اول بیکسبی حالا هم گوگل اسیستنت؛ تعبیه دکمههای اختصاصی ایدهی خوبی نیست
در نمایشگاه MWC 2019 بالاخره سامسونگ کوتاه آمد و اعلام کرد کاربران میتوانند کارکرد دکمه بیکسبی موجود در گوشیهای گلکسی را تغییر دهند. البته این خبر به دلیل معرفی گوشیهای گلکسی اس ۱۰ و گلکسی فولد چندان موردتوجه قرار نگرفت ولی در هر صورت خبر مهمی محسوب میشود. زیرا وقتی که بزرگترین سازندهی گوشیهای هوشمند تصمیمی را اتخاذ میکند، چنین تصمیمی بر دیگران سازندگان هم تأثیر میگذارد.
ولی متأسفانه باید بگوییم چشماندازی که در آن گوشیها از دکمههای سختافزاری قابل برنامهریزی بهره میبرند، در حال از بین رفتن است. زیرا تنها چند روز پس از انتشار این خبر سامسونگ، گوگل اعلام کرد که از طریق همکاری با تعدادی از سازندگان، دکمه اختصاصی گوگل اسیستنت روانهی تعداد زیادی از گوشیهای هوشمند ۲۰۱۹ میشود و متأسفانه تغییر کارکرد این دکمهها هم امکانپذیر نخواهد بود.
مقصر اصلی: بیکسبی
سخنگوی گوگل در مورد این دکمه اعلام کرده که تا اطلاع ثانوی تغییر کارکرد دکمه موردنظر امکانپذیر نخواهد بود و فقط کاربران میتوانند آن را غیرفعال کنند. با توجه به این پاسخ، پس دکمه گوگل اسیستنت مختص این دستیار دیجیتالی خواهد بود. البته این «تا اطلاع ثانوی» شاید به این معنا باشد که در آیندهی نزدیک گوگل تصمیم خود را تغییر دهد ولی فعلا نباید خوشبین باشیم.
با توجه به اینکه سامسونگ بعد از چند سال مقاومت بالاخره در برابر دکمه بیکسبی کوتاه آمده، این تصمیم گوگل ناامیدکننده محسوب میشود. البته باید خاطرنشان کنیم که حتی این رویکرد جدید سامسونگ هم چندان ایدئال نیست زیرا گرچه میتواند از آن برای باز کردن دیگر اپلیکیشنها استفاده کرد، اما سامسونگ به کاربران اجازه نمیدهد که آن را به گوگل اسیستنت یا الکسا اختصاص دهند. حتی وقتی که دکمه بیکسبی را به یک کارکرد دیگر اختصاص میدهید، رابط کاربری One UI سامسونگ به حدی با این دستیار دیجیتالی یکپارچه شده، که باز هم در شرایط مختلف با آن روبرو میشوید.
این موضوع که قابلیت تعویض کارکرد دکمه بیکسبی دو سال طول کشیده و در این مدت جلوی فعالیت بسیاری از اپلیکیشنهای ثالث مربوط به این قضیه هم گرفته شده، چشماندازی چندان مناسبی را ترسیم نمیکند ولی حداقل حالا کاربران گوشیهای پرچمدار سامسونگ تا حدی در این زمینه به آزادی عمل دستیافتهاند.
با توجه به کنار آمدن نسبی سامسونگ، گوگل با اعلام این خبر نشان داده که نهتنها قصد ندارد رو به جلو حرکت کند بلکه چند گام هم به عقب برداشته است.
این دکمههای پردردسر
تاریخچه دکمههای اختصاصی از شرکت سامسونگ آغاز نشده و به این شرکت هم ختم نمیشود. گوشیهای بلکبری از سالها قبل از چنین دکمههایی بهره میبرند. کاربران میتوانند کارکرد این دکمهها را تا حد زیادی تغییر دهند و حتی با صرف کمی وقت میتوانند کاربردهای پیچیدهای را برای آن تعریف کنند.
همچنین باید به بدنههای حساس به فشار گوشیهای HTC هم اشاره کنیم که منجر به ارائه قابلیت Active Edge در گوشیهای پیکسل گوگل شد. قابلیت Edge Sense هم قابلیت برنامهریزی است و کاربران با تغییر کارکرد آن میتوانند از این مشخصه برای کارهایی مانند باز کردن اپلیکیشنهای موردنظر خود یا انجام دیگر کارها استفاده کنند.
گوگل از این قابلیت در پیکسل ۲ و پیکسل ۳ برای دسترسی به گوگل اسیستنت استفاده کرده و البته کاربران نمیتوانند کارکرد آن را تغییر دهند. در ضمن باید خاطرنشان کنیم برای پیکسل ۲ اپلیکیشنهایی عرضهشده که به کاربران اجازه تغییر کارکرد این قابلیت را میدهد ولی برای پیکسل ۳ چنین اپلیکیشنهایی دیده نمیشود.
