موجودات عجیب و غریب؛ با سرسخت‌ترین جانور روی زمین آشنا شوید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

همین چند وقت پیش بود که دانشمندان موزه‌ی تاریخ طبیعی آمریکا تصمیم گرفتند سرسخت‌ترین مخلوق کره‌ی زمین را در میان هیاهوی بسیار به مخاطبان سراسر جهان معرفی کنند. از نظر شما سرسخت‌ترین موجود کره‌ی زمین چیست؟ اگر ملاک شما جثه و هیکل است که بدون‌تردید راه به جایی نخواهید برد اما اگر معیار انتخاب شما سازگاری با شرایط سخت است، قطعاً به پاسخ درست نزدیک شده‌اید. برای رسیدن به پاسخ این سوال زیاد راه دور نروید، در همین نزدیکی من و شما موجودی حداکثر یک میلی‌متری زیست می‌کند که قلبش برای حیات به شدت می‌تپد: خرس آبی (Water Bear)  نام یک موجود اغلب علف‌خوار میکروسکوپی است که دانشمندان آن را با ‌عنوان «تاردیگرید» (Tardigrade) می‌شناسند. مهم نیست که آن‌ها را به آب جوش بیندازید، در فریزر بگذارید، دهه‌ها بدون آب در صحرای بی‌آب و علف رها کنید یا اینکه حتی به فضا بفرستید، خرس‌های آبی به راحتی از چند قدمی مرگ برمی‌گردند.

خرس‌های آبی مرز نمی‌شناسد

شواهد نشان می‌دهد که خرس‌های آبی می‌توانند طیف وسیعی از شرایط را تحمل کنند؛ چنانکه دانشمندان ردپای آن‌ها را در آب جوش، یخ و حتی فضا هم دنبال کرده‌اند. یک خرس آبی می‌تواند به راحتی چند دهه را در بیابان سپری کند بدون‌ آن‌که حتی یک قطره آب به او برسد. او می‌تواند حتی در گودال‌های فوق‌العاده عمیق اقیانوسی که عمق برخی از آنها به ۱۰ الی ۱۱ کیلومتر هم می‌رسد، دوام بیاورد. جالب اینجاست که این مبارز فناناپذیر یک موجود بی‌مهره به ظاهر ساده است که با همه کوچکی‌اش یک صفت خارق‌العاده دارد و آن‌هم تحمل بسیار زیادش در شرایط سخت است. اما چه چیزی باعث شد که این موجود میکروسکوپی تا بدین اندازه پرطاقت باشد؟ پاسخ به این سوال را می‌توانید در موارد ذیل جستجو کنید:

خرس‌های آبی ۸ پا و دهانی پر از دندانهای تیز دارند.

خرس‌های آبی ۸ پا و دهانی پر از دندانهای تیز دارند.

تغییر شکل، راهکاری برای بقا در شرایط سخت

مطالعات نشان می‌دهند که خرس‌های آبی وقتی در شرایط بی‌آبی حاد و کشنده قرار می‌گیرند، نخستین کاری که انجام می‌دهند این است که شکل بدن خودشان را کلاً تغییر می‌دهند. یک خرس آبی مقاوم در این شرایط نخست کل آب بدنش را از دست می‌دهد. این درحالیست ‌که از دست دادن آب بدن یا همان «دهیدراسیون» (Dehydration) برای انسان بسیار خطرناک است یعنی اگر شما تنها ۵ الی ۸ درصد آب بدن خود را از دست دهید، بدون‌تردید نشانه‌هایی از گیجی و فرسودگی خواهید داشت و از دست دادن بیش از ۱۰ درصد آب بدن به طور قطع منجر به آسیب‌های بسیار جدی فیزیکی و روانی خواهد شد. پژوهشگران باور دارند که از دست دادن ۱۵ الی ۲۵ درصد از آب بدن برای انسان کشنده است. ولی یک خرس آبی نه‌تنها می‌تواند کل آب بدنش را از دست بدهد بلکه حتی در این شرایط باز هم به بقای خود ادامه می‌دهد. دانشمندان معتقدند که یک خرس آبی بخش اعظم آب از دست‌رفته‌ بدنش را با نوعی قند موسوم به (Trehalose) جایگزین می‌کند. در حقیقت این قند همان منجی خرس آبی است چرا که در غیراین‌صورت مرگ این جانور حتمی خواهد بود.

