در بلک فرایدی ۲۰۱۵ چه گذشت؟
در تقویم مسیحی، آخرین پنجشنبهی ماه نوامبر تعطیل است و روز شکرگزاری نامیده شده. از آنجا که شنبه و یکشنبه هم بهطور معمول در این تقویم، تعطیل هفتگی است، عموم شرکتها جمعهی میان دو تعطیلی را هم تخفیف میدهند. این تعطیلات چهارروزه باعث شده مردم بهطور سنتی بیشتر مایحتاج سال نوی خود را (یک ماه پیش از آغاز سال نوی مسیحی) در این فرصت تهیه کنند.
فروشندگان هم از این فرصت استفاده کرده و با تخفیفهای خوب و وسوسهانگیز، مردم را به خرید هرچه بیشتر ترغیب میکنند. «بلک فرایدی» (Black Friday) اصطلاحی است که به جمعهی فردای روز شکرگزاری اطلاق میشود و همواره یکی از پر تراکنشترین مقاطع سال را رقم میزند. در ادامه با دیجیکالا مگ همراه باشید تا به بررسی بلک فرایدی ۲۰۱۵ میلادی بپردازیم.
بر اساس آمارهایی که تاکنون منتشر شده، مجموع تراکنش امسال نسبت به سال ۲۰۱۴ حدود ۱۰ درصد کاهش داشته و از ۱۱٫۶ میلیارد به ۱۰٫۴ میلیارد دلار رسیده. از طرفی میانگین ارزش هر خرید هم در برابر ۱۲۹٫۳۷ دلار سال پیش، با اندک سقوطی ۱۲۷٫۸۴ دلار بود. اما این آمارهای مایوسکننده کل ماجرا نیست؛ تغییراتی در بلک فرایدی اتفاق افتاد که آن را به نقطهی عطفی در تاریخ خردهفروشی بدل میکند.
امسال بیشتر خریداران ترجیح دادند به جای حضور در فروشگاهها و بالا و پایین رفتن از غرفههای آنها، در خانه بنشینند و از طریق اینترنت، صفحات فروش آنلاین را بالا و پایین کنند. امسال با رشد زیاد نسبت به ۲۰۱۴، ۴٫۴۵ میلیارد دلار خرید آنلاین انجام شد.
ولی این، همهی تغییر رخ داده نیست؛ آمارها نشان میدهند در بلک فرایدی ۲۰۱۵، ترافیک موبایل برای خرید، از دسکتاپ پیشی گرفته و ۵۷٫۲ درصد از کل ترافیک آنلاین را به خود اختصاص داده. این رقم در سال ۲۰۱۰، ۵٫۶ درصد بود.
جالبتر اینکه در میان انواع دستگاههای موبایل، ۴۴٫۷ درصد از کل خریداران آنلاین ۲۰۱۵ ترجیح دادند با تلفن هوشمند خود خرید کنند. حتی از نظر متوسط ارزش هر سفارش هم دستگاههای موبایل قدرتنمایی کردند. این رقم برای گوشی، ۱۱۱٫۶۶ دلار، برای تبلت ۱۳۶٫۴۲ و برای دسکتاپ ۱۳۴٫۰۶ دلار بود. همانطور که در نمودار زیر میبینید، برای اولین بار متوسط ارزش هر سفارش ثبتشده در تبلت از دسکتاپ پیشی گرفت.
هرچند هنوز زرق و برق فروشگاههای فیزیکی و لذت گشتوگذار در آنها آنقدر گیرا هست که اعلام شکست برای روش سنتی خرید درست نیست؛ با این حال نکتهی مهم این است که تجارت آنلاین جایگاه خود را در بازار، تا حد زیادی بهدست آورده. امروزه خرید از فروشگاهی مانند دیجیکالا، دیگر مختص متخصصان کامپیوتر نیست. با سادهتر شدن فرآیند خرید، اقبال عمومی به شیوهی خرید آنلاین روز به روز بیشتر میشود.
لااقل تا چند دههی آینده قرار نیست فروشگاههای فیزیکی حذف شوند؛ یا شاید هم هیچوقت چنین اتفاقی نیفتد. اما این بلک فرایدی یک برنده داشت و آن هم خردهفروشیهای آنلاینی مثل آمازون بودند که بیشترین سهم از خریدهای این روز را از آن خود کردند.
به نظر شما تمایل مردم به خرید اینترنتی نهایتا به تعطیلی فروشگاههای فیزیکی منجر میشود؟ راستی تا حالا از طریق اپلیکیشن موبایل دیجیکالا خرید کردهاید؟
منابع: CNBC ،Time ،TheGuardian ،IBM
واقعا که متاسفم همه چیز تو این مملکت تقلبیه حتی تخفیف های سالانه !!!!!
جناب برادران انتهای این مطلب رو فوق العاده و هوشمندانه به پایان رسوندین 🙂 من لذت میبرم از کارمندان دیجی کالا که با زیرکی هر چه تمام تر در مقالاتشون تبلیغات هم میکنند 🙂 همین کارارو میکنین که آدم عاشق کارمندایی چون شما میشه 🙂
به نظر من ایران هم باید خودشو بالا بکشه و دیجی کالا از نظر فروشگاه اینترنتی کاری کرده که مارو خیلی ها تو دنیا بشناسن. حالا هم اشنا شدن هم با این قبیل حرکت ها و … هم کار بسیار خوب و جالبی است اگه این فرهنگ ها هم در ایران جا پیدا کنند
بلک فرایدی چه ارتباطی به اقبال دیجی کالادر فروش داشت؟
یک مراسمی که در ایران معنی نداره برای یک فروشگاه ایرانی؟
نظر من راجب فروشگاه های سنتی اینه که خیر هیچ وقت از بین نمیرند
اما با تغییرات بزرگی مواجه خواهند شد
اگر به هر دلیلی روزی اینترنت قطع بشه و اون روز فروشگاهی جهت خرید حضوری وجود نداشته باشه چه اتفاقی میافته؟
بنظرم فروشگاه های اینترنتی باید مراکزی هم جهت فروش حضوری در نقاط مختلف داشته باشند
قطع اینترنت یک کشور به راحتی قابل تصور است مثلا تحت شرایط فورس ماجور و جنگ و غیره
فروشگاه های اینترنتی باید در کنار فروشگاه های سنتی به فروش همدیگه کمک کنند نه اینکه همدیگه رو از دور خارج کنند
دقیقا به همین دلیله که میگن کشورهای پیشرفته اگه اینترنتشون قطع بشه همه چیز بهم میریزه
بعدشم من از دیجی کالا ممنونم که این پست و گذاشت چون برای خودم سوال بود black friday چیه و حتما دلیلی نداره که یه ربطی به ایران داشته باشه