مروری بر دهمین روز فعالیت فضاپیمای چانگ‌ای ۴ در سطح ماه

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
چانگ‌ای ۴

سطح‌نشین چانگ‌ای ۴ و ماه‌نورد یوتو ۲ چین دهمین روز فعالیت خود را در نیمه پنهان ماه پشت سر گذاشتند و پس از گذراندن شب سرد ماه هفته آینده فعالیت خود را از سر خواهند گرفت.

سطح‌نشین چانگ‌ای ۴ و ماه‌نورد یوتو ۲ پس از سپری کردن دهمین روز در ماه ۱۳ مهر خاموش شدند تا برای گذراندن دهمین شب در سطح ماه آماده شوند. هر شب در سطح ماه چیزی در حدود دو هفته زمینی طول می‌کشد. در طول شب دمای هوا در سطح ماه به منفی ۱۹۰ درجه سانتی‌گراد نیز می‌رسد. دمایی که می‌تواند به فضاپیما آسیب برساند. با این حال سطح‌نشین و ماه‌نورد ماموریت چانگ‌ای ۴ تا کنون ۹ شب را به سلامت در ماه سپری کرده‌اند.

ماه‌نورد یوتو ۲ در دهمین روز فعالیت در ماه مسیر کوتاهی را پیمود. این ماه‌نورد در طول دو هفته زمینی تنها حدود پنج متر جابه‌جا شد. این کوتاه‌ترین مسیری است که این ماه‌نورد در طول یک روز پیموده است.

دلیل این اتفاق اما بروز مشکل فنی نبود. ماه‌نورد یوتو ۲ چندی پیش مورد خاصی را در یکی از دهانه‌های برخوردی ماه مشاهده کرد و در این مدت مشغول بررسی و تحلیل این منطقه بود. یوتو ۲ در هشتمین روز فعالیت خود در ماه مواد عجیب و خاصی را در مرکز یک دهانه‌ی برخوردی یافت و از آن پس مشغول بررسی این ناحیه شد.

تصویر ماه‌نورد چانگ‌ای ۴ از دهانه‌ای با ظاهری خاص در نیمه پنهان ماه.
Credit: China Lunar Exploration Project

ماه‌نورد یوتو ۲ تا کنون و در مجموع ۲۸۹ متر را در سطح ماه طی کرده است. طول عمر اولیه این ماه‌نورد تنها سه ماه بود. اما این فضاپیمای چینی تا به این جا بسیار فراتر از انتظار عمل کرده است.

ماه‌نورد یوتو ۲ در تاریخ ۳۰ مهر و با طلوع خورشید در نیمه پنهان ماه یازدهمین روز فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. سطح‌نشین چانگ‌ای ۴ نیز حدود ۲۴ ساعت بعد فعالیت خود را از سر خواهد گرفت.

چانگ‌ای ۴ در سومین روز از سال ۲۰۱۹ میلادی فرودی تاریخی را در نیمه پنهان ماه تجربه کرد. نیمه‌ای از ماه که پیش از آن هیچ فضاپیمایی در آن فرود نیامده بود.

از آن جا که زمین و ماه در شرایط قفل گرانشی قرار دارند یک سمت ماه هیچ گاه از روی زمین دیده نمی‌شود و تنها با ارسال فضاپیما می‌توان به بررسی آن پرداخت. به این ترتیب برقراری ارتباط بین فضاپیمای چانگ‌ای ۴ و زمین نیازمند تدابیر ویژه‌ای بود. چین برای حل این مشکل یک ماهواره با مداری ویژه را در ورای مدار ماه به دور زمین قرار داد تا بتواند با کمک آن با فضاپیمای خود در نیمه پنهان ماه ارتباط برقرار کند.

چانگ‌ای ۴ یکی از موفق‌ترین ماموریت‌های سازمان فضایی چین بوده است. این کشور قصد دارد تا در سال‌های پیش رو با ارسال فضاپیماهای دیگر به کاوش ماه ادامه دهد.

عکس کاور: سطح‌نشین چانگ‌ای ۴ از دید ماه‌نورد یوتو ۲.

Credit: CLEP/CNSA



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X