مهم نیست که آنها را به آب جوش بیندازید یا آنها را در فریزر بگذارید یا دهه‌ها بدون آب در صحرای بی‌آب و علف رها کنید یا اینکه حتی به فضا بفرستید، خرسهای آبی به راحتی از چند قدمی مرگ برمی‌گردند.

مهم نیست که آنها را به آب جوش بیندازید یا آنها را در فریزر بگذارید یا دهه‌ها بدون آب در صحرای بی‌آب و علف رها کنید یا اینکه حتی به فضا بفرستید، خرسهای آبی به راحتی از چند قدمی مرگ برمی‌گردند.

جثه‌ی کوچک راهکاری برای فرار از دست شکارچیان

یکی از مهمترین دلایل بقای خرس‌های آبی جثه خیلی خیلی کوچک آن‌هاست. یک خرس آبی بالغ حداکثر می‌تواند حدود یک میلی‌متر یا گاهی ۱٫۵ میلی‌متر رشد کند در حالی‌که اکثر خرس‌های آبی بین ۰٫۳ تا ۰٫۵ میلیمتر هستند. بدیهی است که تحت این شرایط آن‌ها می‌توانند به راحتی خودشان را در لابلای ماسه‌های دریا یا هر جای دیگر پنهان کنند.

از دست دادن ۱۵ الی ۲۵ درصد آب بدن انسان کشنده است این درحالیست که خرس‌های آبی میکروسکوپی نه ‌تنها می‌توانند کل آب بدنشان را از دست بدهند بلکه حتی می‌توانند دهه‌ها در این شرایط به حیات ادامه دهند.

از دست دادن ۱۵ الی ۲۵ درصد آب بدن انسان کشنده است این درحالیست که خرس‌های آبی میکروسکوپی نه ‌تنها می‌توانند کل آب بدنشان را از دست بدهند بلکه حتی می‌توانند دهه‌ها در این شرایط به حیات ادامه دهند.

اسلحه‌‌ی پنهان

دانشمندان با بررسی این جانور در زیرمیکروسکوپ متوجه شدند که در دهان خرس‌های آبی اسلحه‌ای فوق سری پنهان شده است: دندانهای تیز. بررسی‌های بیشتر نشان داد که این علف‌خواران میکروسکوپی در دنیای واقعی خودشان بسیار حریص و درنده هستند. در حقیقت دندان‌های تیز به آن‌ها اجازه می‌دهد تا به راحتی بافت‌های جلبک‌ها و سایر موادی را که می‌توانند از آنها تغذیه کنند، از هم پاره کنند.

