امپراطوری اپ (فصل ششم/ بخش دوم)
فصل ششم – بخش دوم
جذابیت بصری اپ
اصول اولیه بازاریابی اپ برای جذب خریداران بیشتر
آیکونها
اولین چیزی است که کاربران دربارهی اپهای شما میبینند. icon یک عکس مربعی کوچک با گوشههای گرد است که سمت چپ اسم و عنوان اپ قرار میگیرد. همچنین، آیکون چیزی است که کاربران پس از نصب اپ شما روی صفحهی نمایش گوشیهایشان میبینند.
در ستایش امپراطوری اپ“ایده داشتن به تنهایی مهم نیست، بلکه اجرای آن هم حایز اهمیت است. همانطور که بازار اپ رشد میکند، دیده شدن هم سختتر میشود و کلید موفقیت دیده شدن است. این کتاب روند دیده شدن را در غالب مفاهیمی قابل درک ارایه میکند و شما را قدم به قدم در اجرای موثرترین شیوه برای اجرای این امر راهنمایی میکند. چاد دانش کافی برای این کار را دارد.”
– «مایکل موون»، از «فری دی اپس»، کمپانی برتر اپلیکیشن و یک اپمیلیونر
آیکون اهمیت زیادی دارد؛ چرا که کاربرها App شما را با آن خواهند شناخت و باید نشاندهندهی محتوای Application شما باشد. باید ظاهر خوبی داشته باشد؛ توجه کاربرها را جذب کند و آنها را ترغیب به خرید اپ شما کند. در واقع، آیکون هویت بصری اپ شماست.
شما با آیکون اولین تاثیر را روی مشتری میگذارید. آن ضربالمثل قدیمی که میگوید “برای تاثیرگذاری در نگاه اول، فرصت دیگری نخواهی داشت” دقیقا همینجا کاربرد دارد. آیا شما برای یک مصاحبه کاری، پیژامه و لباس راحتی میپوشید یا بهترین کت و شلوارتان را؟ مطمئن شوید که آیکونی با کیفیت خواهید ساخت تا معرف محصول شما باشد و به کاربران این حس را بدهد که ارزش دانلود را دارد.
آیکون شما باید برای مشتریان جذاب باشد. اگر یک آیکون عکس یک حیوان کوچولوی بامزه باشد، شما قطعا برای کمک در مسیریابی سراغ این اپ نمیروید؛ نه؟ بسیاری از توسعهدهندگان همهی تمرکز خود را روی ساختن اپ میگذارند و آخر سر فکر آیکون میافتند. این خیلی مهم است که در طول مرحلهی طراحی پروژهتان، با همکاری طراح گرافیک و برنامهنویسهایتان طرحی از آیکون اپتان هم در نظر داشته باشید.
عنوان اپ
عنوانتان باید هیجانانگیز، سرزنده، مد روز و جذاب باشد. اگر همهی اینها را داشته باشد، مردم کاملا ناخودآگاه نسبت به آن کنجکاو میشوند. عنوان اپلیکیشن شما چیزی بیشتر از یک اسم است ( شکل ۱-۶). همچنین، این خیلی مهم است که به کاربران کمک کنید تا با جستجوی کلیدواژه، برنامه شما را در اپاستور پیدا کنند. هر کلمه در عنوان برنامه شما، یک کلمهی کلیدی بسیار بار ارزش مثل بقیه کلیدواژهها در اپاستور است. به موضوع URLتان فکر کنید. اگر در قسمت جستجوی اپاستور کلمه Angry را بزنید، تمام اپهای Angry Birds برایتان نمایش داده میشوند.
عنوان شما باید خاص و در ذهن ماندگار باشد. وقتی برای انتخاب عنوان تصمیم میگیرید، بقیهی برنامه های موفق در اپاستور را مد نظر داشته باشید. من معمولا از خودم این سه سوال را میپرسم:
۱. چرا این عناوین موفق بودهاند؟
۲. چه چیز جذابشان کرده است؟
۳. مردم برای پیدا کردن این اپ، کدام کلمات را جستجو میکنند؟
این به شما کمک میکند که به کلمات عنوان اپلیکشنتان مثل وسایل نقلیهای نگاه کنید که کاربران را برای رسیدن به شما کمک میکنند. انتخاب اسامی بامزه ممکن است جالب باشد، اما اگر کسی نتواند آنها را پیدا کند، اصلا جالب نیست.
