۸ خاصیت شگفتانگیز خرمالو برای بدن
آیا میدانید خواص خرمالو چیست؟ خرمالو تنها یک میوه خوشمزه و خاص با طعم شیرین و بافتی لطیف نیست. فواید خرمالو از نظر درمانی بسیار زیاد است. در این میوه هر دو نوع فیبر غذایی، یعنی فیبر محلول و فیبر غیر محلول وجود دارد. از مهمترین خواص خرمالو میتوان به تقویت چشمها، کاهش علائم پیری، پیشگیری از سرطان، بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی، کاهش کلسترول، افزایش متابولیسم، تقویت استخوانها، کاهش فشار خون و محافظت از پوست اشاره کرد. علاوه بر این خرمالو به التیام سریعتر بدن، کاهش التهاب، لاغری و کاهش وزن و افزایش خونرسانی به بافتهای بدن شما کمک میکند. در این مطلب شما را با ۸ خاصیت خرمالو بیشتر آشنا میکنیم.
- همه چیز دربارهی خواص به لیمو؛ از کاهش وزن تا رفع اضطراب
- خواص زردآلو برای سلامتی؛ چه چیزی این میوه را خاص کرده است؟
انواع خرمالو
این میوه بهشتی نارنجی چند نوع مختلف دارد که عبارتند از خرمالو ژاپنی، خرمالو آمریکایی، خرمالو سیاه، خرماندو یا خرما-آلو.
همهی گونههای خرمالو که در کشورهای مختلف رشد میکنند، مواد و ارزش غذایی تقریبا یکسانی دارند. تفاوتهای کمی مانند میزان فیبر بین انواع مختلف این میوه وجود دارد. خرمالو را میتوان به صورت تازه، خشک و پخته مصرف کرد. بافت خرمالوی رسیده و تازه آنقدر نرم و لطیف است که میتوان آن را به دو نیم کرد و با قاشق داخل میوه را خورد.
ارزش غذایی خرمالو
براساس پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا، خرمالو سرشار از ویتامین A ویتامین C، ویتامین E و ویتامین B6 به همراه میزان زیادی فیبر، منیزیم، مس، منگنز، پتاسیوم و فسفر است. براساس پژوهشهای محققین، خرمالو به جز ترکیبات دیگری مانند فلاونوید (flavonoid)، تانن (tannins) و فنولیک اسید (phenolic acids)، همچنین ترکیبات ارگانیکی مثل کاتچین (catechins)، گالوکاتچین (gallocatechin)، بتولینیک اسید (betulinic acid) و انواع ترکیبات کارتنوئید (carotenoid) دارد که جزئی از خانوادهی ویتامینهای ب کمپلکس هستند.
جدول ارزش غذایی خرمالو به شرح زیر است.
خواص خرمالو برای سلامتی
در این بخش خواص خرمالو را با جزئیات کامل بررسی میکنیم.
۱. خرمالو دارای خواص ضد سرطانی است
این میوه کوچک و خوشمزه سرشار از آنتیاکسیدان است و میتواند به بدن در مبارزه با رادیکالهای آزاد و عوامل سرطانزا کمک کند. رادیکالهای آزاد در پس سوخت و ساز سلولها تولید میشوند و توانایی تبدیل سلولهای سالم به سلولهای سرطانی را دارند. طی تحقیقات انجام شده روی تاثیر عصاره برگ خرمالو بر سلولهای سرطانی معده، محققین به تاثیرات ضدسرطانی این عصاره پی بردند.
۲. خرمالو سیستم ایمنی را تقویت میکند
میوه خرمالو به دلیل وجود ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. این میوه یکی از بیشترین میزانهای ویتامین C را بین دیگر میوهها دارد، طوری که یک عدد خرمالو تقریبا میتواند تا ۸۰ درصد از نیاز روزانه ما به این ویتامین را برطرف کند. بر اساس نظر محققین، ویتامین C باعث تقویت سیستم ایمنی میشود و تولید سلولهای سفید را افزایش میدهد. سلولهای سفید اولین خط دفاعی بدن دربرابر میکروبها، ویروسها، عفونتهای قارچی و سموم هستند.
