ما ایرانیها گرانترین ماشینهای دنیا را سوار میشویم!
سایپا بازهم ماشینهایش را گران کرد، آن هم نه دویست سیصد هزار تومان، بلکه بین یک تا ۵ میلیون تومان ناقابل! بعد از آن شنیدیم که این افزایش قیمت کاملا طبیعی است؛ چون همهچیز گران شده، چرا ماشین چند میلیون تومان گران نشود!؟
البته گرانی ماشین، قصهی جدیدی نیست و قبل این هم ماشین در ایران اصلا ارزان نبود. حالا به لطف رشد صعودی و غیرقابل بازگشت قیمت خودرو که هر چند وقت یکبار شاهدش هستیم، یک کارمند ساده به تلاش، پول و عمر بیشتری نیاز دارد تا صاحب یک خودروی ارزانقیمت شود.
چند ماه پیش، یکی از دوستانم به آلمان رفته بود و برایم از شرایط آنجا تعریف میکرد؛ از این که یک کارمند ساده میتواند با حداقل حقوق ماهیانه ظرف چند ماه به راحتی صاحب یک خودروی صفر روز شود. حالا بماند که یک کارمند معمولی و بالارده در یکی از شرکتهای مهندسی، میتواند با کمتر از یکسال کار کردن، یکی از جدیدترین مدلهای مرسدسبنز، بیامو و آئودی را بخرد. ماشینهایی که برای من و شما وسوسه برانگیز هستند و اکثر ما ایرانیها از تجربهی رانندگی لذتبخش با چنین ماشینهای جذابی محروم هستیم!
شنیدن قصهی خرید آسان خودرو در فرنگ و شنیدن خبر گرانیهای پشتسر هم ماشین در ایران مرا دقایقی به فکر واداشت. همین شد که دست به قلم شدم و خواستم یک مقایسهی خیلی ساده از شرایط خرید ماشین در ایران و آلمان بنویسم.
با یک جستجوی ساده در گوگل، متوجه میشویم که حداقل حقوق یک شهروند آلمانی حدود ۱۵۰۰ یورو در ماه است؛ این یعنی اگر یک کارمند ساده کمتر از ۵ ماه به پولش دست نزند، میتواند جدیدترین مدل ساندرو استپوی را با قیمت ۶.۹۹۰ یورو (حدود ۳۳ میلیون تومان) بخرد. حالا اگر بیاییم دستمزد پایهی اعلام شدهی ۹۲۹ هزار و ۹۳۱ تومانی توسط وزارت کار را درنظر بگیریم، یک کارمند ساده در ایران باید بجای ۳۳ میلیون تومان برای خرید مدل جدید ساندرو استپوی، ۵۵ میلیون تومان برای تهیهی مدل قدیمیتر هزینه کند! نکتهی جالب اینجاست که برای خرید همان مدل قدیمیتر این ماشین با میزان درآمد گفته شده، بجای ۵ ماه به ۵ سال زمان نیاز است؛ یعنی کارمند سادهی داستان ما باید از امروز کار کند و به پول خود دست نزند تا شاید در سال ۱۴۰۱ صاحب ساندرو استپوی مدل قدیمی و از ردهخارج بازار جهان شود.
خب این شرایط آرمانگرایانه بود، چراکه به خاطر هزینههای سنگین زندگی یک کارمند نمیتواند برای چند سال پولش را برای خرید یک ماشین جمع کند. بنابراین بیاییم انتظارمان را با نگاهی واقعبینانه کم کنیم و حداقل خودروی صفر ارزانقیمت در ایران را درنظر بگیریم؛ پراید! پراید صفر در بازار امروز با قیمت بیشتر از ۲۱ میلیون تومان به فروش میرود. کارمند سادهی داستان ما بازهم به بیش از ۲۲ ماه زمان (عمر) نیاز دارد تا بتواند یک پراید صفر بخرد. تمام این شرایط برای وقتی است که شخص به درآمد خود اصلا دست نزند و ماشین هم در این مدت زمان گران نشود تا بعد چند سال شاید این کارمند بتواند صاحب پایینترین ماشین صفر در بازار شود.
پراید طراحی ۳۷ سال پیش است. ما برای ماشین تقریبا ۴۰ ساله، ۲۱ میلیون تومان هزینه میکنیم که برای خرید همین ماشین با حقوق گفته شده به ۲ سال عمر و پسانداز حقوق نیاز است!
اگر دلار را ۴ هزار تومان فرض کنیم و هزینهی تعرفهها را صفر درنظر بگیریم، ما میتوانستیم با کمتر از ۶۰ میلیون تومان صاحب ماشینهای برند، روز و شیکی مثل تویوتا یاریس و هیوندای اکسنت شویم، نه این که با همین قیمت مجبور شویم به سراغ خرید ماشینهای قدیمی و مونتاژ داخل مثل دنا و ساندرو برویم. هرچند ماه یکبار همین ماشینها هم گران میشوند و بعد از آن میشنویم که این گرانی خیلی هم طبیعی است!
