ادامهی رکوردشکنیهای کاوشگر خورشیدی پارکر
کاوشگر خورشیدی پارکر بامداد جمعه ۱۶ فروردین برای دومین بار از فاصلهی بسیار کمی از خورشید گذر کرد. پارکر این بار هم همانند گذر پیشین تنها ۲۴ میلیون کیلومتر از سطح خورشید فاصله داشت.
کاوشگر خورشیدی پارکر جزء فضاپیماهای رکوردشکن ناسا است. این فضاپیما چند ماه پیش و در اولین گذرش از نزدیکی خورشید رکورد فضاپیمای هلیوس ۲ را شکست و به نزدیکترین فاصله از خورشید رسید. ماجرای رکوردشکنیهای پارکر به این جا ختم نخواهد شد و این فضاپیما در ادامهی ماموریتش رکوردهای خود را خواهد شکست. طبق برنامه کاوشگر خورشیدی پارکر در نهایت به فاصلهی ۶ میلیون کیلومتری از سطح خورشید خواهد رسید که اتفاقی بینظیر است.
فضاپیمای پارکر از نظر سرعت نیز در میان فضاپیماها رکورددار است. تا به این جا بیشینهی سرعت این فضاپیما ۳۴۳ هزار کیلومتر بر ساعت بوده است. اما در ادامهی ماموریت سرعت حرکت پارکر از این مقدار هم بیشتر خواهد شد. به عبارتی پارکر میتواند فاصلهی زمین تا ماه را تنها در حدود یک ساعت طی کند!
ملاقات پارکر با خورشید برای تیم این ماموریت بسیار اضطرابآور است. در زمان گذر فضاپیما از نزدیکی خورشید ارتباط پارکر با زمین به مدت چند روز قطع میشود. چرا که برای در امان ماندن ابزارهای پارکر از گرمای شدید تاج (جو بیرونی) خورشید سپر مخصوصی مقابل ابزارهای فضاپیما قرار میگیرد و ارتباط با زمین قطع میشود.
سپس و بعد از فاصله گرفتن پارکر از خورشید دادههای جمعآوری شده به زمین منتقل میشود و متخصصان از سلامت فضاپیما اطمینان پیدا میکنند. دادههای پارکر به پژوهشگران در درک بهتر تاج خورشید کمک میکند. تاج خورشید با وجود فاصلهی زیادی که از مرکز خورشید دارد از سطح خورشید داغتر است و دمای آن به میلیونها درجهی سانتیگراد میرسد. مسئلهای که هنوز دلیل آن به طور دقیق مشخص نیست.
باد خورشیدی نیز در تاج شکل میگیرد. جریانی از ذرات باردار که از خورشید آزاد میشود و به سمت نواحی بیرونی منظومهی شمسی حرکت میکند. باد خورشیدی روی ماهوارههای ارتباطی و مکانیابی که در مدار زمین قرار دارند تاثیرگذار است و بررسی آن از این جهت اهمیت دارد.
ملاقات بعدی کاوشگر خورشیدی پارکر و تک ستارهی منظومهی شمسی تابستان امسال انجام خواهد شد. این فضاپیما در طول ماموریت هفت سالهاش ۲۴ بار از نزدیکی خورشید گذر خواهد کرد.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از کاوشگر خورشیدی پارکر.
Credit: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben