آموزش عکاسی پرتره با دوربین گوشی موبایل
فرقی نمیکند که یک عکس سلفی میگیرید، از کودکان خود در حال بازی عکاسی میکنید، در خیابان به عکاسی از غریبهها میپردازید یا از دوستان و خانواده دعوت میکنید تا برای عکاسی پرتره در خانه حالت بگیرند؛ دوربین گوشی موبایل برای ثبت کردن احساسات و سرشت افراد ابزاری بسیار قدرتمند است. قطعا دوربین گوشی موبایل قویترین دوربین برای عکاسی پرتره نیست، ولی نباید تصور کنید که امکان گرفتن پرترههایی زیبا و با کیفیت با دوربین موبایل وجود ندارد. با رعایت کردن چند نکتهی فنی ساده، مواردی در زمینهی ترکیببندی و استفاده از لوازم جانبی مناسب مثل لنزهای باکیفیت، میتوانید عکسهای پرترهی خود را بهبود ببخشید. با این مقاله درباره آموزش عکاسی پرتره با دوربین گوشی موبایل در مدرسه آموزش عکاسی با موبایل دیجیکالا مگ همراه باشید تا برخی از این نکات را با هم مرور کنیم.
نورپردازی بسیار مهم است
یکی از انتقادهایی که به دوربین گوشیهای موبایل وارد میشود این است که در غلبه بر شرایط نوری دشوار به اندازهی دوربینهای DSLR یا دوربینهای بدون آیینه قدرتمند نیستند. برای مثال فلش دوربینهای موبایل درست مانند فلش داخلی دوربینهای عادی تقریبا بیمصرف است. نور این فلشها بیش از حد مستقیم و خشن است و در اکثر مواقع دامنهی پویا را بیش از حد بالا میبرد. قرمز شدن چشمها هم یکی از مشکلات شایع هنگام استفاده از این فلشها است.
هر چند هم دوربینهای مرسوم و هم دوربین گوشیهای موبایل در زمینهی عکاسی در نور کم پیشرفت بسیار خوبی داشتهاند، ولی هنوز هم اگر تلاش کنید در نور ناکافی عکس پرتره بگیرید گوشی شما با مشکل مواجه خواهد شد. در نتیجه باید سعی کنید نور بیشتری به سوژه برسانید.
اگر روز است و در محیطی داخلی با دوربین گوشی موبایل عکاسی میکنید، احتمالا میتوانید با دعوت کردن سوژه به نزدیکی یک پنجره به آسانی نور خوبی را برای عکاسی پرتره در اختیار داشته باشید. این کار کمک میکند از نور طبیعی بهره ببرید که به مراتب بهتر از نور فلش دوربین گوشی موبایل است. اگر نوری که از میان پنجره نفوذ میکند مستقیم یا بیش از حد شدید است، سعی کنید آن را با استفاده از پرده یا کرکره پراکنده یا کنترل کنید. اگر پنجره فاقد پرده یا پوشش است میتوانید از یک تکه کاغذ سفید استفاده کنید. کاغذ سفید نور را به خوبی پراکنده میکند و برای حذف کردن سایههای خشن و ایجاد عکسی ملایمتر و نرمتر مناسب است.
اگر در فضای باز باشید گزینههای زیادی برای رسیدن به نور مناسب عکاسی پرتره در اختیار خواهید داشت. طبیعتا اگر روز باشد دوربین گوشی موبایل میتواند از نور بسیار زیادی بهره بگیرد. فقط فراموش نکنید که نور خورشید در میانههای روز بسیار تند و خشن است. در نتیجه باید به دنبال جایی در سایه بگردید تا سوژه در نور زیاد و خشن غوطهور نباشد. همچنین اشتباه است اگر تصور کنید دوربین گوشی موبایل نمیتواند نور کافی برای ثبت کردن یک عکس پرتره در شب را از منابعی مانند چراغهای خیابان، نورافکنها یا حتی چراغ جلوی خودروها جذب کند. به عکس بالا توجه کنید تا ببینید چگونه نور محیطی حاصل از چراغهای شهری نور کافی برای ثبت کردن یک تصویر مناسب را در اختیار دوربین گوشی موبایل قرار داده است.
تنظیم نوردهی
طبیعتا مهمترین بخش یک عکس پرتره چهرهی سوژه است. بنا بر این لازم است هنگام عکاسی پرتره با دوربین گوشی موبایل، نوردهی را برای صورت سوژه تنظیم کنید. تقریبا دوربین تمام گوشیهای هوشمند مدرن این امکان را به شما میدهد که با ضربه زدن روی صفحهنمایش در محلی که چهرهی سوژه قرار گرفته است این کار انجام دهید. اگر از اپلیکیشنهای پیشرفتهتر استفاده کنید حتی ممکن است کنترل بیشتری روی این کار داشته باشید. برای مثال برخی از اپلیکیشنهای عکاسی اجازه میدهند نورسنجی را بر اساس یک نقطه انجام دهید و فوکوس را روی نقطهی دیگری تنظیم کنید.
معمولا وقتی از چهرهی سوژه نورسنجی کنید به عکسی با نوردهی مناسب خواهید رسید. حتی اگر نوردهی عکس بینقص هم نباشد، ویرایش عکس و انجام تغییرات ظریف بسیار آسانتر خواهد بود. تفاوتی هم نمیکند که ویرایش را با استفاده از اپلیکیشنهای ویرایش عکس روی گوشی موبایل انجام میدهید یا عکس را به کامپیوتر منتقل میکنید تا با دقت بیشتری آن را ویرایش کنید. اگر به هر دلیلی متوجه شدید که رسیدن به نوردهی صحیح برای چهرهی سوژه ممکن نیست، بهتر است خطا را به سمت نوردهی کم (underexpose) متمایل کنید. در این حالت بازسازی کردن تنالیته و رنگ طبیعی پوست با ویرایش، آسانتر از زمانی است که این بخشها بیش از حد نوردهی شده باشند.
پسزمینه را فراموش نکنید
درست است که در عکاسی پرتره سوژه ستارهی تصویر است، ولی پسزمینه هم نقش مهمی در میزان موفقیت کلی عکس بازی میکند. اغلب پرترهها زمانی بیشتر اثرگذار خواهند بود که پسزمینهای ساده داشته باشند. چرا؟ به این دلیل که چیز زیادی برای منحرف کردن توجه بیننده از سوژه وجود نخواهد داشت. به زبان ساده، هر قدر هم که سوژهی شما جذاب و گیرا باشد، باز هم یک پسزمینهی ساده میتواند به حفظ تمرکز مخاطب روی آن کمک کند.
پسزمینههای ساده شکلهای گوناگونی دارند. در عکاسی سنتی استفاده از دیافراگم باز برای کاهش دادن عمق میدان یکی از ترفندهایی است که کمک میکند پسزمینه را با یک بوکهی زیبا پر کنید. انجام این کار با دوربین گوشی موبایل به دلیل ابعاد کوچک سنسور و لنز ممکن نیست. البته برخی از گوشیها مانند آیفون X، هواوی Mate 10 Pro یا گلکسی نوت ۸ از دوربین دوتایی و محاسبات ریاضی برای شبیهسازی تاثیر عمق میدان کم و ایجاد افکتی شبیه بوکه استفاده میکنند.
راه حل جایگزینی که میتوانید استفاده کنید این است که سوژه را واقعا در برابر یک پسزمینهی ساده قرار دهید. دیواری با یک رنگ ملایم میتواند گزینهی مناسبی باشد. قرار دادن سوژه در برابر پرده یا هر پارچهی سادهی دیگری هم خوب است. حتی میتوانید به سوژه نزدیکتر شوید تا میزان کمتری از فضای پسزمینه در عکس دیده شود. همچنین بد نیست عکاسی از زوایای غیر معمول را هم بیازمایید. مانند عکس بالا که از زاویهای کاملا رو به پایین گرفته شده است.
استفاده از لنز مناسب
یکی از مهمترین ایرادهایی که به عکاسی پرتره با دوربین گوشی موبایل گرفته میشود این است که تقریبا در تمام آنها از لنزهای وایدی استفاده شده که برای گرفتن عکسهای پرترهی دلچسب چندان مناسب نیست. البته استثناهایی مانند آیفون ۷ پلاس یا گلکسی اس ۹ پلاس هم وجود دارند که علاوه بر لنز واید به یک لنز با زاویه دید بستهتر هم مجهز شدهاند. برای مثال لنز دوم آیفون ۷ پلاس زاویه دیدی معادل یک لنز ۵۶ میلیمتر روی دوربین فول فریم دارد که کاملا برای عکاسی پرتره مناسب است. برای سایر گوشیهای موبایل میتوانید از لنزهای مخصوص دوربین گوشی موبایل استفاده کنید. لنزهایی مخصوص عکاسی پرتره با دوربین موبایل ساخته شده که انواع با کیفیت آنها میتواند به ثبت عکسهای پرترهی زیبا و شارپ با دوربین گوشی موبایل کمک کند.
کلام آخر درباره آموزش عکاسی پرتره با دوربین گوشی موبایل
گاهی اوقات شانس ثبت کردن یک عکس پرترهی زیبا زمانی در برابر شما قرار میگیرد که تنها گوشی موبایل را همراه خود دارید. در این شرایط اگر نکات و ترفندهایی را که در این مقاله بیان کردیم دنبال کنید، شانس بیشتری برای گرفتن یک عکس پرترهی ارزشمند خواهید داشت. مراقب میزان روشنایی باشید تا مطمئن شوید سوژه به خوبی نوردهی شده است. از سوی دیگر نباید نور به قدری شدید باشد که سایههایی خشن تولید کند. نورسنجی را روی چهرهی سوژه تنظیم کنید تا مطمئن باشید عکس به خوبی برای تنالیتهی پوست نوردهی خواهد شد. مراقب پسزمینه هم باشید تا مبادا در جلب توجه بیننده با سوژهی اصلی رقابت کند. در نهایت بد نیست دوربین گوشی موبایل خود را به یک لنز پرترهی با کیفیت هم مجهز کنید. باور کنید رعایت کردن همین چند نکتهی ساده میتواند تفاوت بسیار زیادی در عکسهای پرترهای ایجاد کند که با دوربین گوشی موبایل میگیرید.
منبع: Photography Talk
سلام
لطفا یک لنز موبایل خوب به من معرفی کنید تا بتوانم عکسهای بهتر و شفاف تر بگیرم. همچنین چند اپلیکیشن عکاسی خوب بذای گوشی اپل هم معرفی کنید
ممنون
برای عکاسی پرتره وجود ابزارهایی لازمه، اگه گوشیتون دوربین دوتایی داره و امکان عکاسی پرتره داره خیلی خوبه، اگه گوشیتون گوگل پیکسل باشه و یه دوربین داره خیلی عالیه ولی اگه هیچکدوم رو ندارید نسخه مود شده دوربین گوگل پیکسل رو نصب کنید، این نرم افزار به اندازه ای دقت داره که تار های مو رو بیرون میکشه و پس زمینه رو کاملا محو میکنه دقت این نرم افزار از هر گوشی دو دوربینه دیگه ای بالاتره و همه این ها رو با یک دوربین انجام میده و خیلی راحت میتونید با دوربین جلو سلفی هایی با پس زمینه محو شده بگیرید.
با سلام
می توانید توضیحی دربارۀ این سوال که چرا زمانی سرعت شاتر دوربین (مانند p9) را کم می کنیم تصویر راه راه شد، به طوری خطوط که از بالا به پایین و برعکس حرکت می کنند؟ و در عکس گرفته شده نمایان می شوند؟
با تشکر بابت اطلاع رسانی مفیدتان.
سلام خسته نباشید. دنبال لنز مخصوص موبایل هستم. مد نظرم ثبت تصاویریه که سوژه شفاف و محیط اطراف ماته.ضمنا” تخصصی در عکاسی با دوربین ندارم.???? ممنون میشم اگه راهنماییم کنین که چه لنزی باید بگیرم.
ازتون ممنون میشم اگه پاسخ سوالم رو به ایمیلم بدین آخه ممکنه متوجه نشم که بهم حواب دادین.
برنامه Snapseed گوگل، قابلیت های جدیدی برای روتوش چهره اضافه کرده، در حالت بلور کردن عکس هم چهره رو تشخیص میده، حتی یه قابلیت جدید هم برای تغییر زاویه صورت، تنظیم لبخند هم بهش اضافه شده در آپدیت اخیرش، در کل خیلی نرم افزار کاملی هست برای ادیت هر نوع عکسی، فقط یکم کار کردن باهاش باید یاد بگیرید، به همه توصیه میکنمش.
