دنا؛ چهرهای متفاوت از خودروی ملی
بهطورکلی، در میان مردم عادی و حتی کارشناسان صنعت خودرو، وقتی نام دنا را به زبان میآورید، عموما کلماتی مشابه «فیسلیفت» (Face Lift) یا همان سمند با طراحی ظاهری جدید به گوشتان میخورد؛ اما برخلاف تمام این ذهنیتها، مدیران طراحی ایرانخودرو، به کلمهی فیسلیفت اعتقادی ندارند و بر این باورند که واژههایی از این قبیل در شرکت مذکور رواج نداشته و در نتیجهی همهی این مسائل، دنا یک خودروی جدید بهحساب میآید و یک سمند با طراحی جدید نیست.
خودروی دنا، در اصل پروژهی نهچندان تازهی ایرانخودروست که اولین بار حدود ده سال پیش، با نام NX7 معرفی شد. بعد از سمند و رانا، دنا سومین خودروی ملی از خانوادهی بزرگ ایرانخودرو بهحساب میآید. دنا در بدو ورود، یک تفاوت عمده با دیگر خودروهای ملی داشت و آنهم قیمتش بود. بهطوریکه از مدلهای مشابهاش در همین رده، یعنی سمند یا پژو ۴۰۵ چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰میلیون تومان گرانتر بود. گفتنی است که در تبلیغات اولیه، پروژهی NX7 قرار بود جایگزین دو خودروی پرطرفدار ایرانخودرو یعنی سمند و پژو ۴۰۵ شود؛ اما پس از ورود به بازار ایران در سال ۹۱، به دلیل قیمت بالا، تمام نقشههای ایرانخودرو نقش بر آب شد.
ناموزون اما دوستداشتنی
در برخورد اول، وقتی به طراحی ظاهری جلوی دنا نگاه میکنیم، با طراحی نسبتا ناموزون و تعداد زیادی خطوط شکسته مواجه میشویم که در وهلهی اول، نظر هر نوع کاربری را به خود جلب میکند. اگرچه طراحی دنا هنوز با دیگر خودروهای خارجی فاصلهی زیادی دارد؛ اما برای شرکتی که تا به امروز سمند! تولید میکرده، چندان هم بد به نظر نمیرسد. وقتی از کنارهها به دنا نگاه میکنیم، شباهتهای زیادی را با خودروی سمند میبینیم؛ با این تفاوت که دماغهی دنا کمی کشیدهتر شده و جا داشت که کمی کوتاهتر باشد.
از سوی دیگر، طراحی دستگیرهی دربها تغییر کرده و شبیه خودروهای وارداتی شده است؛ اما ابعاد و شکل ظاهری دربها، تفاوتی با سمند ندارند. گفتنی است که در دنا از رینگهای ۱۵ اینچی استفاده شده که شاید بهتر بود کمی بزرگتر باشند تا نمای بهتری به قسمتهای کناری دنا ببخشند. در مورد طراحی قسمت پشتی، نظرات بسیار متفاوتاند. بعضیها بر این باورند که سپر و چراغهای این خودرو بسیار ساده بوده و از زیبایی خاصی بهره نمیبرد. از طرفی دیگر، عدهای همین سادگی را به همراه چراغهای «ال ای دی» (LED) بیشتر میپسندند. بهطورکلی میتوان گفت که طراحی قسمتهای جلویی، پشتی و کناری دنا هماهنگی خاصی با یکدیگر نداشته و همین موضوع، این خودرو را به یک محصول با طراحی ناموزون تبدیل کرده است.
کپی از کپیکنندگان
شرکتهای خودروسازی کرهای مثل هیوندای و کیا، در طراحی داخلی و خارجی خودروهایشان، گاهی به کپیبرداری از خودروهای اروپایی متهم هستند. با یک نگاه کلی به داخل دنا، اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب میکند، طراحی داشبوردش است؛ چراکه شکل دریچههای هوا، دو خط چوب کناری، صفحهنمایش لمسی در وسط و بسیاری موارد جزیی دیگر، همهوهمه شما را به یاد طراحی داشبورد خودروی هیوندای سوناتا میاندازند؛ درنتیجه طراحی کلی داشبورد دنا، از خودرویی کپی شده که خود تا حدودی کپیشده از خودروهای اروپایی است.