گوشی الجی G7 هم نخستین گوشی این شرکت است که از دکمه اختصاصی گوگل اسیستنت بهره میبرد و جدیدترین پرچمداران الجی یعنی G8 و V50 هم دارای این دکمه هستند که با توجه به سابقه G7، به احتمال زیاد در محیط سیستمعامل این گوشیها هم امکان تغییر کارکرد آنها فراهم نشده است.
همچنین تبلتهای هیبریدی پیکسلبوک و پیکسل اسلیت هم مجهز به این دکمه هستند که البته در کیبورد فیزیکی تعبیه شدهاند و به همین خاطر توجه زیادی جلب نمیکنند و در ضمن امکان تغییر کارکرد آنها هم وجود ندارد. البته اخیراً گزارشهایی در مورد امکان تغییر کارکرد این دکمهها در جدیدترین گجتهای مبتنی بر Chrome OS منتشر شده است.
یکی دیگر از گوشیهایی که از این دکمه بهره میبرد و بهتازگی معرفی شده، شیائومی می ۹ است که البته میتوان از آن برای کارکردهای ابتدایی رابط کاربری MIUI مانند روشن کردن چراغقوه استفاده کرد. اما با توجه به اینکه نمیتوان کارکرد آن را مثلاً برای باز کردن اپلیکیشن موردنظر تغییر داد، چنین قابلیت محدودی فرق چندانی با عدم امکان تغییر کارکرد آن ندارد.
به احتمال زیاد باقی گوشیهای شیائومی دارای این دکمه، مانند مدل 5G می میکس ۳ هم همین رویکرد را اتخاذ خواهند کرد. در این میان در مورد رویکرد نوکیا، ویوو و TCL در قبال این موضوع اطلاع چندانی نداریم. TCL که سازندهی گوشیهای بلکبری است و این گوشیها به داشتن دکمههای سختافزاری قابل برنامهریزی شهرت دارند و باید ببینیم که آیا گوشیهای جدید این برند از دو دکمه جداگانه بهره میبرند یا اینکه بلکبری دکمه اختصاصی خود را کنار میگذارد.
دستیارهای اجباری
برای بسیاری از کاربران، حضور دکمه اختصاصی گوگل اسیستنت معضل مهمی محسوب نمیشود زیرا گلکسی اس ۸ و اس ۹ هم دارای دکمه بیکسبی هستند و با این وجود میلیونها نفر آنها را خریداری کردهاند. در ضمن باید خاطرنشان کنیم که قابلیتها و جذابیت گوگل اسیستنت بسیار بیشتر از بیکسبی است.
با وجود اینکه سامسونگ در چند سال گذشته بودجه هنگفتی را برای بهبود بیکسبی صرف کرده، اما گوگل اسیستنت به دلیل یکپارچگی زیاد با اندروید و بهرهگیری از قابلیتهای و ویژگیهای جذاب، همچنان فاصلهی زیادی با بیکسبی دارد. در ضمن از آنجایی که روزبهروز به گجتهای مبتنی بر گوگل اسیستنت افزوده میشود، کاربران آشنایی بیشتری با این دستیار دیجیتالی دارند و این در حالی است که تاریخ عرضه تنها اسپیکر هوشمند مبتنی بر بیکسبی هنوز رسماً اعلام نشده است.
با توجه به این موضوع، به احتمال زیاد گوگل تعبیه دکمههای اختصاصی غیر قابل برنامهریزی را بهعنوان یک مشکل نمیبیند. با این حال، فارغ از کیفیت دستیار دیجیتالی و این موضوع که بسیاری از کاربران مشکلی با تعبیهی چنین دکمههایی ندارند، باید بگوییم که همواره داشتن حق انتخاب بهتر از نداشتن آن است.
حتی اگر شما دوست صمیمیای دارید که بدون او نمیتوانید زندگی کنید، مطمئناً گاهی اوقات میخواهید فضای شخصی خود را داشته باشید. دستیارهای دیجیتالی هم طی این سالها به همراهان همهفنحریفی بدل شدهاند که در مواقع موردنیاز میتوانیم روی کمک آنها حساب کنیم؛ اما گوگل نباید چنین ارتباطی را به قیمت تخریب نسبی تجربه کاربری، بر کاربران خود تحمیل کند.
منبع: Android Authority
کلید های سخت افزاری به خودی خود هیچ عیبی ندارن، مثلا من یادمه بزرگترین افسوسم توی گوشی ها حذف دکمه شاتر دوربین بود. هنوزم از لمس صفحه برای عکس گرفتن متنفرم!!!! و شاید خیلی ها هم همین حس برای دستیار های صوتی داشته باشن، گرچه درسته خیلی ها هم استفاده نمیکنن، ولی وجود یک کلید روی لبه گوشی چیزی نیست که کسی که ازش استفاده نمیکنه رو ناراحت کنه!!!!! البته قبول دارم که قابل برنامه ریزی بودن این کلید ها خیلی بهتره ولی وجود کلید های دستیار صوتی به خودی خود هیچ ایرادی نداره، حتی برای کسی که هیچ وقت ازشون استفاده نمیکنه! مخصوصا امروزه که هر روز این دستیارها همه گیرتر میشن. این مطلب یه موضع گیری غیر منصفانه بود!