سروناز، درختی که در آتشسوزی جنگل نمیسوزد
جنگلهای امریکای شمالی چند وقتی است که با آتشسوزیهای زیادی دست و پنجه نرم میکنند. دمای زیاد و هوای خشک، میلیونها درخت را سوزانده است. در حالی که آتشنشانهای مناطق مختلف دنیا در حال مقابله با آتشسوزیها و نجات درختها هستند، در قسمتی از دنیا درختها خود به مقابله با این موضوع برخواستهاند. محققان یافتهاند که درختان سروناز در مقابل آتشسوزی مقاوم هستند. دلیل اصلی این مقاومت در برابر آتش هم مقدار آب زیادی است که در برگهای آنها ذخیره شده است.
محققان یافتهاند که درختان سروناز در مقابل آتشسوزی مقاوم هستند. دلیل اصلی این مقاومت در برابر آتش هم مقدار آب زیادی است که در برگهای آنها ذخیره شده.
بر اساس تحقیقات اخیری که در نشریهی «مدیریت محیطزیست» (Environmental Management) منتشر شده است، درختان Mediterranean Cypress یا همان «سروناز» در مقابل آتشسوزی مقاوم هستند. محققان میگویند که میتوان از این درختها برای پیشگیری از آتشسوزیهای جنگل استفاده کرد.
نحوهی کشف این موضوع هم جالب بوده است. محققان درختان Mediterranean Cypress را در سال ۱۹۸۰ در اسپانیا کاشته بودند. آنها گونههای مختلفی از این درخت را برای آزمایش مقاومت آنها در مقابل باکتریها و ویروس بیماریهای مختلف پرورش داده بودند، اما در سال ۲۰۱۲، منطقهی مطالعاتی آنها آتش گرفت.
«برنابه مویا»، که تحقیقات خود را در این باره منتشر کرده، گفته است: «زمانی که رسیدیم، تمام درختهای بلوط، بلوط همیشه سبز، کاجها و ارسها بر اثر آتشسوزی سوخته بودند. اما فقط ۱.۲۷ درصد سرونازها آتش گرفته بودند.»
درختان سروناز تنها چیزی بود که از آزمایشگاه مطالعاتی آنها باقی مانده بود، و این موضوع محققان را بر انگیخت تا دلیل آتش نگرفتن این درختان را بررسی کنند. آنها پاسخ سادهای هم به آن دادند: آب آتش را خاموش میکند. محققان یافتهاند که درختان سروناز میزان آب زیادی را حتی در وضعیتهای گرم و خشک در برگهایشان نگه میدارند.
حتی برگهای ریخته شدهی درختان سروناز هم در پایین آنها میتوانند محیط مرطوبی را برای جلوگیری از آتشسوزی بسازند. برخلاف دیگر برگها، برگهای سوزنی سرونازها زمانی که روی یکدیگر انباشته میشوند، مثل یک اسفنج عمل میکنند و آب را در خود نگه میدارند. درختهای دیگری مثل صنوبر هم در مقابل آتش مقاوم هستند، اما برگهای خشک شدهی آنها در معرض خطر سوختن قرار دارند.
تحقیقات هنوز هم ادامه دارد. دانشمندان به دنبال مشخصههای دیگر این درختان هستند که مانع از سوختن آنها میشود. برنامههایی هم برای کاشت این درختان برای مقابله با آتشسوزی تنظیم شده است.
منبع: Popsci