وقتی میخواهید اسم انتخاب کنید، به تحلیل چامپ (در فصل ۳) مراجعه کنید. بیش از ۹۰ درصد جستجوها در اپاستور روی کارکرد آن برنامه متمرکز است و نه اسمی خاص. پس، وقتی میخواهید تصمیم بگیرید اسم اپلیکیشنتان را Fun Colors بگذارید یا Flashlight بهتر است اسمی که توصیفیتر است را انتخاب کنید، یعنی Flashlight.
توضیحات
مرحلهی بعد توضیحات است. داشتن یک توضیح ترغیبکننده برای اپ مثل برگزاری یک مراسم افتتاحیهی چشمگیر است. اگر شما علاقه و توجه مردم را تحریک کنید، آنها بیشتر در موردتان کنجکاو میشوند. براساس تئوری خرید آنی مشتری، شما نباید یک توضیح بلند بالا بنویسید. بیشتر مردم برای خواندن تمام مطلب وقت صرف نمیکنند.
اولین بخش از توضیحات باید شامل حجم بالایی از اطلاعات باشد. این قسمت باید تقریبا هرچیزی که کاربر درمورد App میخواهد بداند را به او بگوید. دو یا سه جمله از جملات بازاریابی که در ادامه به آنها اشاره میکنم هم به آن اضافه کنید. “یکی از جذابترین بازیهای اپاستور.” و بعد در ادامه جملهای اضافه کنید که آنها را تشویق به دست به کار شدن میکند: “خودتان اسکرینشاتها را چک کنید و ببینید.”
برای مثال، توضیحات inger-print Camera (شکل ۲-۶) با یک سرفصل کوتاه شروع میشود:
Finger-print Camera اطلاعاتتان را برای همیشه ایمن نگه میدارد. البته این جملهی کپی، برای تمام برنامه ها کارایی ندارد. اگر کمی تحقیق کنید، میتوانید توضیحات دیگری که توجه کاربران را جلب میکند، بنویسید. در توضیحاتتان حتما ذکر کنید که محصول شما از چه نظر با اپ رقبا متفاوت یا از محصولات آنها بهتر است. مثلا، اگر من میخواستم برای Finger-print Camera بنویسم، چیزی شبیه به این مینوشتم: “واقعیترین شوخی اسکنر اثر انگشت در اپاستور.” یا استفاده از یک نظر مثبت از یک کاربر مثل: ” شگفت زدهام کرد. صدا و گرافیکاش باور نکردنی هستند.” یا یک مثال دیگر :” رایگان برای زمان محدود.”
این به مشتریان یک حس عجله و انگیزه برای دانلود اپ میدهد. بعد از نوشتن این بخش، در ادامه چند جمله بیاورید که در آن توضیح داده باشید چرا کاربرها باید این اپ را دانلود کنند. “موثرترین و واقعیترین اپ اثر انگشت در بازار. نگاهی به اسکرین شاتها بیاندازید تا خودتان متوجه شوید. ناراضی نخواهید بود.”
اسکرین شاتها
اسکرینشاتها عکسهایی هستند که شما بههمراه توضیحات اپلیکیشنتان تهیه میکنید تا اپتان را به مشتریها نشان بدهید. همچنین میتوانید اسکرینشاتها را به عنوان توصیف گرافیکی اپلیکیشن هم مد نظر بگیرید. اسکرینشاتهای ساده، عکسهایی از اسکرین اپلیکیشن هستند. اما اسکرینشاتهای کمی پیشرفتهتر، طرحهای گرافیکیاند که جذاب، محتوی مطالب بازاریابی و راهنمای استفاده از اپ هستند. (شکل ۳-۶)
اسکرینشاتها برای بازاریابی بسیار کارآمد و کاربردیاند، چرا که حاوی عکسهایی هستند از آنچه کاربر در حین استفاده از اپ شما تجربه میکند. معمولا بسیاری از مردم توضیحات را نمیخوانند بلکه به سراغ اسکرینشاتها میروند.
اسکرینشاتها باید بخشهایی که کاربر با آنها سرو کار دارد را نشان بدهد؛ اما در عین حال اگر حاوی جزییات زیادی باشند، ممکن است کاربر را سردرگم کنند. اگر اسکرینشاتها درهم و برهم باشند، مثل این است که بخواهید خانهای با اتاقهای شلخته بفروشید. در این صورت ذهن افراد آشفته میشود و به سختی متوجه ارزش واقعی اپ میشوند. در نتیجه، اسکرینشاتهایی که تهیه میکنید باید مرتب، جذاب و حاوی اطلاعات کافی باشد تا کاربرها سردرگم نشوند و برای دانلود اپ قانع شوند.