یکی از نکات مثبت در مورد طراحی داخلی دنا، تغییرشکل کلی صفحهی کیلومترشمار یا به اصلاح پشت آمپرش است. بهطوریکه شباهت زیادی به طراحی خودروهای خارجی پیدا کرده و از نظر زیبایی هم، بدون شک از تمام محصولات داخلی، یک سروگردن بالاتر است. از سوی دیگر، فضای داخلی و فاصلهی بین دو محور دنا، تقریبا با سمند یکسان بوده و فاصلهی بین صندلیهای عقب و جلو، از وضعیت مناسبی بهره میبرند؛ درنتیجه میتوان گفت که راحتی سرنشینان، از نکاتی بوده که ایرانخودرو به هنگام ساخت دنا به آن توجه ویژهای داشته است.
سنگین اما تازهنفس
«۴ سیلندرهای تکراری» به نظر واژهی مناسبی برای معرفی اکثر محصولات تولید داخل ایرانخودروست؛ چراکه بیشتر محصولات این شرکت، از موتورهای چهارسیلندر خطی با حجم حدودی ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ سیسی و با توان خروجی ۹۵ تا ۱۲۰ اسببخار بهره میبرند؛ درنتیجه طبق عادت همیشگی، دنا هم از یک موتور چهارسیلندر ۱۶ سوپاپ خطی با حجم ۱۶۴۵ سیسی به همراه استاندارد آلایندگی یورو ۴ بهره میبرد که حداکثر توان خروجیاش به ۱۱۴ اسببخار و گشتاورش به ۱۵۵ نیوتونمتر میرسد. این موتور که با نام EF7 شناخته میشود؛ پیشازاین روی خودروی سمند سورن هم نصب شده بود. بهطورکلی، EF7 در مقایسه با دیگر موتورهای ایرانخودرو، از طراحی بهینهتر (اکونومی)، پیشرفتهتر و البته کماستهلاکتری بهره میبرد که همین موضوع باعث شده تا EF7 به یکی از بهترین موتورهای شرکت مذکور تبدیل شود.EF7 صدوچهاردهاسببخاری، با توجه به وزن خالص دنا که به ۱۲۵۸ کیلوگرم میرسد، روی کاغذ کمی ضعیف به نظر میرسد؛ اما در آزمونهای انجامشده، دنا توانسته است در ۱۲.۰۳ ثانیه، سرعت خود را از صفر به ۱۰۰ کیلومتر و حداکثر سرعتش را به ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت برساند؛ درنتیجه با توجه به وزن نسبتا بالای دنا در مقایسه با میزان اسببخار و گشتاورش، عملکرد مطلوبی را از خود نشان داده است. بدون شک وجود یک جعبهدندهی ۵ سرعتهی دستی با ضریبهای نسبتا کوتاه، در بهبود عملکرد شتابگیری دنا، بیتاثیر نیست. از سوی دیگر، با توجه به رنج قیمتی دنا، شاید بهتر بود که این خودرو با یک جعبهدندهی خودکار به بازار عرضه میشد؛ چراکه درحالحاضر، بیشتر خودروهای چینی در رنج قیمتی دنا و حتی پایینتر، عموما با سیستم انتقال قدرت خودکار به بازار عرضه میشوند.
ایمنتر از همیشه
بدون شک یکی از نکات مثبت دنا، طراحی و نحوهی عملکرد سیستم ترمزش است؛ چراکه ترمزهای این خودرو در هر دو محور عقب و جلو دیسکی بوده و از سامانهی ترمز ضد قفل (ABS) به همراه بوستر MBA بهره میبرد؛ همچنین این خودرو، به یکی از مهمترین و کاربردیترین فناوریهای ترمز روز دنیا، یعنی سامانهی توزیع الکترونیکی نیرو یا همان EBD مجهز است. بهتر است بدانید که در کنار تمام فناوریهای ذکرشده، در آزمونهای انجامشده، دنا در نحوهی ترمزگیری، عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده و از همتای نزدیکش یعنی سمند پیشی گرفته است. از سوی دیگر، وجود دو کیسهی هوا برای راننده و سرنشین کناریاش به همراه ستون فرمان جمعشونده، بر ایمنی دنا افزوده است؛ درنتیجه دنا توانسته است نشان سهستارهی ایمنی را از موسسهی بینالمللی EuroNcap دریافت کند.