البته این گرانی فقط مختص ماشینهای داخلی نیست؛ چراکه ماشینی مثل مازراتی گیبلی مدل ۲۰۱۴ حدود ۶۵ هزار دلار (۲۶۰ میلیون تومان) قیمت دارد. این در حالی است که یک ایرانی برای خرید همین ماشین باید یک میلیارد تومان بیشتر از قیمت واقعی این ماشین هزینه کند! گویا هرچه مدل ماشین بالاتر میرود، قیمت آن تصاعدی بیشتر میشود. اینجاست که میفهمیم انیشتین چه زیبا گفت: تصاعد هشتمین شگفتی دنیاست! اگر این دانشمند فقید هم اکنون زنده بود و قیمت ماشین های بازارمان را میدید، احتمالا به خاطر گفتن چنین جمله قشنگی به خودش حسابی افتخار میکرد!
به هرحال میتوانست یک شوخی خندهدار باشد یا یک جوک کوتاه در یکی از هزاران کانال تلگرامی ولی حالا تبدیل به واقعیت تلخ برایمان شده: ما در ایران با کمترین حقوق، گرانترین ماشینهای دنیا را میخریم! اما ایرادی ندارد، اگر روزی توریستی را دیدید که به شما گفت، اینها چه ماشینهای قدیمی، تکراری و ناشناختهای هستند که در شهرتان سوار میشوید؟ در جواب بگویید، ماشینهای ما را دست کم نگیر؛ اینها گرانترین ماشینهای دنیا هستند!
چه گناهی کردیم ما؟
حساب سرانگشتی شما نشون میده غیر از ماشین ماشالله هزار ماشالله از خیلی چیزای دیگه عقبیم!
اون کارمند نگون بخت داستان ما باید ۱۲ سال هم هیچی نخوره و نپوشه تا بتونه یه خونه ۶۰ متری داغون توی تهران بخره!
اون کارمند نگون بخت داستان ما باید کم کمش ۲۰ سال خرج بچه بده و نخوره و نپوشه تا اون بچه بخوره و بپوشه!!!
اون کارمند نگون بخت داستان ما باید…
از ماست که بر ماست…
من که هر موقع به این موضوع فکر میکنم عصبی میشم که چرا ؟!
آدم به این فکر میفته اصلا ماشین نخره بعد میبینه جور در نمیاد
میخواد ماشین خوب بخره پولشو نداره
در مجموع نظر کلی من اینه ««در ایران خودرو ارزش خرید نداره»»
و نمیدونم چرا به این فکر نمیکنن اگر ماشین های بی کیفیت با آلایندگی زیاد توی شهر تردد نمیکردند شاید به شدت الان شهرهای بزرگمون دچار آلودگی هوا نبود ند
واین که قطعا تلفات جاده ای کاهش چشم گیری داشت
و این که به نظر من تا حدود زیادی تجهیزات و امکانات هستند که تعیین میکنند که افراد چگونه رفتار کنند
بهترین راه حل وصل شدن به بازار تجارت جهانیه که اولا با این کار گمرک باطل میشه ثانیا تولید کنندگان داخلی هم که بازار انحصاری دارن و هر قیمتی رو که دوست دارن میدن و کیفیت محصولاتشون هم که روز به روز پایین تر میاد با این کار ورشکست میشن چون با وصل شدن به تجارت جهانی میشه با تعرفه های خارج از کشور خرید کرد و عملا هیچ عقل سالمی دنبال تولید داخل نمیره
به یزدان که گر ما خرد داشتیم
کجا این سر انجام بد داشتیم
عالی
حرف دل منو زدید. انقد از این موضوع اعصابم خورده
من اگه میلیاردر هم باشم هرگز واسه این ماشینای داغون ۴۰ سال پیش ۲۱ میلیون نمیدم
حاظرم برم ۲۱ میلیون بدم بهترین دوچرخه ی بازار رو بخرم ولی این لگنا رو نخرم
تازه خیلی ام لاکچریه
افسوس و صد افسوس اقا خشایار شاهسون افسوس که این جک حلاوت تلخیش زیادست و بس مطلبتون در کمال زیبایی خیلی مفاهیم دیگر را هم رسوند که دل ما رو خون کرد
ممنون از قلم شیوا و جالبتون
همه حرفای دل منو زدی 🙂
ولی فک نکنم مقامات کشور ما اصلا بدونن اینترنت چیه که بیانو این مطلبو بخونن 😐
تاینی رو بستن شبکه اجتماعی کلوب هم بستن
دیجی کالا جان مواظب خودت باش چند روز دیگه میگن فروشگاه اینترنتی حرام است!
نثر زیبایی داشت
گریه داره، گریه داره
میگن مرد گریه نمیکنه، گریه داره!
واقعا دلم میخواد حرف بزنم اما هیچ فایده ای نداره پس سکوت می کنم و تاسف میخورم ( پراید را روشن می کند میزندبه دل جاده)