وقتی که من تازه به این کسب و کار وارد شده بودم، از اسکرینشاتهای اولیه، یعنی عکسهایی از اپلیکیشن، استفاده میکردم. این عکسها بسیار ساده بودند. اکثر توسعهدهندهها هم همینکار را میکنند. هنگامی که در حال چرخ زدن در اپاستور بودم، متوجه شدم بعضی از اپهای موفق اسکرینشاتهای خیلی حرفهای تری دارند. آنها بنرهایی به عکسها اضافه کرده بودند که فواید اپ را توضیح میداد و کاربر را قانع میکرد تا اپ را دانلود کنند. من برای یکی از اپهایام از این مدل اسکرینشاتها استفاده کردم و نتیجهاش این شد که تصمیم گرفتم برای تمام اپهایام همینکار را انجام بدهم.
این روزها دیگر تمام اپهای برتر از اسکرینشاتهای پیشرفته استفاده میکنند. بسیاری از توسعهدهندگان هم متوجه این موضوع شدهاند که اسکرینشاتها ابزاری مهم برای تاثیرگذاری بر کاربرها هستند. این هم یک دلیل دیگر برای اینکه شما باید با گروهی کار کنید که یک طراح گرافیک داشته باشند. گرافیککار شما در واقع گرافیک اپ، آیکون و اسکرینشاتهای بینظیری میسازد که کاربرها را برای خرید بدون مکث اپ شما ترغیب میکند.
همچنین توجه داشته باشید که ترتیب اسکرینشاتها هم مهم هستند. شما میتوانید حداکثر ۵ عکس استفاده کنید. مطمئن شوید که اسکرینشاتها داستانی را تعریف میکنند که کاربر را تشویق به دانلود اپ میکند.
اینها نمونههایی عالی از گرافیک پیشرفته هستند. از طریق این عکسها کاربر سریعا متوجه میشود که چطور با اپ کار کند. هر بنر نوشتاری مراحل کار را واضحتر میکند و به عنوان یک گزینهی اضافی، اسکرینشاتهای پیشرفته حاوی چگونگی گرافیک اپ هستند.
کلیدواژهها
بر خلاف عنوان و آیکونتان، کابرها کلید واژهها را نمیبینند. وقتی که شما اپتان را در اپاستور ثبت نام میکنید، اجازه دارید کلماتی مرتبط با اپتان را هم اضافه کنید. وقتی که کاربرها هرکدام از کلماتی که شما انتخاب کردهاید را جستجو کند، اپ شما در قسمت نتایج جستجو خواهد آمد.
برای مثال، اگر شما کلمهی (کودک/kid) یا (بازی/game) را در اپاستور جستجو کنید، حتما یکی از نتایج، Angry Birds خواهد بود. این کلمات در اسم و عنوان بازی به کار برده نشدهاند؛ بنابراین سازندگان این اپ حتما این کلمات را به عنوان کلید واژه مرتبط با اپشان انتخاب کردهاند. اینکه با جستجوی این دو لغت، اپلیکیشن Angry Birds برای تعداد بسیار زیادی از کودکان و هرکس که آن کلمات را جستجو کرده، ظاهر میشود، حس فوقالعادهای است.
همانطور که میبینید، واژهها مهم هستند؛ چرا که جامعهی هدف شما برای پیدا کردن اپتان از آنها استفاده میکنند. هر کلمه که در عنوان اپتان آمده باشد؛ یک کلیدواژه است. پس لازم نیست وقتی که میخواهید کلیدواژه انتخاب کنید، آنها را دوباره تکرار کنید.
بهترین راه برای تعریف کلیدواژهها برای اپتان این است که مثل کاربران فکر کنید. جامعهی هدف شما چه چیزی را جستجو میکند؟ هرگز از کلمات بیربط استفاده نکنید؛ چرا که شما فقط از تعداد محدودی کلمه میتوانید استفاده کنید. کمی بعد از راهاندازی سرویس اپاستور، وقتی که اپل ابزار جستجوی کلیدواژه را معرفی کرد، من کلیدواژههایی را که فکر میکردم مردم جستجو خواهند کرد، اضافه میکردم. برای اپ خودم، Fingerprint Security، کلماتی مثل (دوربین/camera) و (ویدیو/video) را استفاده کردم. به طرز کار ابزار کلیددواژه فکر کردم و منطقام این بود که اگر مردم به دنبال یک اپ دوربین باشند، ممکن است اپ من را ببینند و به آن علاقمند شوند.