دنا بخریم یا نخریم؟
اگر به دنبال یک خودروی کاملا شهری با استهلاک و مصرف سوخت نسبتا پایین میگردید و از سوی دیگر به دنبال هزینهی مصرف پایین و راحتی سرنشین به هنگام رانندگی هستید، بدون شک دنا بهعنوان یک خودروی داخلی، گزینهی مناسبی برای شما بهحساب میآید؛ اما اگر شتاب، سرعت و طراحی کاملا اسپرت، اولویت اصلیتان در خرید ماشین است، شاید بهتر باشد که به دنبال خودرویی با وزن کمتر، توان خروجی بیشتر و البته ضریب دندههای کوتاهتر برای شتابگیری بهتر باشید. در نظر داشته باشید که همچنان عموم مردم و کارشناسان صنعت خودرو بر این باورند که دنا در مقایسه با قابلیتها و امکاناتش، قیمت نسبتا بالایی دارد؛ درنتیجه به هنگام خرید خودرو، اگر محدودیت بودجه دارید و درمقابل خواستار قابلیتها و امکانات بالا و ویژهای هستید، شاید دنا نتواند گزینهی اول و اصلی خرید شما باشد.
من ۲سال دنا دارم و۳۰۰۰۰باش راه رفتم به جز مشکلات کوچیک برقی هیچ ایرادی نداره واصلا قابل مقایسه با پژو ،پرشیاو سمند نیست فقط کسانی که این ماشینو دارن میتونن نظر درستی بدن به هر حال دنا ماشین بسیار خوبیه
من یک سمند مدل ۹۱ EF7 داشتم اصلا اذیت نکرد الان هم دنا ثبت نام کردم
من وقتی کلید های روی فرمان دنا رو میبینم یاد شرکت آئودی میفتم چون خیلی شبیه هم هستن
دنا مخفف:
دردسر
ناراحتی
اعصاب خوردی
من برج ۵ سال ۹۴ این ارابه جنگی!!! رو خریدم ۵۰۰ کیلومتر نرفته بردم تعمیرگاه مرکزی ایران خودرو تسمه تایمش رو عوض کردن!!!! بعدش یک ماه بعد با ۵میلیون ضرر فروختمش
اگه قدرت موتور ،تعادل،چسبندگی،وظاهر خوب بخواین اصلا نباید ماشی ایرانی بخرین… به نظرم اگه ماشین ایرانی بخواین ef7 و ۴۰۵ رو پیشنهاد میکنم.. ولی اگه میخواین واقعا یه ماشین خوب سوار شین مدل های قدیمی و تغریبا ارزون قیمت bmw رو پیشنهاد میکنم… و پژو ۴۰۵ mi16…که ۲۴۰ اسب بخار قدرت داره و میتونین با قیمت تغریبا پایین قدرت یه bmw جدید رو داشته باشین….
سعی کنین از این اشغالا نگیرین و ماشین خوب بخرین حتی اگه مدلش پایین باشه.
من ۴ ماه پیش دنا خریدم ولی اصلا ازش راضی نیستم در بدو امر موتور ماشین از کارخانه مشکل داشت و نزدیک به یک ماه و نیم ماشین تعمیرکاه بود و موتور کلا تعویض شد. مشکلات برقی ماشین خیلی زیاده و هربار یک جایی از ماشین مشکل پیدا می کنه واین اتفاق گویا در بین همه دناها وجود داره. قطعات این ماشین در بازار موجود نیست و خدمات پس از فروش بسیار ضعیفی داره. در ضمن فصای داخل ماشین برای سرنشینان عقب خیلی کمه و برای مسیر طولانی وسفر بسیار ناراحته. در کل توصیه نمی کنم سمت این محصول برید.