۳. خرمالو میتواند باعث بهبود هضم غذا شود
مانند اکثر میوهها خرمالو منبع خوبی از فیبر است؛ یک عدد خرمالو ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر را برآورده میکند. فیبر با اضافه کردن حجم مدفوع، فرایند هضم را بهتر و به حرکت غذا در سیستم گوارش کمک میکند. علاوه بر این، ترشحات و اسید معده را جهت هضم بهتر غذا افزایش و با این کار علائمی مانند یبوست و اسهال را کاهش میدهد.
به طور کل میوهای مانند خرمالو با میزان فیبر زیادی که در خود دارد میتواند عملکرد سیستم گوارش را تا حد زیادی بهبود دهد و شما را در برابر سرطان روده بزرگ و بیماریهای مشابه ایمن کند. همچنین میتواند با جلوگیری از انباشته شدن سلولهای چربی، به شما در کاهش وزن کمک کند.
محققین به این نتیجه رسیدند میوههایی مانند خرمالو که سرشار از فیبر خوراکی هستند، متابولیسم ذخیره سلولهای چربی در بدن را بهبود میدهند و از اکسید شدن کلسترول بد LDL-c که منجر به گرفتگی عروق میشود، جلوگیری میکنند.
۴. خرمالو به جلوگیری از پیری زودرس کمک میکند
خرمالو میزان زیادی ویتامین، خصوصا ویتامین A، بتاکاروتن، لوتئین، لیکوپن و کریپتوزانتین دارد. این ویتامینها در بدن مانند آنتی اکسیدان عمل و با کاهش استرس اکسیداتیو، از ظهور نشانههای پیری زودرس مثل چین و چروک صورت، لک و تیرگی، بیماری آلزایمر، خستگی، کاهش بینایی چشم، ضعف عضلانی و عوارض دیگر جلوگیری میکنند.
گروهی از محققین ژاپنی از تحقیق روی نوع خاصی از پلیفنل (polyphenol) که در پوست خرمالو موجود است، به این نتیجه رسیدند که این ماده شیمیایی نقش پررنگی در جلوگیری از آسیبهایی دارد که از روند پیری به ما وارد میشود.
۵. تقویت بینایی یکی از خواص خرمالو است
از دیگر فواید خرمالو میتوان به مفید بودن آن برای چشم اشاره کرد. زآگزانتین (Zeaxanthin) موجود در خرمالو یکی دیگر از اعضای خانوادهی ویتامینهای ب کمپلکس است. محققین اعلام کردهاند که این ماده تاثیر مستقیمی در بهبود سلامت چشمها دارد. این ترکیب از بیماریهای مانند «دژنراسیون ماکولا»، «آب مروارید» و «شب کوری» پیشگیری میکند. نتیجه بیماری دژنراسیون ماکولا تاری یا از دست دادن بینایی در مرکز دید است.
۶. خرمالو به کنترل فشار خون کمک میکند
یکی از مواد معدنی موجود در خرمالو پتاسیوم است که به وفور در آن یافت میشود. پتاسیوم میتواند به عنوان بازکننده رگهای خونی عمل کند و فشار خون را پایین بیاورد. با این کار جریان خون بهتر به اعضای مختلف بدن میرسد. فشار خون پایین همچنین فشار را از روی سیستم قلبی عروقی کم و از بسیاری از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. خاصیت خرمالو در باز کردن رگها، آن را تبدیل به یک میوه بسیار مفید برای قلب کرده است.
محققین خواص خرمالوی کال در کاهش فشار خون را روی موشهایی که فشار خون بالا داشتند، بررسی کردند. این تحقیقات پایین آمدن فشار خون موشهایی که برای ۲ تا ۳ روز با خرمالو تغذیه شدند را نشان داد. با این حال تحقیقات و مطالعات بیشتری برای تایید این نتایج لازم است.
