آیا دوربین پاپآپ گوشیهای هوشمند آمده است که بماند؟
سازندگان گوشیهای هوشمند با یک مشکل بسیار بزرگ روبرو هستند و آن مشکل، ما مصرفکنندگان هستیم. زمانی که آنها از ما میپرسند چه چیزهایی میخواهیم، در جواب میگوییم که خواستار همهچیز هستیم. ما میخواهیم نمایشگر گوشیهایمان بزرگتر شود ولی حاشیههایشان کاهش پیدا کند، باتری این گجتها عمر بیشتری داشته باشند و از طرفی دیگر گوشیها باریکتر شوند. علاوه بر این، خواستار دوربینهای سلفی بسیار باکیفیتی هستیم تا بتوانیم تکتک اتمهای موجود در چهره خود را مشاهده کنیم. گوشیهای هوشمند از فضای محدودی بهره میبرند و برای پاسخ دادن به نیازهای پایانناپذیر کاربران، شرکتها به ناچار به ارائهی فناوریهایی مانند دوربین پاپ آپ روی میآورند.
همه جا پای محدودیت فضا در میان است
گوشیهای هوشمند فضای بسیار محدودی دارند و در این فضای مشخص، باید تعداد زیادی قطعات گوناگون تعبیه شود. باتری گوشی به خودی خود فضای بسیار زیادی را اشغال میکند اما کاربران خواستار دوربینهای پیشرفته، فلش قدرتمند و دیگر موارد اینچنینی هستند. برای مقابله با این محدودیت، میتوان مانند اپل دوربین از پنل پشتی آیفون بیرون بیاید و دوربین سلفی و دیگر سنسورها در بریدگی نمایشگر قرار بگیرند. یا اینکه میتوان رویکرد نوآورانهای را اتخاذ کرد و با بهرهگیری از دوربین پاپ آپ که از بدنه بیرون میآید، این مشکل را حل کرد.
در بین دوربینها، عناصر پاپآپ ایدهی جدیدی محسوب نمیشوند و از سالها قبل دوربینهای کامپکت از فلش پاپآپ بهره میبردند. اما دوربین پاپ آپ در گوشیهای هوشمند ترند تازهنفسی محسوب میشود که روزبهروز مورد استقبال بیشتری قرار میگیرند. اما این ترند از کجا آمده و آیا صرفاً یک تب زودگذر است یا اینکه ماندگار خواهد بود؟
پنهان کردن کیبورد
تعبیه قطعات مختلف در فضای محدود گوشیها، مختص دوران گوشیهای هوشمند نیست و از سالها قبل شرکتها با چنین مشکلی دستوپنجه نرم میکردند. همین محدودیت منجر به طراحیهای نوآورانهای شد که از بین آنها میتوانیم به موتورولا Razr مبتنی بر طراحی تاشو و تعداد زیادی از گوشیهای مبتنی بر طراحیهای کشویی اشاره کنیم.
در آن روزها، دوربین مشکل مهمی محسوب نمیشد و بلکه مهمترین مشکل، کیبورد فیزیکی بود. این شرکتها برای اینکه بتوانند گوشیهای جذابی را طراحی کنند، آنها را طوری میساختند که کیبورد فقط در صورت نیاز کاربر ارائه شود تا گجت کوچک و جمعوجور باشد. سپس آیفون معرفی شد و کیبورد فیزیکی هم ناپدید شد و بعد از مدتی، مشکلات جدیدی به وجود آمد.
مشکلی به نام دوربین
بعد از کنار رفتن کیبوردهای فیزیکی، طراحی گوشیهای هوشمند روزبهروز شباهت بیشتری به یکدیگر پیدا میکردند تا اینکه مدهای جدیدی به وجود آمد و حالا شرکتها باید با مشکل دوربین دست و پنجه نرم میکردند. در چند سال گذشته، شاهد کاهش حاشیهی نمایشگرها و بزرگتر شدن باتری گوشیها بودهایم و این روند باعث شده جای بسیار کمی برای تعبیه دوربینها وجود داشته باشد. در همین حین، تعداد دوربینها و سنسورها رو به افزایش است که این موضوع مشکل مذکور را دوچندان میکند.
بهعنوان مثال آیفون X را در نظر بگیرید. در پنل پشتی دو دوربین و یک فلش دیده میشود. در بخش فوقانی نمایشگر هم دوربین مادون قرمز، منبع انتشار نور، پروژکتور نقطهای و دوربین سلفی تعبیه شده است.