ممنون. خیلی مطلب خوبی بود
سلام من نمیخوام در مورد حالت پرتره در عکاسی نظر بدم چون دیجیکالا مبانی این مود رو مختصر و مفید گفت اما مواردی کلی از عکاسی میگم که امیدوارم برای دوستان مفید باشه:
همونطور که میدونیم در زبان انگلیسی عکاسی یعنی فتوگرافی و در معنای واقعی یعنی کار کردن با نور یا بازی با نور
شکی نیست که هیچوقت موبایل نمیتونه عکسی رو ثبت کنه که یه دوربین حرفه ای ثبت میکنه اما پیشنهاد من به دوستان اینه که اگه قصد خرید یه دوربین حرفه ای رو ندارن و صرفا میخوان با موبایلشون در مواقع لازم عکاسی بکنن از موبایل هایی استفاده کنن که دوربین اونها مود عکاسی دستی داشته باشه تا بتونن تنظیماتی مثل ایزو – سرعت شاتر – دیافراگم – تعادل سفیدی و… رو با سلیقه خودشون تغییر بدن و به نور دلخواه برای عکس دست پیدا کنن.هرچند تنظیماتی رو که مثال زدم شدیدا نیاز به مطالعه داره و کسی که علاقه منده باید مدت زیادی روی این گزینه ها کار کنه تا به عکس دلخواه دست پیدا کنه و حتی اوایل کار حتما عکس های نه چندان مناسبی ثبت میکنه که طبیعیه
قدرت دید و زاویه نگری یه عکاس باید بالاتر از عموم مردم باشه چرا که گاهی عکسی رو از یه عکاس میبینیم که خیلی برامون جالبه اما ما مدتها از کنار اون سوژه رد شدیم و بهش توجهی نکردیم ولی یه عکاس زیبایی ها و تمام سوژه های حائز اهمیت اطراف رو با قدرت تشخیص بهتری میبینه و ثبت میکنه. در واقع عکاس باید عکس رو بسازه و عکاسی هنر فوق العاده دشوار و در عین حال لذت بخشیه. موفق باشید
ممنون از ارایه ی مطلب، ۲ پرسش برایم مطرح است، اول اینکه نام اپلیکیشن(ها) که امکان تعیین نقطه مورد نظر جهت نوردهی و نقطه فوکوس را به صورت مجزا فراهم میکنند، را مایلم بدانم. دوم آنکه، سپاسگزار میشوم، تفاوت عکسی که دو نقطه نوردهی و فوکوس از هم مجزا است، با عکسی که این دو نقطه مشترک هستند،را توضیح دهید.
با احترام
سلام دوست عزیز. عذرخواهی میکنم که دیر پاسخ میدم به سوالتون. این قابلیت بیشتر در اپلیکیشنهای عکاسی آیفون مثل +Camera یا ProCamera در دسترسه ولی ممکنه اپلیکیشن VSCO در بعضی از گوشیهای اندرویدی هم این قابلیت رو داشته باشه. تفاوت این دو حالت هم در اینه که اگر نوردهی و فوکوس مشترک باشه برای مثال شما نمیتونید برای گرفتن یک عکس پرتره فوکوس رو روی چهره سوژه و نوردهی رو روی آسمان قرار بدید تا ضمن این که فوکوس صحیح تنظیم شده از سفید شدن پسزمینه جلوگیری کنید. ولی وقتی دو نقطه مجزا باشن میتونید خیلی راحت این کار رو بکنید. البته در اندروید هم میتونید به جای این قابلیت از تنظیم دستی نوردهی یا Exposure بهره بگیرید.
سلام
با تشکر از خلاقیتتون در گذاشتن مطالب متنوع خصوصا در ضمینه عکاسی
مطلب بسیار خوب و جالبی بود! ولی تنها ایرادش این بود که خیلی تخصصی بود!
برای کسی که عکاسی بلده اینا مطالب ساده پیش پا افتاده ای هستند، اما برای یه تازه کار exposure compensation چیز ساده و پیش پا افتاده ای نیست! و ممکن اون رو گیج کنه!
به نظرم بهتر بود هر کدوم رو در لینک های جداگانه (اعم از مثلث نور، تاثیر هر کدوم از فاکتور هایسنجی، نور سنجی، بوکه، پرسپکتیو و…) توضیح میدادید تا در صورت نیاز مطالعه بشن.
در ضمن من خودم به شخصه هنوز نرم افزار خیلی خوب، حرفه ای و کاملی برای عکاسی پیدا نکردم! و خیلی دوست داشتم که توی این مقاله پیشنهاد می شد.
عکس های انتخاب شده خوب بودند، ولی اگر تعدادشون بیشتر می بود و همچنین موبایل و دوربینی که عکس با اون گرفته میشد رو هم می گفتید خیلی عالی میشد!
(حتی می تونستید به طور خلاصه طریقه نورسنجی با موبایل رو به کمک یک عکس توضیح بدید و محل نور سنجی شده رو بیان علامت بزارید)
همچنین اگر چند مدل لنز خوب هم معرفی می کردید (که من این مورد رو هم حتی با در نظر نگرفتن محدودیت مال و قیمت پیدا نکردم!)
ولی در کل مطلب خوبی بود
با انرژی جلو برید!(مطلب بیشتر بزارید!)
سلام دوست عزیز. ممنون از توجه و نقد سازنده شما. تلاش ما اینه که تا میشه موضوعات رو ساده کنیم. اگر به بخش مدرسه عکاسی موبایل سر بزنید و مطالب رو بررسی کنید نکات پایهایتر رو هم پیدا میکنید. در هر حال تلاش میکنیم باز هم به نکات پایه به زبان ساده و با مثالهای بیشتر بپردازیم. متشکرم.