نمایی از دهان یک خرس آبی

نمایی از دهان یک خرس آبی

مسافر کوچکی که در فضا هم زنده ماند

در سال ۲۰۰۷ یک محقق سوئدی به نام «ک. اینگمار جانسن» (K. Ingemar Jonsson) از «دانشگاه کریستینستاد» (Kristianstad University) تحقیقی علمی را آغاز کرد که به واسطه‌ی آن نخستین سفر فضایی پرهیجان خرس‌های آبی رقم خورد. فضای پیمای (FOTON-M3) ماموریت داشت تا خرس‌های آبی را در معرض فضای آزاد قرار دهد، جالب اینجاست که خرس‌های آبی از این ماموریت سخت هم سربلند خارج شدند. هزاران هزار خرس آبی که به این فضاپیما چسبیده بودند، پس از بازگشت به زمین مورد آزمایش قرار گرفتند. نکته حیرت‌آور این بود که جمع کثیری از ماده‌های خرس آبی در همان شرایط سخت و در فضا تخم گذاشته بودند و نوزادان تازه متولد شده نیز وضعیت مطلوبی داشتند. امروز تردیدی برای دانشمندان نیست که بیشتر خرس‌های آبی می‌توانند نه‌تنها در فضا و در شرایط خلاء کامل بلکه حتی در صورت تابش امواج کیهانی هم زنده بمانند. اسلحه‌ی فنا گویی بر خرس‌های آبی بی‌تاثیر است چرا که آن‌ها حتی سطوح کشنده‌ی تشعشعات ماورای بنفش را هم تحمل می‌کنند. جالب این‌جاست که یک خرس آبی میکروسکوپی حتی قادر است فشار اتمسفری به میزان ۶۰۰ بار بیشتر از آنچه که بر سطح زمین وارد می‌شود را هم تحمل کند.

امروز تردیدی برای دانشمندان نیست که بیشتر خرس‌های آبی می‌توانند نه‌تنها در فضا و در شرایط خلاء کامل بلکه حتی در معرض تابش امواج کیهانی یا تحت سطوح کشنده تشعشعات ماورای بنفش هم زنده بمانند.

امروز تردیدی برای دانشمندان نیست که بیشتر خرس‌های آبی می‌توانند نه‌تنها در فضا و در شرایط خلاء کامل بلکه حتی در معرض تابش امواج کیهانی یا تحت سطوح کشنده تشعشعات ماورای بنفش هم زنده بمانند.

آخرین بازمانده

تحقیقات نشان می‌دهد که خرس‌های آبی احتمالاً خیلی پیش از حضور انسان بر روی این کره‌ی خاکی نمودار شده‌اند و آن‌طور که از شواهد برمی‌آید، ظاهراً کوچک‌ترین انگیزه‌ای هم برای انقراض ندارند؛ لذا شاید بتوان آن‌ها را بازماندگان فناناپذیر کره خاکی تلقی کرد. اتحادیه‌ی جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (آی‌یو‌سی‌ان) تاکنون وضعیت زیستی خرس‌های آبی را بررسی نکرده است لذا به طور قطع نمی‌توان نظر داد که جمعیت گونه‌های مختلف آن‌ها در روی کره زمین افزایش داشته یا اینکه بالعکس روندی نزولی را طی می‌کنند.

اغلب خرس‌های آبی گیاهخوار هستند و از عصاره جلبک و خزه تغذیه می‌کنند اما تعدادی از آن‌ها هم گوشتخوار هستند و هم‌نوعان خودشان را می‌خورند.

اغلب خرس‌های آبی گیاهخوار هستند و از عصاره جلبک و خزه تغذیه می‌کنند اما تعدادی از آن‌ها هم گوشتخوار هستند و هم‌نوعان خودشان را می‌خورند.

اما یک سوال دیگر در مورد خرس‌های آبی، طول عمر آنها در شرایط عادی است، به نظر شما یک خرس آبی معمولی به صورت طبیعی چند سال عمر می‌کند؟ دانشمندان می‌گویند که گونه‌های مختلف خرس‌های آبی طول عمرهای مختلفی دارند بعنوان مثال طول عمر  (Hypsibius dujardini) که یکی از انواع خرس‌های آبی با پراکنش جهانی است، بین ۴ تا ۱۲ سال تخمین زده شده است درحالی‌که یکی از خویشاوندان بسیار نزدیک همین گونه که در آب شیرین هم یافت می‌شود، به صورت طبیعی تنها ۱ الی ۲ سال عمر می‌کند. شاید به نظر شما هم چنین تفاوتی در میان دو عضو یک خانواده کمی عجیب باشد اما یک فرضیه در مورد طول عمر کمتر این خویشاوند نزدیک وجود دارد، آن هم اینکه خرس‌های آبی که در آب شیرین زندگی می‌کنند اغلب دوره کمون ندارند و گونه مورد نظر ما نیز اتفاقاً جزو آن دسته از خرسهای آبی است که دوره کمون ندارد. دانشمندان معتقدند که همین خصوصیات ساده می‌تواند طول عمر آنها را در مقایسه با یکدیگر بسیار تغییر دهد.