بیشتر بخوانید: سوپر رزولوشن چیست و چرا دوربین گوشیها از آن بهره میبرند؟
با توجه به اینکه شرکتها به سمت کاهش حاشیهها حرکت میکنند، چنین گوشی هوشمندی به ناچار باید این سنسورها را در بریدگی نمایشگر قرار دهد یا مثلا مانند گلکسی اس ۱۰ از حفره نمایشگر استفاده کند. یا اینکه مانند هواوی در سال ۲۰۱۵ یا تعداد زیادی از شرکتها در حال حاضر، به فناوری دوربین پاپ آپ روی بیاورند. البته در این زمینه ایدههای دیگری هم مانند طراحی کشویی، نمایشگر دوگانه و دوربین چرخشی به کار گرفته شده است.
افزایش استقبال از دوربین پاپ آپ
هواوی Shot X با این نگاه که اگر دوربین سلفی قرار نیست همواره مورد استفاده قرار بگیرد، لازم نیست همیشه جلوی چشم باشد، این دوربین را مخفی کرد. به همین خاطر، یک پایه برای دوربین اصلی در نظر گرفت تا کاربران در صورتی که خواستار ثبت عکس سلفی باشند، بتوانند این دوربین را بچرخانند. این گوشی مورد استقبال زیادی قرار نگرفت و به همین خاطر این ایده خیلی زود فراموش شد.
اما در سال ۲۰۱۸، شرکت ویوو با معرفی گوشی ویوو نکس، از دوربین پاپ آپ مدرن رونمایی کرد که بهصورت خودکار هنگام ثبت عکس سلفی از بدنه بیرون میآمد. وانپلاس هم برای وانپلاس ۷ پرو از دوربین پاپ آپ استفاده کرده و در همین زمینه میتوانیم به ردمی K20 پرو شیائومی هم اشاره کنیم.
از دیگر رویکردهای مربوط به حل مشکل دوربین میتوانیم به Mi Mix 3 شیائومی و اوپو Find X را مثال بزنیم که تصمیم گرفتند با الگوبرداری از گوشیهای قدیمی، از طراحی کشویی استفاده کنند. سامسونگ برای گلکسی A80 رویکرد جالبی اتخاذ کرده و از مکانیسم دوربین چرخشی بهره برده است. به لطف این مکانیسم، کاربران برای عکسهای سلفی هم میتوانند از دوربین سهگانه اصلی بهره ببرند و عکسهای سلفی باکیفیتی را ثبت کنند.
بیشتر بخوانید: دوربین پاپآپ بهترین راهحل برای کاهش حاشیههای نمایشگر است
ایسوس هم برای ZenFone 6 رویکرد تقریبا مشابهی را اتخاذ کرده که در حقیقت برای اولین بار در گوشی اوپو N3 مورد استفاده قرار گرفت و حالا برخی از شرکتها به این مکانیسم توجه نشان دادهاند.
آیا دوربین پاپ آپ یک تب زودگذر است؟
آیا دوربینهای پاپ آپ ماندگار هستند؟ طبق شواهد فعلی، پاسخ این سوال خیر است. این موضوع به دلیل مشکلات قطعات متحرک برمیگردد که عمر پایینتری دارند، ذرات ریز به درون آنها راه پیدا میکنند و مشکلات زیادی را به وجود میآورند.
با توجه به روند فعلی، به نظر میرسد گام بعدی برای شرکتهای سازنده، تعبیه دوربین سلفی در زیر نمایشگر است. سامسونگ اعلام کرده که در حال توسعه چنین دوربینی است و در ضمن گفته که کیفیت آن هم پایینتر از دیگر دوربینهای سلفی نخواهد بود. اوپو و شیائومی از این هم فراتر رفتند و مدتی قبل نخستین دوربین زیر نمایشگر را نشان دادند. اوپو اعتراف کرده که قرارگیری پنل نمایشگر بر روی دوربین، منجر به کاهش کیفیت نهایی عکسهای سلفی میشود ولی آنها با بهرهگیری از برخی از تکنولوژیها، تلاش میکنند کیفیت این دوربینها را افزایش بدهند.
حالا که نمایشگرهای کمحاشیه تا حد زیادی مورد توجه کاربران قرار گرفتهاند، به نظر میرسد بعد از دوربین پاپآپ، نوبت به دوربینهای زیر نمایشگر میرسد تا کاربران بتوانند از نمایشگرهای یکدست در گوشیهای خود بهره ببرند. حالا فقط باید منتظر بمانیم تا ببینیم که چنین دوربینهایی چه زمانی همهگیر میشوند.
بیشتر بخوانید: یک دوربین عالی برای گوشی هوشمند از چه بخشهایی بهره میبرد؟
منبع: TechRadar
به نظر من برای نود درصد کاربران صفحه نمایش با حداقل حاشیه و بدون ناچ در درجه اول قرار داره و بعد از اون نوع قرارگیری دوربین سلفی مهم میشه.