به نظر این مطلب بیشتر شبیه تبلیغ بود تا نقد چرا که من این خودرو را دارم طراحیش که اصلا قشنگ نیست داخل اتاق خیلی کوچیک شده نسبت به سمند مصرف سوختش خیلی بالاست بر خلاف اون چیزی که گفته شده همچنین در تمامی خودروهای دنا در هنگام حرکت در دنده عقب صدای گوشخراشی بوجود میاد که با وجپد اینکه چندین بار به نماینگی بردم برطرف نگردیده که میبایست از طری خود شرکت فراخپان میشد که هیچ اقدامی صورت ندادن در طراحی داخلی هم از بی کیفیت ترین مواد استفاده شده نمونش داشبوردش می باشد که هرکی این خودرو را داره میدونه من چی میگم و نواقص دیگر….
سلام.فراخوا دلدند.لنت های غقب رو تعویض میکنند درست میشه
از جلو که نگاش میکنی قابل تحمله ولی تا میری که پشت ماشین هم ببینی کلا از حرف قبلیتم منصرف میشی
خیلی برام جالبه که بدونم چند نفر از کسانی که اینجا نظر منفی دادن ، این خودرو رو دارن و یا اینکه از صنعت خودروسازی اطلاع دارند !!
بنده علاوه بر اینکه این خودرو رو دارم ، حدود ۱۳ سال هست که در صنعت قطعه سازی خودرو کار میکنم .
میخوام یه مطلب رو به همه دوستان بگم :
از پیکان تا دنا خیلی زحمت ها کشیده شده که نباید فراموش کنیم . درسته که هنوز از کیفیت فاصله زیادی داریم اما اگر خودروسازی ما دولتی نبود ، همین دنا رو چند سال جلوتر تولید میکردیم و حالا هم خودرویی بهتر از اون رو سوار میشدیم .
من از ماشینم در مقایسه با دیگر محصولات موجود در بازار و امکانتشون راضی هستم و از دوستانی که تا حالا حتی یکبار هم سوار این خودرو نشدن ، میخوام که یکبار پشت فرمون این ماشین بشینن . باور کنید به این بدی که میگید نیست
پیکان خودروی عالی ایه. قابل مقایسه با خودروهای کلاسیک دهه شصت و هفتاد.اگه زحمتها در جهت درست کشیده بشن نتیجه ش نمی شه این. هنوز یادمون نرفته که هر دو خودرو ساز مسابقه طراحی خودرو گذاشتن و اولش تعهد گرفتن مشابهت خودروهای آینده شرکت هیچ ارتباطی به طراحی شرکت کننده ها نداره و فقط تشابه تصادفیه و شرکت کننده رو ملزم کردن حق انحصار طرح رو از خودش صلب کنه.
و ماهها بعد پس از چندین بار دعوت و کنسل کردن اختتامیه به بهانه های امتحان خرداد و ماه رمضان و عید نوروز و برداشته شدن تحریم ها و در نهایت با انعقاد قرارداد دوباره با پژو همه طرح ها رو در اختیار گرفتن و هیچ نتیجه ای هم کسب نشد.
انتظار من به عنوان یک جوان ایرانی این بود: مسابقه برگذار می شه و سیصد نفر اول رو به شرکت می برن و با هزینه خودشون یا هزینه شرکت کننده ها ( من تریجیح می دادم هزینه شو پرداخت کنم) چند ماه آموزش تخصصی می دن و در نهایت پس از آزمون های مختلف جذب دو شرکت خودروسازی می شن.
ولی هدف خودروسازها حتی نزدیک به این هم نبود
من شخصا وقت زیادی نذاشتم و به مدت یک هفته و بصورت شبانه روز خودوری شاسی بلند دنا ۲ رو طراحی کردم که از خطوط و المان های دنای سواری گرفته شده بود. اگه راهی هست که طرحشو نشونتون بدم، لطفا بگین
در مقابل افرادی هم بودن که رشته شون طراحی صنعتی بود و ماهها وقت گذاشته بودن
و طرح های همه ما دچار سرنوشت نامعلومی شد
دوست عزیز یعنی شما تو یک هفته شاسی بلند این خودرو رو طراحی کردین ؟؟
میشه طرحشو جایی برترین یا ایمیل کنین که ببینم
متاسفانه دیجی کالا اجازه قرار دادن لینک درین قسمت رو نمی ده
ما این ماشینو خریدیم و واقعا خیلی پشیمونیم
نقد شما که همش تعارف شد.