کرونا مراکز ساخت سامانه پرتاب فضایی و فضاپیمای اوریون را به تعطیلی کشاند
ناسا با توجه به شیوع ویروس کرونا فرآیند ساخت و آزمایش سامانه پرتاب فضایی (SLS) و فضاپیمای اوریون (Orion) را به صورت موقت متوقف کرد. موشک و فضاپیمایی که از اجزاء اصلی برنامه ناسا برای بازگشت انسان به ماه هستند.
دستور مدیر ناسا برای توقف فرآیند توسعه و آزمایش سامانه پرتاب فضایی و فضاپیمای اوریون از روز جمعه (اول فروردین) اجرایی شد. ناسا به دلیل شیوع ویروس کرونا سطح «چهارچوب واکنش» دو مرکز خود که فعالیتهای مربوط به موشک SLS و فضاپیمای اوریون در آنها انجام میشود را در سطح چهار قرار داد.
در سطح چهار که بالاترین سطح در چهارچوب واکنش ناسا است مرکز به طور کامل (به جز برای اقدامات لازم برای حفظ جان افراد و زیرساختهای بسیار مهم) تعطیل میشود.
چندی پیش فردی در مرکز فضایی Stennis ناسا به ویروس کرونا مبتلا شد. از سوی دیگر تعداد قابل توجهی از کارکنان این مرکز نیز در شرایط قرنطینه خانگی قرار دارند. به همین دلیل ناسا به طور موقت فعالیت این مرکز را متوقف کرد.
در Michoud، یکی دیگر از مراکز ناسا، اما مورد تاییدشدهای از ابتلا به کرونا وجود نداشت. اما با توجه به افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در این منطقه و دستورالعملهای دولت آمریکا و مقامات محلی ناسا این مرکز خود را نیز به طور موقت تعطیل کرد.
پیش از این مرکز پژوهشی ایمز (Ames Research Center) ناسا نیز در سطح چهار قرار گرفته بود. دیگر مراکز ناسا فعلا در سطح ۳ قرار دارند که بر اساس آن تمام کارکنان (به جز برخی موارد خاص) مجبور به دورکاری هستند.
مرحله اصلی موشک غولپیکر SLS در مرکز Michoud ساخته شده بود و آزمایشهای مربوط به آن در مرکز Stennis انجام میشد. طبق برنامه قرار است پس از انجام تستها سامانه پرتاب فضایی و فضاپیمای اوریون در سفری بدون سرنشین در مدار ماه قرار بگیرند. ماموریتی که اولین مرحله از برنامه آرتمیس خواهد بود و طبق برنامه فعلی قرار است در اواسط سال ۲۰۲۱ انجام شود.
در ادامهی برنامه آرتمیس و در اولین پرواز سرنشیندارِ فضاپیمای اوریون و موشک SLS فضانوردان در مدار ماه قرار خواهند گرفت. و در نهایت در ماموریت آرتمیس ۳ دو فضانورد در حوالی قطب جنوب ماه فرود خواهند آمد. در صورت اجرایی شدن این برنامه این اولین فرود بشر بر سطح ماه پس از ماموریت آپولو ۱۷ در سال ۱۹۷۲ خواهد بود. ناسا در تلاش است تا ماموریت آرتمیس ۳ و فرود فضانوردان بر سطح ماه را، طبق درخواست کاخ سفید، در سال ۲۰۲۴ به انجام برساند.
رسیدن به این هدف در شرایط عادی هم چالشبرانگیز بود. اکنون و با شرایط جدید ناشی از شیوع ویروس کرونا و تعطیلی برخی از مراکز ناسا رسیدن به این هدف سختتر از گذشته شده است.
این در حالی است که طراحی و توسعه سامانه پرتاب فضایی تا به این جا نیز با تاخیر و افزایش بیش از حد هزینهها همراه بوده است.
آخرین اخبار از دیگر ماموریتهای مهم ناسا
طبق اعلام ناسا کار روی ماموریت مارس ۲۰۲۰ که در آن مریخنورد پشتکار (Perseverance Mars Rover) و بالگرد مریخ به سیاره سرخ منظومه شمسی ارسال خواهند شد ادامه خواهد یافت. البته بخشی زیادی از کارها را کارمندان ناسا و شرکتهای همکار به صورت دورکاری انجام خواهند داد.
فعالیتهای مربوط به تلسکوپ فضایی جیمز وب اما به حالت تعلیق در آمده است.
تمام فعالیتهای مربوط به ایستگاه فضایی بینالمللی، که هماکنون میزبان چند فضانورد است، بدون توقف ادامه خواهد یافت.
عکس کاور: تصویری از مرحله اصلی سامانه پرتاب فضایی.
Credit: NASA