طول عمر طبیعی خرس‌های آبی اغلب با یکدیگر فرق می‌کند و علت این مساله را هم باید در ویژگی‌های متفاوت زیستی آن‌ها جستجو کرد. بعنوان مثال یک گونه از خرس‌های آبی که در اغلب زیستگاه‌های جهان به صورت بومی یافت می‌شود، بین ۴ تا ۱۲ سال عمر می‌کند در حالیکه یکی از خویشاوندان نزدیک همین گونه تنها ۱ الی ۲ سال زیست  می‌کند.

خرس‌های آبی را کجا پیدا کنیم؟

 قلمروی زیستی خرس‌های آبی بسیار فراتر از حدی است که احتمالاً تصور می‌کنید. در یک روز مرطوب به راحتی می‌توان تعدادی از آن‌ها را لابلای خزه‌‌ها و گلسنگ‌ها پیدا کرد اما فراموش نکنید که آن‌ها میکروسکوپی هستند. فسیل‌های کشف‌شده از‌ خرس‌های آبی، تاریخچه حضور آن‌ها را بر روی کره زمین تا دوران زمین‌شناسی کامبرین عقب برده است با این حساب می‌توان گفت که خرس‌های آبی بیش از ۵۰۰ میلیون سال پیش هم روی کره زمین حضور داشته‌اند. در حال حاضر ۹۰۰ گونه از آن‌ها در کل دنیا شناسایی شده است. اغلب خرس‌های آبی از عصاره‌ی خزه‌ها، گلسنگ‌ها و جلبک‌ها تغذیه می‌کنند لذا می‌توان گفت در مکان‌هایی که خزه، گلسنگ یا جلبک باشد، احتمال حضور این گیاهخواران هم بیشتر است اما در عین حال فراموش نکنید تعدادی از آن‌ها گوشتخوار هستند و می‌توانند از سایر هم‌نوعان خودشان تغذیه کنند.

قدمت خرس‌های آبی روی کره زمین به بیش از ۵۰۰ میلیون سال پیش برمی‌گردد و تاکنون ۹۰۰ گونه‌ی متفاوت از آن‌ها در کل دنیا شناسایی شده است.

قدمت خرس‌های آبی روی کره زمین به بیش از ۵۰۰ میلیون سال پیش برمی‌گردد و تاکنون ۹۰۰ گونه‌ی متفاوت از آن‌ها در کل دنیا شناسایی شده است.

دانشمندان از همان زمانی که این موجودات را کشف کردند تا امروز کوچکترین تردیدی در شگفت‌انگیز و متفاوت بودن آن‌ها نداشته و ندارند. مطالعات نشان می‌دهد که در حقیقت توان بالای آن‌ها برای بقا در شرایط سخت است که باعث شده، این موجودات هشت‌پا مرزهای نامتناهی را راحت درنوردند. اغلب گونه‌های خرس آبی موفق به تسخیر مهمترین بوم‌گاه شناخته‌شده در جهان شده‌اند. از بین ۸ بومگاه یا اکوزون شناخته‌شده در روی کره زمین که به ترتیب عبارتند از نئارکتیک (آمریکای شمالی)، پالئارکتیک (اوراسیا و شمال آفریقا)، آفروتروپیک (جنوب صحرای آفریقا)، نئوتروپیک (جنوب آمریکا، آمریکای مرکزی و کارائیب)، آئوسترالاسیا (استرالیا، گینه‌نو و نیوزلند)، ایندومالایا (شبه‌قاره هند، جنوب‌شرقی آسیا و چین)، اوسآنیا (پلی‌نزی، میکرونزی و جزایر فیجی) و جنوبگان کمتر پهنه‌ای را می‌توان سراغ گرفت که خرس‌های آبی پرچم صعودشان را در آنجا به اهتزاز درنیاورده باشند.