۷. تنظیم گردش خون از خواص خرمالو است
در ترکیبات خرمالو مس وجود دارد که یکی از عناصر اساسی برای ساخت سلولهای قرمز جدید است. بدون مس بدن شما نمیتواند بسیاری از مواد غذایی حیاتی دیگر برای تولید هموگولوبین را جذب کند. افزایش سلولهای قرمز خون سالم در بدن، باعث بهبود عملکردهای شناختی، حجم عضله، متابولیسم، میزان انرژی و همچنین التیام زخم و رشد سلولها میشود.
برای بررسی تاثیر عصاره اتانول موجود در برگهای خرمالو بر گردش خون و متابولیسم چربی بدن، تحقیقاتی روی موشهایی که رژیم غذایی با چربی بالا داشتند انجام شد. نتیجه تحقیقات نشان داد این ماده با جلوگیری از لخته شدن خون و تشکیل پلاکت و همچنین پایین آوردن میزان کسترول، تاثیر زیادی روی تقویت گردش خون در بدن دارد. اما برای مشخص شدن جزییات بیشتر این خاصیت خرمالو نیاز به تحقیقات بیشتری داریم.
۸. خرمالو باعث تقویت متابولیسم میشود
خرمالو حاوی ویتامینهای خانوادهی B کمپلکس مانند پیریدوکسین (ویتامین B6)، فولیک اسید (ویتامین B9) و تیامین (ویتامین B1) است که همگی برای فرایند متابولیک بدن حیاتی هستند. این عناصر با افزایش متابولیسم کلی بدن به عملکرد موثر سیستم بدن کمک میکنند. تحقیقات نشان داده است بتاکاروتن موجود در خرمالو باعث افزایش میزان انرژی، افزایش حجم عضله و بهبود عمل هضم شود.
۹. خواص خرمالو برای مردان
پرولاکتین در ابتلای مردان به سرطان پروستات نقش موثری دارد. مصرف خرمالو میزان ترشح این آنزیم در بدن را کاهش میدهد. آنتیاکسیدانها، اسیدها و فیبرهای موجود در خرمالو به تقویت قوای جنسی، افزایش تولید اسپرم و تقویت سیستم ایمنی بدن مردان کمک میکند.
۱۰. خواص خرمالو برای کبد
لوتئین، آستاگزانتین، بتاکاروتن و بتا کریپتوکسانتین از جمله کاروتنوئیدهای موجود در خرمالو هستند که باعث پیشگیری از ابتلا به کبد چرب میشوند. از دیگر خواص خرمالو برای کبد میتوان به پیشگیری و درمان بیماریهایی مانند فیبروز کبدی و کبد چرب اشاره کرد. همچنین مصرف این میوه به تقویت و بهبود عملکرد کبد و دفع مواد زائد و سموم از کبد اشاره کرد.
روشهای مصرف خرمالو
خرمالو را میتوان به صورت تازه، خشک، خام یا پخته، مصرف کرد که در هر صورت شیرین و پالپدار است. خرمالوی تازه آنقدر لطیف است که میتوان آن را با قاشق از داخل خود میوه خورد.
کلام آخر
میوه خرمالو آنتیاکسیدانهای فلاونوید و تانن دارد که برای سلامت قلب مفیدند، چراکه باعث کاهش فشار خون، میزان کلسترول بد و کاهش التهاب میشوند. تحقیقات نشان داده اسید تانیک و اسید گالیک که هر دو در خرمالو وجود دارند، در کاهش فشار خون بسیار موثرند. البته مصرف زیاد خرمالو هم ممکن است فشار خون را به شدت پایین بیاورد. پس اگر فشار خون پایینی دارید، باید در مصرف آن احتیاط کنید. با در نظر داشتن این نکته میتوانید از خوردن این میوه خارقالعاده و مفید لذت ببرید.
منبع: Organic Facts
بسیار مفید