر به فروش میرسند:
«۳۵ درصد کالاهای موجود که تامینکنندهشان خود ما هستیم در حقیقت نقش کنترل قیمتها را ایفا میکنند. ما با داشتن محصولات متنوع و پرطرفدار و پرفروش در موجودی خود دیجیکالا و قیمتگذاری روی آنها، در واقع مانع از این میشویم که دیگر تامینکنندگان قیمتهای بسیار بالاتری روی این کالاها بگذارند.»
مدیر روابط عمومی دیجیکالا با اشاره به ارسال بیش از یک میلیون کالا در سه روز در کمپین یلدای سال ۹۷ دیجیکالا، تاکید دارد که فروشندگان در این سیستم میتوانند بسیار موفق آمیز عمل کنند، به خصوص در حوزه صنایع دستی که دیجیکالا قصد دارد درصد کمیسیون از این محصولات ساخت داخلی را صفر کند تا باعث رشد و توسعه این صنعت در کشور شود.
موسوی میگوید سیستم مارکت پلیس در حال تکمیل دوره بلوغ خود است و توانسته رشد بزرگی برای دیجیکالا به همراه داشته باشد: «ما درباره اعداد بزرگ حرف میزنیم، وقتی صد هزار فروش وجود داشته باشد و تنها یک درصد از این تعداد، مشکل داشته باشد، با عدد بزرگی روبرو میشویم که درصدی از این ناراضیان نیز شکایت خود را در شبکههای اجتماعی مطرح میکنند و اینطور به نظر میرسد که کل سیستم دیجیکالا از اساس مشکل دارد در صورتی که چنین نیست و ما قوانین سفت و محکمی برای تامینکنندگان خود ایجاد کردیم که هم به نفع آنها برای پیشرفت کارشان باشد و هم به نفع ما و مشتریان.»
موسوی معتقد است که مارکتپلیس دیجیکالا تاثیر بزرگی در کسبوکارهای کوچک کشور گذاشته و این موضوع با یک تحقیق تفصیلی میتواند روشن شود: «ده سال زیرساختها را آماده کردیم تا به مارکت پلیس برسیم و امروزه چند هزار فروشنده و بیش از یک و نیم میلیون تنوع کالا در دیجیکالا وجود دارد که تخمین میزنیم نزدیک به ۸۰۰ مورد از آنها در زمینه ساخت صنایع دستی ملی فعالیت میکنند.» موسوی باور دارد نیازمندی ایران به یک برند ملی دراین روزها بیشتر از همیشه حس میشود:
«وقتی در یک سری تحقیقات از دانشجویان کره جنوبی میپرسند که دوست دارید بعد از فارغالتحصیلی کجا کار کنید، اکثرشان میگویند سامسونگ و ال جی. آیا در ایران اکثر دانشآموختههای شریف نیز همین را میگویند؟ ما باید برندی ملی داشته باشیم که مردم به آن ببالند و در سطح جهان افتخار آفرینی کند. این روزها با شنیدن نام یک کشور، مردم ناخودآگاه یاد برندهای مشهور متعلق به آن کشور میافتند. ایمان دارم موضوع برند ملی در سالهایی نه چندان دور از دل استارت آپهای ایرانی برخواهد خاست.»
«سعید موسوی زاده» سرپرست آموزش مرکز فروشندگان دیجیکالا نیز در گفتگو با دیجیاتو تاکید میکند که ثبت نام در این سیستم به هیچوجه کار سختی نیست و هر کس با یک کد ملی میتواند به عنوان فروشنده در دیجیکالا ثبت نام کند. به گفته موسوی زاده در سایت سلر آکادمی سعی شده تا مسائل و مشکلات فروشندگان دیجیکالا مطرح و حل و فصل شود:
«آموزش فروشندگان دیجیکالا به همین یک وبسایت ختم نمیشود و سه بار در طول هفته در روزهای زوج راس ساعت ۳ در خیابان گاندی و ساختمان دیجیکالا به صورت دو ساعته برگزار میشود. بسیاری از فروشندگان ما نیز در شهرستانها هستند و برای آنها هر روز (به جز آخر هفتهها) دو وبینار هفتاد دقیقهای برگزار میکنیم و آموزشها و مشاورههای لازم را ارائه میکنیم.»
موسوی زاده میگوید در سیستم دیجیکالا فعلا سیستم ارسال توسط فروشنده وجود ندارد و دیجیکالا، خودش مسئولیت بستهبندی، تست و ارسال کالاها برای مشتریان را بر عهده دارد تا کمترین شکایات صورت بگیرد.
به گفته موسوی زاده دیجیکالا در سه شهر مشهد، اصفهان و تهران مرکز پردازش دارد و در همه مراکز استانها نیز یک دفتر توزیع در اختیار دارد تا روند رسیدن کالا به دست مشتریان تسریع پیدا کند: «در ماههای آتی تعداد این مراکز پردازش و انبارها افزایش پیدا خواهد کرد.» او درباره پیشنهادهای ویژهای که به فروشندگان داده میشود هم میگوید: «برای مثال اگر کنسلیها و شکایات یک فروشنده زیر یک درصد باشد، پیشنهادات ویژهای به آنها میدهیم و آنها را در دسته بندی فروشنده برتر قرار میدهیم. این کار باعث میشود فروشندگان فعالیت بهتری انجام دهند.»
موسوی زاده تاکید دارد قدرت هوش مصنوعی در سیستم دیجیکالا در شناخت رفتار فروشندگان نقش بسزایی دارد و این روند روز به روز قویتر و بهتر خواهد شد. او میگوید استقبال تولیدکنندگان صنایع ملی در نمایشگاه امسال بیش از حد بوده و تا به امروز بیش از دویست تولیدکننده ابراز تمایل کردند تا در سیستم مارکت پلیس دیجیکالا ثبت نام کنند.
دیجیکالا با حضورش در نمایشگاه صنایع دستی، کارگاههای آموزشی مختلفی را نیز برگزار میکند تا به سوالات فروشندگان پیروی فعالیت در دیجیکالا و همینطور رشد آنها کمک کند. نکته مهم اینجاست که اطلاعات و فایلهای ارائه همه این کارگاههای آموزشی از طریق این لینک در دسترس هستند.
سی و دومین دوره نمایشگاه صنایع دستی تا پایان روز ۹ شهریورماه ادامه دارد. ساعات بازدید از نمایشگاه نیز از صبح ساعت ۱۰ لغایت ۱۸ بوده و اگر میخواهید به دیجیکالا یا سایر فعالان عرصه صنایع دستی سر بزنید، از سالن ۸ و ۹ در محل نمایشگاههای بینالمللی بازدید کنید.
این مطلب اولین بار در دیجیاتو منتشر شده و در اتاق خبر دیجیکالا بازنشر شده است.