منابع: tvblogs.nationalgeographicanimaldiversitynytimesbbcwikipediawebmd



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۴۵ دیدگاه
  1. مهدی

    عجیب ترین چیز، خود کشف این موجود با صفاتشه. هوش انسان عجیب تر از هر نوع عجایب است.
    به نظر میرسه که دامنه کشف حقایق، بی کران باشه پس فعلا هوش به عنوان کاشف الاسرار قابلیت فهم هر نوع عجیب الخلقه ای رو داره. یه قدم بزرگ تا به وجودآوردن هر کشف الاسراری مونده که من مطمئنم به اون خواهیم رسید و…..را به وجود خواهیم آورد و طبعا بساط …..برچیده میشه!

  2. مهدی

    عجیب ترین چیز، خود کشف این موجود با صفاتشه. هوش انسان عجیب تر از هر نوع عجایب است.
    به نظر میرسه که دامنه کشف حقایق، بی کران باشه پس فعلا هوش به عنوان کاشف الاسرار قابلیت فهم هر نوع عجیب الخلقه ای رو داره. یه قدم بزرگ تا به وجودآوردن هر کشف الاسراری مونده که من مطمئنم به اون خواهیم رسید و…..را به وجود خواهیم آورد تا بساط …..برچیده بشه!

  3. الیاس

    با اولین نگاه به اون عکس، یاد کیسه تو جاروبرقی مون افتادم 🙂

  4. سام

    ابتدای متن فرموده بودید که دهه ها بدون آب زندگی میکند درحالی که بیشترین طول عمر آنها ۱۲ سال است…
    با تشکر

    1. فرناز حیدری فرناز حیدری

      سلام و وقت بخیر
      اصل مساله این است که شرایط کمون با شرایط طبیعی فرق دارد، منظور از کمون یعنی فعالیتهای زیستی موجود زنده به حداقل ممکن برسد در این حالت زنده هست اما خوب فرقهایی وجود دارد مثلاً بدن این خرسهای آبی به دلیل از دست دادن آب درست مثل کاغذ مچاله میشود. در این شرایط حیوان زنده هست اما با شرایط نرمال طبیعی فرق دارد.
      ضمناً از بین ۹۰۰ گونه خرس آبی که تا امروز شناسایی شده، من فقط طول عمر دو گونه را اشاره کردم و طبیعی است که این صرفاً یک مقایسه است و حداقل و حداکثر کلی نیست چون همانطور هم که اشاره شد، طول عمرشان اغلب با هم خیلی فرق میکند.
      باز هم ممنونم از توجهتون
      شاد باشید

  5. نيما

    حالا چرا اسمش رو گذاشتن خرس آبی؟؟؟!! نه خرسه و نه توی آب زندگی میکنه؟؟؟!!

    1. فرناز حیدری فرناز حیدری

      سلام و وقت بخیر
      خرس آبی برگردان kleiner Wasserbär (Bärtierchen) این عبارت است که نخستین بار توسط کاشف این حیوان بدان اطلاق شد. علت نام خرس به دلیل شیوه قدم برداشتنش است چون دانشمندان معتقدند که این حیوان در هنگام راه رفتن شیوه گام برداشتن خرس را تداعی میکند. اما آب از کجا آمده؟ خوب این دیگر ساده است: خزه، گلسنگ و جلبک همگی متعلق به اکوسیستمهای آبی و یا مناطق دارای رطوبت مناسب هستند یعنی مکان زیستی آن در نامگذاری اش نقش داشته.
      باز هم ممنونم از توجهتون
      شاد باشید

  6. shabnam. T

    خیلی جالب بود

  7. محسن

    اتفاقا برعکس گفته ی دوستان به نظر من این موجود بسیار زیبا و حیرت انگیزه و واقعا از دیدن چنین موجوداتی بنده به هیجان می آیم.
    واقعن(تصحیح شده به پارسی) زیباست….