من متوجه شدم که خریدن اپ هم مانند دیگر انواع خرید است. اگر شما برای خرید یک باطری وارد فروشگاه شوید و از کنار قفسههای مسواک رد شوید، علاقهای به آنها نشان نمیدهید؛ چرا که آنچه میخواهید باطری است. پس، کلیدواژهها باید به اپتان مربوط باشند؛ وگرنه کاربر محصول شما را نادیده خواهد گرفت. حتی اگر در نتیجهی جستجو هم بیاید.
به عنوان یک مثال خوب برای استفاده از کلیدواژههای موثر، میتوانم به یکی از اپهایم که Flashlight نام داشت اشاره کنم. از آنجایی که اسماش چراغقوه بود، ما از کلماتی مثل (روشن/bright)، (کمک/help)، (نور/light) و (اردو/camping) استفاده کردیم.
وقتی نوبت به کلیدواژهها میرسد، این سه سوال را مد نظر داشته باشید:
۱. دموگرافی اپ شما چگونه است؟
۲. نیاز کاربرها چیست؟
۳. آنها دنبال چه چیزی میگردند؟
من برای طوفان ذهنی در خصوص انتخاب کلیدواژه، از ابزار خاصی استفاده نمیکنم. فقط از منطقام کمک میگیرم و سعیام این است که از دید کاربر به اپلیکیشنام فکر کنم.
دستهبندیها
اکثر اپاستورها، اپها را به گروههای مختلف طبقه بندی کردهاند تا کابرها بتوانند به راحتی آنها را پیدا کنند. برخی از این دستهها شامل: بازیها، سرگرمی، کاربردیها، کتابها، تجارت، آموزش و غیره هستند. علاوه بر برترین اپها در کل اپاستور، هر گروه هم برترینهای خودش را دارد که همین باعث دیده شدن بیشتر اپها بر اساس این تقسیم بندیها میشود. اپلیکیشنی که در ۲۰۰ اپ برتر اپاستور نباشد، شاید در ۱۰ اپ برتر گروه خودش باشد. کاربرها معمولا هر اپ را در گروه خودش جستجو میکنند و به جدول برترینهای اپاستور کار ندارند.
وقتی که شما اپتان را برای بررسی ارسال میکنید، حتما یکی از گروههایی که میخواهید اپتان آنجا دیده شود را انتخاب کنید. مثلا، یک اپ ساعت زنگدار بهتر است در گروه کاربردیها باشد نه بازیها. از طرف دیگر، بسیاری از اپها میتوانند در بیشتر از یک گروه طبقهبندی شوند. شما میتوانید یکی را انتخاب کنید اما در حین آپدیت امکان تغییر گروه را خواهید داشت. برخی دستهبندیها از بقیه رقابتیتر هستند. میتوانید به گروههای اپهای رقابتی نگاهی بیندازید تا ببینید به کدام گروه تعلق دارند. این روش معمولا راهنمای خوبی برای دستهبندی کردن اپلیکیشنتان است.
سلام.
خانم قمری توی بخش آیکون ها , توی خط اول یه اشتباه تایپی هست.بجای “در باره ی” نوشته شده”دباره ی”
و توی بخش دسته بندی ها بجای “کاربرها” نوشته شده”کابرها”
موفق باشید
ممنون از توجهتون. اصلاح شد.
سلام وخسته نباشید.واقعا از سری خیلی مطالب خوبی داشت.
خیلی ممنون از مترجم گرامی
عالی بود .
من کتاب اصلی را دانلود کردم ، ترجمه شما عالی و روان بود .
من هم امید وارم کل کتاب را به صورت PDF منتشر کنید .
سلام
خیلی عالیه
ممنون میشم زودتر این بخش رو تمومش کنید
حتی ما حاضریم برای اینطور کتابا پرداخت انجام بدیم
ممنون میشم انتهای این بخش کل کتاب رو پی دی اف هم نشر بدین
ممنون