  8. سعید

    سلام

    واقعا زیباترین مطلبی بود که مطالعه کردم …

    خیلی زیبا و حیرت انگیزه!

  9. حمیدرضا

    بسم الله الرحمن الرحیم
    أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ

    سلام خیلی ممنون
    انشاءالله سربلند باشید
    واقعا به قدرت خدای عزیز و مهربان پی میبریم

    1. majid

      با سلام.
      بنده هم کاملا با نظر شما موافقم.
      چرا که هیچ کس باورش نمیشه همچین موجودی واقعا وجود داره.

  10. میلاد REAL

    کاملا حال بهم زن و ترسناک
    الان که ساعت ۲ شب هست من چجوری برم سر بر بالین بزارم؟

    1. فرناز حیدری فرناز حیدری

      من شخصاً عذرخواهی میکنم ولی باور کنید که این مساله بخشهای مثبتی هم دارد که هنوز نیاز به تحقیق دارد. اما باز هم شرمنده 🙂

    2. امیر

      یجوری میگی اینگار دل و روده خروس رو گرفتی دستت /:

  11. مصطفی

    خدایا چی درست کردی

  12. محمد

    سلام
    بسیار عالی بود

    شاید بی ربط باشه ولی این مطلب رو که خوندم یاد نظریه ای افتادم که میگه موجودات در طول قرنها برای ساز گار شدن با محیط یواش یواش تغییر شکل میدن ,که فکر میکنم تحقیق روی این موجود عجیب این نظریه رو کاملا رد میکنه, چرا که این حشره هیچ وقت تو فضا نبوده که بتونه خودشو با اون شرایط سازگار کنه اما اینطور که توی این مطلب اومده انگار سازگار شده.! نه؟
    راستی اون نظریه چی بود؟

    1. فرناز حیدری فرناز حیدری

      سلام و وقت بخیر
      احتمالاً منظور شما تکامل است. اما سازگاری با تکامل همیشه در یک خط نیستند، بگذارید اینطور قضیه را شرح بدهم که ما یک تعریفی داریم به نام سازگاری که مترادف همان adaptation است و به این معنی است که یک موجود زنده یا حتی یک گروه از ارگانیسمها تحت یک شرایط زیست‌محیطی خاص یکسری خصوصیات مورفولوژیکی (ظاهری) یا فیزیولوژیکی (اعضا بدن) خاص پیدا میکنند تا بتوانند هم به بقای خودشان ادامه بدهند هم بتوانند زادآوری کنند. یعنی مثلاً فصل زادآوری آهو در ایران در مناطق گرمسیر اوایل پاییز است در حالیکه همان آهو در مناطق سردسیر در اواخر پاییز فصل زادآوری اش است، اینجا بحث تکامل اصلا مطرح نیست مساله اینکه که آهو بسته به شرایط محیطی یکسری سازگاریهای خاص پیدا کرده. سازگاری پیدا کردن مثل این است که کلید زندگی راحتتر را در یک محیط جدید پیدا کنید و این مساله گاهی نیاز به زمان دارد. در مورد خرسهای آبی فقط میشه گفت که شرایط زیستی آن محیط یعنی خلا را تاب آورده اما این را هم در نظر داشته باشید که در آن محیط نمانده بلکه برگشته، اگر میماند اونوقت بحث فرق میکرد.
      باز هم ممنونم از توجهتون
      شاد باشید

    2. امیر

      این نظریه رو رد نمیکنه چون تا حالا ۹۰۰ گونه ازش کشف شده |:

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X